ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΓΡΕΒΕΝΑ
Με αισιοδοξία μετά την πρώτη τους κατάκτηση, οι εργαζόμενοι της ΔΕΚΕΓ συνεχίζουν τον αγώνα

Πείρα από την πολύμηνη αγωνιστική δράση που αναπτύσσουν για τα δεδουλευμένα και τα εργασιακά τους δικαιώματα

Πάνω από έναν μήνα, συγκεκριμένα από τις 23 Μάρτη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις δομές και στα προγράμματα της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωφελούς Εργου Δήμου Γρεβενών (ΔΕΚΕΓ). Μέσα από το σωματείο τους, τον Σύλλογο Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Γρεβενών, διεκδικούν χρωστούμενα δεδουλευμένα μηνών, συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, παροχή μέσων προστασίας από την πανδημία, αλλά και ουσιαστική ενίσχυση των δομών και των προγραμμάτων, τόσο με προσωπικό όσο και σε υποδομές και υλικοτεχνικό επίπεδο.

Την περασμένη Παρασκευή ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε σε μία από τις διαρκείς κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι έξω από το δημαρχείο των Γρεβενών, συζητώντας μαζί τους για την πολύτιμη πείρα που έχουν αποκομίσει από τον πολύμηνο αγώνα τους, για τον ρόλο του οργανωμένου αγώνα και του σωματείου τους, όπως και για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους όπου εργάζονται.

Στη ΔΕΚΕΓ απασχολούνται συνολικά 45 εργαζόμενοι, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στις δομές ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ και στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Γρεβενών και Ελάτης.

Χρόνια η υποβάθμιση των δημόσιων δομών

Οι εργαζόμενες με τις οποίες μιλήσαμε μετέφεραν την εικόνα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της ΔΕΚΕΓ και της έλλειψης ουσιαστικής μέριμνας από πλευράς δημοτικής αρχής και κυβερνήσεων για τη στήριξη του έργου της. Η μηδαμινή συντήρηση του κτιρίου όπου λειτουργεί ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Γρεβενών έχει καταστήσει τη μία από τις δύο αίθουσες ακατάλληλη, καθώς σοβάδες πέφτουν από το ταβάνι, με αποτέλεσμα βρέφη και νήπια να στοιβάζονται πλέον στην ίδια αίθουσα.

Τα οχήματα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν επαρκούν για τις ανάγκες, που πολλαπλασιάστηκαν την περίοδο της πανδημίας, ειδικά στον νομό Γρεβενών, με τα πολλά απομακρυσμένα χωριά. Οπως είπαν οι εργαζόμενες, αρκετές φορές αναγκάζονται να πληρώσουν τα καύσιμα από την τσέπη τους, αφού είναι ανεπαρκής η διοικητική μέριμνα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που για τους ίδιους λόγους οι δομές αντιμετώπισαν μέρες χωρίς θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, μάλιστα, η δημοτική αρχή προχώρησε σε εκβιαστική αλλαγή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, περικόπτοντας κατά 50% τις ώρες εργασίας, άρα και τις αποδοχές τους, με τη δικαιολογία πως έτσι η δημοτική αρχή δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις μετά την περικοπή των χρηματοδοτήσεων λόγω της μείωσης των vouchers.

Στη συνέχεια άρχισε και η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων. Οι οφειλές στις 31/3 ανέρχονταν περίπου σε 230.000 ευρώ και αφορούσαν τη μισθοδοσία 5 μηνών των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και 6 μηνών για τις υπόλοιπες δομές.

Πολιτική που δημιουργεί κινδύνους για εργαζόμενους και ωφελούμενους

Η μετατροπή των συμβάσεων σε 4ωρες από 8ωρες δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των δομών, φτάνοντας στο σημείο να αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια των ωφελούμενων, μέχρι και των βρεφών.

