ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Μαρία Πετροπούλου-Σπιτάδη
Μαρία Πετροπούλου-Σπιτάδη
Φωτ.

Αύριο, 4 Οκτώβρη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» ξαφνικά και αναπάντεχα η πολυαγαπημένη αδελφή μας ΜΑΡΙΑ Πετροπούλου - ΣΠΙΤΑΔΗ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, 300 ευρώ στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε έως το τέλος της ζωής της.

Νίκος, Σούλα, Ιουλία, Μιχάλης, Ιωάννα

  • Επίσης στη μνήμη της Μαρίας Πετροπούλου - Σπιτάδη, οι εξαδέλφες της από το Ρέθυμνο πρόσφεραν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Λάμπρος Μαζαράκης
Λάμπρος Μαζαράκης
Φωτ.

Χτες, 2 Οκτώβρη, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφός μου στη ζωή και στους αγώνες, ο κομμουνιστής ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΤΖΑΦΕΡΗΣ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 100 ευρώ στην ΚΟΒ Νεάπολης Κοκκινιάς.

Η σύζυγος Πασχαλιά Χασανάκου - Τζαφέρη

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 31 χρόνια από τον Ιούνη του 1973, που έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή ΦΑΝΗ ΤΖΑΦΕΡΗ. Η ζωή του ήταν αφιερωμένη στους αγώνες του ΚΚΕ και των εργαζομένων. Συνδικαλιστικό στέλεχος της βιομηχανίας «Κεράνη», για τη δράση του πιάστηκε από την Ασφάλεια και βασανίστηκε άγρια. Αλλά και η χούντα δεν τον ξέχασε. Τον έστειλε εξορία στα Γιούρα και στο Λακκί της Λέρου.

Στη μνήμη του, η νύφη του Πασχαλιά Χασανάκου - Τζαφέρη πρόσφερε στην ΚΟΒ Νεάπολης Κοκκινιάς 100 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΙΤΣΑ, προσφέρω 50 ευρώ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Ελένη Βίτσα

* * *

Φωτ.

Ο ΘΩΜΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ από την Ομβριακή Δομοκού, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΛΑΣ - και μαχητής του ΔΣΕ, μετά το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Μόσχα..

«Εφυγε» στις 6 Απρίλη 2004.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του πρόσφερε 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Νίκος Παρλάκογλου
Νίκος Παρλάκογλου
Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΛΟΛΑ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑ, οπαδός του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, ο γιος της Νίκος προσφέρει 10 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΡΝΑ και αντί για στεφάνι στον τάφο της, η ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού προσφέρει 40 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των πέντε στελεχών του ΚΚΕ, μελών του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΔΡΑΚΟΥ(Μπάρμπα), ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΑΝΗ (Κωστάκη), ΜΩΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ, ΜΑΖΑΡΑΚΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ και ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΑΖΑΡΑΚΗ (φωτογραφία), που δολοφονήθηκαν από τους Βούλγαρους κατακτητές στις 6 Οκτώβρη 1941 έξω από την Παλαιοκώμη Σερρών, προσφέρω 85 ευρώ στην Αχτιδική Επιτροπή Ροδολείβους Σερρών και 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Κώστας Κουτουρούσης, Μυρίνη Σερρών

* * *

Φωτ.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΟΛΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1916 στο Καρς του Καυκάσου. Το 1924, μαζί με τους γονείς του, ήρθε στην Ελλάδα. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41. Στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ, πολέμησε ενάντια στους κατακτητές και τραυματίστηκε.

Για την αντιστασιακή δράση του, πιάστηκε το 1947 και στάλθηκε στο Μακρονήσι, όπου βρισκόταν και ο πατέρας του, επίσης εξόριστος.

Πέθανε στις 25 Ιούλη 2004, σε ηλικία 88 χρόνων, πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Σωτηρία και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ 30 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ, οπαδός του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς. Ηταν μετανάστης στη Σουηδία. «Εφυγε» από τη ζωή, ύστερα από βαριά αρρώστια, στις 20 Ιούλη 2004, πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του, τα αδέλφια του Δημήτριος Αμανατίδης, Κυριακή Κοτανίδου, Γιαννούλα Τανλαρίδου, Βέρα Δαμιανίδου και Γιάννης Αμανατίδης προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, 220 ευρώ.

