ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Οχτώβρη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
φωτο

Συμπληρώθηκαν φέτος 37 χρόνια από το θάνατο του συντρόφου ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ στο Σοργκούτ της Ρωσίας. Από 15 χρονών βρέθηκε στις γραμμές του κινήματος. Μια ζωή γεμάτη θυσία στο Κόμμα, αταλάντευτη προσφορά στην εργατική τάξη. Ανέλαβε ΓΓ σε ηλικία 28 χρονών το 1931. Το 1936 συνελήφθη από τη δικτατορία του Μεταξά από την οποία το 1941 παραδόθηκε στους Γερμανούς. Γύρισε στην Ελλάδα το 1945 και ηγήθηκε της θρυλικής εποποιίας του ΔΣΕ 1946-1949. Με αυτά τα λίγα λόγια θέλουμε να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στον αθάνατο σύντροφο.

Με μπολσεβίκικους χαιρετισμούς οι Καλλιγιαννίδης Νίκος και Μπαλτσαβιάς Γεράσιμος προσφέρουν στην ΚΟΒ Δραπετσώνας 30 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 17-10-2010 κλείνουν 9 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ (ΠΟΥΠΟΥΛΑ) ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ. Γεννήθηκε στο χωριό Λούπεδα Ανατολικής Θράκης. Το 1941 παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Μπουρσούκη με τον οποίο απέκτησε μια κόρη. Ο Κ. Μπουρσούκης εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, στο ΚΚΕ και μετά στο ΔΣΕ. Το 1948 τραυματίστηκε σε μάχη και από τότε αγνοείται η τύχη του. Η Βασιλική κυνηγημένη από το παρακράτος, αναγκάστηκε να βγει στο βουνό, μαζί με την κόρη της. Εντάχθηκε στον ΔΣΕ, στο Αρχηγείο Τζένας. Τελείωσε την Υγειονομική Σχολή, έγινε νοσοκόμα και αργότερα ονομάστηκε Αξιωματικός του ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου. Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου εργάστηκε και συνταξιοδοτήθηκε. Επαναπατρίστηκε το 1981 και εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη της και στη μνήμη όλων όσοι αγωνίστηκαν για μια καλύτερη κοινωνία, η κόρη της Μαρία, ο εγγονός της Κωνσταντίνος και ο γαμπρός της Χρήστος προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

ΧΩΡΑΪΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΧΩΡΑΪΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
***

φωτό

Στις 27 του Σεπτέμβρη 2010 έφυγε από τη ζωή η γλυκιά μου μανούλα, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΛΑΣΤΑΡΗ, η οποία έως το τέλος της ζωής της έμεινε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ, του Κόμματος που αγάπησε και στήριξε με όλες της τις δυνάμεις.

Στη μνήμη της, η κόρη της Κατερίνα Βλαστάρη, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος, μέσω της ΚΟΒ Μπουρναζίου, 300 ευρώ.

***

φωτο

Συμπληρώθηκαν 2 μήνες από το θάνατο του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΑΖΗ, από το Σταυρό (Κουμάδες) Καρδίτσας, σε ηλικία 77 ετών. Από μικρή ηλικία, ο Ανδρέας γνώρισε τη βία και τις διώξεις της αστικής εξουσίας, όταν ο πατέρας του δολοφονήθηκε από το μετα-βαρκιζιανό καθεστώς. Αναγκάστηκε να ξενιτευτεί μαζί με την οικογένειά του για να επιβιώσει. Σε όλη του τη ζωή στάθηκε μαχητικά στο πλευρό του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟΒ Σταυρού, για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

***

φωτό

Στις 24/9/2009 πέρασε ένας χρόνος που έφυγε απρόσμενα απ' τη ζωή, ο αγαπημένος μας σύντροφος ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΔΑΝΟΣ. Είχε διατελέσει μέλος της ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ, μέλος της Διοίκησης του ΕΚ Σάμου, Πρόεδρος των Σωματείων Οικοδόμων και ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου της Γραμματείας ΠΑΜΕ κλπ. Είναι πάντα στο μυαλό μας και τον θυμόμαστε στους καθημερινούς μας αγώνες.

ΧΩΡΑΪΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΧΩΡΑΪΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ κατασκευών Σάμου και το κίνημα, προσφέρουμε 100 ευρώ στο Κόμμα ενόψει των εκλογών. Στο κόμμα που αφιέρωσε όλη του τη ζωή.

