ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
Συντονίσου!

Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Κράτα σημαία σήμερα την ομορφιά του αγώνα σου!

Κατέβα στο συλλαλητήριο σήμερα με όλο το είναι σου!

Σήκωσε στις πικέτες και τα πανό ένα προς ένα όλα όσα - αφού μελέτησες - διατύπωσες ως αίτημα!

Γάργαρο νερό ο αγώνας

μπορεί, έχει τη δύναμη να σαρώσει κάθε βόθρο, τηλεοπτικό και έντυπο.

Αυτοί δεν κρύβονται, παρότι ζούνε σε λαγούμια.

Σαν έτοιμοι από καιρό, κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη κι αποφάσισαν ότι έχουν τη δύναμη να σε πείσουν πως ο δικός τους βόθρος είναι η δική σου πραγματικότητα.

Ε, δεν είναι!

Δική σου, δική μας πραγματικότητα είναι η αβίωτη ζωή, τα σχολεία της αμάθειας, η δουλιά λάστιχο.

Και, ταυτόχρονα, δική σου, δική μας πραγματικότητα είναι το «δεν πάει άλλο», οι μαζώξεις, οι συνελεύσεις, ο σεβασμός στο συμμαθητή, στο γείτονα, τον εργάτη του διπλανού πόστου, ο διάλογός μας - ο πραγματικός, ο καθημερινός, όχι ο άλλος με το προαποφασισμένο αποτέλεσμα... - η κοινή μας αγωνία για το πώς η χαμοζωή που διαμορφώνουν οι σημερινές σχέσεις κεφαλαίου - εργασίας, θα γίνει ζωή πραγματική, ζωή ανθρώπινη, ζωή αντάξια του μέλλοντος που της ανήκει.

Κράτα, λοιπόν, ψηλά αυτή τη σημαία του αγώνα σου, του αγώνα μας. Δώσε και τέτοιο χαρακτήρα στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Δε χρειάζεται να σπάσεις καμιά τηλεόραση. Κόλλα το κουμπί στη συχνότητα του τηλεοπτικού «902», στο δελτίο του θα δεις όχι μόνο να καθρεφτίζεται η δική σου ζωή, αλλά και να καταθέτουν αγωνία, σκέψεις, πρωτοβουλίες, άνθρωποι δικοί σου, διπλανοί, πραγματικοί, με καθάριο βλέμμα κι ακόμα πιο καθάρια την απόφαση να βάλουν ένα τέρμα στην αθλιότητα.

Προσπέρνα τη λάσπη. Σ' άλλο δρόμο βαδίζουν οι άνθρωποι του πραγματικού καθεμέρα. Συντονίσου. Σήμερα είναι μέρα αγώνα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΒΟΘΡΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΕΣΟΥΝ

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ: «Παιδική παραβατικότητα και "κοινωνικός ρατσισμός" έγιναν το πρόσχημα για ενημερωτικά σόου τρομολαγνείας και ηδονοβλεψίας. Με θολές σκηνές από βίντεο, που δεν αναιρούν το ανατριχιαστικό του μήνυμα, ξεκινάει ο Antenna το δελτίο του. "Σκληρό πορνό" που γυρίστηκε, λέει ο Νίκος Ευαγγελάτος, σε σχολείο. Η περίπτωση βιασμού της 16χρονης άνοιξε ένα νέο πεδίο για αποδοτικό, άγριο κυνήγι τηλεθέασης. Μόνο που οι πτυχές του προβλήματος είναι πολύπλοκες και κρύβονται κάτω από το εντυπωσιακό θέμα και τις ηδονοβλεπτικές υποσχέσεις τους» (η Πόπη Διαμαντάκου στα «ΝΕΑ»).

ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ: «Το στοιχείο που δε σχολιάστηκε και φωτίστηκε λιγότερο ήταν ότι το θλιβερό συμβάν συνέβη σε σχολείο που τελούσε υπό κατάληψη (...) τι σημαίνει αυτό; Οτι κατέρρευσε ο υποτιθέμενος "ηθικός" σκοπός της κατάληψης (...) ότι κατά τις καταλήψεις εκδηλώνονται τέτοιου είδους συμπεριφορές (...) ότι οι καθηγητές έχουν αποτύχει στην αποστολή τους (...) ότι η ελληνική κοινωνία από συντηρητική που ήταν μέχρι πριν από 50 χρόνια έχει μετατραπεί σε απαράδεκτη ανεκτική (...) το περιστατικό επιβάλλει την κινητοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας» (ο Τίτος Ι. Αθανασιάδης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΑΞΙΩΝΕΙ: «Ρόλου απλού θεατή εξακολουθεί να έχει η κυβέρνηση απέναντι στο θέμα των καταλήψεων, το οποίο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και - σε κάθε περίπτωση - πλήττει την εικόνα της πολιτείας, καθώς την εμφανίζει αδύναμη να προστατεύσει τους μαθητές, αλλά και την περιουσία του δημοσίου» (το σχόλιο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΚΑΙ «ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ»: «Η εκπαιδευτική αρχή της Νέας Υόρκης διέταξε την τοποθέτηση μαγνητικών πυλών για την ανίχνευση μετάλλων στα σχολεία. Η οδηγία όχι μόνο εφαρμόστηκε αλλά υιοθετήθηκε ως αποτελεσματική λύση για την πρόληψη της οπλοχρησίας εντός του σχολικού χώρου και από άλλες πολιτείες (...) τα ινστιτούτα που έχουν δημιουργηθεί στην Αμερική για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας φθάνουν στο σημείο να τοποθετήσουν κάμερες στα σχολεία» (το ρεπορτάζ - (πρόταση;) επίσης στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Τα κεφάλια μέσα, το χέρι στην τσέπη...

