ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Τα «μπλακ άουτ» αποτέλεσμα της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας

Eurokinissi

Τη σφραγίδα της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη λεγόμενη «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, φέρουν τα «μπλακ άουτ» τόσο στην Υδρα όσο και στο κέντρο υψηλής τάσης της Παλλήνης την περασμένη βδομάδα, που βούλιαξε στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές στην Αττική. Αυτό ανέδειξε, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με αφορμή την ενημέρωση που έγινε από το προεδρείο του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) σχετικά με τις διακηρύξεις για την ανάδειξη εργολάβων για την κατασκευή έργων δικτύων διανομής.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος εισαγωγικά σημείωσε ότι η πολιτική της «απελευθέρωσης» σε επίπεδο ΕΕ και στη χώρα μας, η οποία προωθήθηκε γιατί ο τομέας της Ενέργειας διασφαλίζει με τις κρατικές ενισχύσεις, και όχι μόνο, κερδοφόρα διέξοδο σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, είναι η αιτία της ταλαιπωρίας που βιώνουν κάθε τόσο με την ηλεκτροδότηση εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες.

Ανέδειξε ότι μέρος αυτής της πολιτικής είναι και η λογική «κόστους - οφέλους» που κυριαρχεί όσον αφορά τις υποδομές και με κριτήριο αποκλειστικά το καπιταλιστικό κέρδος και τη θωράκισή του. «Γι' αυτό ακριβώς τα δίκτυα - τόνισε - είναι σε δεύτερη μοίρα. Αν δούμε το τι επενδύσεις έχουν γίνει στον τομέα παραγωγής Ενέργειας σε σχέση με τις επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, η ψαλίδα είναι τεράστια. Αρα εδώ βλέπουμε και την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής με την κατασπατάληση τεράστιων πόρων. Και από αυτήν την άποψη είναι φανερό για ποιο λόγο τα δίκτυα παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο. Το κράτος αναλαμβάνει το κόστος συντήρησης και επέκτασης αυτών των δικτύων, γιατί ακριβώς δεν είναι άμεσα κερδοφόρα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Εξάλλου, όπως σημείωσε, αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ, που δείχνουν ότι την ίδια ώρα που το υπουργείο Ενέργειας πανηγυρίζει για την εκτόξευση των επενδύσεων στην Ενέργεια, από το 2012 καταγράφεται «μείωση των επενδύσεων όσον αφορά την ανάπτυξη του ΔΕΔΔΗΕ».

Σε αυτά, τόνισε, έρχεται να προστεθεί η επιλογή της έλλειψης στο απαραίτητο προσωπικό με την κάλυψη των όποιων αναγκών από εργολαβίες, «το πλαίσιο διευκόλυνσης των εργολάβων, επιδείνωσης του παρεχόμενου έργου και επιδείνωσης της θέσης των εργαζομένων», όπως τόνισε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, αλλά και προς το προεδρείο του ΔΕΔΔΗΕ. Το πρώτο ήταν αν οι εργολαβίες έχουν μεγαλύτερο κόστος ή όχι σε σχέση με το αν το ίδιο έργο αναλάμβανε ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ με το προσωπικό του. Το δεύτερο αφορούσε την ποιότητα των έργων που κάνουν οι εργολάβοι, με δεδομένο ότι υπάρχουν πλήθος καταγγελιών για κακοτεχνίες και καθυστερήσεις, και το τρίτο αν ο ΔΕΔΔΗΕ που αναθέτει το έργο, ελέγχει τις συνθήκες εργασίας στις εργολαβίες. Αν τηρούνται για παράδειγμα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, η συστηματική καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, καθώς και εδώ υπάρχουν καταγγελίες για καθυστερήσεις.

Ρώτησε ακόμα αν θα αποζημιωθούν οι επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές από τα «μπλακ άουτ» σε Υδρα και Αττική, εκτός και αν η λύση, τόνισε, «που προτείνει ο ΔΕΔΔΗΕ και διάφορα κοράκια της αγοράς είναι οι επαγγελματίες σε τέτοιες περιοχές να προμηθεύονται από μόνοι τους γεννήτριες για να λύσουν το πρόβλημα».

