Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκλογές και... η ανάγκη φιλοτιμία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το περασμένο Σάββατο ο Γ. Καρατζαφέρης μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του για την 25η Μάρτη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το μέλλον της Ελλάδας δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των «νενέκων» που υπέγραψαν για σαράντα χρόνια, εννοώντας Βενιζέλο - Σαμαρά, ούτε στα χέρια των ναζί που έχουν τη σβάστικα πάνω απ' τη γαλανόλευκη, εννοώντας τους «χρυσαυγίτες», ούτε φυσικά στους κομμουνιστές. Αλλά πρέπει να το εμπιστευτεί ο λαός στο κόμμα του, για το οποίο, όπως είπε, «το κεφάλαιο δεν θα είναι οδηγός, οδηγός θα είναι ο Ελληνας εργαζόμενος πολίτης»!

Παρέλειψε, βεβαίως, να δηλώσει ότι με τους «νενέκους» το κόμμα του συγκυβέρνησε και συνεργάστηκε στη λήψη μέτρων που τσάκισαν το λαό, ενώ δηλώνει ότι μετεκλογικά θα το ξανακάνει αν χρειαστεί, ακριβώς γιατί οδηγός του είναι το κεφάλαιο, το συμφέρον του και οι ανάγκες του. Γι' αυτό ψήφισε το μνημόνιο, έχοντας τις δικές του ανάγκες οδηγό εισηγείται περιορισμό των διαδηλώσεων με τις οποίες ο εργαζόμενος διεκδικεί τα δίκια του, εισηγείται κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού «που δεν υπάρχει πουθενά αλλού». Καλεί τους εργαζόμενους να συνηθίσουν να αγοράζουν μία φέτα και όχι ολόκληρο το καρπούζι, «να μειώσουμε το εισόδημά μας αισθητά και ουσιαστικά» και να «περιορίσουμε τις ανάγκες μας».

Για να νομιμοποιήσει τα βάρβαρα μέτρα κατασυκοφάντησε τους εργαζόμενους και τους αγρότες χαρακτηρίζοντάς τους τεμπέληδες, ότι ο αγρότης «ξέμαθε στο καφενείο» και «το παιχνίδι χάθηκε απ' τη βολεψιά μας». Πρωτοστάτησε στην τρομοκράτηση του λαού, μιλώντας για «χάος» ακόμα και για «αίμα» αν δε δεχτεί τη βαρβαρότητα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Τώρα σε ό,τι αφορά τους ναζί, ο Γ. Καρατζαφέρης κάνει την ανάγκη (εκλογές γαρ) φιλοτιμία και τους κατηγορεί. Ομως, το αμφιθέατρο των γραφείων του κόμματός του μετά βαΐων και κλάδων «βαφτίστηκε» ...Γρίβας! Θυμίζουμε: Ο ιδρυτής της οργάνωσης «Χ» στην περίοδο της Κατοχής. Για τον οποίο ο Γ. Καρατζαφέρης έχει δηλώσει ότι θα ηγηθεί προσωπικώς της προσπάθειας απόδοσης τιμών στο πρόσωπό του.

Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε.

«Πράσινη» θεωρία των άκρων...

Δεν ήρθαν για να παράσχουν μόνο χείρα βοηθείας στους ομοϊδεάτες τους «Οικολόγους Πράσινους» ενόψει των εκλογών. Ηρθαν για να απευθύνουν και συστάσεις στον ελληνικό λαό, επαναλαμβάνοντας τους εκβιασμούς των ευρωενωσιακών αξιωματούχων αλλά και των αστικών κομμάτων και επιτελείων στην Ελλάδα. Ο λόγος για τους συμπροέδρους των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, του γνωστού και μη εξαιρετέου Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και της Ρεμπέκα Χαρμς.

Και τι μας είπε ο κ. Κον Μπεντίτ; Απολαύστε τον: «Πιστεύουμε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας που τόσο έχετε ανάγκη. Πρέπει να μπουν στο Κοινοβούλιο για να διαμορφώσουν μία άλλη πολιτική που θα βασίζεται στο διάλογο, τις συνεργασίες και κυρίως τις προτάσεις. Τα ακραία κόμματα δεξιάς και αριστεράς που μένουν μόνο στο "όχι" δεν μπορούν να επιδράσουν δημιουργικά στον απαραίτητο μετασχηματισμό της κοινωνίας».

