ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Δυναμικές κινητοποιήσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Ολο και πιο συχνές γίνονται οι απόπειρες να περάσουν αποσπασματικά, μέσα από συνελεύσεις τμημάτων και συγκλήτων, επιμέρους πλευρές του αντιδραστικού νέου νόμου - πλαίσίου. Η φοιτητική μέριμνα, οι μάνατζερ, η επιτροπή «αξιολόγησης», η προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών στο πρότυπο της Μπολόνια...

Η επαγρύπνηση φοιτητών - εκπαιδευτικών και η άμεση αντίδρασή τους έχει καταφέρει σε πολλές περιπτώσεις να μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης. Ο αγώνας για να μην εφαρμοστεί και να αποσυρθεί ο νόμος - πλαίσιο συνεχίζεται καθημερινά.

Στα Χανιά

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι φοιτητές του Ιδρύματος, καταδικάζοντας την απόφαση της Πρυτανείας να συζητηθεί χτες το πρωί στη Σύγκλητο, μεταξύ άλλων, το θέμα της εκλογής Γενικού Διευθυντή (μάνατζερ) στο Πολυτεχνείο και η συγκρότηση επιτροπής διασφάλισης και αξιολόγησης ποιότητας, όπως προβλέπεται από το νέο νόμο - πλαίσιο. Οι φοιτητές, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, που είχε συνεδριάσει την προηγούμενη μέρα, καταδίκασαν την ενέργεια της Πρυτανείας να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου στο Πολυτεχνείο Κρήτης, χωρίς να λάβει υπόψη της καν τις καταδικαστικές αποφάσεις των φοιτητών. Ετσι, συγκεντρώθηκαν στις 8.30 το πρωί έξω από την Πρυτανεία, αποτρέποντας τη συνεδρίασή της. Τα θέματα τελικά δε συζητήθηκαν, όμως ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, δήλωσε ότι το ζήτημα της εκλογής του Γενικού Διευθυντή θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, ενώ άφησε ανοιχτό το πότε θα συζητηθεί το θέμα για την επιτροπή αξιολόγησης. Σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης σημειώνει ότι με την απόφαση που πήρε η Πρυτανεία, να βάλει προς ψήφιση αυτά τα θέματα, επιβάλλει διά της βίας ό,τι οι φοιτητές αρνήθηκαν και πάλεψαν για έναν ολόκληρο χρόνο. «Μας επιβάλλει να μας αξιολογούν οι επιχειρήσεις, ένα Πανεπιστήμιο χωρίς καμία ελευθερία και άσυλο και ένα ολόκληρο μέλλον εργασιακής περιπλάνησης». Οι φοιτητές δηλώνουν πως δε θα επιτρέψουν καμία εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας για τη συνολική ανατροπή της μεταρρύθμισης θα συνεχιστεί και θα είναι ακόμα πιο μαζικός, ακόμη πιο ανυποχώρητος.

Στην Καβάλα

Να μπλοκάρουν τη διαδικασία της αξιολόγησης του Γενικού Τμήματος Θετικών Επιστημών του ΤΕΙ της Καβάλας κατάφεραν σπουδαστές, μετά από κάλεσμα της ΠΚΣ χτες το πρωί. Κατά τη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης, οι σπουδαστές με μία δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έβαλαν φρένο στη διαδικασία της αξιολόγησης, στέλνοντάς τη δεκαπέντε μέρες πίσω. Εκαναν καθαρό ότι ο νόμος αυτός θα μείνει στα χαρτιά.

Στο Ρέθυμνο

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στο ΤΕΙ Ρεθύμνου η απόφαση του ιδρύματος, με την οποία, σύμφωνα με τον νέο Οδηγό Σπουδών, επιβάλλεται στους σπουδαστές «νέα σειρά» μαθημάτων με αποτέλεσμα την παράταση των σπουδών για 2 τουλάχιστον εξάμηνα.

Με ανακοίνωσή της η ΠΚΣ τονίζει ότι οι νέες αλλαγές έρχονται να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το αντικείμενο σπουδών, καταργώντας κύρια μαθήματα και αυξάνοντας τις διδακτικές μονάδες στα μαθήματα κατάρτισης, χωρίς ουσιαστική μόρφωση. Κλείνοντας, τονίζουν επίσης ότι οι σπουδαστές θα βρίσκονται απέναντι σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του νέου νόμου - πλαισίου. Η αντίδραση των σπουδαστών ήταν έντονη. Με δυναμικές κινητοποιήσεις και παράσταση διαμαρτυρίας - με τον πρωτοπόρο ρόλο της ΠΚΣ - στο Συμβούλιο του τμήματός τους, κατάφεραν τελικά να εμποδίσουν την εφαρμογή των νέων μαθημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την απαγόρευση σίτισης των φοιτητών που δε δικαιούνται «φοιτητικό πάσο», γιατί έχουν ξεπεράσει τα έτη σπουδών τους κατά δύο επιπλέον έτη, φοιτητές, μετά από κάλεσμα της ΠΚΣ, πραγματοποίησαν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ. Οι φοιτητές απαιτούν δωρεάν σίτιση, στέγαση, δημόσιες και δωρεάν σπουδές για πτυχία με αξία και δουλιά με δικαιώματα. Οπως υπογραμμίζει η ΠΚΣ, κάθε χρόνο, όλο και περισσότερο, η φοιτητική μέριμνα γίνεται ελλιπής. «Ενώ το κόστος σπουδών ανεβαίνει κατακόρυφα, οι δαπάνες για την Παιδεία μειώνονται. Οι γονείς μας αναγκάζονται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μας σπουδάσουν. Τα δωμάτια στις εστίες είναι ελάχιστα σε σχέση με τους φοιτητές του ΑΠΘ. Τα ενοίκια των σπιτιών χτυπάνε κόκκινο», σημειώνει η ΠΚΣ και καλεί τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, ενώ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις και σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΘ
Χωρίς αποσπασμένους εκπαιδευτικούς

