Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις με εργαζόμενους οργανώνουν συνδικάτα της Κεντρικής Μακεδονίας
Το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, μεταφέρουν καθημερινά οι ταξικές δυνάμεις, με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.
Καλούν τους εργαζόμενους να ενισχύσουν με νέες δυνάμεις τον αγώνα για αναπλήρωση των απωλειών, για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, για κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και των μνημονίων, για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων.
Στην πορεία προς το συλλαλητήριο, Σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν πρωτοβουλίες για τα εργατικά ατυχήματα και για τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ, ενώ για τις 1 και 2 Σεπτέμβρη προγραμματίζονται πικετοφορίες στις γειτονιές της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Η προετοιμασία του συλλαλητηρίου εξελίσσεται ταυτόχρονα με την οργάνωση της πάλης για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης σε μια σειρά από χώρους και κλάδους. Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει συσκέψεις, συμβάλλοντας στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου. Χτες πραγματοποίησε επίσης περιοδείες στο τυπογραφείο της «ΙΘΑΚΗΣ» στη Σίνδο και το βράδυ στη χαρτοβιομηχανία «SONOCO» στο Κιλκίς. Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων στον κλάδο βρίσκεται η μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση της εργοδοσίας με στόχο την επιβολή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών. Ενδεικτικό είναι ότι στα περισσότερα λιθογραφεία έχουν επιβληθεί μειώσεις μισθών 15-20%, ενώ η ΧΑΡΤΕΛ έχει επιβάλει ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών 6%.
Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας δίνουν τη μάχη για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ μαζί με τη μάχη για την επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης στις 8 Σεπτέμβρη, στις 8.30 π.μ., στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας. Την Κυριακή πραγματοποίησαν εξορμήσεις στα Νοσοκομεία «Αγιος Δημήτριος» και «Γεννηματάς».
Αντίστοιχος σχεδιασμός ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ εξελίσσεται και σε άλλους κλάδους. Στο πλαίσιο αυτό, χτες πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις και περιοδείες στους εργαζόμενους στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα, σε άλλους βιομηχανικούς χώρους, σε επιχειρήσεις πληροφορικής, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ., ενώ σήμερα προγραμματίζονται περιοδείες στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, σε καταστήματα της «Σκλαβενίτης» και σε εμπορικά καταστήματα στον Εύοσμο.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, ήδη πολλά Σωματεία προγραμματίζουν Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις:
-- Σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ, το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει τη Γενική του Συνέλευση.
-- Αύριο, Τετάρτη, Γενική Συνέλευση έχει ορίσει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ).
-- Ο Σύλλογος ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης προγραμματίζει αύριο, Τετάρτη, σύσκεψη με εργαζόμενους της «κοινωφελούς εργασίας» και την Πέμπτη 31/8 με συμβασιούχους.
-- Η Ενωση Λογιστών προγραμματίζει σύσκεψη αύριο Τετάρτη.
Η Γραμματεία Σερρών του ΠΑΜΕ διοργανώνει πλατιά σύσκεψη για το σχεδιασμό της δράσης μπροστά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, σήμερα Τρίτη στις 19.30 στην ταβέρνα «Τ' Αηδόνια» (Δ. Μαρούλη 41). Επίσης, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, δρομολογεί λεωφορεία για το συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσουν στις 15.45 από το Εργατικό Κέντρο Σερρών.
Αντίστοιχη σύσκεψη διοργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, την Πέμπτη 31/8, στις 19.30, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Για το συλλαλητήριο το Σάββατο 9/9 δρομολογεί λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη, με αναχώρηση στις 16.30 από τα γραφεία του.
Στη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου με τη συμμετοχή και των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής έχει μπει και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ».
Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στις 9 Σεπτέμβρη καλεί και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, δρομολογώντας λεωφορεία που θα ξεκινήσουν στις 4 μ.μ., από τον χώρο της Λαϊκής της Τετάρτης, δίπλα στον Πηνειό.
Σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του ΕΚΛ κάλεσαν τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους της περιοχής σε μαζική συμμετοχή, τονίζοντας ότι απέναντι στη συνέχεια της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης απαιτείται αγωνιστική συμπόρευση των εργαζομένων με τους μικρούς ΕΒΕ και αγρότες, τις γυναίκες και τη νεολαία, για αγωνιστική απάντηση και αντεπίθεση.
Επιπλέον, το ΕΚΛ οργανώνει την Παρασκευή 1/9 συγκέντρωση και πικετοφορία, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εργατικού Κέντρου Λάρισας (Τάκη Γαργαλιάνου), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πάλης των συνδικάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον φασισμό που έχει καθιερωθεί, αφού αυτήν τη μέρα, το 1939, η ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε επίσημα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος στοίχισε πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς, εκατομμύρια τραυματίες και τεράστιες καταστροφές.