Ηρθαν, δηλαδή, για να προπαγανδίσουν τη «θεωρία των άκρων», που τελευταία γνωρίζει δόξες στη χώρα μας και στοχεύει στην τρομοκρατία, στη χειραγώγηση και υποταγή του λαού στην αστική πολιτική. Μιλώντας για τις δυνάμεις που μένουν στο «όχι», στηρίζει αναφανδόν την πολιτική του κεφαλαίου. Γι' αυτό τάσσεται υπέρ των δυνάμεων που συγκλίνουν στο «ναι» υπέρ της στρατηγικής που εκφράζει σήμερα τις ανάγκες των μονοπωλίων. Σ' αυτές εντάσσει και τους «Οικολόγους - Πράσινους», ως δύναμη που υπερασπίζεται το σύστημα, άρα ελάχιστα έως καθόλου διαφέρει από άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα του ευρωμονόδρομου. Είναι, δηλαδή, δύναμη του «όχι» σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα του λαού.

... και εκβιασμοί στις λαϊκές συνειδήσεις

Ας αφήσουν τη ρητορεία περί άκρων, τους ωμούς εκβιασμούς στις εργατικές λαϊκές συνειδήσεις. Ο ελληνικός λαός ξέρει να ξεχωρίζει την ήρα απ' το στάρι. Ξέρει ποιες δυνάμεις υπηρετούν με τις θέσεις και τις προτάσεις τους τα μονοπώλια και ποια δύναμη υπηρετεί αταλάντευτα για περισσότερες από εννιά δεκαετίες τα δικά του συμφέροντα και δίκια.

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς το τι πρεσβεύουν οι κύριοι αυτοί, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν υπερασπίστηκαν την ΕΕ και την περαιτέρω ισχυροποίησή της μέσω της πολιτικής ενοποίησης, άφησαν παντελώς στο απυρόβλητο την εξουσία του κεφαλαίου που ευθύνεται για την κρίση, προβάλλοντας σαν αντίδοτο φληναφήματα περί άλλων προσανατολισμών με «ηθική και ευαισθησία» και υπέδειξαν σαν διέξοδο απ' την κρίση την καπιταλιστική ανάπτυξη που τη γέννησε, αφού, όπως ειπώθηκε, «είναι ανάγκη να αναπτύξουμε προγράμματα επενδύσεων και να δώσουμε ώθηση προς την υλοποίηση πράσινων ιδεών που θα αξιοποιήσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας όπως η αγροτική της παραγωγή»!

Περισσότερη ΕΕ λοιπόν, μεγαλύτερη καπιταλιστική ανάπτυξη, άρα μεγαλύτερα κέρδη για τα μονοπώλια, με το λαό ριγμένο στο καναβάτσο και με μισθούς πείνας. Βλέπετε, η «ευαισθησία» τους και ο «σεβασμός» τους στο περιβάλλον τελειώνουν εκεί όπου αρχίζει το «δικαίωμα» των κεφαλαιοκρατών να ποδοπατάνε εργαζόμενους και δικαιώματα.

Οχι στη σύγχρονη δουλεία

Σε σύγχρονους δούλους επιδιώκει να μετατρέψει το κεφάλαιο τους νέους και τις νέες των λαϊκών στρωμάτων, σε εργατικό δυναμικό που θα «κοστίζει» φθηνά και θα προσαρμόζεται με ευκολία στις απαιτήσεις της κερδοφορίας του, κάθε φορά που αυτές μεταβάλλονται. Αυτό είναι το μέλλον που σχεδιάζουν για την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης οι πολιτικοί εκφραστές των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Σε αυτό το στόχο κατευθύνονται τα μέτρα που ισοπεδώνουν το δικαίωμα της νεολαίας στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή.

