ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ
Κωλυσιεργούν με τις ρυθμίσεις

Ούτε χτες αποφάσισαν στη διακομματική για τις ρυθμίσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Επιστρέφεται στο ΕΣΡ η απόφαση για να ξανασυζητηθεί σήμερα, ενώ θα συνεδριάσει και η Διακομματική. Το ΚΚΕ προειδοποιεί για την κωλυσιεργία...

"Ακαρπη" ήταν η χτεσινή σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής που εξέτασε τις απαράδεκτες προτάσεις του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για την παρουσίαση των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο. Οι προτάσεις του ΕΣΡ, ως γνωστόν, προβλέπουν ρυθμίσεις μόνο για την κρατική τηλεόραση και αφήνουν ασύδοτη την ιδιωτική. Οι προτάσεις αυτές, που καταψηφίστηκαν στο σύνολό τους από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο - όπως διευκρινίζεται και με χτεσινή συμπληρωματική ανακοίνωση του Συμβουλίου - σαφέστατα ικανοποιούν τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των υπολοίπων. Ετσι, το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με τις εξόφθαλμα αντιδημοκρατικές απαράδεκτες ρυθμίσεις που ευνοούν προκλητικά το δικομματισμό, είχε σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί η λήψη απόφασης στη Διακομματική. Ζητήθηκε νέα σύγκληση του ΕΡΣ - που γίνεται σήμερα το μεσημέρι - προκειμένου να εξετάσει πώς μπορεί να επιβάλλει ρυθμίσεις και για την ιδιωτική τηλεόραση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα σύγκληση της Διακομματικής για να πάρει και τις τελικές αποφάσεις.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της ΠΟΛ.ΑΝ. και του ΣΥΝ έκαναν φανερή τη διαφωνία τους με τις προτάσεις του ΕΡΣ. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής,μετά τη συνάντηση δήλωσε: "Είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι ενώ στη Διακομματική Επιτροπή όλα τα κόμματα συμφωνούμε σχεδόν σ' όλα τα θέματα, έρχεται το ΕΡΣ και παρουσιάζει μια απόφαση απαράδεκτη. Να περιοριστούμε δηλαδή στα κρατικά κανάλια και να μείνουν ασύδοτα τα ιδιωτικά. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα". Και συνέχισε: "Από τη συνεδρίαση φάνηκε ότι πάει να βρεθεί ένας κοινός τόπος, μια λογική ρύθμιση για όλα τα ζητήματα. Πρακτικά θα δούμε αν στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα υπάρξει αυτή η ρύθμιση ή όχι. Ρύθμιση αναγκαία για τα κρατικά και τα ιδιωτικά, για τις εκπομπές λόγου και τα δελτία ειδήσεων, ώστε όλα τα κόμματα να μπορούν να εκφράσουν προεκλογικά τις απόψεις τους. Και σ' αυτό θα επιμείνουμε. Αν αυτό δε γίνει, εμείς θα καταγγείλουμε την όλη διαδικασία και θα αποχωρήσουμε".

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μπρατάκος, χαρακτήρισε "σχεδόν αποδεκτή την εισήγηση του ΕΡΣ" και ζήτησε την εφαρμογή των προβλεπόμενων ρυθμίσεων και για τα ιδιωτικά κανάλια. Ζήτησε, ακόμα, την κατανομή ίσου τηλεοπτικού χρόνου για τα δύο μεγάλα κόμματα και "μεγάλου" για τα υπόλοιπα. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Σουλαδάκης,είπε ότι οριστικοποιήθηκαν ορισμένες πλευρές για την παρουσίαση των κομμάτων από την τηλεόραση και ότι η Διακομματική θα συνεχίσει το έργο της, αφού πρώτα το ΕΡΣ δώσει κάποια "συμπληρωματικά στοιχεία". Ο υπουργός Εσωτερικών Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε από την πλευρά του, ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστεί "αναλογική ισότητα" στην προβολή των κομμάτων.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μωραϊτης,υποστήριξε αργότερα ότι είναι δύσκολος ο έλεγχος στα ιδιωτικά κανάλια, λέγοντας ότι δεν μπορεί κανείς να τους καθορίσει το πρόγραμμα - λες και δεν έχουν υποχρέωση να σεβαστούν το Σύνταγμα και τους σχετικούς νόμους που ορίζουν τις υποχρεώσεις τους για αντικειμενική ενημέρωση και ίση αντιμετώπιση των πολιτών και των κομμάτων... Παραδέχτηκε, όμως, την ανάγκη διεύρυνσης των ρυθμίσεων που προβλέπει το ΕΡΣ για την κρατική τηλεόραση και στην ιδιωτική. Επίσης, υποστήριξε ότι επικρατεί προβληματισμός σχετικά με το πώς μπορούν να ελεγχθούν περιφερειακά και τοπικά κανάλια, καθώς και τα ραδιόφωνα για τη μη παρουσίαση διαφημιστικών μηνυμάτων υποψηφίων βουλευτών και παρέπεμψε το θέμα στο ΕΡΣ λέγοντας ότι αναμένονται οι προτάσεις του.

