ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Μαζί και στην επιχείρηση χειραγώγησης της ψήφου

Ψευτοκαυγάδες και στο παρασκήνιο συνεννοήσεις για συγκυβέρνηση και μέτρα μετά τις εκλογές

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν συμφωνήσει για τα μέτρα του Ιούνη. Να τους τσακίσει ο λαός και στην κάλπη, με ενίσχυση και συμπόρευση με το ΚΚΕ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν συμφωνήσει για τα μέτρα του Ιούνη. Να τους τσακίσει ο λαός και στην κάλπη, με ενίσχυση και συμπόρευση με το ΚΚΕ
Τα πακέτα των επόμενων συμφωνημένων μέτρων του μνημονίου προετοιμάζουν οι υπουργοί της συγκυβέρνησης, στο παρασκήνιο του προεκλογικού ψευτοκαυγά, με τον οποίο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη λαϊκή ψήφο. Χτες, ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, ενόψει της έναρξης σήμερα της τριήμερης άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Δανία, όπου θα παρουσιάσει την πορεία του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης.

Χτες, η δικομματική κοκορομαχία συνεχίστηκε με το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει τη ΝΔ για «επιπολαιότητα και αντιφάσεις» μετά την προεκλογική ανακοίνωση από τη ΝΔ ότι δήθεν θα καταργήσει το χαράτσι της ΔΕΗ μετά το 2013. «Η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αποτελεί μέρος του ήδη συμφωνημένου και υπογεγραμμένου και από το κόμμα της ΝΔ μνημονίου με τους εταίρους μας», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά.

Πίσω από τις δικομματικές αντιπαραθέσεις επιχειρείται να κρυφτεί το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν συμφωνήσει για την επιβολή ενός ακόμα μεγαλύτερου ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας, που θα συμπεριλαμβάνει και τα προσδοκώμενα έσοδα από το χαράτσι της ΔΕΗ. Η ίδια η ΝΔ κάνει λόγο για «ισοδύναμο μέτρο», που όμως πλήττει εξίσου τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού πρόκειται για επαναφορά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), με διεύρυνση όμως της εφαρμογής του παντού, δηλαδή σε όλους τους μικροϊδιοκτήτες, και ταυτόχρονη κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ηγεσία της ΝΔ, όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις των αρμόδιων τομεαρχών, δεν επιμένει στην εξαγγελία περί κατάργησης του χαρατσιού, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ψηφοθηρικό πυροτέχνημα.

Στο πλαίσιο των προεκλογικών απειλών στο λαό, η υπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι θα ήταν «καταστροφή η μετεκλογική επικράτηση κομμάτων που θα τερμάτιζαν τη συνεργασία με τις Βρυξέλλες». Η ίδια κοκορεύτηκε ότι με τα μέτρα που και η ίδια ψήφισε, οι μισθοί έχουν μειωθεί «κατά 30% στον δημόσιο και κατά 25% στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπήρξε και η μείωση του κατώτατου μισθού».

Πρόθυμοι για συγκυβέρνηση

Από την πλευρά της ΝΔ ο Δ. Αβραμόπουλος άφησε και χτες να εννοηθεί ότι η κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη, λέγοντας ότι το κόμμα του «επιδιώκει την αυτοδυναμία έτσι ώστε να είναι ο ισχυρός άξονας γύρω από τον οποίο θα περιστραφεί η όλη πρωτοβουλία για να συνεννοηθούν όσες πολιτικές δυνάμεις συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και αντιλήψεις για να πάει ο τόπος μπροστά».

Εκλογές στις 6 Μάη πιθανολόγησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του χτες με τον πρωθυπουργό. Σε δηλώσεις του απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ σε μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όχι όμως το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας θα εξαρτηθεί από «προγραμματικές συμφωνίες», αλλά και απ' την εκλογική δύναμη του κόμματός του.

Την πρόθεση της «Κοινωνικής Συμφωνίας» να «συνεργαστεί με άλλα κόμματα, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων», ακόμα και πριν τις εκλογές, εξέφρασε χτες η πρόεδρός της, Λ. Κατσέλη. Η Λ. Κατσέλη, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ. «Μέχρι πρότινος ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε όχι σε όλα, αλλά τώρα κάνει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Ο κ. Κουβέλης λέει ότι οι δεσμεύσεις της χώρας πρέπει να τηρηθούν. Εμείς λέμε ότι οι δεσμεύσεις κακώς ελήφθησαν και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αλλάξουμε αυτό», δήλωσε η Λ. Κατσέλη ρίχνοντας γέφυρες στις άλλες φτερούγες της σοσιαλδημοκρατίας.