Αντιμέτωποι με την επίθεση αυτή βρίσκονται σήμερα οι νέοι εργαζόμενοι, οι νέοι στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης. Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί πρώτα απ' όλα οι μισθοί και τα μεροκάματά τους. Για τους εργαζόμενους που δεν έχουν συμπληρώσει τα 25 τους χρόνια, προβλέπονται μειώσεις της τάξης του 32%. Με άλλα λόγια, οι νέοι καλούνται να δουλέψουν για 511 ευρώ μεικτά (430 ευρώ καθαρά), για μισθό - χαρτζιλίκι που δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει ούτε την επιβίωση, τους κάνει όμως περιζήτητους για εκμετάλλευση από τους εργοδότες μέχρι να τους ξαναρίξουν στην ανεργία.

Ακόμα χειρότερα έχουν τα πράγματα για τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ), αφού τα δικά τους μεροκάματα πέφτουν στο ύψος των 18,33 ευρώ μεικτά. Οι νέοι που εργάζονται κάτω από το καθεστώς της μαθητείας αποτελούν επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ και γι' αυτό πάμφθηνο εργατικό δυναμικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 18 ευρώ τα 12 καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ και τα υπόλοιπα 6 από τον εργοδότη τους. Δηλαδή, τζάμπα δουλειά για τον εργοδότη. Ακόμα και για να πληρωθούν τα ψίχουλα αυτά οι σπουδαστές αναγκάζονται να περιμένουν ολόκληρους μήνες. Ετσι, σήμερα εκατοντάδες σπουδαστές σε όλη τη χώρα παραμένουν απλήρωτοι από το Γενάρη.

Η εικόνα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι νέοι στους χώρους της μαθητείας και της κατάρτισης συμπληρώνεται από τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης των σχολών. Τόσο στις ΕΠΑΣ όσο και στα ΙΕΚ οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, βιβλία και καθηγητές αποτελούν περισσότερο κανόνα παρά εξαίρεση. Οι σπουδαστές είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν οι ίδιοι τα αναλώσιμα που χρειάζονται με βάση την ειδικότητά τους, να κάνουν μάθημα σε αίθουσες χωρίς θέρμανση, να πληρώνουν για τη μεταφορά τους αφού στους περισσότερους δεν έχει δοθεί ούτε το πάσο για το μειωμένο εισιτήριο που δικαιούνται. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ που αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα των 367 ευρώ το εξάμηνο απειλούνται με τη διαγραφή τους από τη σχολή.

Στο μέλλον που τους επιφυλάσσει ο καπιταλισμός, ένα μέλλον μοιρασμένο ανάμεσα στη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, στην ανεργία και τη συνεχή προσαρμογή στις απαιτήσεις των εργοδοτών, οι νέοι και οι νέες μπορούν να δώσουν αποφασιστική απάντηση: Να μην επιτρέψουν να τους χρησιμοποιήσουν ως μοχλό για να ξεθεμελιώσουν τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Να απαντήσουν με οργάνωση και ανυποχώρητο ταξικό αγώνα. Να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στην πάλη για μια κοινωνία στην οποία οι εργαζόμενοι δε θα είναι δούλοι στην υπηρεσία του κεφαλαίου αλλά ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ

Να δικαιώσει ο λαός τους φόβους του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΓΧΩΜΕΝΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ η ΕΕ, το ΔΝΤ και η διεθνής ένωση των τραπεζιτών για το τι θα γίνει μετεκλογικά στην Ελλάδα. Φοβούνται λένε μήπως χαθεί η ... «ορμή» των μεταρρυθμίσεων!

Αυτά, την ίδια στιγμή που τα αντιλαϊκά νομοσχέδια στριμώχνονται το ένα μετά το άλλο στην Βουλή για να περάσουν ...ό,τι προλάβουν τώρα και τα υπόλοιπα ευελπιστούν αργότερα.

Να είστε βέβαιοι πως δεν ανησυχούν καθόλου για την «πίστη» των κομμάτων που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν την πολιτική τους, έστω κι αν μερικές φορές σήμερα διαφοροποιούνται (λεκτικά μόνον).