Οσον αφορά τις απαράδεκτες προτάσεις του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που αφήνουν ασύδοτα τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, σε χτεσινό δελτίο Τύπου του Συμβουλίου αναφέρεται: "Το ΕΣΡ διευκρινίζει συμπληρωματικά, ότι στις αποφάσεις του της 27ης Ιουλίου, όπως αναφέρονται στο σχετικό ανακοινωθέν (σ.σ. όπου εμφανιζότανε να συμφωνεί και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ), η μοναδική μειοψηφία προήλθε από το αναπληρωματικό μέλος του, εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Γ. Ζαγγανά και (αφορούσε) όχι μόνον στο έβδομο σημείο του ανακοινωθέντος αλλά στο σύνολο των αποφάσεων".

Αντιλαϊκή "έφοδος στο μέλλον"

"Εφοδο στο μέλλον, που δεν μπορεί να περιμένει", λέει ο κ. Σημίτης ότι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Αυτό που δεν είπε είναι σε ποιο μέλλον.

Προφανώς, εννοεί το μέλλον της πλήρους υποταγής στις επιθυμίες των Βρυξελλών. Το μέλλον της διεκπεραίωσης των αμερικανικών σχεδίων στην περιοχή. Το μέλλον του Λαμπράκη, του Βαρδινογιάννη και όλων αυτών, που χτίζουν πάνω στην εξαθλίωση της ζωής των εργαζομένων και του τόπου μας.

Αλλωστε, τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ γι' αυτό το μέλλον πήρε μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα, γι' αυτό το μέλλον στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τις επιλογές των Βρυξελλών, ευχαρίστησε τους Αμερικανούς, παραχωρώντας τους ουσιαστικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, διατηρεί μια σειρά από τις πυρηνικές τους κεφαλές σε πολλά σημεία της χώρας μας.

Γι' αυτό το μέλλον πήρε με τα ΜΑΤ στο κυνήγι τους συνταξιούχους, που απαιτούν να ζήσουν ανθρωπινά, παραδίδει την παιδεία στο μεγάλο κεφάλαιο, στραγγαλίζει την αγροτική οικονομία, πνίγει τους μικρομεσαίους, ξεπουλάει τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ και ό,τι άλλο του υπαγορεύσουν ο ΣΕΒ και οι Βρυξέλλες.

Σ' αυτό το μέλλον θέλει και ανυπομονεί να κάνει έφοδο το ΠΑΣΟΚ. Ποια σχέση μπορεί να έχει με το μέλλον του εργαζόμενου, του άνεργου, του νέου, του μαθητή, του φοιτητή, του σπουδαστή, του ανθρώπου που ασχολείται με την Τέχνη και τα Γράμματα;

Εμείς λέμε, κατηγορηματικά, Κ Α Μ Ι Α.

Γιατί μια τέτοια προοπτική δεν μπορεί να βγει έξω από το πρόγραμμα "σύγκλισης", δεν μπορεί να βγει έξω από τις απαιτήσεις των μελών του ΣΕΒ, από τις αδηφάγες ορέξεις όλων αυτών των τρωκτικών που έχουν μαζευτεί γύρω από τα πακέτα Ντελόρ, κουνώντας, άλλοτε απειλητικά, άλλοτε εκβιαστικά, τις ραδιοτηλεοπτικές τους συχνότητες και τις στήλες των εφημερίδων, στις οποίες είναι ιδιοκτήτες.

Για το ίδιο μέλλον, βέβαια, ενδιαφέρεται και η ΝΔ, γι' αυτό και αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες στην αντιπαράθεσή της με το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να πείσει ότι ο Εβερτ είναι καλύτερος διαχειριστής του συστήματος από τον Σημίτη.

Γι' αυτό το μέλλον του Μάαστριχτ και του προγράμματος "σύγκλισης" παλεύει και ο ΣΥΝ. Γι' αυτό άλλωστε το ψήφισε τότε που ήταν στη Βουλή.

Αλλωστε, τα σταυροφιλήματα Κωνσταντόπουλου - Σημίτη στο συνέδριο του Συνασπισμού, ο σεληνιασμός που ένιωσαν τα στελέχη του με την πρόταση του Σημίτη για την Κεντροαριστερά που βιώνουμε καθημερινά, αποδεικνύουν ότι ο "εκσυγχρονιστικός κεντροαριστερός" τους λόγος δεν μπορεί να ξεφύγει από τον εναγκαλισμό του με τον Κολ, τον Σιράκ και τις παλιομοδίτικες πολιτικάντικες κορόνες του προέδρου του και των φερέλπιδων στελεχών του, που αλληθωρίζουν προς το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό, λοιπόν, το μέλλον όλοι αυτοί σκέπτονται να το κατακτήσουν με "έφοδο" στο μυαλό, στην καρδιά και τις τσέπες μας.

