ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το δίλημμα στις εκλογές είναι μόνο ένα: 'Η ο λαός ή οι καπιταλιστές

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

Πλημμύρισε χτες βράδυ η Πλατεία Αριστοτέλους, από τους χιλιάδες εργάτες, τους ανθρώπους των άλλων λαϊκών στρωμάτων που συμμετείχαν στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Εδωσαν το «παρών» χιλιάδες άνθρωποι του μόχθου που συστρατεύονται με το ΚΚΕ, στους αγώνες και στην κάλπη, για να δυναμώσουν το μέτωπο που θα βάλει εμπόδια στη θύελλα των αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται, για να στρώσουν το δρόμο που θα οδηγήσει στην ικανοποίηση των αναγκών τους, στο δρόμο για τη λαϊκή οικονομία και εξουσία.

Στην πλατεία Αριστοτέλους, πλάι στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους συνεργαζόμενους με το ΚΚΕ, πήραν τη θέση τους πολλοί ακόμη, εργάτες, υπάλληλοι, μικροί αγρότες και επιχειρηματίες, που πήραν την απόφαση να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στα κόμματα που χρόνια τώρα παίζουν με τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Νέοι άνθρωποι που βλέπουν το μέλλον τους και τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη δουλειά, την υγεία, τον πολιτισμό, να τσακίζονται στις συμπληγάδες των αντιλαϊκών επιλογών της ΕΕ και των κομμάτων της. Εκεί κάτω από τα κόκκινα λάβαρα και μέσα στους ήχους των συνθημάτων, σφράγισαν την απόφασή τους πως το ΚΚΕ είναι η δύναμή τους, ΚΚΕ θα είναι και η απάντησή τους στις 4 του Οκτώβρη.


Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

Δεν μπορεί να ο εργάτης να ψηφίζει το ίδιο με το βιομήχανο

«Ξέρουμε ότι εργαζόμενοι αισθάνονται πληγωμένοι, ίσως και προσβεβλημένοι, όταν λέμε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ίδια κόμματα, ίδιας κατεύθυνσης, υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα. Οι μεν δε δέχονται να εξισώσουν τον εαυτό τους με το ΠΑΣΟΚ, οι δε με τη ΝΔ.

Δεν έχετε δίκιο να θυμώνετε, γιατί εσείς δεν είσθε καθόλου ίδιοι με τα κόμματα που ως τώρα ψηφίζατε. Πιστεύατε και ελπίζατε στα προγράμματά τους. Εσείς τους πιστέψατε, αυτό είναι το ζήτημα.

Απευθυνόμαστε: Στους εργάτες, υπάλληλους, συνταξιούχους, στις γυναίκες και στη νεολαία, στους ιδιοκτήτες μικρών μαγαζιών και βιοτεχνιών, στους μικρούς παραγωγούς αγρότες που εμπιστεύθηκαν τη ΝΔ, είτε από οικογενειακή παράδοση, είτε γιατί έκαναν τη σκέψη ότι τα έδρανα της αντιπολίτευσης θα έφερναν κάποια αλλαγή στην παράταξη αυτή που ιστορικά έχει ταλαιπωρήσει το λαό και τη χώρα.

Δεν είναι δυνατό σήμερα, ύστερα από τόσα που έχετε υποφέρει, να ψηφίσετε το ίδιο κόμμα που ψηφίζουν βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι, αλλά και "τρωκτικά" που νέμονται ένα κομμάτι της πίτας των κερδών και των κοινοτικών κονδυλίων. Ενα κόμμα που υπηρετεί και υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους, που τα ταυτίζει με το εθνικό συμφέρον.


Σήμερα νοιώθετε δικαιολογημένα οργή και αγανάκτηση, προβληματίζεστε τι να κάνετε στην κάλπη, την ίδια ώρα που δεν έχετε εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ, σας εξοργίζει η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός του για τα σκάνδαλα, τη ρεμούλα, τη ρουσφετολογία. Το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε ούτε σε αυτόν τον τομέα, ξέρουν πολλοί ψηφοφόροι τι γίνεται αυτή τη στιγμή στα γραφεία των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ.

Επειδή ενδεχομένως δε σας πάει το χέρι να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ, δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνετε στη ΝΔ, γιατί τάχα δεν υπάρχει λύση. Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορεί να γίνει και δικό σας ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Για να συναντηθούμε μια ώρα αρχύτερα, έγκαιρα, στο δρόμο της αντίστασης, της διεκδίκησης.

Δε σας υποχρεώνει κανείς να αλλάξετε τις γενικότερες πεποιθήσεις σας, όμως ένα σίγουρο κέρδος θα έχετε: η πίεση και η αποτελεσματικότητα των αγώνων θα ανέβει. Σας ζητάμε ενότητα και πάλη απέναντι στου κοινούς αντιπάλους, που είναι τα μονοπώλια, τα μεγάλα συμφέροντα. Εδώ βρίσκεται η δύναμη του λαού και όχι στις ισχυρές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί, δυνατός λαός και δυνατό ΚΚΕ πάνε μαζί.