Η λαϊκή πάλη είναι αυτή που τους προκαλεί άγχος, οι διεκδικήσεις των εργατών που επιμένουν να θέλουν συμβάσεις και δικαιώματα, των αγροτών που δεν παραδίδονται στην καταστροφή τους και των νέων που δεν «τσιμπάνε» στις «αξίες της αγοράς».

Αν μάλιστα οι αγώνες αυτοί εκφραστούν και στις κάλπες (όποτε και αν επιλέξουν να τις στήσουν τελικά) τότε το άγχος τους θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο.

Προφανώς ο ελληνικός λαός δεν έχει κανέναν λόγο να τους ...καθησυχάσει. Αντιθέτως όσο πιο πολύ αγχώνονται τόσο πιο ωραία. Κι αν απογοητευθούν εντελώς, ακόμη καλύτερα.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ και η «Μότορ Οιλ» και ο όμιλος «Μυτιληναίος» για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αγοράς της ΔΕΠΑ όπως διαβάζουμε! Σιγά μην δεν ενδιαφερόντουσαν...

Οταν αρχίζει να ξεπουλιέται ο δημόσιος πλούτος, οι δημόσιες επιχειρήσεις, είναι προφανές ότι οι πάντες θα τρέξουν να ωφεληθούν. Ιδίως τα ...εγχώρια τζάκια.

Αυτά που τόσα χρόνια λειτουργούν παρασιτικά πάνω στο δημόσιο τομέα και οι κυβερνήσεις τούς κάνουν τα χατίρια προσαρμόζοντας την πολιτική του Δημοσίου στις ανάγκες της κερδοφορίας τους.

Ε, τώρα καιρός είναι να μοιραστούν και τα τελευταία τμήματα του κράτους που τόσα χρόνια εκμεταλλεύονταν, δηλαδή τα χρήματα των φορολογούμενων μισθωτών και συνταξιούχων.


Γρηγοριάδης Κώστας

Το Facebook στην υπηρεσία της εργοδοσίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας ...στο Facebook ζητούν ολοένα και περισσότεροι εργοδότες στις ΗΠΑ, προκειμένου να προσλάβουν κάποιον υποψήφιο για μια θέση εργασίας στην εταιρεία τους, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι τα περιβόητα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μόνο «η χαρά των μυστικών υπηρεσιών» ανά τον κόσμο, αλλά μετατρέπονται σε πολύτιμα εργαλεία στα χέρια της εργοδοσίας, για να ελέγχουν πλήρως τους εργαζόμενους. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ή κυρίως η «παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή», όπως κατήγγειλαν δύο γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος που ζήτησαν να γίνει ομοσπονδιακή έρευνα, αλλά ότι οι εργοδότες αποκτούν τη δυνατότητα να χειραγωγούν και να παρακολουθούν τους εργαζόμενους, εντός και εκτός του χώρου εργασίας και να ελέγχουν κάθε πτυχή της ζωής τους.

Το ηλεκτρονικό φακέλωμα μέσω του facebook, του twitter και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον διαδεδομένη πρακτική όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες για τους μάνατζερ των πολυεθνικών για τον έλεγχο του προσωπικού, αφού με βάση το φακέλωμα αυτό καθορίζουν όχι μόνο την πρόσληψη αλλά και την υπηρεσιακή εξέλιξη και την απόλυση... Ακριβώς γι' αυτό η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι αρεστή και ενθαρρύνεται και στη χώρα μας από τους εργοδότες. Δεν είναι άσχετο βέβαια ότι το ΚΚΕ στοχοποιήθηκε, επειδή «διαγράφει το Facebook και απαγορεύει στα μέλη του τη χρήση του», όπως με θράσος έγραψε τις προάλλες το «Βήμα». Ξέρουμε πού το πάνε, αλλά φυσικά δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη και να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα.

