ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στην απληρωσιά

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν χτες το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά, το Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, καταγγέλλοντας τα προβλήματα της απληρωσιάς, της εντατικοποίησης, της κακοπληρωμένης δουλειάς και της τρομοκρατίας.

Κόντρα στον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση του κλάδου, διεκδικούν ενιαία κλαδική Συλλογική Σύμβαση, με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, σταθερή εργασία, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Παρέμβαση για τις σχολικές καθαρίστριες

Στη συνάντηση που είχε με εκπρόσωπο της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου, η αντιπροσωπεία των εργαζομένων έθεσε τα ζητήματα που αφορούν τις σχολικές καθαρίστριες. Οι συμβάσεις έργου λήγουν τον προσεχή Ιούνη, χωρίς το υπουργείο να απαντά τι θα γίνει από Σεπτέμβρη. Η μόνη απάντηση που πήραν οι εργαζόμενοι ήταν ότι το υπουργείο «εξετάζει» τη δυνατότητα να υπογραφούν συμβάσεις δίχρονης διάρκειας. Οπως κατήγγειλαν τα σωματεία, πρόκειται για πρόταση που έχει θέσει στο τραπέζι η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), ξεπουλώντας τον αγώνα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, υπηρετώντας τα σχέδια της κυβέρνησης για ανακύκλωση της ανεργίας.

Τα σωματεία υπογράμμισαν επίσης τα προβλήματα της απληρωσιάς, καθώς οι συμβασιούχοι σχολικές καθαρίστριες πληρώνονται στην πλειοψηφία τους με καθυστέρηση τριών μηνών, καθώς και το γεγονός ότι η άθλια εργασιακή σχέση με την οποία δουλεύουν τους στερεί μια σειρά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στις άδειες (αναρρωτικές, μητρότητας).

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Δήμου Λουτρακίου καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενες ενημερώθηκαν από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πως θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα του Γενάρη και του Φλεβάρη στα μέσα Απρίλη! «Παρά τις λαμπερές υποσχέσεις της κυβέρνησης για ομαλότητα στο εργασιακό καθεστώς των σχολικών καθαριστριών, εμείς οι εργαζόμενες στην καθαριότητα αντιμετωπίζουμε καθημερινά αμέτρητες δυσκολίες και εμπόδια. Η απληρωσιά και η ανασφάλεια είναι η καθημερινότητά μας», τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της. Διεκδικεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και τη μονιμοποίηση των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με 8ωρη απασχόληση και κάλυψη των κενών που υπάρχουν με νέες προσλήψεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καλεί σε ετοιμότητα και αγώνα ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ

Σε ετοιμότητα και αγωνιστική απάντηση μπροστά στην απόφαση της κυβέρνησης να «τρέξει» την πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, ενόψει της επικείμενης κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου.

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΕΕΝ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η ιδιωτικοποίηση προωθείται παράλληλα με τη συρρίκνωση αξιοποίησης του λιγνίτη, όπως επιβάλλουν τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων που επενδύουν σε ΑΠΕ, φυσικό αέριο, με μοναδικό γνώμονα την κερδοφορία τους.

Οι εξελίξεις αυτές θα είναι τραγικές για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής αλλά και συνολικά για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή, η όξυνση του ανταγωνισμού θα αυξήσει την πίεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ηδη η ΔΕΗ, στο πλαίσιο όξυνσης του ανταγωνισμού με τους ανταγωνιστές της, προωθεί την υπογραφή ΣΣΕ με μειώσεις, έκοψε τα δώρα στους οκταμηνίτες, ετοιμάζει την "αξιολόγηση" που στόχο έχει την τρομοκράτηση των εργαζομένων και τις μειώσεις μισθών, εξαντλεί την αυστηρότητά της με διώξεις σε εργαζόμενους που κινητοποιήθηκαν για τα δίκαια αιτήματα του χωριού τους κ.ά.

