ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ
Αυξήσεις - «φωτιά» πάνω από 70%!

Από κινητοποίηση του ΚΚΕ στα διόδια Αφιδνών με αίτημα να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια
Από κινητοποίηση του ΚΚΕ στα διόδια Αφιδνών με αίτημα να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια
Αυξημένα χαράτσια διοδίων από 52,7% έως και 73,7% υποχρεώνονται να πληρώνουν από σήμερα οι οδηγοί που κινούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, καθώς η ιδιωτική κοινοπραξία της «Ιόνιας Οδού» (Νέα Οδός), που τα εκμεταλλεύεται, με βάση τη «σύμβαση παραχώρησης» που ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να τα χρεώνει με βάση τη χιλιομετρική απόσταση που διανύει κάθε όχημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα τιμολόγηση, για έναν οδηγό ΙΧ που θα θέλει να διανύσει την απόσταση Αθηνών - Λαμίας με επιστροφή θα πληρώνει 12,6 ευρώ, από 8,25 ευρώ που πλήρωνε μέχρι τώρα (αύξηση 52,70%). Οι νέες τιμές που θα ισχύσουν στους μετωπικούς σταθμούς είναι: Στις Αφίδνες 1,85 ευρώ, στη Θήβα 2,25 ευρώ και στην Τραγάνα 2,20 ευρώ. Σημειώνεται ότι πλέον οι οδηγοί που πλήρωναν μόνο στα διόδια των Αφιδνών κατά την έξοδο 2,75, θα πληρώνουν τώρα 1,85 στην έξοδο και 1,85 στην επιστροφή στην Αθήνα, δηλαδή 3,7 ευρώ.

Αντίστοιχα οι οδηγοί των άλλων οχημάτων και για την ίδια διαδρομή θα πληρώνουν:

  • Το ποσό των 9,9 ευρώ οι οδηγοί δίκυκλων, από 5,70 ευρώ (αύξηση 73,70%).
  • Το ποσό των 31,90 ευρώ οι οδηγοί διαξονικών και τριαξονικών φορτηγών, από 20,70 ευρώ (αύξηση 54,10%).
  • Το ποσό των 44,70 ευρώ οι οδηγοί τετραξονικών φορτηγών και άνω, από 28,80 ευρώ (αύξηση 55,20%).
Χαράτσι και στις τοπικές διαδρομές

Επιπλέον, από σήμερα με την έναρξη λειτουργίας και πλευρικών σταθμών θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν διόδια και όσοι κάνουν τοπικές διαδρομές, ακόμη και στον παράδρομο της Εθνικής. Ειδικότερα, πλευρικοί σταθμοί θα λειτουργούν στο ύψος του Καπανδριτίου (θα στοιχίζουν 1,05 ευρώ για τα ΙΧ), Μαλακάσας (0,80 ευρώ), Οινοφύτων (0,35 ευρώ), Θήβας (0,50 ευρώ) και Τραγάνας (1,75 ευρώ). Παράλληλα, η ιδιωτική κοινοπραξία ετοιμάζει την κατασκευή και άλλων πλευρικών σταθμών διοδίων κατά μήκος της διαδρομής, με πιο χαρακτηριστικούς αυτούς στους κόμβους Αγίου Στεφάνου και Βαρυμπόμπης, που θα αναγκάσουν τους εργαζόμενους της Βορειοανατολικής Αττικής να πληρώνουν διόδια για να πάνε και να 'ρθουν στη δουλειά ή στο σπίτι τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που έγιναν ένας οδηγός ΙΧ που θα χρειαστεί να διανύσει την απόσταση Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή θα πληρώνει πλέον για διόδια 34,4 ευρώ (δηλαδή όσο περίπου και τη βενζίνη), έναντι 20 ευρώ που πλήρωνε μέχρι το καλοκαίρι και έναντι 11,4 ευρώ που πλήρωνε το 2005. Δηλαδή μέσα σε τέσσερα χρόνια είχαμε μια αύξηση στα διόδια πάνω από 200%!

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με αφορμή τις συλλήψεις

Αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ξέσπασε χτες ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή δήλωση που φέρεται πως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της υποψήφιας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λούκας Κατσέλη, στην οποία χαρακτηρίζονται «προεκλογικό τρικ» οι συλλήψεις των τεσσάρων ατόμων που κατηγορούνται με τον «τρομονόμο». Ο ...καυγάς άρχισε όταν ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε:

«Ο εκνευρισμός στο ΠΑΣΟΚ είναι πλέον εμφανής. Είναι γνωστό. Ο πανικός είναι κακός, πολύ κακός σύμβουλος. Αυτό αποδεικνύει η δήλωση της κ. Κατσέλη για τη σύλληψη της τρομοκρατικής οργάνωσης "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς"». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανάγνωσε τη δήλωση Κατσέλη που ανέφερε: «Θα ήθελα να τονίσω ότι όσο περνάει από το χέρι μου δεν θα επιτρέψω σε κανένα δημοσιογράφο ή μη, για πολιτικές σκοπιμότητες να καταστρέψει το μέλλον 20χρονων παιδιών. Είναι προφανές ότι πρόκειται για προεκλογικό τρικ της ΝΔ, πάνε να μετατρέψουν 20χρονα παιδιά σε αδίστακτους τρομοκράτες!»