Τάσος Γράβαρης
Τάσος Γράβαρης
* * *

Ο Κρέων και η Ελένη Γαβριελάτου από την Αυστραλία πρόσφεραν στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΔΡΕΑ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΥ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΝΤΖΑ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΤΑΣΟΥ ΓΡΑΒΑΡΗ, καθηγητή της Γερμανικής γλώσσας, προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Κολιάτσου, 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η συντρόφισσά του Ευτυχία Μουρίκη - Γράβαρη και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 3 Οκτώβρη, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1912 στις Σαράντα Εκκλησίες Θράκης. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ήρθε στην Ελλάδα με τους γονείς του και εγκαταστάθηκε στο Μακρύγιαλο Πιερίας.

Μέλος της ΟΚΝΕ και, από το 1933, μέλος του ΚΚΕ, πιάστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά και βασανίστηκε στα κρατητήρια του Κολινδρού.

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, πολέμησε τους επιδρομείς στα βουνά της Αλβανίας.

Μέλος του ΕΑΜ από το 1943, πέρασε στον ΕΛΑΣ. Πολέμησε για την απελευθέρωση της πατρίδας με το ψευδώνυμο «Πρωτοπόρος».

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, κυνηγήθηκε, πέρασε στην παρανομία και κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το τέλος του Εμφύλιου, δούλεψε ως εργοδηγός σε συνεργεία ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και δημιούργησε οικογένεια.

Βασιλική Μπουρσούκη
Βασιλική Μπουρσούκη
Το 1979 επαναπατρίστηκε. Εως το τέλος της ζωής του, ως συνεπής κομμουνιστής, έπαιρνε δραστήρια μέρος στις εκδηλώσεις της ΚΟΒ του.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, η ΚΟ Μακρύγιαλου πρόσφερε 80 ευρώ στη ΝΕ Πιερίας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΦΩΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, μέλους του ΚΚΕ, η αδελφή του Καλλιόπη Παπαθανασίου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών ΜΑΝΩΛΗ ΦΩΤΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΑΥΓΕΡΗ και ΘΑΝΑΣΗ ΔΟΚΟΠΟΥΛΟΥ, μελών του ΚΚΕ, ο Κ. Χαψιας πρόσφερε 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Δημητρίου».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ξεχωριστού φίλου μας και αγωνιστή για την ειρήνη ΗΛΙΑ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗ, προσφέρουμε 150 ευρώ στην Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης.

Φανή Σακατιά, Ζωζώ Τοκμακίδου

* * *

Στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών προσφέρω, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

Μανώλης Μπαλής

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 13 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΝΙΚΟΥ ΠΑΡΛΑΚΟΓΛΟΥ. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ και εκτελούσε δύσκολες αποστολές.

Μετά την Απελευθέρωση, το κύμα της τρομοκρατίας, που ξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, τον ανάγκασε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Και από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Βασίλης Τζαφέρης
Βασίλης Τζαφέρης
Οταν επέστρεψε στην πατρίδα, συνέχισε να αγωνίζεται από τις γραμμές του λαϊκού κινήματος.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Αναστασία, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 17 Οκτώβρη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτριας του ΔΣΕ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ (Ποπούλας) ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ. Γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Λούπεδα της Ανατολικής Θράκης. Το 1941 παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Μπουρσούκη και απέκτησαν μία κόρη. Ο Κ. Μπουρσούκης, μέλος του ΚΚΕ, ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ, τραυματίστηκε το 1948 και αγνοείται η τύχη του.

Η Β. Μπουρσούκη, διωκόμενη στη διάρκεια του Εμφύλιου, κατέφυγε με την κόρη της στο Αρχηγείο Τζένας του ΔΣΕ. Τελείωσε υγειονομική σχολή, εργάστηκε ως νοσοκόμα, πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου και ονομάστηκε ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ.

Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη και επέστρεψε στην πατρίδα το 1981. Ζούσε στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης με την οικογένειά της.

Στη μνήμη της και στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για μια καλύτερη κοινωνία, η κόρη της Μαρία, ο γαμπρός της Χρήστος και ο εγγονός της Κωνσταντίνος προσφέρουν 30 ευρώ στο ΚΚΕ και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

***

Φωτ.

