ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΑΣΘ
«Κανονικότητα» η τραγική κατάσταση που βιώνει ο λαός

MotionTeam

Την «κανονικότητα» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στ. Παππάς, όταν τη Δευτέρα 31/12, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και την ταλαιπωρία στη μετακίνηση των επιβατών, απάντησε ότι αυτές «είναι στο μυαλό σας».

Ομως η πραγματικότητα που βιώνει ο λαός της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι ένα χρόνο μετά την πολυδιαφημιζόμενη... «ιστορική μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης, με την «αποϊδιωτικοποίηση» του ΟΑΣΘ (στην πραγματικότητα την έμμεση ιδιωτικοποίηση), η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες παραμένει τραγική. Καθημερινά κυκλοφορούν περίπου 300 - 350 από τα 520 λεωφορεία που είναι υποχρεωμένος να κυκλοφορεί ο ΟΑΣΘ, με δύναμη στόλου τα 600 λεωφορεία. Τα Σαββατοκύριακα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, με αναμονές που φτάνουν ακόμα και τη μία ώρα. Και ενώ οι επιβάτες κυκλοφορούν με τα λεωφορεία σαν παστωμένες σαρδέλες, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ βλέπει «λεωφορεία στο κέντρο της πόλης να περνάνε άδεια».

Και δείχνει τι οραματίζεται με τον ανασχεδιασμό των γραμμών για την επιδιωκόμενη πληρότητα, με το παράδειγμα των γραμμών 2Κ και 3Κ που έχει ήδη προωθήσει ο ΟΣΕΘ, όπου πραγματικά η πληρότητα είναι τέτοια που δεν μπορούν να μπουν οι επιβάτες που περιμένουν στις στάσεις.

Αλλωστε, με την προώθηση της πολιτικής «απελευθέρωσης» των μεταφορών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η εκχώρηση δρομολογίων του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ ή σε ιδιώτες, αναμένεται να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των επιβατών.

Ηδη στο όνομα του εξορθολογισμού του συγκοινωνιακού έργου προωθείται η συρρίκνωση - σύμπτυξη δρομολογίων και γραμμών. Αυτό θα φέρει και συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και εισαγωγή εργαζομένων δεύτερης και τρίτης «ταχύτητας».

Αυτά κρύβονται και πίσω από τα μέτρα (προσλήψεις οδηγών, νέα λεωφορεία, ανασχεδιασμό αστικών γραμμών κ.λπ.) που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη βδομάδα από τη Θεσσαλονίκη.

Ειδικά η ανακοίνωση για την προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη 150 νέων οδηγών με 2ετείς συμβάσεις έργου επιβεβαιώνει την εισαγωγή εργαζομένων πολλών «ταχυτήτων» στον ΟΑΣΘ, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης με την έναρξη της λειτουργίας του Μετρό - όποτε τελικά γίνει - να προχωρήσει σε μείωση του στόλου των αστικών λεωφορείων και του προσωπικού.

Σχόλιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Σε σχόλιό της για τη δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΘ, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο κ. πρόεδρος του ΟΑΣΘ θα έπρεπε να είναι πιο μετρημένος στις δηλώσεις του όταν τίθεται ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα. Ας πάει ένα πρωί στις στάσεις των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, να δει από πρώτο χέρι την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης για να πάνε στις δουλειές τους (ενδεικτικά, ας πάει στις γραμμές 14, 21, 32, 52 κ.α.). Για τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και για την κυβέρνηση, το γεγονός ότι ένας εργαζόμενος χρειάζεται πάνω από μία ώρα για να πάει στη δουλειά του και άλλη μία να γυρίσει δεν συνιστά καθυστέρηση αλλά "κανονικότητα"».

ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Αντιμέτωπος με κακούργημα ο προστατευόμενος μάρτυρας

Αντιμέτωπος με το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου βρίσκεται ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας «Novartis» και προστατευόμενος μάρτυρας, Ν. Μανιαδάκης, που έχει διατελέσει άτυπος σύμβουλος πρώην υπουργών Υγείας οι οποίοι ελέγχονται από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς και παραμονές Πρωτοχρονιάς συνελήφθη στο αεροδρόμιο. Ο Ν. Μανιαδάκης, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ήταν ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που κατέθεσαν στοιχεία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Φαίνεται να προέκυψαν σε βάρος του στοιχεία για χρηματικά ποσά που κατά την εισαγγελική έρευνα σχετίζονται με τις αθέμιτες πρακτικές της «Novartis».

Θυμίζουμε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει το εν λόγω καθεστώς και παρουσιάστηκε αυτοβούλως στους εισαγγελείς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το FBI είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στις αρχές της χώρας για το καθεστώς προστασίας που είχε χορηγηθεί στη διάρκεια της προανάκρισης στον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, χωρίς να έχει εισφέρει στη διαλεύκανση της υπόθεσης που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη πολλών χωρών. Συγκεκριμένα, στις αρχές Δεκέμβρη, σε συνάντηση που είχαν οι Αμερικανοί με τους Ελληνες εισαγγελείς στη Βιέννη για ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων από την έρευνα στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής, υπήρξαν έντονες αντιρρήσεις για τη διατήρηση δικαστικής προστασίας του συγκεκριμένου μάρτυρα, δεδομένου ότι το FBI, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει, τον θεωρεί βασικό εμπλεκόμενο στην υπόθεση.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για σοβαρότατο κακουργηματικού βαθμού αδίκημα που αφορά διακίνηση παράνομων χρημάτων στην υπόθεση «Novartis» φαίνεται πως ήταν δρομολογημένη από τους εισαγγελείς Διαφθοράς. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Εφετείο, ήταν θέμα ημερών η ανάκληση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα.