Η Λ. Κατσέλη απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Χθες, δέχθηκε επίθεση από αγνώστους το ηλεκτρονικό αρχείο του πολιτικού μου γραφείου. Οι άγνωστοι "χάκερς", αφού κατέστρεψαν το αρχείο, ανήρτησαν, την ίδια χρονική στιγμή, στην προσωπική μου ιστοσελίδα, υποτιθέμενη δήλωσή μου σχετικά με τις πρόσφατες συλλήψεις ατόμων για συμμετοχή τους σε τρομοκρατική οργάνωση. Βεβαίως, ουδέποτε έκανα τέτοια δήλωση. Εχω υποβάλει μήνυση κατά αγνώστων και κατήγγειλα αμέσως το γεγονός στο αρμόδιο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο και διερευνά την υπόθεση». Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική του Γ. Κουμουτσάκου, λέγοντας ότι υιοθέτησε άκριτα και χωρίς να ελέγξει μια πληροφορία.

O Γ. Κουμουτσάκος στη συνέχεια δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Εάν, όπως φαίνεται στη δεύτερη δήλωση της κας Κατσέλη, η επίθεση των "χάκερς" έγινε χθες, πώς δικαιολογείται η καθυστερημένη κατά 15 ώρες και σχεδόν μια ώρα μετά την ανακοίνωση της ΝΔ, αντίδρασή της για ένα τόσο σοβαρό θέμα;».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: Εξι χειροβομβίδες, τέσσερις πυροσωλήνες, πέντε πυροκροτητές, ένας όλμος και 50 φυσίγγια εντοπίστηκαν στα βραχάκια της Βουλιαγμένης, το απόγευμα της Κυριακής. Αγνωστος τηλεφώνησε στην αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου και κατήγγειλε ότι είδε ένα άτομο να πετά ένα δέμα στη θάλασσα, στον όρμο της Βουλιαγμένης. Δυνάμεις του Λιμενικού και της Αντιτρομοκρατικής ερεύνησαν το μεσημέρι της Κυριακής την περιοχή και στη διάρκεια της επιχείρησης, που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, εντοπίστηκαν έξι χειροβομβίδες, τέσσερις πυροσωλήνες, πέντε πυροκροτητές, ένας όλμος και 50 φυσίγγια. O οπλισμός μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας για να εξεταστεί.

Επιπλέον, την Κυριακή η Αστυνομία εντόπισε σε σπίτι στο Πέραμα, μεγάλο αριθμό από φυσίγγια, σκάγια, καψούλια και 1.400 κιλά πυρίτιδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για παράνομο εργαστήριο και αναζητούνται δυο άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ: Τις τεράστιες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικά μέσα, αποτυπώνει στο πόρισμά του, για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε περίπου 200.000 στρέμματα δασικής - και όχι μόνο - έκτασης στην Βορειοανατολική Αττική, ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής. Βέβαια, από το πόρισμα απουσιάζει η αναφορά στις πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Πυροσβεστική, ενώ επικεντρώνεται κυρίως στις ευθύνες αξιωματικών και ειδικότερα στον αρχηγό, τον υπαρχηγό και το διοικητή Περιφέρειας Αττικής.

Θάνατος αγωνιστή

Η Κομματική Οργάνωση Κατασκευών Σάμου εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον πρόωρο χαμό του συντρόφου μας Μιλτιάδη Δάνου.

Πέθανε σε ηλικία 62 χρόνων, την περασμένη Πέμπτη 24/9/2009 και κηδεύτηκε την επομένη, Παρασκευή 25/9/09, στο Κοκκάρι της Σάμου, παρουσία όλων των συντρόφων.

Ηταν ενεργό μέλος στο ταξικό εργατικό κίνημα. Το 1982 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Το 1998 εκλέχτηκε μέλος της ΝΕ Σάμου, έως το 2005. Μέχρι σήμερα ήταν μέλος της Διοίκησης του ΕΚΣ, του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων και Γραμματείας Σάμου του ΠΑΜΕ. Διατέλεσε πρόεδρος στο Σωματείο Οικοδόμων Σάμου και στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου. Ηταν μέλος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης.

Μέχρι την τελευταία του στιγμή ήταν πιστός αγωνιστής για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και για τα ιδανικά του ΚΚΕ. Εδινε καθημερινά τη μάχη για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων. Στην οικογένεια, στο γιαπί, στο χωριό του, στο σωματείο του. Για το μεροκάματο, για κοινωνικά δικαιώματα, για την Παιδεία, για την Ασφάλιση και την Υγεία. Υπεράσπιζε τις θέσεις του Κόμματος με καθημερινούς αγώνες στο πεζοδρόμιο από την πρώτη στιγμή.

ΚΚΕ
Διαχρονικά στο απυρόβλητο οι εγκέφαλοι και οι διασυνδέσεις

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τον αποπροσανατολιστικό καυγά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την τρομοκρατία

Σε σχόλιο για τον καυγά αποπροσανατολισμού από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την τρομοκρατία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τις πρόσφατες συλλήψεις είναι αποπροσανατολιστική και εντάσσεται στον μεταξύ τους καυγά για την κυβερνητική καρέκλα. Το κύριο, το οποίο και οι δύο αποκρύπτουν, είναι ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν συλλαμβάνονται οι υψηλά ιστάμενοι εγκέφαλοι διαφόρων οργανώσεων, που προβοκατόρικα χρησιμοποιούν δήθεν επαναστατικά συνθήματα. Εκείνο το οποίο επίσης αποκρύπτουν και οι δύο είναι οι διασυνδέσεις διαφόρων τέτοιων οργανώσεων με μυστικές υπηρεσίες. Και τελικά ότι αξιοποιούνται για τη λήψη νέων μέτρων καταστολής. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν και από αυτό το γεγονός συμπεράσματα, για την ταύτιση της πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και να τους πληρώσουν στην κάλπη, όπως τους αξίζει».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