Ο Γ. Σταθάκης απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το θέμα των «μπλακ άουτ», λέγοντας ότι «το επίμαχο θέμα της ασφάλειας, επάρκειας και συντήρησης του δικτύου θα το απαντήσει ο ΔΕΔΔΗΕ» και πως «είναι λογικό και δόκιμο να υπάρχει σαφήνεια στο ότι τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες και αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου αυτό το σύστημα να λειτουργεί, όπως οφείλει να λειτουργεί». Ενώ με αοριστολογίες απάντησε και για τις εργολαβίες, λέγοντας ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και πως πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα ελέγχου.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Θ. Μισθανίτης, αφού παρουσίασε περίπου ως «φυσικό φαινόμενο» ότι «δυστυχώς τα δίκτυα θα παρουσιάζουν βλάβες», ανέφερε ότι ειδικά για το θέμα της Υδρας η αιτία ήταν ότι παρουσιάστηκαν δύο βλάβες ταυτόχρονα, μία στο υποθαλάσσιο καλώδιο και μία στο χερσαίο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η μία από τις δύο να εντοπιστεί έγκαιρα. Οσο για τις εργολαβίες, ανέφερε ότι είναι «μνημονιακή υποχρέωση» και πως ο ΔΕΔΔΗΕ «δεν είναι Επιθεώρηση Εργασίας».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Κέρδη για τα μονοπώλια στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος

Κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα και την ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι και οι δύο νέες διακρατικές συμφωνίες για το περιβάλλον που επικυρώθηκαν χτες από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ αναμένεται αύριο Πέμπτη να ψηφιστούν και στην Ολομέλεια.

Πρόκειται για την «Κύρωση των τροποποιήσεων της Σύμβασης για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο, που υπεγράφη στο Espoo της Φινλανδίας το 1991 και κυρώθηκε με το ν. 2540/1997 (Α' 249)» και την «Κύρωση της τροποποίησης που έγινε στο Κιγκάλι (Ρουάντα) στις 10-15 Οκτωβρίου 2016, του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ του 1987, σχετικά με τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος», οι οποίες κατατέθηκαν ως δύο διαφορετικά νομοσχέδια από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πρώτη προβάλλεται ως το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος μίας χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας, από πιθανές δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν σχέδια και προγράμματα τα οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθούν σε γειτονικές χώρες σε τομείς όπως γεωργία, Ενέργεια, βιομηχανία, εξόρυξη, διαχείριση αποβλήτων, τηλεπικοινωνίες, διυλιστήρια, θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις παραγωγής ή εμπλουτισμού πυρηνικών κ.λπ. Οι τροποποιήσεις που κυρώνονται εξασφαλίζουν και αναβαθμίζουν το ρόλο των ΜΚΟ ως «προστάτες του περιβάλλοντος» και να διευρύνουν κάποιες γραφειοκρατικές δυνατότητες παρέμβασης του θιγόμενου μέρους.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας την πρώτη κύρωση, «ο διασυνοριακός της χαρακτήρας, σε περίοδο που ο ενδομονοπωλιακός ανταγωνισμός εκδηλώνεται με ιδιαίτερη οξύτητα, εγκυμονεί πρόσθετη απειλή για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, καθώς διευκολύνεται και σε νομικό επίπεδο η δυνατότητα των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε γειτονικά θιγόμενα κράτη να παρεμβαίνουν, στο πλαίσιο του άγριου ανταγωνισμού, σε έργα που εντάσσονται σε τομείς όπως η γεωργία, η Ενέργεια, η βιομηχανία, η εξόρυξη, οι μεταφορές, η διαχείριση αποβλήτων κ.λπ. Φυσικά, μπορεί να συμβαίνει και το αντίστροφο».

