ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Αυγούστου 2010
Σελ. /32

«Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση - Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής». Σε μια χρονιά που σημαδεύεται από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, σε μια περίοδο που ήδη οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν ήδη δεχτεί στις πλάτες τους τα πρώτα βάρη αυτής της κρίσης, που δε δημιούργησαν οι ίδιοι, ενώ παραπάνω από βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει και νέο κύμα βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων... το 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μεταφέρει στο λαό και τη νεολαία το μήνυμα ότι υπάρχει λύση: Είναι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης προς όφελος του λαού.

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ αποτελεί μια πλατιά συνάντηση του ΚΚΕ με τη νέα γενιά, απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη την Ελλάδα. Αποτελεί μια πολιτική γιορτή απόλυτα «δεμένη» με την επικαιρότητα και με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ που διαποτίζει το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, μέσα τόσο από τις ομιλίες και τις συζητήσεις που γίνονται στις εκδηλώσεις του όσο και μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης που συναντιούνται αναδεικνύοντας το πολιτιστικό του περιεχόμενο. Ετσι και φέτος, πολλοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, παρέα με νέα παιδιά, ερασιτέχνες δημιουργούς θα συναντηθούν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στις μεγάλες πόλεις, ενώ παράλληλα μέσα από μια σειρά θεματικούς χώρους και περίπτερα θα αναπτύσσονται δραστηριότητες και συζητήσεις, γύρω από όλα τα θέματα που αγγίζουν και αφορούν τη νέα γενιά.

Στην Αθήνα, το Φεστιβάλ μετακομίζει σε άλλο χώρο μετά από πολλά χρόνια και θα φιλοξενηθεί στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις θα γίνουν μια βδομάδα νωρίτερα, στις 9, 10 και 11 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Μέχρι τότε όμως, το 36ο Φεστιβάλ θα βρίσκεται σε πορεία κορύφωσης σε όλους τους νομούς της χώρας, σε πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις.

Αγώνας δρόμου ενάντια στα ναρκωτικά

Ξεχωριστή θέση έχει φέτος στο Φεστιβάλ και ο αθλητισμός. Κόντρα στην εμπορευματοποίηση του «αθλητισμού» αλλά και στη ναρκω-κουλτούρα, διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ένας λαϊκός αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων, που θα διατρέξει τις δυτικές συνοικίες.

Ο αγώνας δρόμου θα γίνει το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, με αφετηρία στις 11.30 το πρωί, από την κεντρική πλατεία Ιλίου (πλατεία Ελευθερίας) και θα διατρέξει το Ιλιον, τους Αγίους Αναργύρους και το πάρκο «Αντ. Τρίτση».

Οσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να το κάνουν έγκαιρα στις οργανώσεις της ΚΝΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση kne@kne.gr και στο τηλέφωνο 6987706814.

ΠΑΤΡΑ
Στο Κάστρο θα ανάψουν τα φώτα του Φεστιβάλ

Το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Από τις περσινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Πάτρα
Από τις περσινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Πάτρα
Στο Κάστρο της Πάτρας θα ζωντανέψει το 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» την ερχόμενη βδομάδα, με τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στις 3 και 4 Σεπτέμβρη. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν και τις δύο μέρες στις 8 το βράδυ και το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στο Κάστρο θα έχουν διαμορφωθεί χώροι που θα φιλοξενήσουν τον παιδότοπο, τις βιντεοπροβολές, θα υπάρχει έκθεση αρχειακού υλικού, περίπτερα για την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, σκηνή κινηματογράφου και χορού. Ακόμη, θα υπάρχουν το στέκι νέων εργαζομένων, το στέκι των μαθητών και ο χώρος των ΑΕΙ - ΤΕΙ, ενώ θα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Πάτρα έχει ως εξής:

Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

Αφιέρωμα στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από το συγκρότημα της ΚΝΕ

Μουσική από την ελληνόφωνη παράδοση της Κάτω Ιταλίας με τους Encardia

Αφιέρωμα στο διεθνές επαναστατικό τραγούδι από τους Ιταλούς «Banda Bassoti»

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

Αφιέρωμα στο εργατικό - προοδευτικό ροκ τραγούδι από μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα της πόλης

Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο Ναζίμ Χικμέτ από τη μαθητική μπάντα της ΚΝΕ.