Καίριο πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα

Κοινή είναι η «αγωνία» και η «ανησυχία» των εκπροσώπων της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) για το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα μας. Δεν υπάρχει κείμενο ή ομιλία τους που να μην κάνει λόγο για το «ρίσκο» και την «αβεβαιότητα» που εμπεριέχει η διεξαγωγή τους και να μην επισείει τις επιπτώσεις στην υλοποίηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, δηλαδή των μέτρων του νέου μνημονίου. Μετά το ΔΝΤ που στη σχετική έκθεσή του προειδοποιούσε ότι «είναι ρίσκο οι εκλογές για την Ελλάδα», ήρθε η έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) στην οποία επισημαίνεται ότι οι επερχόμενες εκλογές στη χώρα είναι πηγή αβεβαιότητας καθώς είναι άγνωστο - όπως χαρακτηριστικά σημειώνει - «αν η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να κρατήσει το πρόγραμμα σε τροχιά υλοποίησης». Είναι φανερό ότι οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και σύμμαχοι της εγχώριας πλουτοκρατίας και της κυβέρνησής της συμμετέχουν ενεργά στην τρομοκράτηση και το γονάτισμα του λαού, αναπαράγοντας τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρέμβαση αυτή θα κλιμακωθεί στην πορεία προς τις κάλπες. Φάνηκε καθαρά από την παρέμβαση του Ο. Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου χαρακτήρισε την «έλλειψη πολιτικής ενότητας» ως «διαρκή αχίλλειο πτέρνα» που παρεμποδίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου στην εφαρμογή «απαιτητικών μεταρρυθμίσεων», αξιώνοντας έμμεσα πλην σαφώς από το λαό στις εκλογές να στηρίξει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. «Η έλλειψη πολιτικής ενότητας μπορεί να θεραπευτεί μόνον από τους ίδιους τους Ελληνες πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο επίτροπος. Αξιώνουν δηλαδή θρασύτατα τη συναίνεση του λαού στη στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή στους μισθούς Βουλγαρίας και Κροατίας και τις συντάξεις-φιλοδώρημα. Ο λαός πρέπει να επαληθεύσει τους φόβους και τις ανησυχίες τους καταφέροντας στις εκλογές καίριο πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα και ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.

«Χαράτσωμα» των αστικών κομμάτων στις κάλπες

Εμπαίζει ξεδιάντροπα το λαό η ηγεσία της ΝΔ με την προεκλογική εξαγγελία της ότι τάχα θα καταργήσει το 2013 το χαράτσι για τα ακίνητα που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και πως θα το αντικαταστήσει με κάποιο άλλο μέτρο «δημοσιονομικά ισοδύναμο», πράγμα που σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση ο λαός θα πληρώσει το ίδιο. Είναι φανερό ότι με το πυροτέχνημα αυτό επιδιώκει να «ξεχαστούν» οι εγκληματικές ευθύνες της για την έμπρακτη στήριξη που πρόσφερε μέχρι τώρα στην εφαρμογή του εξοντωτικού, για τα λαϊκά νοικοκυριά, χαρατσιού. Μπορεί να διαφώνησε αρχικά στα λόγια με το μέτρο, αλλά από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της «τήρησης της νομιμότητας», αξιώνοντας από τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν το χαράτσι, ενώ πολέμησε λυσσαλέα τις λαϊκές κινητοποιήσεις με στόχο τη μη πληρωμή και την κατάργησή του. Επιπλέον με την υπερψήφιση του νέου μνημονίου η ΝΔ «νομιμοποίησε» εκ των υστέρων την πλήρη εφαρμογή του μέτρου και μάλιστα δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμοστεί και από την επόμενη κυβέρνηση του μαύρου μετώπου τουλάχιστον μέχρι το 2013. Οσο για το «ισοδύναμο μέτρο», αυτό αφορά την επαναφορά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) με διεύρυνση όμως της εφαρμογής του παντού και ταυτόχρονη κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Με άλλα λόγια, πάλι οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο, ενώ οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα απαλλαγούν παντελώς. Αυτό που μένει λοιπόν είναι η θρασύτατη κοροϊδία της ηγεσίας της ΝΔ, που προσβάλλει βάναυσα τη νοημοσύνη του λαού με μια σειρά πυροτεχνήματα, όπως η αποκατάσταση των συντάξεων κάτω από τα 700 ευρώ, οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών κ.ά.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψευτοκαυγάδες νόθευσης της ψήφου