Για παράδειγμα, με τη μείωση ωραρίου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς καλείται ένα άτομο να έχει υπό την επίβλεψή του βρέφη και νήπια μαζί. Ο σεισμός που έγινε έντονα αισθητός στην περιοχή στις 3 Μάρτη υπήρξε σημαντικό «καμπανάκι κινδύνου» για το τι κινδύνους εγκυμονεί η κατάσταση αυτή, καθώς την ώρα του σεισμού στον σταθμό υπήρχε μία βρεφονηπιοκόμος με 4 βρέφη και 5 νήπια. «Η συνάδελφος δεν ήξερε ποιο παιδί να πρωτοβγάλει έξω από το κτίριο», μας μεταφέρει με αγωνία μία από τις εργαζόμενες στη ΔΕΚΕΓ.

Από την άλλη, η δομή ΚΔΑΠ ΜΕΑ της ΔΕΚΕΓ είναι η μοναδική που λειτουργεί όχι μόνο στον δήμο Γρεβενών, αλλά σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα. Οπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, είναι η μοναδική δημοτική δομή πανελλαδικά που έχει υποστεί μειώσεις ωραρίου στο προσωπικό, καθώς στην υπόλοιπη χώρα τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ δεν αντιμετώπισαν προβλήματα στην έγκριση των vouchers και συνεπώς δεν είχαν μειώσεις ωραρίου και μετατροπές συμβάσεων.

Παίρνοντας τον δρόμο του αγώνα

Αφού οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στη διοίκηση της ΔΕΚΕΓ και στη δημοτική αρχή με υπομνήματα, στην Επιθεώρηση Εργασίας, ακόμα και στην Εισαγγελία Γρεβενών, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, μετά από πολλές συσκέψεις με το σωματείο κατέληξαν να οργανωθούν σε αυτό και να πάρουν το δρόμο του αγώνα. Εκτοτε αντιμετωπίζουν το σωματείο ως μοναδικό τους αποκούμπι. Ο οργανωμένος αγώνας, που έγινε με την έμπρακτη συμπαράσταση άλλων σωματείων των Γρεβενών (Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ.ο.κ.), αποδείχθηκε ο μοναδικός δρόμος για την απόσπαση κατακτήσεων.

«Δεν θα παίρναμε ούτε αυτά τα ελάχιστα αν δεν βγαίναμε στον δρόμο με το σωματείο», είπε μια εργαζόμενη κατά τη διάρκεια της κουβέντας, αναφερόμενη στην έγκριση δαπάνης 100 χιλιάδων ευρώ από το Δημοτικό Συμβούλιο για την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων τους. Οπως μας είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Βασίλης Καραμήτρος, η εκτίμηση του σωματείου φάνηκε αμέσως έμπρακτα. Αν και οι εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, με το που έλαβαν δεδουλευμένα μόλις ενός μήνα κατέβαλαν προς το σωματείο συνδρομές ενός έτους, και ορισμένοι εξέφρασαν και την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις επόμενες αρχαιρεσίες του σωματείου, για να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά. Κι όλα αυτά απέναντι στις ανοιχτές πλέον απειλές της δημοτικής αρχής για εκδικητικές απολύσεις που θα έρθουν όταν λήξουν οι ετήσιες συμβάσεις των εργαζομένων, ώστε «να δούμε ποιος θα κερδίσει στο τέλος».

Στη συζήτηση, ο Β. Καραμήτρος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η δημοτική αρχή ουσιαστικά αξιοποιεί τα προγράμματα ΕΣΠΑ για να κρατά όμηρους τους εργαζόμενους. Και πρόσθεσε πως «για την κατάσταση μεγάλες είναι οι ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες με τις επιλογές τους έχουν περιορίσει σημαντικά τις χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων, απαξιώνουν τις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και οδηγούν τους γονείς στις ιδιωτικές δομές, τις οποίες χρυσοπληρώνουν, με την ανοχή και τις πλάτες, βέβαια, και δημοτικών αρχών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δήμαρχος επανειλημμένα ευχαριστεί τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ για τις ενέργειές του για τη δήθεν επίλυση των προβλημάτων της επιχείρησης».