Το ΠΑΣΟΚ σας ζητά να παραγράψετε τις ευθύνες του

Απευθυνόμαστε: Στους εργάτες και τους υπάλληλους, τους συνταξιούχους, τους ιδιοκτήτες των μικρών μαγαζιών και βιοτεχνιών, στους μικρούς παραγωγούς αγρότες, στις γυναίκες και στη νεολαία, που ελπίζουν σήμερα ότι, αν φύγει η ΝΔ και έλθει ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, κάτι μπορεί να γίνει καλύτερο, ή το κακό να είναι μικρότερο...


Είμαστε σίγουροι ότι δεν πέφτουμε έξω, όταν διαβάζουμε στα πρόσωπα πολλών από εσάς την αμφιβολία, τα ερωτηματικά, αν πρέπει και σήμερα να έχετε την ίδια εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ που δείξατε το 1981 και στα επόμενα χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ της 10ετίας του '70 που φώναζε μαζί μας "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", που ορκίζονταν ότι η Ελλάδα δε θα επιστρέψει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, που δήλωνε απερίφραστα ότι θα ξηλώσει τις αμερικανονατοϊκές βάσεις από την Ελλάδα, είναι πια οριστικά παρελθόν. Απεμπολήθηκαν αυτά τα δίκαια αιτήματα πολύ γρήγορα, στο όνομα να πάμε σιγά σιγά. Τίποτε δεν έμεινε από την υπόσχεσή του να βάλει τη Δεξιά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και που τώρα αγωνιά για το πόσους βουλευτές θα έχει πάνω από το 150.

Ζητάει αυτοδυναμία για να έχετε τάχα σιγουριά, ότι θα παραμείνει κυβέρνηση για 4 χρόνια, ότι δε θα χρειαστούν τόσο γρήγορα εκλογές. Δηλαδή σας ζητά να παραγράψετε τις ευθύνες του για τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τα περίφημα Stage της ΕΕ, που έσπευσε να καθιερώσει, να ξεχάσετε τη στάση της κυβέρνησης στα Ιμια, να λησμονήσετε την ανεπιφύλακτη υποστήριξη στο σχέδιο Ανάν που απέρριψε περήφανα η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Να ξεχάσετε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός των Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Μπους και προσωπικά τον Κόλιν Πάουελ που τάχα έδωσε αδιάσειστα στοιχεία για τα πυρηνικά όπλα που είχε το Ιράκ για να ανοίξει το πράσινο φως να μετατραπεί η Ελλάδα σε προγεφύρωμα σφαγής του ιρακινού λαού, και προηγούμενα επί Κλίντον, του γιουγκοσλαβικού λαού. Ενα λαό που μακέλεψαν οι νατοϊκοί σφαγείς, έχοντας ορμητήριο την Ιταλία του Ντ' Αλέμα και την Ελλάδα των Σημίτη - Παπανδρέου.

Ο λαός να μη γίνει συνένοχος στη βάρβαρη κυρίαρχη πολιτική

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν προκάλεσαν μόνο ζημιά στην τσέπη σας, δε σας ταλαιπώρησαν μόνο με την πολιτική τους στην κοινωνική Ασφάλιση, στην Παιδεία και την Υγεία, στην εξωτερική πολιτική, σας χτύπησαν αλύπητα, προσπαθώντας να επιβάλλουν παντού την αντίληψη ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση. Οτι η μόνη επιλογή που μπορεί να κάνετε είναι ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τραυμάτισαν, πλήγωσαν βαθιά την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Σας τρομοκράτησαν ότι μας περιμένουν συμφορές αν αντισταθούμε, αν δεν υπακούσουμε στις εντολές της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ.

Σας καλούμε να σκεφθείτε καλά. Δεν πρέπει να σας μετατρέψουν σε συνένοχους σε μια πολιτική που δεν έχει να δώσει τίποτε το ουσιαστικό για το λαό, παρά μόνο φτώχεια, ανασφάλεια, ανεργία, εργασιακή περιπλάνηση, κοινωνική εγκληματικότητα, καταστολή. Μπροστά μας, από τις 5 Οκτώβρη, θα συναντήσουμε το χειρότερο ΠΑΣΟΚ που έχουμε γνωρίσει, τη χειρότερη ΝΔ. Γιατί έγιναν πιο ισχυρά τα συμφέροντα των λίγων. Γιατί έγιναν πιο επιθετικά, πιο αρπακτικά.

Οσο και αν τσακώνονται μεταξύ τους για την κυβερνητική καρέκλα, σκεφτείτε αυτό που τους ενώνει. Η πολιτική που με λόγια και έργα στηρίζει σε βάρος σου τα επιχειρηματικά μεγαθήρια, στη βιομηχανία, την αγροτική παραγωγή, απέναντι στους μικρούς επιχειρηματίες, στην Παιδεία, την Πρόνοια, την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Δεν υπάρχει πιο μεγάλο ψέμα από τη θεωρία ότι, αν μεγαλώσει η πίτα των καπιταλιστών με τη ληστεία του μόχθου σου, τελικά θα σου επιστρέψουν ένα μέρος από τα κλεμμένα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να καταργήσει ούτε έναν αντιλαϊκό, αντεργατικό νόμο της ΝΔ, δεν πρόκειται να πει ούτε ένα "όχι" σε επιλογές της ΕΕ. Απλά θα κάνει αναμόρφωση νόμων, δηλαδή θα αλλάξει ο Μανωλιός φορεσιά.