Η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑ γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Ξυλαγανή Κομοτηνής. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Στον Εμφύλιο ήταν νοσοκόμα του ΔΣΕ.

Το φθινόπωρο του 1949 πέρασε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, στην πόλη Κρνοβ και εργάστηκε σε υφαντουργικό εργοστάσιο. Στο εργοστάσιο, με τον καλό χαρακτήρα της, απέσπασε το σεβασμό και την εκτίμηση των συναδέλφων της και επανειλημμένα τιμήθηκε για τη συνειδητή δουλιά της.

Το 1951 παντρεύτηκε τον Μιχάλη Αγγούρια και απέκτησαν δυο γιους, τον Θανάση και τον Γιώργο, εφτά εγγόνια και δύο δισέγγονα.

Λόλα Μπούκουρα
Λόλα Μπούκουρα
Στα χρόνια της πολιτικής προσφυγιάς βοηθούσε την τοπική Οργάνωση των Πολ. Προσφύγων, ήταν μέλος της Αντιστασιακής Οργάνωσης των Ελλήνων, της Γυναικείας Οργάνωσης και των συνδικάτων του Κρνοβ.

Το 1952 έγινε μέλος του ΚΚΕ και έμεινε πιστή στο Κόμμα της έως το τέλος της ζωής της.

Πέθανε, έπειτα από βαριά αρρώστια, στις 20 Ιούλη 2004 και κηδεύτηκε στις 24 Ιούλη στο Νεκροταφείο του Κρνοβ.

Στη μνήμη της και αντί για στεφάνι στον τάφο της, ο σύζυγός της Μιχάλης Αγγούριας πρόσφερε 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και η Ευγενία Παπαδοπούλου, η Παρθένα Αυγητίδου, ο Αναστάσης Σταμπολίδης και ο Στάθης Φωτιάδης πρόσφεραν 20 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 3 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αδελφός μου ΝΙΚΟΣ ΚΟΠΑΡΑΝΗΣ. Γεννήθηκε το 1934 στο χωριό Μάνδρα Εβρου. Από μικρός και αυτός γνώρισε τη φτώχεια. Το 1946 χάσαμε τον πατέρα μας, τον οποίο δολοφόνησαν τρομοκράτες συνεργάτες των κατακτητών. Το 1947 χάσαμε τον αδελφό μας. Το 1948, μαζί με άλλα παιδιά, βρέθηκε στην Πολωνία, από την οποία επαναπατρίστηκε το 1974 με την οικογένειά του. Ζούσε στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε σε διάφορα εργοστάσια ως μηχανικός.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης.

Η αδελφή του Σουλτάνα Αμανατίδου

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΡΕΤΣΟΥ, με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από τότε που μας «λείπει», προσφέρουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ελένη Γκρέτσου - Κώστας Γκρέτσος

* * *

Στη μνήμη του αγαπητού φίλου μας ΑΝΔΡΕΑ ΦΑΝΤΗ, τον οποίον «χάσαμε» πρόσφατα και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, στο Κόμμα για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε.

Ελένη Γκρέτσου

* * *

Ηλίας Βελισσαρίδης
Ηλίας Βελισσαρίδης
Φωτ.

Στη μνήμη της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ Π. Διαλιάτση - ΚΡΗΤΙΚΟΥ, οι γονείς της Παναγιώτης και Γεωργία Διαλιάτση πρόσφεραν 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των συντρόφων μας ΗΛΙΑ Νικολάου ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ(φωτογραφία), οικοδόμου, ο οποίος σκοτώθηκε στην ώρα της δουλιάς του, τη μέρα της γιορτής του, 20 Ιούλη 2004. ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ (φωτογραφία), ο οποίος πέθανε την 1η Σεπτέμβρη 2004 και ΒΑΣΙΛΗ ΑΓΓΕΛΗ, που πέθανε πρόσφατα, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 340 ευρώ.

Η ΚΟΒ Χολαργού

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αξέχαστη ΠΙΤΣΑ Ρόκκα - ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ, πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ, έως το θάνατό της.

Στη μνήμη της προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟΒ «Ακαδημίας Πλάτωνα».

Η φίλη της Μάρθα Βινάκου



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