ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΕΡΡΕΣ
Σε τοπική καραντίνα με το λαό εκτεθειμένο χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας

MotionTeam

Σε τοπική καραντίνα τέθηκαν από σήμερα και τουλάχιστον για τις επόμενες 14 μέρες οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, οι οποίες πλέον κατατάσσονται στην καινούργια «γκρι» ζώνη.

Με διαρκή επίκληση στην περιβόητη «ατομική ευθύνη», η κυβέρνηση έμεινε και αυτήν τη φορά μόνο στην αναγγελία περιοριστικών μέτρων, χωρίς να τα συνδυάζει ακόμα και τώρα με οποιοδήποτε μέτρο για την ουσιαστική προστασία του λαού.

Ετσι, σε συνθήκες lockdown, οι μαθητές θα συνεχίσουν να στοιβάζονται χωρίς κανένα μέτρο για τη μείωση των αριθμού τους ανά τάξη, χωρίς επαρκή καθαριότητα στα σχολεία, συχνά σε ακατάλληλες αίθουσες, ακόμα και σε υπόγεια... Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν εκτεθειμένοι, χωρίς να επιβάλλεται στην εργοδοσία η λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας... Μαζί, εργαζόμενοι και μαθητές, θα συνεχίσουν να στοιβάζονται στα ανεπαρκή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς...

Και την ίδια ώρα, φυσικά, σε πλήρη αντίθεση με το κυβερνητικό αφήγημα, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζουν να λειτουργούν «στο κόκκινο», με όλο και πιο εκρηκτικά προβλήματα.

Τα μέτρα

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για Θεσσαλονίκη και Σέρρες, αυτά προσιδιάζουν στην καραντίνα του πρώτου κύματος, με την εξαίρεση των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων που θα συνεχίσουν να λειτουργούν διά ζώσης. Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν υποχρεωτικά τα Λύκεια και τα ΑΕΙ.

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται σούπερ μάρκετ κ.τ.λ.), των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, της εστίασης (πλην delivery).

Ανοιχτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία, ξενοδοχεία.

Εφαρμόζεται 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις και επιστρέφει η αποστολή SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Η μετακίνηση για την εργασία θα γίνεται με βεβαίωση εργοδότη. Από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Ανακύκλωση κλινών και άμεση αναστολή τακτικών ιατρείων και χειρουργείων

Την ίδια ώρα, όλο και πιο εκρηκτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στα δημόσια νοσοκομεία.

Καθώς οι ΜΕΘ ήδη «φρακάρουν», ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για τη Θεσσαλονίκη, στο οποίο γίνεται λόγος για «43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID» (8 στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», 10 στο «Γ. Γεννηματάς», 10 στο ΑΧΕΠΑ, 4 στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 στο «Γ. Παπανικολάου» και 5 στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής). Στην πραγματικότητα, βέβαια, πρόκειται για μετατροπή των γενικών ΜΕΘ σε ΜΕΘ COVID.

Μετά και από αυτές τις εξαγγελίες, σε χτεσινή ενημέρωσή του το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι κλίνες ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης έφτασαν στις 85 και ήδη είναι κατειλημμένες οι 57 (ποσοστό 70%). Σε ορισμένα νοσοκομεία η κάλυψη ήταν στο 100%, όπως το «Γ. Παπανικολάου» (και οι 25 κλίνες) και το «Παπαγεωργίου» (και οι 6 κλίνες), ενώ στο «Γ. Γεννηματάς» από τις 10 ήταν κατειλημμένες οι 9.

Χαρακτηριστικό για τα όρια και της ανακύκλωσης κλινών είναι το ότι ήδη εξετάζεται διευρυμένο σχέδιο διακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές με διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ...

Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας (3η και 4η) έδωσαν εντολή να ανασταλούν άμεσα τα τακτικά και απογευματινά εξωτερικά ιατρεία σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Κομοτηνή, καθώς και να ανασταλούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία, εκτός από αυτά που αφορούν σε καρκινοπαθείς και επείγοντα χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όλα τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας προετοιμάζονται για μετατροπή των χώρων έκτακτης ανάγκης σε ΜΕΘ. Εχουν εντολή να καταρτίσουν σχέδιο εκκένωσης των κλινικών εντός 4 ωρών, να φτιάξουν απομονωμένη αίθουσα για νεφροπαθείς (όσα έχουν αιμοκάθαρση), να εκπαιδεύσουν όλο το προσωπικό σε διαχείριση ασθενών Covid. Επίσης, δίνεται κατεύθυνση να δοθεί προτεραιότητα στη χρήση χώρων χειρουργείων και ανάνηψης, καθώς και άλλων κλινών όπου δύναται να παρασχεθεί τεχνητή υποστήριξη αναπνοής.

Σε εφαρμογή των παραπάνω εντολών, ήδη το «Γ. Παπανικολάου» ανακοίνωσε αναστολή λειτουργίας όλων των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των απογευματινών ιατρείων, καθώς και των ραντεβού σε όλα τα εργαστήρια. Συνιστά στους ασθενείς να προσέρχονται στο νοσοκομείο κατά τη μέρα της γενικής εφημερίας μόνο για επείγοντα περιστατικά, τα οποία βέβαια δεν λένε ποιος θα τα κρίνει αν δεν εξεταστούν από γιατρό...

Στα όριά του βρίσκεται το ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ξεκίνησε και η διακομιδή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες βέβαια χρυσοπληρώνονται με τα αλλεπάλληλα νέα «δωράκια» που τους διασφαλίζει η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα κρούσματα σε υγειονομικούς και βγαίνουν εκτός λειτουργίας κρίσιμα εργαστήρια. Ετσι, μετά τα δεκάδες κρούσματα στο ΑΧΕΠΑ, χτες προστέθηκαν και άλλα 12 στο «Γ. Γεννηματάς». Τα εννέα αφορούν εργαζόμενους στο Μικροβιολογικό (έμεινε κλειστό χτες, μέρα γενικής εφημερίας) και τα υπόλοιπα στην Αιμοδοσία και τις Λοιμώξεις.

Εκρηκτική η κατάσταση στις μονάδες Υγείας και στις Σέρρες

Την ίδια ώρα, και στο Νοσοκομείο Σερρών οι υγειονομικοί δίνουν τη μάχη με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Από χτες το νοσοκομείο ενισχύθηκε με 7 γιατρούς (2 παθολόγοι και 5 γενικοί ιατροί) οι οποίοι μετακινήθηκαν από τα Κέντρα Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε συνθήκες μάλιστα αναστολής των τακτικών εξωτερικών ιατρείων! Ηδη βγαίνουν από τις εφημερίες τα ΚΥ Μαυροθάλασσας και Στρυμονικού και πλέον θα λειτουργούν μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Την ίδια ώρα έχουν γεμίσει οι διαθέσιμες κλίνες COVID, καθώς ήδη νοσηλεύονται 30 θετικά και ύποπτα περιστατικά. Χτες προχώρησε η μετακίνηση της Ουρολογικής κλινικής στο χώρο της Χειρουργικής προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον 21 κρεβάτια για περιστατικά COVID.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Σερρών μετά τη δημόσια πρόσκληση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του νομού για στήριξη των αιτημάτων τους για άμεσες προσλήψεις τουλάχιστον 25 γιατρών, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, κ.ά., οργανώνει διαδικτυακή σύσκεψη, αύριο, Τετάρτη και καλεί σε συμμετοχή σωματεία και φορείς. Σε συμμετοχή στη σύσκεψη καλεί ο Σύλλογος Γυναικών Σερρών.