Δεν είναι δυνατόν οι μεροκαματιάρηδες, οι άνθρωποι του μόχθου να βλέπουν το ΠΑΣΟΚ με τα ματογυάλια της 3ης του Σεπτέμβρη, να βλέπουν το ΠΑΣΟΚ όπως εμφανίστηκε στις εκλογές του 1981. Τίποτε από τα θετικά συνθήματά του δεν έχει μείνει ορθό, όχι γιατί άλλαξαν οι καιροί, αλλά γιατί το ΠΑΣΟΚ άλλαξε ή έβγαλε στην επιφάνεια τον ίδιο τον εαυτό του. Είναι θέμα εκτίμησης.

Αν πριν 20 και 25 χρόνια είχε νόημα να ψάχνει κανείς πού είναι η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καμιά αξία σήμερα. Η μόνη τους διαφορά είναι η διαπάλη για την κυβερνητική καρέκλα, το τιμόνι στην αντιλαϊκή πολιτική. Σήμερα η ΝΔ έχασε την εύνοια των επιχειρηματιών, τώρα την έχει το ΠΑΣΟΚ. Ξέρουν ένα χάρισμα που έχει το ΠΑΣΟΚ, ότι μπορεί να παραπλανά το λαό πιο εύκολα, πιο επιδέξια από τη ΝΔ. Και να ενσωματώνει εργατικές και λαϊκές δυνάμεις μέσω της ΓΣΕΕ, των εργατικών κέντρων, της ΓΣΕΒΕΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ.

Για το λαό αυτό δεν είναι χάρισμα είναι παγίδα, ακόμα πιο επικίνδυνη σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Μην τους αφήσεις σε χλωρό κλαρί! Ούτε ΝΔ, ούτε ΠΑΣΟΚ!

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εκφοβίζουν το λαό

Δυνατό ΚΚΕ είναι σήμερα η ρεαλιστική απάντηση για το λαό που έχει ανάγκη να φέρει στην επιφάνεια τη δύναμη που έχει, που την έχει αφήσει ανεκμετάλλευτη και αχρησιμοποίητη.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όταν μιλάνε για τόνωση της αγοράς, ένα πράγμα έχουν στο νου τους: Τους μεγάλους, τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες, τα διεθνικά μονοπώλια, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλέμπορους, τους τραπεζίτες. Αδιαφορώντας πόσες απολύσεις θα γίνουν, πόσοι νεόπτωχοι θα εμφανιστούν.

Οταν λένε αγορά, εννοούν τις αλυσίδες πολυκαταστημάτων που διεισδύουν τώρα και στην τελευταία γειτονιά και όχι τα μικρομάγαζα.

Οταν λένε αγορά, εννοούν τους εμποροβιομηχάνους που εκβιάζουν τη φτωχή αγροτιά να τους δώσουν περίπου τσάμπα τα προϊόντα τους. Αδιαφορώντας για τα παρεπόμενα.

Οταν λένε παροχές στο λαό, εννοούν είτε πάγωμα μισθών που ανενδοίαστα είπε η ΝΔ, είτε αυξήσεις μισθών σκάρτο μισό ευρώ τη μέρα, γενίκευση της μερικής απασχόλησης.

Οταν λένε χτύπημα της φοροδιαφυγής, εννοούν να πέσει η δαμόκλεια σπάθη στα μικρομεσαία στρώματα και να τους αφαιρέσουν όσο γίνεται περισσότερα.

Και όταν λένε φοροαπαλλαγές, εννοούν φοροαπαλλαγή στα κέρδη και τα κεφάλαια.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκβιάζουν και εκφοβίζουν φωνάζοντας ότι χρειάζεται μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δύσκολες ώρες της κρίσης. Αυτή είναι η δική τους ανάγκη, η δική τους αλήθεια, δεν είναι αλήθεια για το λαό.

Πλαστή η διαχωριστική γραμμή «ή με τη ΝΔ ή με το ΠΑΣΟΚ»

Και γι' αυτό μόνο ένας τρόπος υπάρχει: Να βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους έναν αγωνιζόμενο λαό. Δύναμη για μια τέτοια επόμενη μέρα συγκεντρώνουμε σήμερα. Την ώρα που αυτοί χρησιμοποιούν ως εργαλείο για την επικράτησή τους τη δική σου τρομοκράτηση για την επόμενη μέρα, μένει σε σένα η απάντηση: Ξέρεις το σχέδιό τους, ξέρεις και τι φοβούνται. Χάλασέ τους το σχέδιο, τρομοκράτησέ τους. Κάν' τους να νιώσουν ότι και την επόμενη των εκλογών θα έχουν ισχυρό αντίπαλο απέναντι.