Ο λαός συνολικά θα πληρώσει ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ανοίγουν μια σειρά από ζητήματα, όπως η λειτουργία και η τιμή της τηλεθέρμανσης, οι μετεγκαταστάσεις οικισμών, οι αποκαταστάσεις των εδαφών, η ρύπανση του περιβάλλοντος, που λόγω του ανταγωνισμού για μεγιστοποίηση των κερδών θα λυθούν εις βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Εχουμε πλέον εμπειρία από το τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Ο ανταγωνισμός που θα μείωνε τις τιμές αποδείχτηκε παραμύθι, αφού η τιμή του ρεύματος εκτοξεύθηκε, η ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας έφτασε στο 30%. Οι καλοπληρωμένες θέσεις που θα προέκυπταν τελικά ήταν μια απάτη αφού άνθισε το δουλεμπόριο στις εργολαβίες με μήνες απλήρωτη εργασία και μισθούς πείνας, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, όπως τα οκτάμηνα χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Τα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων επιδεινώθηκαν. Οι μετεγκαταστάσεις κατέληξαν σε "Οδύσσεια" για τους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών κ.ά. Ολα έγιναν θυσία για τις τσέπες των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ.

(...) Περιφερειακή αρχή, δήμαρχοι, εργοδοτικοί συνδικαλιστές έχουν αναλάβει να προωθήσουν τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση με τις λιγότερες αντιδράσεις. Ολοι τους συμφωνούν με την απελευθέρωση, την ΕΕ, την ανταγωνιστικότητα, διαφωνούν με το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που θα επιλεγεί ανάλογα με το ποια επιχειρηματικά συμφέροντα υπηρετούν».

Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο, το λαό της περιοχής σε αγώνα που θα βάζει στο επίκεντρο τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα ο κλάδος της Ενέργειας να λειτουργεί με γνώμονα την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί όπως τονίζει, «μόνο ένας τέτοιος αγώνας στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδιά τους, να αποσπάσει επιμέρους κατακτήσεις, να ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες αλλαγές προς όφελος του λαού».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΔΑΥ ΑΣΤΡΟΥΣ
Πέτυχαν την καταβολή δεδουλευμένων δύο μηνών

Τα πρώτα αποτελέσματα έφερε ο αγώνας των εργαζομένων στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Αστρους, καθώς την Τρίτη 27/3, πρώτη μέρα των νέων απεργιακών τους κινητοποιήσεων, κάτω από την πίεση που άσκησαν, ο εργοδότης εργολάβος κατέβαλε τα δεδουλευμένα δύο μηνών, κι αυτό παρά την εναντίωση στο δίκαιο αγώνα τους από τον δήμαρχο, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες Αρκαδίας χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ, τονίζοντας: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να κερδίσουν τα δικαιώματά τους μέσα από την οργάνωσή τους στο σωματείο τους και τον αγώνα τους μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις που λαμβάνουν».

Παράλληλα, καταγγέλλει «τις παρατάξεις της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, ΔΑΚΕ και "Ενωτική Κίνηση", που όχι μόνο δεν στήριξαν τον αγώνα που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Αστρους, αλλά έκαναν και προσπάθεια να τον υπονομεύσουν». Μάλιστα, όπως σημειώνει, «τώρα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου έρχεται να καπηλευτεί το αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους μέσα από Γενική Συνέλευση να αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν την πάλη τους, καθώς όπως τονίζει «δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει λύση των προβλημάτων μας αν εμείς δεν διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, σε σύγκρουση με τον εργοδότη και τους δορυφόρους του. Tα ΚΔΑΥ είναι χώροι άγριας εκμετάλλευσης και μόνο ο κοινός αγώνας των εργαζομένων μπορεί να βάλει εμπόδια σε αυτό. Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, όλους τους εργαζόμενους και τους φορείς της περιοχής να στηρίξουν τη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Αστρους».

Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Καμία τροποποίηση συμβάσεων εργασίας. 5ήμερη - 8ωρη εργασία. Βασικό μισθό με κατώτερο όριο τα 751 ευρώ και μεροκάματο στα 33,57 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους. Καταβολή του μισθού το αργότερο μέχρι την 5η εργάσιμη μέρα κάθε μήνα. Μέτρα υγείας και ασφάλειας της εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Αμεση χορήγηση των εμβολίων που συνιστά ο Ιατρός Εργασίας. Αμεση διάθεση των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, παπούτσια, φόρμες κ.ά.). Είδη καθαριότητας, φαρμακείο, κατάλληλα μέσα πυρόσβεσης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Πρώτη δύναμη με απόλυτη πλειοψηφία η ΔΑΣ

Πρώτη δύναμη με απόλυτη πλειοψηφία αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Χαϊδαρίου. Η πρωτιά συνοδεύτηκε από σημαντική άνοδο των ψηφισάντων.

Για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ψήφισαν 394, με 376 έγκυρα (από 280 ψηφίσαντες, 261 έγκυρα στις αρχαιρεσίες του 2015). Η ΔΑΣ πήρε 216 ψήφους και 4 έδρες (από 151 ψήφους και 4 έδρες το 2015). Η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» 123 ψήφους και 2 έδρες (προέλευσης ΠΑΣΚΕ, στις προηγούμενες εκλογές δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο). Η «Ανεξάρτητη Προοδευτική Συνεργασία» (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 37 ψήφους και μία έδρα (από 110 ψήφους και 3 έδρες).

Για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία ψήφισαν 242, με 231 έγκυρα (από 240 ψηφίσαντες, 227 έγκυρα το 2015). Η ΔΑΣ πήρε 104 ψήφους και ανέδειξε δύο αντιπροσώπους (από 133 ψήφους και δύο αντιπροσώπους). Η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» πήρε 89 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο, η ΑΠΣ 38 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο (από 94 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο).

Η ΔΑΣ χαιρετίζει «όλους τους εργαζόμενους που πήραν μέρος στις αρχαιρεσίες (...). Η μαζική προσέλευση των εργαζομένων είναι η δύναμη της νέας διοίκησης του Συλλόγου, ώστε να ανταποκριθεί στα δύσκολα καθήκοντα που αναλαμβάνει (...) Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τους 150 συναδέλφους με ελαστικές σχέσεις εργασίας οι οποίοι ήρθαν και ψήφισαν, αγνοώντας τις δυνάμεις εκείνες που προσπάθησαν με κάθε μέσο να τους αποκλείσουν από τις εκλογές».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στην «Τοξότης»

Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Τοξότης» (συμφερόντων Καλογρίτσα) όλα τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει η εργοδοσία, απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση και δηλώνοντας ότι στηρίζει κάθε αγωνιστική δράση των εργαζομένων για την ικανοποίηση του αιτήματός τους.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το ΕΚΛ, η «Τοξότης», που εκτελεί έργα της ΔΕΗ και στη Λάρισα, παρότι εισπράττει χρήματα από τη ΔΕΗ γι' αυτά, δεν έχει πληρώσει στους εργαζόμενους τους μισθούς του Δεκέμβρη του 2017, του Γενάρη και του Φλεβάρη του 2018, το επίδομα άδειας του 2017 και το μισό Δώρο Χριστουγέννων, ενώ στους περισσότερους οφείλει χρήματα και από παλιότερες περιόδους (2014 - 2015).

Το ΕΚΛ καταγγέλλει, ακόμα, ότι η διεύθυνση της εταιρείας έχει ανασφάλιστα 4 φορτηγά αυτοκίνητα και ζητά από τους εργαζόμενους να τα κινήσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται γι' αυτούς, πολλές φορές αρνείται να εφοδιάσει τα αυτοκίνητα της εταιρείας με καύσιμα κι αναγκάζει τους εργαζόμενους να πάνε στις δουλειές της εταιρείας με τα δικά τους αυτοκίνητα, χωρίς μάλιστα να τους καταβάλλει έξοδα κίνησης, ενώ έχει δύο γερανούς χαλασμένους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουλέψουν κανονικά οι εργαζόμενοι.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org