***

φωτο

Στη μνήμη του συναγωνιστή και φίλου μου ΑΝΤΩΝΗ ΧΑΛΒΑΤΖΗ, από το Παλιό Καβάλας, που συμπληρώνονται 40 ημέρες από το θάνατό του, προσφέρω 50 ευρώ στη ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ συνταξιούχων, ενόψει των τοπικών εκλογών.

Τουλγαρίδης Λευτέρης

***

φωτο

Στη μνήμη του ΤΑΚΗ (ΔΗΜΗΤΡΗ) ΔΟΙΚΟΥ, μαχητή του Ιππικού Θεσσαλίας, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, πιστού οπαδού του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του, η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ στη ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, για την Οικονομική Εξόρμηση.

***

φωτό

Το Σάββατο 14 Αυγούστου έφυγε από τη ζωή για πάντα, χτυπημένος από τον καρκίνο, ένας ανίκητος αγωνιστής στους κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες, ο συμπέθερός μας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΥΠΙΝΑΣ. Ο Αριστείδης, μαχητής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ με 20 χρόνια φυλακές και εξορίας, καταδικασμένος δις σε θάνατο από τους συνεργάτες των κατακτητών και τους δωσίλογους που επιβλήθηκαν με τις λόγχες των Αγγλοαμερικάνων. Ο Αριστείδης, μαχητής στους αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο για όλους, υπήρξε και άξιος αγωνιστής της ζωής. Βγαίνοντας από την πολύχρονη φυλακή και παλεύοντας πλέον σκληρά μες τη ζωή δημιούργησε μια υπέροχη οικογένεια και μια σεβαστή περιουσία απαραίτητη για τις ανάγκες της ζωής. Ετσι, σε ηλικία 85 ετών έφυγε από την ζωή που τόσο αγαπούσε και ήθελε ακόμη να ζήσει όσο και αν την αψήφησε τότε τη ζωή με την καταδίκη του δις εις θάνατον. Στις 15 του Αυγούστου με μια λιτή τελετή και με την συμμετοχή συγγενών και φίλων συναγωνιστών, έγινε η πολιτική του κηδεία στο νεκροταφείο της Νέας Μάκρης. Αποχαιρετήσαμε όλοι τον ακούραστο αγωνιστή της ζωής και του αγώνα με το φέρετρο σκεπασμένο με τη σημαία του ΚΚΕ. Τα μικρά και μεγάλα εγγόνια του να ανεμίζουν τις κόκκινες σημαίες του Κόμματος και τη σημαία της Εθνικής Αντίστασης, ένας συναγωνιστής του, βλέποντάς τες από ψηλά να αναγαλιάζει!

ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Παπούλα)
ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Παπούλα)
Στην μνήμη του, προσφέρουμε 200 ευρώ για το Κόμμα του, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη». Ας είναι αιώνια η μνήμη σου αγαπητέ συμπέθερε Αρίστο!

Λέανδρος και Σοφία Στεφάνου

* Στη μνήμη του συντρόφου ΑΡΙΣΤΟΥ ΖΟΥΠΙΝΑ που έφυγε πρόσφατα από την ζωή, προσφέρω, στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λόφου Σφαγείων Καλλιθέας, 50 ευρώ.

Η ανιψιά του

Ρωξάνη Παπαδοπούλου

***

φωτο

Στις 21 Αυγούστου 2010 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ ΒΛΑΣΗΣ, γεννημένος το 1940. Συνδικαλιστής στο χώρο των οικοδόμων. Υπήρξε στέλεχος της ΕΔΑ και των Λαμπράκηδων της Καλλιθέας, δρώντας πάντα ως κομμουνιστής. Γι' αυτή του τη δράση βασανίστηκε με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του. Ο Βλάσης μέχρι που έφυγε στήριξε και υπερασπιζόταν το κόμμα και τις θέσεις του παντού, με λεβεντιά και θάρρος. Το κόμμα τον ανέδειξε Δημοτικό Σύμβουλο Καλλιθέας επί δύο τετραετίες με την παράταξη που στήριξε και θα συμμετείχε και σήμερα, αν δεν έφευγε έτσι αναπάντεχα από κοντά μας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα τον θυμόμαστε πάντα με πολλή αγάπη.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του προσφέρουν 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Λόφου Καλλιθέας.

* Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΒΛΑΣΗ προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κέντρου Καλλιθέας.

Ερρίκος - Αρετή

Νίκος Ζαχαριάδης
Νίκος Ζαχαριάδης
***

φωτο

Στις 3 Οκτωβρίου 2010 συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της αγαπημένης μας μητέρας και γιαγιάς ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. Ως ΕΠΟΝίτισσα πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και μέσα στο ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία. Επαναπατρίστηκε το 1987.

Στη μνήμη της, τα παιδιά της και τα εγγόνια της προσφέρουν μέσω ΚΟ Σεπολίων 200 ευρώ.

***

φωτο 3

Στις 3 Οκτώβρη 1992 έφυγε για πάντα η γλυκιά μανούλα και γιαγιά μας ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΩΡΑΪΤΟΥ.

Στις 5 Οκτώβρη 2000 έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και γαμπρός ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη μνήμη τους και στη μνήμη του αξέχαστου πατέρα και παππού μας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΧΩΡΑΪΤΗ προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟ ΟΤΑ Αιγάλεω και ευχόμαστε καλή δύναμη στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τους αγώνες τους για πιο ισχυρό ΚΚΕ.

***

φωτο

Προσφέρω στην ΝΕ Λάρισας του Κόμματος 20 ευρώ στη μνήμη των αγωνιστών: Του αδελφού μου ΚΩΣΤΑ ΝΤΑΗ, πρωτοπόρου αντάρτη του ΕΛΑΣ και μαχητή του ΔΣΕ που αγωνίστηκε για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και έπεσε νεκρός στα Πιέρια το 1948. Του ΖΗΣΗ ΧΛΩΡΟΥ από το Μαυρέλι, υπάλληλου αγροτικού συνεταιρισμού Καλαμπάκας, που τον εκτέλεσαν στο Μαντραβέλι - Καλοχώρι Καλαμπάκας, αφήνοντας πέντε ανήλικα ορφανά. Του ΦΙΛΙΠΠΑ ΔΗΜΑΚΗ από το Μαυρέλι, που του έκοψαν το κεφάλι και το κρέμασαν σε ένα παλούκι για να τρομάζουν οι αγωνιστές. Του ΜΑΧΙΑ ΘΑΝΑΣΗ, δικηγόρου από την Κόπραινα - Αύρα Καλαμπάκας, που πέθανε στις φυλακές πιστός στα ιδανικά. Του ΔΟΥΚΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, λογοτέχνη ποιητή Μακρονησιώτη και ΚΟΝΤΥΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ από το Ζάρκο Μαρί Πηνειάδας, που τον εκτέλεσαν μόλις 29 χρονών στο Μεζούρλο Λάρισας.

ΤΖΕΝΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΤΖΕΝΑΣ ΝΙΚΟΣ
***

Στη μνήμη των συντρόφων μου: ΒΕΝΕΤΣΑΝΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, που ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για να δει ο λαός μας καλύτερες μέρες και πλήρωσε με πολύχρονες φυλακίσεις και εξορίες στο Μακρονήσι, Αϊ-Στράτη, Γιούρα, Παρθένι. ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΙΔΗ, που πιάστηκε και βασανίστηκε στα κρατητήρια της Ασφάλειας, καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο και εκτελέστηκε τον Ιούνη του 1945.

Καθώς και στη μνήμη των κουνιάδων μου ΒΑΣΙΛΗ και ΘΩΜΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΩΝ, αξιωματικοί του τακτικού στρατού και μετέπειτα του Δημοκρατικού Στρατού. Επίσης και στη μνήμη των αδελφών μου ΙΓΝΑΝΤΗ και ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΡΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, αντιστασιακών προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 120 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ.

Δέσποινα Βενετσανοπούλου

***

φωτο

Στη μνήμη του συντρόφου και φίλου ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ, που από μικρός μπήκε στο κίνημα και έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του, προσφέρουμε 50 ευρώ μέσω ΚΟ Δήμου Θερμαϊκού. Πάντα θα θυμόμαστε τη συντροφικότητα και κομματικότητά του.