Στις 4 Οκτώβρη θα έχουμε και κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Θα παίζεται το ίδιο έργο και χειρότερο και από τους δύο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιο κόμμα μπορεί να γίνει ο συσσωρευτής της λαϊκής δυσαρέσκειας, ο πυροκροτητής του εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης με ένα στόχο, να δυσκολέψουμε και γιατί όχι να δοκιμάσουμε να ματαιώσουμε τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται. Να ανοίξουμε μια δίοδο, ένα δρόμο σε μια ορμητική λαϊκή αντεπίθεση που έχει το δικό της πολιτικό όραμα για μια Ελλάδα της κοινωνικής λαϊκής ευημερίας, μια Ελλάδα που αντιστέκεται στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Η διαχωριστική γραμμή "ή με τη ΝΔ ή με το ΠΑΣΟΚ" είναι ψεύτικη, πλαστή.

Η ΝΔ κατηγορούσε παλιότερα ακόμα και σήμερα το ΠΑΣΟΚ, ότι άδειασε τα κρατικά ταμεία με τη σπατάλη, τη ρουσφετολογία, με παροχές στους "ημέτερους", με δάνεια που δεν τα αξιοποίησε σωστά, ενώ ακόμα θυμόμαστε τη φασαρία που έκανε ότι η κυβέρνηση Σημίτη καθυστερούσε στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Τι διαφορετικό λέει σήμερα το ΠΑΣΟΚ κατά της ΝΔ; Οτι άδειασε τα κρατικά ταμεία με τη ρουσφετολογία και τις δωρεές στους κουμπάρους, ότι δεν αξιοποίησε τα κοινοτικά κονδύλια γιατί δε λειτουργούσε και δεν εργαζότανε εντατικά η κυβέρνηση. Οτι δεν έφτιαξε μηχανισμό να συλλάβει τη φοροδιαφυγή, ότι είναι μια κυβέρνηση ανίκανη...

Τι ανταπαντάει η ΝΔ; Οτι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει σχέδιο...

Καυγάς πολύ μακριά από τις πραγματικές αιτίες για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα.

Ερχεται θύελλα

Και οι δύο φωνάζουν ότι η Ελλάδα, επί των ημερών του άλλου κόμματος, έχασε θέση και πόντους στα πλαίσια της ΕΕ. Οτι σε όλες τις χώρες της ΕΕ γίνονται θεαματικές θετικές αλλαγές, όλα πάνε καλύτερα και εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα.

Λένε ψέματα συνειδητά όταν, πότε μας φέρνουν το "θαύμα" της Δανίας και της Σουηδίας, πότε το "θαύμα" της Ιρλανδίας. Κρύβουν ότι στα χρόνια που πέρασαν, το κεφάλαιο στην Ελλάδα ήταν πρώτο σε κερδοφορία στην ΕΕ. Τεράστια κεφάλαια έχουν μετακινηθεί στα Βαλκάνια, αλλά και σε άλλες χώρες για επενδύσεις ή καταθέσεις.

Λένε ψέματα και κρύβουν ότι σε όλες αυτές τις χώρες, όπως και τις υπόλοιπες, έχουν γκρεμισθεί πάνω από το 50% των κοινωνικών κατακτήσεων, ότι στις χώρες αυτές πληρώνουν υψηλούς φόρους οι εργαζόμενοι, ότι εκεί υπάρχει εκ περιτροπής εργασία, μερική απασχόληση, ότι υπάρχει και εκεί ανοικτή και μισοκρυμμένη ανεργία. Εδώ στην Ελλάδα έχουν διατηρηθεί ακόμα μια σειρά κατακτήσεις, γιατί υπάρχει αντίσταση, συγκροτημένο ταξικό κίνημα, το ΚΚΕ.

Καλούμε από αυτό το βήμα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να δηλώσουν τη θέση τους: Τι θα κάνουν απέναντι στις αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων που αφορούν το αύριο των εκλογών. Να απαντήσουν σε ένα προς ένα τα αιτήματά τους και όχι με γενικολογίες.

Μεταξύ των άλλων, οι εμποροβιομήχανοι αξιώνουν:

  • Δραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, με νέες ανατροπές. Απελευθέρωση απολύσεων χωρίς αποζημιώσεις, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων.
  • Παραπέρα μείωση των συντάξεων με πρόσχημα τον έλεγχο των δαπανών του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Μείωση των συντάξεων όλων των Ταμείων στα κατώτερα επίπεδα των συντάξεων του ΙΚΑ.
  • Ανασφάλιστη εργασία.
  • Κατάργηση όσων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών "δε λειτουργούν αποτελεσματικά ή δεν εξυπηρετούν αμιγώς κοινωνικούς στόχους".
  • Κατάρτιση νέου μισθολογίου με στόχο τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, "αυστηρή συγκράτηση των μισθών και κάθε είδους αμοιβών στο Δημόσιο".
  • Γενίκευση της απλήρωτης εργασίας, μέσω της μαθητείας των νέων. Νέα γενιά stage ετοιμάζεται.
  • Αύξηση της φορολογίας των καυσίμων και τσιγάρων, έτσι ώστε να προσεγγιστούν με ταχύτερο ρυθμό τα κατώτατα όρια που θέτει η ΕΕ.
  • Διευκόλυνση των επιχειρηματιών να εγκαθιστούν επιχειρήσεις μέσω του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και του κτηματολογίου.
  • Απόσυρση του κράτους από τους τομείς προϊόντων και υπηρεσιών στους οποίους δραστηριοποιούνται "ανταγωνιστικά" ιδιώτες και συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Σταδιακή εξομοίωση της εργατικής νομοθεσίας των ΔΕΚΟ με αυτή που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
  • Εντατικοποίηση των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία με τρόπο που να διευκολυνθεί η παραπέρα παρέμβαση των επιχειρήσεων, τόσο στα προγράμματα σπουδών και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, όσο και στην αξιολόγηση των πτυχίων από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, με βάση τις εργοδοτικές απαιτήσεις. Λόγος γίνεται μεταξύ των άλλων για "ενίσχυση των υποδομών και διαδικασιών πιστοποίησης" και "εναρμόνιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας".
  • Αύξηση της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης και μείωση του κόστους υπερωριών, επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
  • Ενίσχυση του θεσμού των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.
  • Αρση του καμποτάζ με το ωμό και πρωτάκουστο επιχείρημα ότι "θα έχει κόστος για 700 το πολύ οικογένειες αλλά θα ευνοήσει το κοινωνικό σύνολο"!
  • Ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.
  • Κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων και υποταγή κάθε σχεδιασμού γύρω από την αγροτική πολιτική στις επιταγές της ΚΑΠ.

