ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Αυγούστου 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Σύσκεψη στη Λάρισα με πρωτοβουλία του ταξικού Εργατικού Κέντρου

Την ερχόμενη Τετάρτη στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου

Σαφές το μήνυμα στο πανό του Εργατικού Κέντρου, στην απεργία στις 20 του Μάη: «Αντεπίθεση»!
Σαφές το μήνυμα στο πανό του Εργατικού Κέντρου, στην απεργία στις 20 του Μάη: «Αντεπίθεση»!
Η οργάνωση του κοινού αγώνα των εργατών με τους μικρούς ΕΒΕ και αγρότες, με τη νεολαία και τις γυναίκες, για την προστασία του βιοτικού επιπέδου της λαϊκής οικογένειας από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, που δημιουργεί και οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - τρόικας, και με προοπτική την κοινωνική συμμαχία, η οποία θα περάσει στην αγωνιστική αντεπίθεση για να μην πληρώσει την καπιταλιστική οικονομική κρίση ο λαός, θα συζητηθεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, την ερχόμενη Τετάρτη, 1 Σεπτέμβρη, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ).

Αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τη σύσκεψη πήρε η διοίκηση του ΕΚΛ, καλώντας να συμμετάσχουν εκπρόσωποι αγωνιστικών μαζικών φορέων και συσπειρώσεων.

Συγκεκριμένα, η πρόσκληση του ΕΚΛ αφορά εκπροσώπους εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Συλλόγων Γυναικών και της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος της ΟΓΕ), Ενώσεων Γονέων, καθώς και των αγωνιστικών συσπειρώσεων των εργαζομένων (ΠΑΜΕ), των μικρομεσαίων αγροτών (ΠΑΣΥ), των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), των φοιτητών (ΜΑΣ), των μαθητών (ΣΑΣ).

Η ταξική διοίκηση του ΕΚΛ παίρνει την πρωτοβουλία για οργάνωση και συντονισμό της πάλης όλων των λαϊκών στρωμάτων, σε μια περίοδο που στο Νομό Λάρισας - όπως σε όλη τη Θεσσαλία και σε ολόκληρη την Ελλάδα - τα οικονομικά προβλήματα του λαού παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, η φτώχεια απλώνεται και βαθαίνει και λαϊκές μάζες οδηγούνται στην κοινωνική εξαθλίωση.

Οι εργαζόμενοι της περιοχής βρίσκονται στη δίνη ενός αντεργατικού ανεμοστρόβιλου, καθώς εργοστάσια κλείνουν, οι απολύσεις «πέφτουν σαν το χαλάζι», με αποτέλεσμα η ανεργία - ιδιαίτερα στους νέους και στις γυναίκες - να έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Επιπλέον, χιλιάδες εργάτες δεν έχουν πληρωθεί μισθούς, δώρα και επιδόματα επί πολλούς μήνες, πολλοί βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ή σε αναγκαστική άδεια κι όλοι ζουν με την αγωνία για τα ακόμα χειρότερα που έρχονται.

Ταυτόχρονα, έχουν να αντιμετωπίσουν τη μείωση μισθών και συντάξεων, την κατάργηση, επί της ουσίας, των Συλλογικών Συμβάσεων, τη μείωση, κατά 50%, των αποζημιώσεων για τις απολύσεις, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 40 χρόνια δουλειάς, τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, που εκτινάσσουν στα ύψη τις τιμές των ειδών λαϊκής κατανάλωσης και των φαρμάκων, τις μεγάλες αυξήσεις σε ΔΕΗ, συγκοινωνίες, διόδια, τους νέους τοπικούς φόρους και τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, της Παιδείας.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες οδηγούνται στο ξεκλήρισμα, καθώς το εισόδημά τους συρρικνώνεται, λόγω των εξευτελιστικών τιμών των αγροτικών προϊόντων, του πετσοκόμματος των επιδοτήσεων και της διόγκωσης του κόστους παραγωγής.

Την ίδια ώρα, καλούνται να πληρώσουν νέα, βαριά «χαράτσια», όπως είναι η μεταφορά αγροτικών μέσων και εφοδίων από το φορολογικό συντελεστή 11% στο φορολογικό συντελεστή 23%, η αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατά 65%, η αύξηση, κατά 67%, των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ και κατά 34% των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ, η αύξηση, κατά 14,5%, των επιτοκίων χορηγήσεων της ΑΤΕ, τα πρόστιμα για τη μη ανανέωση των αδειών για τις γεωτρήσεις, η παρακράτηση 3% από την ενιαία ενίσχυση σε όσους δεν έχουν εξοφλήσει τον ΤΟΕΒ και 1% για την πληρωμή των «αγροτικών συμβούλων», το αντίτιμο για την ηλεκτρονική σήμανση στα ζώα, που κοστίζει πάνω από 5 ευρώ για το καθένα, και η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών.

Αυτά τα «χαράτσια», αν δεν τα πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες, θα τους τα κρατήσουν από την πετσοκομμένη ενιαία ενίσχυση, οδηγώντας τους, μια ώρα αρχύτερα, στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.

Οι μικροί ΕΒΕ είναι «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας», καθώς ο τζίρος κατρακύλησε στον πάτο, τα έξοδα και οι φόροι ανέβηκαν, με αποτέλεσμα οι χρεοκοπίες να αυξάνονται και τα λουκέτα να μπαίνουν το ένα μετά το άλλο.