Κίμων και Νίκη Καρρά

***

φωτο

Στις 23/8/2010 «έφυγε» από κοντά μας η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΗ. Εργαζόταν πάνω από 30 χρόνια στο Μηχανογραφικό Κέντρο της Τράπεζας της Ελλάδας και εκλεγόταν ανελλιπώς τόσο στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή του ΜΗ/ΣΕ, όσο και στο ΔΣ του ΣΥΓΕ με το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ. Διακρίθηκε για το ήθος της, την επαγγελματική της κατάρτιση, αλλά και για την ανιδιοτέλειά της, προωθώντας κάθε δίκαιο αίτημα των εργαζομένων.

Οι συναγωνιστές της από την ΕΣΑΚ ΤΕ προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ ΤΕ του ΚΚΕ, 360 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

***

φωτο

Στις 13 Οκτωβρίου 2000 «έφυγε» από κοντά μας ο ΝΙΚΟΣ ΤΖΕΝΑΣ, αξιωματικός του ΕΛΑΣ και πρωτοπαλίκαρο του Αρη Βελουχιώτη.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΑΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΑΗΣ
Στη μνήμη του, προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΚΟ ΕΒΕ Θεσσαλονίκης για τον προεκλογικό αγώνα.

Τα παιδιά του: Γιάννης και Ντίνα Τζένα

***

φωτο

Στις 6 Οκτώβρη συμπληρώνεται χρόνος από το θάνατο του ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟ Σταυρούπολης.

***

φωτο

Στις 3/10/2010 συμπληρώνονται 40 ημέρες από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ Χαρίλαου ΧΡΟΝΗ. Γεννήθηκε το 1917 στη Χρυσοβίτσα Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Εμεινε πιστός στα ιδανικά του Κόμματος και αγωνιζόταν ως το θάνατό του από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουν στο ΚΚΕ για την Οικονομική του Εξόρμηση, μέσω της ΚΟ Τηλεπικοινωνιών:

Ο γιος του Φώτης 100 ευρώ, η νύφη του Ευανθία 50 ευρώ, τα εγγόνια του Μαργαρίτα και Χαρίλαος 50 ευρώ.

* Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΟΝΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για την τρίμηνη Οικονομική Εξόρμηση 200 ευρώ, μέσω ΚΟ Τηλ/νιών.

Στράτος και Ρόη Ρουτζούνη

***

φωτο

Στη μνήμη του στελέχους της Αντίστασης και του ΚΚΕ ΦΛΩΡΟΥ ΦΑΡΚΩΝΑ που την Κυριακή 3 Οκτώβρη γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο.

Τα ανίψια του, παιδιά της αδελφής του Ειρήνης, προσφέρουν στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

***

Στη μνήμη της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΛΩΝΑΡΗ - ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ, πρωταθλήτριας του Πανιωνίου προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Πετραλώνων, 50 ευρώ.

Ιωάννα Παπαθεοδώρου


ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΔΑΝΟΣ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΔΑΝΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΦΑΡΚΩΝΑΣ ΦΛΩΡΟΣ
ΦΑΡΚΩΝΑΣ ΦΛΩΡΟΣ

ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Αρίστος Ζούπινας
Αρίστος Ζούπινας

ΜΠΑΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΜΠΑΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΤΑΚΗΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ) ΔΟΙΚΟΣ
ΤΑΚΗΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ) ΔΟΙΚΟΣ

Χρήστος Χαρίλαου Χρόνης
Χρήστος Χαρίλαου Χρόνης

Αναστασία Βλαστάρη
Αναστασία Βλαστάρη

Σταυρούλα Καρανικολάου
Σταυρούλα Καρανικολάου

Χριστίνα Κεχριμπάρη
Χριστίνα Κεχριμπάρη

Βλάσης Καραμάνος
Βλάσης Καραμάνος

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΜΠΑΛΙΚΟΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΠΑΛΙΚΟΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
φωτο

Σήμερα 3 Οκτώβρη 2010 στις 10.00 π.μ. στην εκκλησία Αγίας Φωτεινής - Νέα Σμύρνη θα γίνει το ετήσιο μνημόσυνο του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΙΚΟΥΡΑ, από το Αίγιο.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Μάχη Σαμαρά προσφέρει 350 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Τζιτζιφιών. Οι σύντροφοί του ας είναι εκεί.

Η γυναίκα του Μάχη Σαμαρά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