Μονόδρομος η πάλη για το δημόσιο σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη ο λαός

Το επικίνδυνο θράσος της κυβέρνησης που ακόμη και αυτές τις ώρες επιλέγει, αντί να πάρει μέτρα για την προστασία του λαού, να λέει ψέματα, αναδεικνύει η Τομεακή Οργάνωση Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αποκαλύπτει ότι οι 43 νέες ΜΕΘ Covid που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας στο πλαίσιο του «σχεδίου έκτακτης ανάγκης» για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι παρά «οι ήδη υπάρχουσες γενικές ΜΕΘ που μετατρέπονται, ώστε από εδώ και στο εξής να δέχονται μόνο σοβαρά περιστατικά Covid. Αυτό φυσικά καθιστά ανήμπορες τις μονάδες να δέχονται τα υπόλοιπα σοβαρά περιστατικά. Γι' αυτά τέθηκε ήδη σε λειτουργία το σχέδιο που υπήρχε από το 1o κύμα της πανδημίας, δηλαδή η μεταφορά τους σε ιδιωτικές κλινικές, φυσικά με το αζημίωτο. Θυμίζουμε ότι με ΠΝΠ η κυβέρνηση διπλασίασε την ημερήσια αποζημίωση για νοσηλεία σε ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλίνες (από 800 ευρώ σε 1.600 ευρώ), δεσμεύοντας γι' αυτό το σκοπό 30 εκατ. ευρώ».

«Η διεκδίκηση του δημόσιου συστήματος Υγείας που έχει ανάγκη ο λαός και η καταδίκη των πολιτικών που το έχουν φτάσει στη σημερινή τραγική κατάσταση είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους», τονίζει και απαιτεί: Να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους. Να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού - που δεν απαιτείται νοσηλεία - στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις. Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού.

Συνεχείς οι καταγγελίες και για τους χώρους δουλειάς

Από κοντά πληθαίνουν και τα κρούσματα σε χώρους δουλειάς, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια απόκρυψής τους.

Χαρακτηριστική είναι καταγγελία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, που αποκαλύπτει προσπάθεια απόκρυψης κρούσματος από την εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος». Οπως αναφέρει, «σε κατάστημα της Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εργαζόμενο την Τρίτη 27/10/20 και δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση στην πλειοψηφία των εργαζομένων του καταστήματος από την πλευρά της εταιρείας. Επειτα από παρέμβαση μέλους του ΔΣ του σωματείου, τα στελέχη δήλωναν αναρμόδια και μετέθεταν την ευθύνη στους προϊστάμενους τους, καθυστερώντας σημαντικά. Μέχρι και το κλείσιμο του καταστήματος την ίδια μέρα δεν πάρθηκε κανένα μέτρο ενάντια στη διάδοση του ιού. (...) Αρκέστηκαν σε μια αναφορά ότι έγινε απολύμανση εν τέλει, χωρίς όμως να επιδείξουν κάποιο πιστοποιημένο έγγραφο, ενώ δεν παρέλειψαν ξανά να επικαλεστούν την ατομική ευθύνη».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μεγάλες και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής

Τις ευθύνες της διοίκησης του δήμου που σιγοντάρει τις επιλογές και τη ρητορική της κυβέρνησης αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης.

Υπογραμμίζει ότι η δημοτική αρχή αρνήθηκε προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για μια σειρά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία κ.ά., καθώς «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι αντοχές της οικονομίας (βλ. κέρδη μεγαλοεπιχειρηματιών, τουρισμού, τραπεζιτών, βιομηχάνων κ.λπ.). Του δε Κ. Ζέρβα να μην ενοχλήσει την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη στήριξή της στις επόμενες εκλογές».

Και καλεί έστω και την ύστατη ώρα, μεταξύ άλλων, να υλοποιηθούν: Μαζικά, δωρεάν, επαναλαμβανόμενα τεστ σε σχολεία, χώρους δουλειάς, όπου υπάρχει αναγκαστικός συνωστισμός. Επαναλειτουργία των νοσοκομείων Λοιμωδών και Παναγία. Επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων (δεν χρησιμοποιούνται) για την αστική συγκοινωνία. Αποσυμφόρηση σχολείων με αξιοποίηση αιθουσών της ΔΕΘ, ΚΑΠΗ, κλειστών σχολείων, άλλων αιθουσών. Να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους του δήμου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη οι άνεργοι, οι μισοαπασχολούμενοι, όσων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας, οι μικροκαταστηματάρχες που φυτοζωούν και κλείνουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