Λαϊκό παραδοσιακό γλέντι από την «Εαρινή Ζυγιά».

ΣΚΗΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ:

Στις 8 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις και τις τοπικές εκλογές»

Παραδοσιακοί χοροί πολιτιστικών συλλόγων

Προβολή της ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν «Μοντέρνοι καιροί».

Σάββατο 4 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

Συναυλία από τον Γ. Δρίτσα

Στις 9.15 μ.μ. Ομιλία από την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Αφιέρωμα στα «τραγούδια της ζωής και του αγώνα» από τον Λάκη Χαλκιά

Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

Αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία από τους «Ξέμπαρκους»

Συναυλία με τους Magic de spell

ΣΚΗΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ:

Παραδοσιακοί χοροί πολιτιστικών συλλόγων

Προβολή της ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο μεγάλος δικτάτωρ».

«Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι»...

Με εξορμήσεις σε παιδικές χαρές και παιδικούς σταθμούς, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ καλούν παιδιά και νέους γονείς στον παιδότοπο του Φεστιβάλ

Το ενημερωτικό φυλλάδιο για τον παιδότοπο του Φεστιβάλ περιλαμβάνει το ιδιαίτερο πρόγραμμα του παιδότοπου και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη μετάβαση στο πάρκο «Τρίτση»
Το ενημερωτικό φυλλάδιο για τον παιδότοπο του Φεστιβάλ περιλαμβάνει το ιδιαίτερο πρόγραμμα του παιδότοπου και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη μετάβαση στο πάρκο «Τρίτση»
«Κόκκινη κλωστή δεμένη,

στην ανέμη τυλιγμένη

Δώσ' της κλότσο να γυρίσει,

ο αγώνας ν' αρχινίσει»...

Από αύριο Δευτέρα και για όλη τη βδομάδα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ προγραμματίζουν εξορμήσεις σε... παιδικούς σταθμούς, πλατείες και παιδικές χαρές! Εκεί που συγκεντρώνονται νέα ζευγάρια με τα πιτσιρίκια τους, οι ΚΝίτες κι οι ΚΝίτισσες θα πάνε να κουβεντιάσουν για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι, ειδικά μπροστά στην προσπάθειά τους να κάνουν οι οικογένεια. Με ένα φροντισμένο φυλλάδιο θα απευθυνθούν στις νέες μαμάδες και τους νέους μπαμπάδες, αλλά κυρίως στα μικρά αγοράκια και κοριτσάκια για να τους καλέσουν όλους μαζί στο φανταστικό: ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ του 36ου Φεστιβάλ!

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του παιδότοπου φέτος είναι ότι θα λειτουργήσει και πρωινές ώρες, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη.

Ο παιδότοπος, που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια να λειτουργεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, δεν είναι μόνο ένας χώρος που ενθουσιάζει και απασχολεί δημιουργικά τους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ, αλλά και ένας χώρος συνάντησης των γονιών που συζητούν για τις κοινές τους αγωνίες, ακούν για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων ζευγαριών.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ΚΝΕ στο φυλλάδιο που απευθύνεται στους γονείς:

«Και φέτος, στο 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, ο παιδότοπος έχει ξεχωριστή θέση.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες η επίθεση απέναντι στα δικαιώματά σου, συνολικά στη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, οξύνεται. Η ανεργία, η δυσκολία κάθε οικογένειας να τα βγάλει πέρα, το κόστος που βαραίνει τα νέα ζευγάρια, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου επηρεάζει αρνητικά και τη ζωή των μικρών παιδιών. Η νέα χρονιά ξεκινάει και χιλιάδες οικογένειες βλέπουν τα παιδιά τους να αποκλείονται από παιδικούς σταθμούς, άλλες ετοιμάζονται να πληρώσουν υψηλά τροφεία.

Ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζεται η πολύμορφη και επιστημονικά επεξεργασμένη παρέμβαση στα παιδιά από πολύ μικρές ηλικίες που διδάσκει τον ανορθολογισμό, τη μεταφυσική, τον αντικομμουνισμό, τον ατομικό δρόμο.

