Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ
Κωλυσιεργούν με τις ρυθμίσεις

Ούτε χτες αποφάσισαν στη διακομματική για τις ρυθμίσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Επιστρέφεται στο ΕΣΡ η απόφαση για να ξανασυζητηθεί σήμερα, ενώ θα συνεδριάσει και η Διακομματική. Το ΚΚΕ προειδοποιεί για την κωλυσιεργία...

"Ακαρπη" ήταν η χτεσινή σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής που εξέτασε τις απαράδεκτες προτάσεις του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για την παρουσίαση των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο. Οι προτάσεις του ΕΣΡ, ως γνωστόν, προβλέπουν ρυθμίσεις μόνο για την κρατική τηλεόραση και αφήνουν ασύδοτη την ιδιωτική. Οι προτάσεις αυτές, που καταψηφίστηκαν στο σύνολό τους από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο - όπως διευκρινίζεται και με χτεσινή συμπληρωματική ανακοίνωση του Συμβουλίου - σαφέστατα ικανοποιούν τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των υπολοίπων. Ετσι, το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με τις εξόφθαλμα αντιδημοκρατικές απαράδεκτες ρυθμίσεις που ευνοούν προκλητικά το δικομματισμό, είχε σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί η λήψη απόφασης στη Διακομματική. Ζητήθηκε νέα σύγκληση του ΕΡΣ - που γίνεται σήμερα το μεσημέρι - προκειμένου να εξετάσει πώς μπορεί να επιβάλλει ρυθμίσεις και για την ιδιωτική τηλεόραση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα σύγκληση της Διακομματικής για να πάρει και τις τελικές αποφάσεις.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της ΠΟΛ.ΑΝ. και του ΣΥΝ έκαναν φανερή τη διαφωνία τους με τις προτάσεις του ΕΡΣ. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής,μετά τη συνάντηση δήλωσε: "Είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι ενώ στη Διακομματική Επιτροπή όλα τα κόμματα συμφωνούμε σχεδόν σ' όλα τα θέματα, έρχεται το ΕΡΣ και παρουσιάζει μια απόφαση απαράδεκτη. Να περιοριστούμε δηλαδή στα κρατικά κανάλια και να μείνουν ασύδοτα τα ιδιωτικά. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα". Και συνέχισε: "Από τη συνεδρίαση φάνηκε ότι πάει να βρεθεί ένας κοινός τόπος, μια λογική ρύθμιση για όλα τα ζητήματα. Πρακτικά θα δούμε αν στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα υπάρξει αυτή η ρύθμιση ή όχι. Ρύθμιση αναγκαία για τα κρατικά και τα ιδιωτικά, για τις εκπομπές λόγου και τα δελτία ειδήσεων, ώστε όλα τα κόμματα να μπορούν να εκφράσουν προεκλογικά τις απόψεις τους. Και σ' αυτό θα επιμείνουμε. Αν αυτό δε γίνει, εμείς θα καταγγείλουμε την όλη διαδικασία και θα αποχωρήσουμε".

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μπρατάκος, χαρακτήρισε "σχεδόν αποδεκτή την εισήγηση του ΕΡΣ" και ζήτησε την εφαρμογή των προβλεπόμενων ρυθμίσεων και για τα ιδιωτικά κανάλια. Ζήτησε, ακόμα, την κατανομή ίσου τηλεοπτικού χρόνου για τα δύο μεγάλα κόμματα και "μεγάλου" για τα υπόλοιπα. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Σουλαδάκης,είπε ότι οριστικοποιήθηκαν ορισμένες πλευρές για την παρουσίαση των κομμάτων από την τηλεόραση και ότι η Διακομματική θα συνεχίσει το έργο της, αφού πρώτα το ΕΡΣ δώσει κάποια "συμπληρωματικά στοιχεία". Ο υπουργός Εσωτερικών Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε από την πλευρά του, ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστεί "αναλογική ισότητα" στην προβολή των κομμάτων.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μωραϊτης,υποστήριξε αργότερα ότι είναι δύσκολος ο έλεγχος στα ιδιωτικά κανάλια, λέγοντας ότι δεν μπορεί κανείς να τους καθορίσει το πρόγραμμα - λες και δεν έχουν υποχρέωση να σεβαστούν το Σύνταγμα και τους σχετικούς νόμους που ορίζουν τις υποχρεώσεις τους για αντικειμενική ενημέρωση και ίση αντιμετώπιση των πολιτών και των κομμάτων... Παραδέχτηκε, όμως, την ανάγκη διεύρυνσης των ρυθμίσεων που προβλέπει το ΕΡΣ για την κρατική τηλεόραση και στην ιδιωτική. Επίσης, υποστήριξε ότι επικρατεί προβληματισμός σχετικά με το πώς μπορούν να ελεγχθούν περιφερειακά και τοπικά κανάλια, καθώς και τα ραδιόφωνα για τη μη παρουσίαση διαφημιστικών μηνυμάτων υποψηφίων βουλευτών και παρέπεμψε το θέμα στο ΕΡΣ λέγοντας ότι αναμένονται οι προτάσεις του.

Οσον αφορά τις απαράδεκτες προτάσεις του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που αφήνουν ασύδοτα τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, σε χτεσινό δελτίο Τύπου του Συμβουλίου αναφέρεται: "Το ΕΣΡ διευκρινίζει συμπληρωματικά, ότι στις αποφάσεις του της 27ης Ιουλίου, όπως αναφέρονται στο σχετικό ανακοινωθέν (σ.σ. όπου εμφανιζότανε να συμφωνεί και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ), η μοναδική μειοψηφία προήλθε από το αναπληρωματικό μέλος του, εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Γ. Ζαγγανά και (αφορούσε) όχι μόνον στο έβδομο σημείο του ανακοινωθέντος αλλά στο σύνολο των αποφάσεων".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