Αυτή την "έφοδο στο μέλλον" τους, που είναι επιστροφή στο Μεσαίωνα και που θα το χτίσουν με τα υλικά κατεδάφισης της βιομηχανίας μας, των εργασιακών σχέσεων, της παιδείας και του πολιτισμού μας, πρέπει να της γυρίσουμε την πλάτη.

Εμείς όλοι οι άλλοι, που βρεθήκαμε μαζί στους μεγάλους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, που περπατήσαμε μαζί τους δρόμους της αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που "ψυλλιαστήκαμε" ότι με το Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης" δε θα γίνουμε πιο γρήγορα "Ευρωπαίοι", αλλά καλύτερα εξαρτήματα αποδοτικότερης παραγωγής πλούτου των πολυεθνικών, για όλους εμάς, η "έφοδος" πρέπει να γίνει αντεπίθεση στα σχέδιά τους και στη θέση του μέλλοντός τους πρέπει να βάλουμε τώρα πια το μέλλον μας. Το Κ Κ Ε.

Γιατί εμείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, από την αδιάλλακτη στάση του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή, ότι η ψήφος αυτή έχει πολλαπλή αξία για τη ζωή μας.

Δίνει μια ουσιαστική απάντηση στην επικίνδυνη αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στα εναλλακτικά σενάρια για "Κεντροαριστερά" ή "Κεντροδεξιά", ενώ ταυτόχρονα είναι ψήφος αγώνα ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, του συμβιβασμού και της υποτέλειας, ψήφος ισχυροποίησης ενός ενωτικού λαϊκού μετώπου, που θα μπει επικεφαλής στον αγώνα για βαθιές αλλαγές στην Ελλάδα, προς όφελος του λαού.

Εμείς λοιπόν οι άλλοι, οι πολλοί, ας δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη με "καθαρό κούτελο", μια και το ΚΚΕ και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ καταψήφισε και την πολιτική της υποτέλειας αντιπάλεψε και τα αντιλαϊκά μέτρα κατάγγειλε στον ελληνικό λαό και μπήκε μπροστά στην πάλη για την ακύρωσή τους, λέγοντας την αλήθεια στο λαό, και προτάσεις ρεαλιστικές έχει. Ας συμπυκνώσουμε πολιτικά το χρόνο με τη δουλιά, το μεράκι και τον ενθουσιασμό μας, ακυρώνοντας την αισθητική των τηλεοπτικών παραθύρων και του φτιασιδωμένων διαφημιστικών σποτ των "καθώς πρέπει" κομμάτων του συστήματος. Κ Κ Ε, λοιπόν, και για να τους κοπεί το πλαστικό τηλεοπτικό τους χαμόγελο.

Σταύρος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΩΝ
Σκοτεινή η σχέση τηλεόρασης - πολιτικής

"Καθυστερημένες" χαρακτηρίζει τις προτάσεις, τον προβληματισμό που αναπτύσσεται, αλλά και τις εκατέρωθεν διαμαρτυρίες όσον αφορά την προβολή της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων, ο Σύλλογος Προστασίας Τηλεθεατών,με χτεσινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρός του Βασ. Καλογρόπουλος και ο γενικός γραμματέας του Κων. Σπαϊδιώτης.Και εξηγούν τον ορθό χαρακτηρισμό τους, με τα παρακάτω:

"Η τηλεόραση έχει φροντίσει, ήδη, από καιρό, ώστε να αναδειχτούν και προβληθούν κατάλληλα, μέσω των τακτικών μάρκετινγκ που χρησιμοποιεί, "σωστές πολιτικές", "κορυφαίοι ηγέτες", "πρωτοκλασάτα στελέχη" και "πολιτικοί ...με μέλλον". Εδώ και χρόνια έχει στρώσει το δρόμο για επιθυμητά για τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα" και επιτυχή για τα ημέτερα πολιτικά πρόσωπα εκλογικά αποτελέσματα".

Και συνεχίζει: "Η σχέση πολιτικής και τηλεόρασης, αρκετά αδιευκρίνιστη και σκοτεινή ακόμα και σήμερα, θα αποκαλυφθεί σίγουρα καλύτερα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ειδικότερα οι εξαρτήσεις, οι καλλιεργούμενες σχέσεις κολακείας, κτλ.". Καταλήγοντας, ο Σύλλογος Προστασίας Τηλεθεατών προειδοποιεί όσους δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί και συνειδητοποιήσει ότι μετά τις εκλογές "θα έχουμε μια διαυγέστερη εικόνα της άνομης αυτής διαπλοκής, καθώς και της δυνατότητάς της να επιβάλει τις επιλογές της σε ένα κοινό κορεσμένο, αλλά και κουρασμένο".

Το "μπαλάκι" του τηλεοπτικού χρόνου των κομμάτων για τις εκλογές επιστρέφει στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει σήμερα και κανείς δεν είναι βέβαιος αν και πότε θα αποφασίσει



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