Εξάλλου, ανέφερε ότι συνολικά το νομοθετικό έργο της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών μετατρέπει το περιβάλλον σε νέο πεδίο κερδοφορίας για τα μονοπώλια, με καταστροφικό αντίκτυπο στην Υγεία, στις συνθήκες διαβίωσης, στην ίδια τη ζωή των λαών. Είναι το ίδιο «πλαίσιο πάνω στο οποίο βρίσκουν γόνιμο έδαφος και εκδηλώνονται και με αυξανόμενη συχνότητα μεγάλες οικολογικές και τεχνολογικές καταστροφές, η συνεχιζόμενη αποψίλωση δασών, καταστροφή οικοσυστημάτων, εξάντληση και ποιοτική υποβάθμιση υδάτινων πόρων, υπερπαραγωγή τοξικών και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων, ρύπανση θαλασσών κ.λπ. Τα πάντα δηλαδή υποτάσσονται στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, ακόμα και η προστασία απέναντι σε ακραίας έκτασης φυσικά φαινόμενα, τα οποία βεβαίως ρυθμίζονται στη βάση "κόστους - οφέλους" με κοινοτικές Οδηγίες», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα για το πόσο ακριβά πληρώνει ο λαός το πλαίσιο αυτό, όπως είναι οι φονικές πυρκαγιές, η μετατροπή του Θριασίου σε «θερμοκήπιο καρκινογενέσεων», το έγκλημα που ετοιμάζεται σε βάρος του Γραμματικού, οι πλημμύρες, οι συνεχιζόμενες καταστροφές για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όνομα των ΑΠΕ, η σταδιακή μετατροπή των τσιμεντοβιομηχανιών σε επικίνδυνες μονάδες καύσης, η επαναλειτουργία των καζανιών των εταιρειών πετρελαιοειδών στο Πέραμα και η εγκατάσταση νέων στο Κερατσίνι κ.ο.κ., αλλά και τα πυρηνικά σε Αραξο και Σούδα.

Η δεύτερη κύρωση αφορά την απόσυρση των υδροφθορανθράκων που ενοχοποιούνται ως «αέρια θερμοκηπίου». Η Δ. Μανωλάκου ψήφισε «παρών», ωστόσο υπενθύμισε ότι οι ουσίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν ευρέως ως υποκατάστατα των χλωροφθορανθράκων που κατέστρεφαν το όζον, και παρά το γεγονός ότι ο επιστημονικός κόσμος είχε αναδείξει ότι υπερτερούσαν μεν στο θέμα του όζοντος, όχι όμως και στο πρόβλημα «υπερθέρμανση». Τώρα, και αφού τα μονοπώλια παρασκευής τους κέρδισαν δισεκατομμύρια, αποσύρονται για να αντικατασταθούν από άλλα υποκατάστατα, τα «environmentally - friendly» (φιλοπεριβαλλοντικά), και ήδη τα μονοπώλια έχουν ξεκινήσει την παραγωγή των ...νέων προϊόντων. Ενώ, σημείωσε, όλα αυτά συνδέονται άμεσα και με τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς.

Δυστύχημα στην Πολεμική Αεροπορία

Νεκρός εντοπίστηκε ο επισμηναγός Νικόλαος Βασιλείου, κυβερνήτης του πολεμικού αεροσκάφους «Τ-2E Buckeye», που κατέπεσε χτες βόρεια της Σπάρτης. Ο συγκυβερνήτης κατάφερε να διασωθεί κάνοντας χρήση του αλεξίπτωτου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΑ, το δυστύχημα συνέβη στις 8.50, στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), όταν πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη του αεροσκάφους 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης. Οπως επισημαίνει το ΓΕΑ, οι δύο ιπτάμενοι «ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ωρών. Για τη διερεύνηση του ατυχήματος ορίστηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων».

ΚΚΕ: Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θανατηφόρο δυστύχημα στη Σπάρτη:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του κυβερνήτη του εκπαιδευτικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας, που κατέπεσε σήμερα στη Σπάρτη. Εκφράζει επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και ζητά να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