Στην αντίπερα όχθη, η ΚΝΕ παλεύει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε κάθε νέο ζευγάρι να μπορεί χωρίς εμπόδια να ξεκινήσει τη δημιουργία οικογένειας, ώστε από πολύ μικρή ηλικία η διαπαιδαγώγηση των παιδιών να διαπνέεται από τις αξίες της συλλογικότητας, του αγώνα, της δημιουργικότητας και του πολιτισμού.

Σας περιμένουμε και φέτος μαζί με τους μικρούς μας φίλους στο νέο χώρο του Φεστιβάλ μας, στο πάρκο Τρίτση. Ελα να συζητήσουμε! Ελα να οργανώσουμε την πάλη μας! Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση! Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής!», καταλήγει το κάλεσμα της ΚΝΕ προς τους νέους γονείς.

Με κέφι και μεράκι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από παιδαγωγικές σχολές και αλλού, ετοιμάζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα:

Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη

6 μ.μ. Μουσικοκινητικά παιχνίδια

8.30 μ.μ. Παράσταση Καραγκιόζη με τον Θ. Λιούνη

Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη

7 μ.μ. Παράσταση κουκλοθέατρου με τον Χ. Αυτσίδη

8.30 μ.μ. Παράσταση Καραγκιόζη με τον Θ. Λιούνη

Σάββατο 18 Σεπτέμβρη

10 π.μ. Αθλοπαιδιές με «διαιτητή» τον κλόουν Γ. Μαρίνο

5 μ.μ. Παιχνιδοϊστορίες

7 μ.μ. Παράσταση κλόουν με τον Γ. Μαρίνο

Κυριακή 19 Σεπτέμβρη

10 π.μ. Αφιέρωμα στο παραμύθι

12 το μεσημέρι Παράσταση «ο Γαργα - ληστής» του Δ. Μπασλάμ από την ομάδα χορού της ΚΝΕ.

Πλήθος εκδηλώσεων το επόμενο Σαββατοκύριακο

Σε πορεία κορύφωσης βρίσκεται το 36ο Φεστιβάλ στους νομούς της χώρας και πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζονται σε πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις. Την ερχόμενη βδομάδα εκδηλώσεις γίνονται σε:

Την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη

Στα Γιαννιτσά, στην πλατεία ΕΠΟΝ, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γεωργουδάκης Φίλλιπος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη

Στο Κιλκίς, στην Πλατεία Ειρήνης, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη

Στο Βόλο, στο Πάρκο Ρήγα Φεραίου (Δημοτικό Θέατρο Βόλου). Την Παρασκευή 4/9, στις 9.30 μ.μ, θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Αγρίνιο, στο Δημοτικό Πάρκο, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Αρτα, στην πλατεία Σκουφά, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στις Σέρρες, στο θεατράκι δίπλα στο ΚΤΕΛ, στις 8 μ.μ. Την πρώτη μέρα, χαιρετισμός από τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και τη δεύτερη μέρα ομιλία από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη

Στο Ρέθυμνο, στο Δημοτικό Κήπο, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην Καβάλα, στο πάρκο Φαλήρου, στις 7.30 μ.μ. Θα χαιρετίσει ο Χρήστος Ποτόλιας, μέλος της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα μιλήσει η Σούλα Βλισίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Ξάνθη, στο Πολυτεχνείο (προκάτ), στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Φλώρινα, στο νέο Πάρκο Φλώρινας, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Μανόλης Βογιατζής, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Την Κυριακή 5 Σεπτέμβρη

Στην Καστοριά, στο πάρκο απέναντι από τα ΚΤΕΛ, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τίγκας, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Γραμματέας της ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ.

Οι σημερινές εκδηλώσεις

Σήμερα Κυριακή, εκδηλώσεις του 36 Φεστιβάλ γίνονται:

  • Στη Λευκάδα, στις 9 μ.μ., στο Πάρκο Παραλίας. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
  • Στην Καλαμπάκα, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Θα μιλήσει ο Θ. Κώτσιος, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμπάκας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Επίσης, την Τρίτη 31 Αυγούστου, εκδήλωση γίνεται στην πλατεία της Μηχανιώνας (Θεσ/νίκη), στις 8 μ.μ., με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