Δεν υπάρχει σωτήρας. Το 'πε ο ποιητής χρόνια πριν: Χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς. Σ' αυτά τα χέρια είναι η δύναμη, αυτά τα χέρια παράγουν όλο τον πλούτο και τους ανήκει. Αυτό το απλό διακηρύσσει το ΚΚΕ και καλεί σε πανστρατιά. Τώρα που τα ψέματα τελειώνουν, που οι ίδιοι οι καπιταλιστές και τα κόμματά τους δεν κρύβουν πως η σωτηρία του καπιταλισμού μπορεί να υπάρξει μόνο με βάθεμα της βαρβαρότητας, το δίλημμα είναι μόνο ένα: 'Η ο λαός ή αυτοί.

Αφανίζουν τη φτωχομεσαία αγροτιά

Ρίχνουν στον Καιάδα τη φτωχομεσαία αγροτιά.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί και παρέα συναινούν, ψηφίζουν και υλοποιούν τα αντιαγροτικά μέτρα της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Τις συνέπειες τις ζουν οι μικροί και φτωχομεσαίοι αγρότες στο πετσί τους.

1. Οι περισσότεροι είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες. Η θηλιά των χρεών σφίγγει στο λαιμό τους απειλητικά, εκβιαστικά, για να παραδίνουν σχεδόν τσάμπα την παραγωγή τους στους εμποροβιομήχανους.

2. Οι τιμές παραγωγού στα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα είναι εξευτελιστικές για 3η συνεχή χρονιά, η μείωση φτάνει το 50%, οι τιμές όμως στα τρόφιμα για τους καταναλωτές αυξάνουν. Ετσι κερδίζουν οι μεγαλέμποροι και οι βιομήχανοι τροφίμων από την εκμετάλλευση αγροτών και καταναλωτών.

3. Μεγάλος όγκος παραγωγής σαπίζει στο χωράφι απούλητη και την ίδια ώρα εισάγονται ίδια προϊόντα (μήλα Ιταλίας, ντομάτες Ολλανδίας, λάδι Μαρόκου, κρασί Αυστραλίας - ΗΠΑ κ.ο.κ.).

Το 2008 ξοδέψαμε περισσότερα από τρία δισ. ευρώ για εισαγωγές προϊόντων που μπορούμε να τα παράγουμε, γιατί αυτό συμφέρει τους μεγαλέμπορους.

4. Η παραγωγή μειώνεται και η ανεργία στην ύπαιθρο αυξάνεται.

5. Κάθε χρόνο 20.000 θέσεις εργασίας χάνονται στον αγροτικό τομέα και αν υπολογιστούν και οι άνεργοι των γεωργικών βιομηχανιών, η ανεργία στην ύπαιθρο προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

6. Το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε το 2008 κατά 8% και κατά 20% την περίοδο 2000-2008 (δηλαδή με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση).

7. Χειρότερες μέρες έρχονται για τη φτωχή αγροτιά από το 2010, που θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα του «ελέγχου υγείας» της ΚΑΠ για αγρότες και κτηνοτρόφους. Καταργούνται οι επιδοτήσεις στους μικρούς αγρότες και μειώνονται για τους υπόλοιπους. Ετσι θα συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στους λίγους μεγάλους που θα γίνουν μεγαλύτεροι.

Σε αυτά τα μέτρα συμφώνησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τα ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο το 2008. Αυτό σημαίνει η διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ για ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.

Επίκαιρα και ρεαλιστικά τα αιτήματα του ΚΚΕ

Η θέση του ΚΚΕ για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα που θα ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες για φτηνά και καλά τρόφιμα είναι επίκαιρη και ρεαλιστική.

Αυτό θα εξασφαλιστεί με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με την κρατικοποίηση των μεγάλων αγροτικών μονάδων και την κατάργηση της εμπορευματοποίησης της γης. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας στην ύπαιθρο και στις πόλεις, εξασφαλίζοντας ισόμετρη ανάπτυξη γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών προϊόντων, με στόχο την αυτάρκεια και υγιεινή διατροφή του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος, τη σχεδιασμένη ανταλλαγή προϊόντων με άλλες οικονομίες με αμοιβαίο λαϊκό όφελος.