Ο ίδιος ο Ν. Μανιαδάκης με χτεσινές του συνεντεύξεις είπε ότι δύο φορές την τελευταία βδομάδα, στις 27 και στις 28 Δεκέμβρη, εκλήθη από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, οι οποίοι του άσκησαν πιέσεις να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα: Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Φασιστοειδή «χάκαραν» ιστοσελίδα για να εξαπολύσουν αντικομμουνισμό και απειλές

Κινούμενοι στο σκοτάδι, κατά την προσφιλή τους πρακτική, θρασύδειλα φασιστοειδή εξαπέλυσαν παραμονή της Πρωτοχρονιάς διαδικτυακή επίθεση σε ενημερωτική ιστοσελίδα για να ξεράσουν αντικομμουνισμό, ενώ σε κείμενό τους εξαπέλυαν ύβρεις και απειλές σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, που αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα.

Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, τα φασιστοειδή «χάκαραν» την ιστοσελίδα «Ημεροδρόμος» και ανάρτησαν το λογότυπο της Χρυσής Αυγής με το σύνθημα «καλή χρονιά γεμάτη σαπούνια», ενώ σε κείμενό τους βρίζουν και απειλούν τον Νίκο Μπογιόπουλο.

Η ιστοσελίδα «κατέβηκε» λίγη ώρα αργότερα, ενώ απάντηση στην επίθεση έδωσε και ο δημοσιογράφος με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, στην οποία σημειώνει τα εξής: «Η επίθεση στον "Ημεροδρόμο" και η προσωπική στοχοποίησή μου από ναζιστόμουτρα αποτελεί πρωτοχρονιάτικο δώρο. Ως μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και ως δημοσιογράφος υπόσχομαι να φανώ αντάξιος του τίτλου τιμής που μου απένειμαν».

Τη βρώμικη επίθεση των φασιστοειδών καταδικάζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ και σημειώνει ότι «καμία ναζιστική απειλή δεν θα εμποδίσει το ξεσκέπασμα τόσο των φασιστών όσο και εκείνων που με κάθε τρόπο τους τρέφουν προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν εναντίον του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που είναι και η μοναδική δύναμη αντιμετώπισης των φασιστοειδών και της Χρυσής Αυγής».

Στη Ρεβυθούσα το πρώτο φορτίο αμερικανικού LNG

Στη Ρεβυθούσα βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή αποθηκευμένο το πρώτο φορτίο αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, 150.000 m3, το οποίο αγόρασε η ΔΕΠΑ από την αμερικανική εταιρεία «Cheniere».

Το φορτίο LNG φορτώθηκε από τον νέο τερματικό σταθμό της «Cheniere» στο Corpus Christi του Τέξας, ενώ μεταφέρθηκε με το πλοίο «Maria Energy» που ανήκει στον ελληνικών συμφερόντων εφοπλιστικό όμιλο Τσάκος.

Συνολικά, οι Ελληνες εφοπλιστές πρωτοστατούν στη μεταφορά LNG και είναι πρώτοι στις παραγγελίες για τη ναυπήγηση τέτοιου είδους πλοίων. Μάλιστα, το ναύλο για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου ανέρχεται σε περίπου 200.000 δολάρια ΗΠΑ τη μέρα.

Μαντρόσκυλα και κότες...

«Ψηφίσαμε Θάνου για να γλιτώσουμε τη φυλακή». Κάπως έτσι αιτιολογεί γνωστός προπαγανδιστής της Χρυσής Αυγής το γεγονός ότι η φασιστοσυμμορία στήριξε στη Βουλή την εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Θάνου για πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οπως ο ίδιος εξηγεί, η Χρυσή Αυγή ψήφισε το πρόσωπο που υπέδειξε η κυβέρνηση γιατί έχει μπροστά της σοβαρές δίκες που μπορεί να φέρουν 20ετή κάθειρξη στους διωκόμενους... Οπότε έκανε «ελιγμό», για να κερδίσει την επιείκεια του δικαστικού σώματος (!). Και κάπως έτσι αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πόσο φούμαρα είναι τα δήθεν «αντισυστημικά» νταηλίκια των φασιστοειδών. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που βγάζουν στην επιφάνεια τη ...λεβεντιά τους: Από τα δάκρυα που έχυναν στα βουλευτικά έδρανα υπόδικοι ναζί βουλευτές, παρακαλώντας για κατανόηση, τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ τους τις μέρες των συλλήψεών τους, μέχρι τις συγγνώμες του Μπαρμπαρούση από την κρυψώνα του, μετά την τρεχάλα του στην Εθνική οδό για να γλιτώσει το αυτόφωρο. Βεβαίως, τα παραπάνω απλά επιβεβαιώνουν τη θρασυδειλία που διακρίνει πάντα τους φασίστες. Ως μακρύ χέρι του συστήματος εξοπλίζονται με ρόπαλα και μαχαίρια για να χτυπούν στα σκοτάδια μετανάστες φτωχοδιάβολους, μεροκαματιάρηδες και εργάτες που αγωνίζονται και διεκδικούν κόντρα στην εργοδοσία. Και μπροστά στα αφεντικά τους, οι φονιάδες δεν μπορούν να μαζέψουν τα σάλια τους, στηρίζουν κυβερνητικές προτάσεις - σύμφωνα με τα λεγόμενά τους - για να πέσουν στα μαλακά. Από τη μία μαντρόσκυλα και από την άλλη κότες...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