Ανησυχούν για δυνάμωμα του κινήματος και του ΚΚΕ

Αποκαλυπτικό το δημοσίευμα της αμερικανικής «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ενόψει των εκλογών

Να ενισχύσει τους εκβιασμούς, με τους οποίους η ντόπια πλουτοκρατία και τα κόμματά της προσπαθούν να νοθεύσουν τη λαϊκή ψήφο, επιχειρεί χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», αποτυπώνοντας ταυτόχρονα τις ανησυχίες των εκπροσώπων του κεφαλαίου διεθνώς για το ενδεχόμενο οι εκλογές στην Ελλάδα να βαθύνουν το ρήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα.

«Οι εκλογές, αν και δεν έχουν ακόμα προγραμματιστεί αλλά αναμένονται τον Απρίλιο ή τον Μάιο, διαμορφώνονται ως μία δημόσια εξέγερση εναντίον του πολιτικού κατεστημένου στην Ελλάδα, το οποίο έχει στηρίξει τις πολιτικές λιτότητας που είναι το τίμημα για την οικονομική στήριξη από την Ευρώπη και το ΔΝΤ», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα στο πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης.

Ταυτόχρονα, αφήνει να φανεί ότι ο πραγματικός φόβος τους είναι η σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ, το οποίο προβοκατόρικα «μπερδεύουν» με τους νοσταλγούς του Μεταξά και των ναζί, αναμασώντας την αντιδραστική θεωρία περί «άκρων». Οπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, το μισό ελληνικό εκλογικό σώμα ετοιμάζεται να ψηφίσει «ριζοσπαστικές ομάδες της αντιπολίτευσης που εκτείνονται από σοβιετικού τύπου κομουνιστές έως αντιμεταναστευτικών νεοναζί».

Στο διά ταύτα, κινδυνολογεί ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξανόμενη πολιτική αστάθεια ακόμη και αν τα καθιερωμένα κόμματα προσκολληθούν στην εξουσία, υπονομεύοντας τη δυνατότητα της Ελλάδας να θεσπίσει τις δραστικές περικοπές των δαπανών και τις οικονομικές διορθώσεις που ζητούν οι πιστωτές της».

Η εφημερίδα εκτιμά ακόμα ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας οδηγεί σε μία κυβέρνηση συνασπισμού των αστικών κομμάτων, προσθέτοντας ότι «η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο κομμάτων και η αναμενόμενη λεπτή πλειοψηφία θα οδηγήσουν σε μία δύστροπη κυβέρνηση, όμηρο των διαφωνούντων που θα αντιμετωπίζει μία ριζοσπαστικοποιημένη αντιπολίτευση και ένα ακόμη κύμα διαδηλώσεων στους δρόμους χωρίς λαϊκή εντολή».

Επί της ουσίας, εκφράζουν την ανησυχία του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου για το κίνημα στην Ελλάδα, υποδεικνύοντας έμμεσα στα αστικά κόμματα να οξύνουν την επίθεση εναντίον του και ενάντια στο ΚΚΕ.

Ομιλίες μελών του ΠΓ της ΚΕ
  • Σήμερα Πέμπτη, ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφτεί και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους στο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού, θα περιοδεύσει στο Ασμήνιο και στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στα Βασιλικά.
  • Την Κυριακή 8/4 στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ διοργανώνει συζήτηση με θέμα: «Οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δηλητηριώδης για το λαό ο εναγκαλισμός με την ΕΕ

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα ψευτοδιλήμματα των εκλογών

Σε δήλωσή της, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είπε για τα διλήμματα ενόψει εκλογών:

«Το "μέσα ή έξω από την ΕΕ", έτσι όπως το θέτουν όλα τα κόμματα στην Ελλάδα - πλην ΚΚΕ - και όπως το θέτει η Μέρκελ και οι άλλοι συνεταίροι, δεν εξαρτάται από το πόσες θυσίες θα καταβάλει ο ελληνικός λαός. Και τις σάρκες του να δώσει, αν αποφασίσουν να μειώσουν τον αριθμό μελών της ΕΕ και να αναδιπλωθεί η ΕΕ στις ισχυρότερες καπιταλιστικά χώρες, αυτό θα το κάνουν, αδιαφορώντας εντελώς για το όποιο μέγεθος της συμφοράς υπάρχει.

Γι' αυτό εμείς λέμε το εξής: Ο λαός πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος, να μην περιμένει αν θα τον κρατήσουν ή αν θα τον διώξουν, να αποφασίσει ο ίδιος στηριγμένος στη δύναμή του και κυρίως στο δικαίωμα που έχει να μετατρέψει με τη δύναμή του τον πλούτο που υπάρχει στη χώρα σε λαϊκή ιδιοκτησία, να αποφασίσει ο ίδιος τον απεγκλωβισμό, την αποδέσμευση της Ελλάδας από έναν εναγκαλισμό που έτσι κι αλλιώς είναι ασφυκτικός και δηλητηριώδης, να βγάλει από πάνω του όλες τις δεσμεύσεις που άλλοι του έβαλαν, τάζοντάς του λαγούς με πετραχήλια».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