Οι νέοι των σπουδών ζουν ένα παρόν στερημένο και βλέπουν μέλλον χειρότερο, καθώς, αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, δουλειά πολύ δύσκολα θα βρουν και σύνταξη δεν πρόκειται να πάρουν.

Οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας βιώνουν, πιο άμεσα και πιο οδυνηρά, το δράμα της οικονομικής ανέχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Επείγον ζήτημα

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, την περασμένη Παρασκευή, εκπρόσωποι της διοίκησης του ΕΚΛ τόνισαν ότι είναι επείγον ζήτημα να δυναμώσουν η οργάνωση και η πάλη εναντίον αυτής της πολιτικής, κατά κοινωνικό στρώμα και κλάδο, αλλά και η ενιαία πάλη και η κοινωνική συμμαχία εργατικής τάξης - μικρομεσαίων ΕΒΕ - αγροτών, στη βάση ενός κοινού πλαισίου αιτημάτων και στόχων που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - επισήμαναν - με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., με το μνημόνιο και τα νέα μέτρα που επεξεργάζεται, υλοποιεί συνειδητά την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου. Σαρώνει ό,τι απέμεινε από τις λαϊκές κατακτήσεις στη μόνιμη εργασία, στο ανθρώπινο μεροκάματο και σύνταξη, στην Υγεία - Πρόνοια, στην Παιδεία. Βάζει ταφόπλακα στο μέλλον των εργαζομένων και ιδιαίτερα της νεολαίας, η οποία θα ζήσει χρόνια μεσαιωνικής βαρβαρότητας.

Και υπογράμμισαν: Αυτή η πολιτική δεν κινδυνεύει από τα κόμματα που βλέπουν την ανάπτυξη στηριγμένη στο καπιταλιστικό κέρδος και συνεχίζουν να ορκίζονται στον ευρωπαϊκό μονόδρομο, παρά τα όσα υποφέρει ο λαός απ' αυτόν. Δεν κινδυνεύει, αλλά στηρίζεται από τις ξεπουλημένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και πολλών δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων που τις ακολουθούν και προσπαθούν να μας υποτάξουν στην κυβέρνηση και στην τρόικα.

Η πολιτική αυτή κινδυνεύει μόνο από τους εργαζόμενους, τους μικρούς ΕΒΕ, τους μικρούς αγρότες, το ταξικό και αγωνιστικό κίνημά μας, την απόφασή μας να ανατρέψουμε την κατάσταση, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην πολιτική, στο συνδικαλισμό, να συσπειρωθούμε στη γραμμή της αντίστασης, της ανατροπής, της αντεπίθεσης.

Η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα έδωσαν αποφασιστικούς αγώνες, συγκρούστηκαν με την αντεργατική θύελλα, απέκτησαν εμπειρία. Χωρίς αυτούς τους αγώνες η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.

Να στηθούν Επιτροπές Αγώνα παντού

Και συνέχισαν: Μπροστά στη νέα λαίλαπα της κυβέρνησης και της ΕΕ, οι αγώνες μας πρέπει να περάσουν από την άμυνα στη συντονισμένη αντεπίθεση.

Σήμερα, χρειάζεται να οργανώσουμε τη δράση μας ώστε να στηθούν εργατικές - λαϊκές Επιτροπές Αγώνα σε κάθε επιχείρηση, κλάδο και λαϊκή γειτονιά. Να αντιμετωπιστούν άμεσα όλα τα οξυμένα και επείγοντα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, κάτω από ένα ενιαίο πλαίσιο πάλης. Χρειάζεται να δουλέψουμε για να μαζικοποιηθούν, να ζωντανέψουν τα συνδικάτα, τα σωματεία των ΕΒΕ, οι αγροτικοί σύλλογοι, να δημιουργηθούν Επιτροπές Αγώνα όπου αυτά δεν ανταποκρίνονται.

Οι αγώνες μας να δυναμώσουν, να έχουν διάρκεια, σχέδιο, αντοχή και στόχο. Οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης, ή ενός κλάδου, αντίστοιχα οι αγρότες και οι ΕΒΕ, δεν μπορούν μόνοι τους να πετύχουν ουσιαστικές λύσεις. Ο συντονισμένος αγώνας μας είναι μονόδρομος για να ακυρωθούν στην πράξη το μνημόνιο και η γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική.

Και κατέληξαν: Η αποδυνάμωση των κομμάτων της ΕΕ και του μνημονίου της, των εκπροσώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα δίνει αποτέλεσμα στους αγώνες. Ο πολιτικός στόχος των αγώνων, όχι μόνο για εναλλαγή κομμάτων, αλλά για ριζική αλλαγή πολιτικής και δρόμου ανάπτυξης, δίνει αποτέλεσμα στους αγώνες.

Οι αγώνες να σημαδέψουν στην καρδιά του προβλήματος, στην αιτία της κρίσης, που είναι η συσσώρευση πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, η ατομική - καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μεγάλα μέσα παραγωγής, το ότι οι εργαζόμενοι, οι μικροί αγρότες και μικροί ΕΒΕ παράγουν για να πλουτίζει μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών.

Να δυναμώσουμε και να γίνουν βήματα για τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας εργαζομένων - μικρών επαγγελματιών - μικρών αγροτών, της μόνης ικανής να αλλάξει το δρόμο ανάπτυξης της χώρας και να βάλει, σχεδιασμένα, τον παραγόμενο πλούτο στην υπηρεσία των εργαζομένων και όχι των κερδών των μονοπωλίων.


Π. Ρ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