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που στις 12 Φλεβάρη ψήφισαν μαζί τα βάρβαρα μέτρα του νέου μνημονίου, εμφανίζονται προεκλογικά να ψευτοκαυγαδίζουν. Ο ένας διαφωνεί δήθεν με τα νομοσχέδια που καταθέτουν οι υπουργοί του άλλου, τα οποία όμως προβλέπονται από το μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού. Την ίδια ώρα που συζητούν στο παρασκήνιο για τη μετεκλογική συνεργασία τους και έχουν συνυπογράψει τα βάρβαρα μέτρα που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να κοροϊδέψουν το λαό, να νοθεύσουν και να χειραγωγήσουν την ψήφο του.

Ακόμα και απ' αυτές τις φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των στελεχών των δύο κομμάτων ο λαός μπορεί και πρέπει να βγάλει συμπεράσματα:

-- Η ΝΔ καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ ότι προχώρησε σε προεκλογικές οκτάμηνες προσλήψεις υπαλλήλων στα ΕΛΤΑ και το ΠΑΣΟΚ ανταπαντά ότι είναι «εποχιακές» και έγιναν μέσω ΑΣΕΠ. Διαπληκτίζονται για μερικές προσλήψεις με ημερομηνία λήξης και εξευτελιστικούς μισθούς, όταν μέσω του μνημονίου έχουν συμφωνήσει και οι δύο να προχωρήσουν στην απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012 και συνολικά 150.000 εργαζομένων στο Δημόσιο μέχρι το 2015.

-- Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όλες τις προηγούμενες μέρες, εξέφραζαν δήθεν «διαφωνίες» σχετικά με το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί, αλλά μόλις προχτές οι βουλευτές των δύο κομμάτων ψήφισαν μαζί «επί της αρχής» το σχετικό νόμο, που θα διευκολύνει τις μεγάλες εταιρείες να μπουν στη συγκεκριμένη αγορά.

-- Οι εταίροι της συγκυβέρνησης διαπληκτίζονται προεκλογικά για τη φορολόγηση των ημιυπαίθριων χώρων που «τακτοποιήθηκαν» και την ίδια ώρα έχουν συμφωνήσει για την προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου μετά τις εκλογές, αφού τα έσοδα που προσδοκούν να εισπράξουν έχουν προβλεφθεί στο μνημόνιο που υπερψήφισαν.

Ο λαός έχει ξαναδεί το έργο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Για παράδειγμα, στο πρόσφατο παρελθόν, οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ γίνονταν με φόντο τις αλληλοκατηγορίες για τα σκάνδαλά τους: Τις μίζες της «Ζήμενς», που κατέληξαν στα γαλαζοπράσινα ταμεία, τα «δομημένα ομόλογα», με τα οποία λεηλάτησαν τα αποθεματικά των Ταμείων για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, το Βατοπέδι. Τα υπαρκτά σκάνδαλα - που πλήρωσαν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα - αφού χρησιμοποιήθηκαν για προεκλογικούς διαξιφισμούς και για να φύγει από το προεκλογικό κάδρο η στρατηγική τους συμφωνία σε μέτρα που τσακίζουν το λαό, στη συνέχεια κουκουλώθηκαν, με συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αυτό επιχειρείται και σήμερα από τους εταίρους της μαύρης συγκυβέρνησης. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναζητούν προσχήματα για να στήσουν ανώδυνες αντιπαραθέσεις και να συγκαλυφθεί το κύριο: Η στρατηγική τους συμφωνία για την επιβολή νέων πακέτων μέτρων τον Ιούνη, που θα φέρουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, νέα χαράτσια στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, νέες δραματικές περικοπές στην Παιδεία, στην Υγεία και την Πρόνοια. Αυτό το μετεκλογικό σφαγείο μπορεί να το εμποδίσει ο λαός, αν αξιοποιήσει σωστά το όπλο της ψήφου. Αν τους χαντακώσει στις εκλογές και δυναμώσει όσο γίνεται περισσότερο το ΚΚΕ, ώστε από καλύτερες θέσεις την επόμενη μέρα να πολεμήσει οργανωμένα την πολιτική τους, μέχρι να την ανατρέψει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