Κλειστό θα παραμείνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του ΑΠΘ τη Δευτέρα 1η Οκτώβρη 2007, πρώτη ημέρα μαθημάτων του νέου ακαδημαϊκού έτους, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η ομόφωνη απόφαση έρχεται ως διαμαρτυρία για την πρωτοφανή άρνηση του ΥΠΕΠΘ να αποσπάσει στο μεγαλύτερο Παιδαγωγικό Τμήμα της χώρας τους εκπαιδευτικούς που είναι απαραίτητοι για την πρακτική άσκηση των φοιτητών και για τα εργαστήρια.

Την παραπάνω απόφαση ανήγγειλε με συνέντευξη Τύπου το ΠΤΔΕ του ΑΠΘ χτες το πρωί. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του Τμήματος και φοιτητές του Συλλόγου κατήγγειλαν ότι δεν αποσπάστηκε ούτε ένα άτομο, σε αντίθεση με άλλα Παιδαγωγικά Τμήματα (στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Αθήνας αποσπάστηκαν 36 άτομα, του Βόλου 22, του Ρεθύμνου 21 κ.ο.κ.). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι 450 περίπου τεταρτοετείς φοιτητές να μην μπορούν να κάνουν την απαιτούμενη πρακτική άσκηση. Επίσης κατήγγειλαν ότι υπηρεσιακοί παράγοντες στο υπουργείο, μετά τις επανειλημμένες προσπάθειες του ΠΤΔΕ για τους αποσπασμένους, απάντησαν ότι η στάση αυτή είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας που πάρθηκε σε αντίθεση με τις δικές τους εισηγήσεις.

«Επιχειρηματίες» χωρίς μάθημα

«Φρόντισαν» να στήσουν «γραφείο υποστήριξης επιχειρηματικών ιδεών», αλλά φαίνεται ότι ...«ξέχασαν» το αυτονόητο, να προσλάβουν καθηγητές. Ο λόγος για το ΤΕΙ Χαλκίδας, του οποίου σε πολλά τμήματα το ακαδημαϊκό εξάμηνο κινδυνεύει να μην ξεκινήσει, οι εγγραφές έχουν μείνει πίσω, τα εργαστήρια είναι χωρίς προσωπικό, καθώς έχουν καθυστερήσει οι αναθέσεις των έκτακτων καθηγητών. Για άλλη μια φορά έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού ή να μονιμοποιηθεί το ήδη υπάρχον.

Το αδίκημα της ημέρας

Επικίνδυνους δρόμους ανοίγει η απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών να μπουκάρει σε 220 σχολεία δήθεν για να κάνει ελέγχους στα κυλικεία.

Η Αστυνομία, όπως κάθε μέρα βρίσκει ένα «αδίκημα της ημέρας» (παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. κλπ.), χτες «αθώα - αθώα» εισέβαλε στα σχολεία με πρόφαση την «προστασία της μαθητικής κοινότητας και εν γένει της δημόσιας υγείας».

Υποτίθεται ότι ένα σωρό υπηρεσίες «προστατεύουν» τη δημόσια υγεία (ΕΦΕΤ, Νομαρχίες, υγειονομικές υπηρεσίες). Οτι η Αστυνομία επιλέχτηκε να κάνει το συγκεκριμένο έλεγχο, δεν είναι αθώο. Αυτό που επιδιώκεται είναι να εγκατασταθεί ο αστυνόμος μέσα στα σχολεία, να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του καθενός η παρουσία των δυνάμεων καταστολής, το «άγρυπνο μάτι» του αστυνόμου όπου κι αν βρίσκεται, όπου κι αν κινείται. Και μάλιστα, να αποζητιέται η παρουσία και ο έλεγχος της αστυνομίας από τον ίδιο το λαό ως ασφαλιστική δικλείδα, σήμερα δήθεν για την προστασία της υγείας σου, αύριο ενάντια σε κάθε διεκδίκηση που θα χαρακτηρίζεται παράβαση...

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας Ε. Στυλιανίδη καθορίστηκε η εξεταστέα - διδακτέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου και της Δ΄ τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2007-2008.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