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι οι παραπάνω πάγιες αντεργατικές αξιώσεις του κεφαλαίου - οι οποίες βέβαια δεν περιορίζονται στο συγκεκριμένο κλάδο - επανήλθαν στο προσκήνιο ενόψει της χτεσινής συνάντησης της Εφης Αχτσιόγλου με τους... «εθνικούς κοινωνικούς εταίρους» για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατίθεται στη Βουλή. Επιβεβαιώνεται ότι πίσω από τον προπαγανδιστικό μανδύα του «κοινωνικού προσήμου», με τον οποίο ντύνει το εν λόγω νομοσχέδιο η κυβέρνηση, κρύβεται η πολιτική της που πάει «πακέτο» με την ένταση της επιθετικότητας του κεφαλαίου.
Στην επιστολή του, ο Β. Κορκίδης ζητά οι προτάσεις του ΕΒΕΠ για «Θεσμικά Μέτρα Ενίσχυσης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας» να συμπεριληφθούν στα θέματα του νομοσχεδίου που είναι «προς διαβούλευση», τονίζοντας, για να δείξει ότι «μιλά» για λογαριασμό συνολικά του κεφαλαίου, ότι «στη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας απαιτούνται θεσμικές παρεμβάσεις για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας δραστηριοτήτων, που αποτελούν πυλώνες της εθνικής οικονομίας». Υποδεικνύει, μάλιστα, πως «οι παρεμβάσεις αυτές δεν μπορεί να είναι οριζόντιες, αλλά εξειδικευμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δραστηριοτήτων».
Αναφερόμενος ειδικά στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη ναυπηγική - ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, αναφέρει ότι «η εξυγίανση των εργασιών από παραβατικές δραστηριότητες, αλλά και η αποφόρτισή τους από το υπέρμετρο μη μισθολογικό κόστος, καθώς και η άρση περιορισμών που δεν εναρμονίζονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εργασιών, αποτελούν χρονίζοντα προβλήματα, που ζητούν σήμερα επιτακτικά την επίλυσή τους», προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει συγκεκριμένα:
-- «Διεύρυνση των ορίων υπερωριών ανά εξάμηνο και εργαζόμενο»... εξηγώντας ότι «στην επισκευή των πλοίων η σημαντικότερη παράμετρος ανταγωνιστικότητας είναι ο χρόνος εκτέλεσης των εργασιών. Σε πιεστικά χρονικά περιθώρια επισκευής, η εκτέλεση υπερωριακής εργασίας είναι επιβεβλημένη». Μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου δηλαδή, είναι επιβεβλημένο το ξεζούμισμα των εργαζομένων, όπως και το σακάτεμά τους, το οποίο επιβεβαιώνει έμμεσα και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, σημειώνοντας ότι «δεν παραγνωρίζουμε ζητήματα ασφάλειας που μπορεί να σχετίζονται με υπέρμετρη υπερωριακή εργασία»...
-- «Εξορθολογισμό του μη μισθολογικού κόστους». «Οι υψηλές αμοιβές των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευή», αναφέρει, «οδηγούν τις ασφαλιστικές εισφορές σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου» και παραθέτει σειρά μέτρων για τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Επιχειρώντας να διαψεύσει τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους μια τέτοια εισφοροαπαλλαγή για το κεφάλαιο, ισχυρίζεται ότι «δεν θα υπάρξουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στον Φορέα Ασφάλισης, λόγω της αύξησης του όγκου των εργασιών από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου».
Την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής του δήμου Λαμιέων, που με ΜΑΤ, εισαγγελείς και τρομοκρατία αποφάσισε κατά πλειοψηφία την περασμένη Παρασκευή την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας. Τις προηγούμενες μέρες η δημοτική αρχή είχε απολύσει τους 47 συμβασιούχους που δούλευαν στην καθαριότητα.
Οπως υπενθυμίζει το Εργατικό Κέντρο, η απόφαση πάρθηκε «με τη... συνδρομή του κρατικού μηχανισμού, των δυνάμεων καταστολής, που προχώρησαν μάλιστα στη σύλληψη δύο εργαζομένων μετά από μηνύσεις που είχαν υποβάλει ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σε βάρος 10 εργαζομένων συμβασιούχων και κατά αγνώστων». Παράλληλα, με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας, υπογραμμίζει «τις ευθύνες και την υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά αφήνει ανέγγιχτο το νομοθετικό πλαίσιο που τις προωθεί».
Το Εργατικό Κέντρο ξεκαθαρίζει πως τόσο η δημοτική αρχή όσο και τα εργολαβικά συμφέροντα που εξυπηρετεί θα βρουν τους εργαζόμενους μπροστά τους. «Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι με τη βία και την τρομοκρατία θα υλοποιήσουν το σχέδιό τους», καταλήγει, και καλεί τους εργαζόμενους να ακυρώσουν στην πράξη την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του αυταρχισμού.