Τι ζητάει το ΚΚΕ:

  • Πρώτον, να έχεις εξασφαλισμένη τη δουλειά σου και να μην κινδυνεύεις, ανά πάσα στιγμή κι αναλόγως με τη θέληση του εργοδότη σου, να μείνεις άνεργος. Δηλαδή, να έχεις μόνιμη και σταθερή εργασία κι όχι να είσαι συμβασιούχος ή αναπληρωτής και να μην μπορούν να σε απολύουν χωρίς να φταις με διάφορα προσχήματα.
  • Δεύτερον, να δουλεύεις συγκεκριμένο, συνεχές ωράριο - λιγότερο και όχι περισσότερο από 8 ώρες ημερησίως, πέντε μέρες τη βδομάδα - ώστε να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να ξεκουραστείς, να διασκεδάσεις, ν' ασχοληθείς με τα, εκτός εργασίας, ενδιαφέροντά σου.
  • Τρίτον, οι συνθήκες εργασίας να είναι ανθρώπινες και, ταυτόχρονα, να παίρνονται όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ούτως ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία σου και η ίδια η ζωή σου.
  • Τέταρτον, να παίρνεις έναν καλό μισθό που θα σου φτάνει να καλύπτεις τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης, αλλά και να ζεις σαν σύγχρονος άνθρωπος, να μπορείς να έχεις φθηνές διακοπές, ψυχαγωγία και πάνω απ' όλα να μην έχεις άγχος για τις σπουδές και το μέλλον του παιδιού σου.
  • Πέμπτον, να έχεις εξασφαλισμένη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, αποκλειστικά δωρεάν, καθώς, επίσης, δωρεάν Παιδεία για τα παιδιά σου και μια καλή σύνταξη, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, των 60 χρόνων για τον άνδρα και 55 για τη γυναίκα.

Για τον μικροϊδιοκτήτη αγρότη:

  • Πρώτον, να μπορείς εσύ και η οικογένειά σου να ζείτε αξιοπρεπώς - και γιατί όχι, άνετα - από τη δουλειά και τη σοδειά στο χωράφι και να μην είσαι χρεωμένος "μέχρι το λαιμό" στην τράπεζα. Αυτό προϋποθέτει ότι θα έχεις το δικαίωμα, τη δυνατότητα και τη βοήθεια που χρειάζεσαι να παράγεις όσα μπορείς περισσότερα και καλύτερα αγροτικά προϊόντα, τα οποία θα πουλάς σε τιμή που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής και θα σου δίνει ικανοποιητικό εισόδημα.
  • Δεύτερον, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, με την αξιοποίηση των επιτευγμάτων της έρευνας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, ούτως ώστε και ο κόπος σου να μειωθεί, αλλά και η υγεία σου να προστατευτεί.
  • Τρίτον, να μην αναγκαστείς, σε λίγο καιρό, να πουλήσεις τα κτήματά σου "για ένα κομμάτι ψωμί" και να πεταχτείς στο δρόμο της ανεργίας.
  • Τέταρτον, να καλυτερέψει η ζωή σου στο χωριό, που είναι "σκληρή και άχαρη", και λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης που βιώνεις - καθώς το εισόδημά σου είναι ισχνό, ενώ τα έξοδά σου αυξάνονται, συνεχώς, εξαιτίας της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Παιδείας και της μεγάλης ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του ΟΤΕ κ.ά. - αλλά και λόγω του ότι στο χωριό δεν έχεις πολλές εναλλακτικές λύσεις δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου σου κι είσαι "σπίτι - καφενείο".

Για το μικροβιοτέχνη, μικροεπαγγελματία:

  • Πρώτον, να δουλεύει το μαγαζί σου, να μη σε κυνηγούν τα δάνεια και οι τόκοι, οι άδικοι φόροι.
  • Δεύτερον, να μην έχεις απέναντί σου τα μονοπώλια και τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τα μεγαθήρια των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων, που θέλουν να σε οδηγήσουν στο λουκέτο, να "καθαρίσουν" την αγορά από τους μικρούς για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Να έχεις ισότιμη υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με όλους τους άλλους εργαζόμενους.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανθρώπινες ανάγκες

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα που συμβιβάζονται με την οικονομία που καθορίζεται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δε θέλουν και δεν μπορούν να προγραμματίσουν την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών.

Είναι αδύνατον να επιβάλουν κοινωνικό έλεγχο στη συγκέντρωση κεφαλαίων και στην πραγματοποίηση υπερκερδών, να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν την περιοδική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Ο μόνος προγραμματισμός που μπορούν να κάνουν, και ανάλογα με την πρόοδο της ταξικής πάλης, είναι να διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για τα επιχειρηματικά κέρδη και την πλουτοκρατία, για την αδιάκοπη ληστεία του μόχθου των εργαζομένων, την κρατική βία και καταστολή, την εξαγορά συνειδήσεων, τη ρουσφετολογία. Για την ενεργητική συμμετοχή στη διανομή και αναδιανομή των αγορών, για τη συστράτευση με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κατά των λαών. Ο προγραμματισμός τους είναι καθαρά ταξικός, υπέρ του κεφαλαίου, άρα αντιδραστικός, βάρβαρος και επικίνδυνος για το λαό και τη νεολαία.