ΕΘΝΟΣ: ΣΥΝΤΑΓΕΣ φαρμάκων και σε ...νεκρούς

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πακέτο νέων μέτρων για το Χρηματιστήριο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΧΑΝΟΥΜΕ 10 χρόνια ζωής

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΘΑΛΑΜΟΣ ΑΕΡΙΩΝ στο Παίδων «Αγία Σοφία»;

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διασύρεται ο θεσμός του ασύλου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «ΦΡΑΓΗ» κινητών στα σχολεία

ΤΑ ΝΕΑ: Μου έκλεισαν την πόρτα οι καθηγητές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΠΟΒΟΛΗ στους 4 μαθητές και στη μαθήτρια

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΧΑΖΕΙ η υπόθεση της 16χρονης

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο,τι βλέπουν στον καθρέφτη τους οι τηλεκανίβαλοι, αυτό προβάλλουν

«Η τηλεδημοσιογραφία του εντυπωσιασμού, του κανιβαλισμού και της τρομοκράτησης του κοινού έγραψε νέες σελίδες ντροπής. Ας ξεχάσουμε τις "ροζ γκαρσονιέρες" και τα "ροζ μοναστήρια", που κάποτε δέσποζαν στα δελτία ειδήσεων ορισμένων καναλιών. Τώρα το τηλεοπτικό θέμα της ημέρας είναι το "σεξ στα σχολεία" και, κατά προτίμηση, το ομαδικό και βιντεοσκοπημένο σεξ μεταξύ μαθητών. Αρκετά ιδιωτικά κανάλια επιδίδονται σ' έναν αγώνα δρόμου για το ποιο θα περιγράψει τα μαθητικά όργια με τις πιο γαργαλιστικές λεπτομέρειες ή θα δείξει τις πιο αισθησιακές, έστω και θολές εικόνες από σχολικές τουαλέτες που σύμφωνα με μια γλαφυρή τηλεοπτική περιγραφή έχουν μετατραπεί σε "πορνογραφικά στούντιο" (...) η σχολική τηλε-λαγνεία περιφρονεί όλους τους μαθητές, είτε αυτοί κάνουν κατάληψη είτε όχι, είτε είναι Ελληνες είτε αλλοδαποί, συκοφαντεί έμμεσα τους καθηγητές, τρομοκρατεί τους γονείς και παρουσιάζει τα σχολεία όχι σαν χώρους μάθησης αλλά σαν φυτώρια εγκληματιών, εμπρηστών, βιαστών και χασισέμπορων. Το "sex, drugs & rock'n roll" μετατρέπεται σε "βιασμός, ναρκωτικά και μολότοφ", μόνο που αυτός ο μαύρος μύθος απέχει πολύ από την πραγματικότητα» (η Μαριάννα Τζιαντζή στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ψιλά γράμματα

«Πώς να καταλάβει ο σημερινός νέος (ή και όχι νέος...) ότι οι άνθρωποι πήγαν στον πόλεμο το '40, στο αντάρτικο το '42 -'47 χαμογελώντας; Πώς να διανοηθεί ότι οι έννοιες ζωή, ελευθερία και πατρίδα έφθασαν να ταυτίζονται; Αλήθεια, σε πόσες εφημερίδες ή τηλε-χώρους είδατε σε τίτλο ή σε super τη λέξη καν "πατριωτισμός"; Ε, λοιπόν, με την ίδια βουβή βία με την οποία ξηλώθηκε ο πατριωτισμός, βαθμιαία υποβαθμίζεται μέσα από την υποκρισία των εορτασμών και την επαναστατική / εμπρηστική (των μολότοφ, όχι των κινημάτων αντίστασης) γυμναστική η ομόλογη εμπειρία του Πολυτεχνείου. Που για τα παιδιά του σήμερα θα είναι πάλι μια ακόμη ημέρα αργίας - του Αγίου Πολυτεχνείου, εφέτος πέφτει και βολικά Παρασκευή - που θα την "πληρώσουν" με κάποιους ακόμα τυποποιημένους πανηγυρικούς. Ετσι, μετά τον εθνικό, απαξιώνεται βαθμιαία και ο ιδεολογικός πατριωτισμός» (ο Α. Δ. Παπαγιαννίδης στο «ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