«Επιλογή της δημοτικής αρχής είναι η παράδοση υπηρεσιών που δεν μπορεί να λειτουργήσει, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης προσωπικού αλλά και της γενικότερης απαξίωσης, σε ιδιώτες και σε εξωτερικά συνεργεία. Το ίδιο θα έκανε με ευκολία και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν δραστηριοποιούνταν ιδιώτες στις βρεφικές δομές και στις δομές με άτομα με ειδικές ανάγκες», πρόσθεσε.

Το σωματείο πραγματικό αποκούμπι των εργαζομένων

Οσον αφορά το σωματείο, ο Β. Καραμήτρος τόνισε πως αυτό «από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, πρόβαλε τα προβλήματα, βοήθησε στον αγωνιστικό προσανατολισμό των κινητοποιήσεων, κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. Πέρα από τα αιτήματα για καταβολή δεδουλευμένων και αποκατάσταση των περικομμένων κατά 50% συμβάσεων, βοήθησε να μπουν γενικότερα ζητήματα, όπως οι διεκδικήσεις για αναβαθμισμένες, ποιοτικές και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες προς τους δημότες, η κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων, η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, η εξασφάλιση επιχορηγήσεων από την κεντρική διοίκηση.

Τέλος, βοήθησε σημαντικά να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα από τον πολυήμερο αγώνα τους, για το ποιος είναι με το μέρος τους και ποιος είναι απέναντί τους. Οι εργαζόμενοι αποκτούν εμπιστοσύνη στη δύναμή τους και αψηφούν ακόμα και τις απειλές και τους εκβιασμούς της ενοχλημένης δημοτικής αρχής.

Γυρίζουν στη δουλειά με ψηλά το κεφάλι, γιατί κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή της κοινωνίας των Γρεβενών, ανάγκασαν τη διοίκηση της επιχείρησης και τη δημοτική αρχή να δρομολογήσουν λύση στα πιο σοβαρά από τα προβλήματα που τους απασχολούν, αν και δεν έγινε κατορθωτό να αποσπάσουν δέσμευση για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους. Και αυτό επειδή έπεσαν πάνω στον τοίχο της κυβερνητικής πολιτικής που υλοποιείται ενιαία και από την Τοπική Διοίκηση και επιβάλλει περικοπή χρηματοδοτήσεων, προωθεί υποβαθμισμένη και με πληρωμή παροχή κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, και θέλει προσωπικό σε ομηρία, με τσακισμένες εργασιακές σχέσεις και χαμηλές αποδοχές.

Δηλώνουν ότι θα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της δημοτικής αρχής, επειδή τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί και θα εμφανίζονται συνεχώς νέα και οξυμένα, και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν παραιτούνται από τη διεκδίκηση του συνόλου των αιτημάτων τους».

Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων της ΔΕΚΕΓ μαζί με το σωματείο τους είναι η απεργία και ο αγωνιστικός εορτασμός της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη.


Συνεχίζεται ο αγώνας των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία»

Στην απεργία και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στην Αθήνα καλούν οι Επιτροπές Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία». «Την Πέμπτη στις 6 του Μάη δεν πάει κανένας στη δουλειά. Νεκρώνουμε όλους τους χώρους εργασίας», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Μετά τη δίμηνη παράταση του προγράμματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι Επιτροπές ξεκαθαρίζουν πως ο αγώνας τους δεν σταματάει. Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι το προηγούμενο διάστημα «άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση ώστε να υπογραφεί τελικά η παράταση αυτή», ωστόσο οι δύο μήνες δουλειάς ακόμα «δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες μας». Οπως εξηγούν, σύντομα «θα βρεθούμε ξανά στις λίστες του ΟΑΕΔ, με πολλούς από εμάς χωρίς να δικαιούνται ούτε καν το επίδομα ανεργίας, σε περίοδο πανδημίας, με την ανεργία στα ύψη».

«Ο αγώνας μας δεν σταματάει εδώ. Οι ανάγκες μας μπαίνουν μπροστά και μας οδηγούν στο να διεκδικήσουμε καλύτερη ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας. Ο αγώνας αυτός μας θέλει όλους. Συνεχίζουμε», καταλήγουν οι Επιτροπές και ετοιμάζονται να δώσουν το «παρών» στην απεργία και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