Τα άλλα κόμματα δεν μπορούν

Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να ανοίξουν ένα διαφορετικό φιλολαϊκό δρόμο, δεν είναι σε θέση να εμπνεύσουν μια αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. ένα ενδιαφέρον έχει, να γίνει κυβερνητικός εταίρος, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, όποιος τον δεχθεί σε συνεταιρισμό. Οι φιλολαϊκές του κορόνες, οι αντιαμερικανικές υποκριτικές του θέσεις, είναι προπέτασμα καπνού. Ο ρατσισμός του απέναντι στους μετανάστες δε δείχνει μόνο απανθρωπιά, δείχνει ότι πάση θυσία το κόμμα αυτό θέλει να μεταφέρει την ευθύνη του ίδιου του πολιτικού συστήματος, την ευθύνη του ιμπεριαλισμού στις πλάτες των αθώων θυμάτων του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ, στις δύσκολες ώρες όταν το κίνημα ήταν στο ναδίρ, όταν ο συσχετισμός δύναμης έγειρε αποφασιστικά υπέρ του ιμπεριαλισμού, στήριξε όλες τις συντηρητικές επιλογές, όπως τη συνθήκη του Μάαστριχ, έκανε πως δεν έβλεπε τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού να χρησιμοποιεί υπαρκτά ή ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα. Οταν το κίνημα αρχίζει να παίρνει "τα πάνω του", τότε αδίστακτα χρησιμοποιεί αριστερή φρασεολογία, καιροσκοπικά, με τα μάτια στην κάλπη. Η πιο μεγάλη του συνεισφορά στο σύστημα είναι ο εκχυδαϊσμός της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού. Ανανέωση και εκσυγχρονισμός που δεν μπαίνουν στην υπηρεσία της ταξικής πάλης, που προβάλλονται μόνο και μόνο για να υπάρχει μια συναδελφική άμιλλα με τη σοσιαλδημοκρατία, είναι άδειο πουκάμισο, είναι εμπόδιο στο κίνημα, στο ενιαίο μέτωπο εργατών, αγροτών, μικρών επιχειρηματιών. Το θέμα δεν είναι ποια ώρα, ποια στιγμή θα γίνεις εταίρος της σοσιαλδημοκρατίας, το πρόβλημα είναι να απορριφθεί τόσο η φιλελεύθερη, όσο και η σοσιαλδημοκρατική αντίληψη διαχείρισης.

Οσο για τους οικολόγους, έχουν αναδειχθεί σε συνεπείς φορείς της πράσινης μπίζνας.

Ο δρόμος του λαού αντικειμενικά κοντά στο ΚΚΕ

Ο δικός σου δρόμος είναι στον αντίποδα του δρόμου επιλογής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αντικειμενικά σε φέρνει κοντά με την πρόταση του ΚΚΕ.

Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, που καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού, έχει ως κεντρική κατεύθυνση τον πανεθνικό σχεδιασμό που οργανώνει την κατανομή του εργατικού δυναμικού, των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής, τις αναλογίες για την παραγωγή, εξασφαλίζοντας πλήρη απασχόληση, την κατανομή του χρόνου εργασίας όλης της κοινωνίας, των προϊόντων και των υπηρεσιών σε όλους και όλες, ώστε να ικανοποιούνται όλες οι γενικές και ειδικές κοινωνικές ανάγκες με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και τεχνικής. Ανάπτυξη για το λαό και όχι για το κέρδος των μονοπωλίων. Εδώ βρίσκεται η πραγματική ανατροπή. Να μπουν τα τεράστια και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στην υπηρεσία του λαού.

Ο πανεθνικός σχεδιασμός συνδέει τους εργαζόμενους με τα μέσα παραγωγής, στοχεύει σε ένα και μόνο σκοπό: Στη διευρυνόμενη ικανοποίηση των κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών, στην όσο γίνεται ανεξάρτητα από ιμπεριαλιστικές πιέσεις και εκβιασμούς ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ο πανεθνικός σχεδιασμός, με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, την αντιμετώπιση των ταξικών, περιφερειακών, φυλετικών ανισοτήτων, κάθε μορφής καταπίεσης, εκφράζεται στη γενική γραμμή ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής και εκδηλώνεται συγκεκριμένα κατά τομείς.

Στην κάλπη με όραμα και προοπτική

Η λαϊκή εξουσία, η λαϊκή οικονομία είναι αυτό που μπορεί να ενώσει τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα όλων, της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των μικρών επιχειρηματιών.

Μπορεί στην κάλπη να μην κρίνεται η λαϊκή εξουσία, η λαϊκή οικονομία, αλλά δεν πρέπει να φθάνουμε στην κάλπη δίχως όραμα, δίχως προοπτική. Γιατί τότε θα έχουμε περισσότερα όπλα να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα.

Το δικό μας όραμα δεν έχει ίχνος ομοιότητας με το όραμα των πολυεθνικών.

Στην κάλπη δεν κρίνεται η λαϊκή εξουσία, η λαϊκή οικονομία. Αυτά θα προκύψουν μέσα από τη γιγάντωση του λαϊκού κινήματος, μέσα από την αποφασιστικότητα και τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Δεν είναι ότι είναι νωρίς, ότι θα έρθει αργότερα η λαϊκή εξουσία, η λαϊκή οικονομία. Θα έρθει τόσο νωρίς ή τόσο αργά, όταν το αποφασίσει ο λαός. Δεν είναι μόνο ζήτημα θέλησης του ΚΚΕ. Εμείς θα είμαστε πάντα μπροστά, ώστε να έρθει μια ώρα νωρίτερα. Οχι γιατί είμαστε ανυπόμονοι, αλλά για να μη μεσολαβήσουν ακόμα μεγαλύτερες θυσίες του λαού.

Εμείς οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι συνεργαζόμενες λαϊκές δυνάμεις, πάμε στην κάλπη έχοντας τα μάτια απέναντι στα ώριμα και επιτακτικά προβλήματα που απασχολούν το λαό, αλλά έχοντας στο νου και το όραμά μας που πρέπει αντικειμενικά να είναι και δικό σας όραμα.

Εμείς παλεύουμε για μια ανεξάρτητη Ελλάδα που ταυτόχρονα συνεργάζεται διεθνώς από θέση ανεξάρτητη και όχι συμπόρευσης με τον ιμπεριαλισμό, όχι με πειθαρχία και υπακοή στους ιμπεριαλιστές.

Ανεξάρτητη Ελλάδα, με όσο γίνεται μεγαλύτερη αυτάρκεια στην αξιοποίηση των δικών της, εγχώριων πηγών ανάπτυξης, με όρους λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Μια Ελλάδα φιλολαϊκή, διεθνιστική, που αναπτύσσει διακρατικές σχέσεις, με αμοιβαίο όφελος, με κριτήρια την αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία στο επίπεδο της οικονομίας και στον αγώνα αντίστασης στα οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά κέντρα του ιμπεριαλισμού.

Μια ανεξάρτητη Ελλάδα κάθε άλλο παρά απομονωμένη θα είναι όπως ισχυρίζονται τα άλλα κόμματα σε βάρος του ΚΚΕ. Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώκει να χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο "ρήγμα" που θα υπάρξει στο ιμπεριαλιστικό "μέτωπο", εξαιτίας των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για τη διαφύλαξη και ενίσχυση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Στην κάλπη με το κεφάλι ψηλά, ψήφο στο ΚΚΕ

Υπάρχει λύση και διέξοδος, αυτή βρίσκεται κυριολεκτικά στα χέρια του λαού. Δεν είναι υπόθεση και ευθύνη μόνο του ΚΚΕ.

Εάν στην κάλπη θα βγει δυνατός ο λαός, εξαρτάται πάρα πολύ από το τι θα ψηφίσουν εργάτες, φτωχά λαϊκά στρώματα που μέχρι σήμερα ψήφιζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Καμία αποχή από τις κάλπες, είναι μέτωπο πάλης. Στην κάλπη ένα βήμα μπρος. Κρίνεται από το τι θα κάνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα που πίστεψαν και προδόθηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Εμπιστευθείτε μας. Θα κερδίσετε κι εσείς και ο τόπος τούτος. Η 4η Οκτώβρη πρέπει να γίνει η ευκαιρία για το μεγάλο βήμα. Κάθε άλλη επιλογή οδηγεί όχι μόνο στο τέλμα, όχι μόνο στη στασιμότητα. Θα είναι οπισθοχώρηση.

Εμείς μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Εμπιστευθείτε μας. Ελάτε στην κάλπη με το κεφάλι ψηλά, με την πλάτη ίσια. Οχι με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο. Οχι με το κεφάλι κάτω. Με το νου στην πείρα του χτες, με το νου στην επόμενη μέρα. Μαζί με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τα νιάτα της ΚΝΕ, μαζί με τους ανθρώπους που ήδη συνεργαζόμαστε. Μαζί με τις ταξικές δυνάμεις που συνεργαζόμαστε στο κίνημα. Μην μπείτε ανάμεσά τους. Αφήστε από τη μια μεριά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κι ελάτε από την άλλη μεριά, σ' αυτή την πλατιά λεωφόρο που δεν είναι μόνο το ΚΚΕ, ούτε θα είναι μόνο του. Γιατί σ' αυτή τη λεωφόρο είναι η εργατική τάξη, είναι οι μικροί επιχειρηματίες, είναι οι μικροπαραγωγοί αγρότες, είναι οι γυναίκες και τα νιάτα που ανήκουν σ' αυτά τα λαϊκά στρώματα, είμαστε πολλοί και πολλές, αλλά πρέπει να το δείξουμε. Πρέπει να το δείξουμε και εκλογικά και αριθμητικά, και στην κάλπη. Εμπιστευθείτε μας. Εμείς ποτέ δε χάσαμε το κουράγιο μας, ποτέ δε χάσαμε την εμπιστοσύνη στο λαό. Ποτέ. Ούτε τη χάσαμε, ούτε θα τη χάσουμε. Εμπιστευθείτε μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