ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Ετοιμότητα" για την πολυεθνική επέμβαση

Οι εξεγερμένοι επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για απομάκρυνση του Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Οι εξεγερμένοι της Αλβανίας επαναλαμβάνουν, για ακόμη μια φορά, το αίτημά τους να απομακρυνθεί ο Σαλί Μπερίσα, η κυβέρνηση Φίνο κωφεύει, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δείχνει σχεδόν "έτοιμο" να προκρίνει την αποστολή πολυεθνικής δύναμης, οι ΗΠΑ μετακυλούν την ευθύνη στους Ευρωπαίους, ο Μπερίσα ξαναέρχεται στο προσκήνιο.

Επιμένουν οι εξεγερμένοι

Οι εξεγερμένοι του Νότου συναντήθηκαν χτες, επιχειρώντας να καταρτίσουν μια κοινή πολιτική πλατφόρμα, εναντίον του Προέδρου Σαλί Μπερίσα. Πάντως, φάνηκαν να εμμένουν στην πολιτική της αποφυγής χρήσης βίαιων μέσων για την αποπομπή του. Συναντώμενοι για πέμπτη φορά από την απαρχή της κρίσης, μετά την κατάρρευση των πυραμίδων και την πολιτική κρίση που ακολούθησε, εκπρόσωποι από 19 πόλεις και περιοχές υπέγραψαν - κατά το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες - ένα κοινό ψήφισμα, με το οποίο κάλεσαν την κυβέρνηση του Μπασκίμ Φίνο και ξένες χώρες να παραμερίσουν τον Μπερίσα.

Για πρώτη φορά, αντιπρόσωποι από πέντε πόλεις της βόρειας Αλβανίας - η οποία θεωρείται γενικά "φιλική" προς τον Πρόεδρο - συνυπέγραψαν το ψήφισμα.

"Διαδικαστικό" θέμαη έγκριση της αποστολής

Στα Ηνωμένα Εθνη, εκπρόσωποι των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιούσαν χτες συναντήσεις, ώστε να "εξετάσουν" το αίτημα της Ιταλίας - εκ μέρους του ΟΑΣΕ - να δοθεί το "πράσινο φως" για την αποστολή πολιτικής αντιπροσωπείας και στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία. Κατά πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων, πολλές χώρες είναι "έτοιμες" να προκρίνουν τη δράση των Ευρωπαίων, όχι, όμως, πριν ξεκαθαριστούν ορισμένες "ασάφειες". Δηλαδή, τι ακριβώς "χρειάζεται" η Αλβανία, ποια θα είναι η διάρκεια της αποστολής και κάποιες λεπτομέρειες για τις συμμετέχουσες χώρες. Μέχρι στιγμής, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Τουρκία, Ρουμανία και Ιταλία έχουν εκφράσει την πρόθεση να πάρουν μέρος στην επιχείρηση.

Αν και η ιταλική πλευρά - η οποία έχει έτοιμο σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο θα εγκριθεί η αποστολή της πολυεθνικής δύναμης - πιέζει να επιταχυνθεί η διαδικασία (υπήρξε χαρακτηριστική η επιστολή του πρεσβευτή της Ιταλίας στον ΟΗΕ, Πάολο Φούλτσι, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει επειγόντως το ζήτημα), δεν έχει οριστεί επισήμως ημερομηνία για τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αυτό το θέμα.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μαντλίν Ολμπράιτ, δήλωσε ότι η αποστολή στην Αλβανία είναι "μια επιχείρηση που οι Ευρωπαίοι μπορούν και οφείλουν να διεκπεραιώσουν από διπλωματική άποψη, αλλά κι από όλες τις απόψεις". Οσον αφορά τη συμμετοχή στρατιωτικής δυνάμεως των ΗΠΑ στην αποστολή, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια...

"Μικρός ο κίνδυνος"

Συναντήσεις με στελέχη της αλβανικής κυβέρνησης και τον Πρόεδρο Μπερίσα είχε χτες το πρωί ο Ολλανδός διπλωμάτης Γιαν Ντ' Ασενμπουργκ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στα Τίρανα. Ο Ντ' Ασενμπουργκ εξέφρασε την άποψη ότι ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους στρατιώτες που θα σταλούν στην Αλβανία, στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης, θα είναι "πολύ μικρός".

"Το πρόβλημα που παραμένει άλυτο είναι το θέμα της διανομής της βοήθειας, γιατί αν η βοήθεια δε μοιραστεί σωστά μπορεί να έχουμε ακόμα και σφαγές", πρόσθεσε ο Ντ' Ασενμπουργκ.

Αμερικανική διάψευση σεναρίων

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα διέψευσε χτες ισχυρισμούς στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα, κατά τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την κρίση που μαστίζει την Αλβανία.

Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος, Μπλερίμ Τσέλα, είχε πει ότι η αμερικανική κυβέρνηση οργάνωσε την ένοπλη εξέγερση στη νότια Αλβανία, με στόχο τη διχοτόμηση της χώρας και την παράδοση τμήματός της στην Ελλάδα: "Είναι εύκολο για τους Αμερικανούς να αγοράσουν όποιον θέλουν στην Αλβανία με 100 δολάρια", πρόσθεσε.

Με χτεσινή της ανακοίνωση, η αμερικανική πρεσβεία χαρακτηρίζει λάθος να ερμηνεύονται οι αμερικανικές επικριτικές θέσεις για την Αλβανία ως σχέδιο καταστροφής της χώρας. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες", τονίζεται στην ανακοίνωση, "υποστηρίζουν την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της Αλβανίας και τις μεταρρυθμίσεις προς την οικονομία της αγοράς".

Ο αρχηγός της μυστικής αστυνομίας της Αλβανίας Μπασκίμ Γκαζιντέντε επέρριψε πριν λίγες μέρες την ευθύνη της αλβανικής κρίσης σε ελληνικούς εθνικιστικούς κύκλους. Εκπρόσωπος της αλβανικής κυβέρνησης "διόρθωσε" την κατάσταση, δηλώνοντας ότι πρόκειται για "προσωπικές απόψεις" και μιλώντας για τη "βαθιά φιλία της Αλβανίας, τόσο με την Ελλάδα, όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες".

"Ολική επαναφορά" Μπερίσα

Σε μια κίνηση "μετακύλησης ευθυνών", το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Σαλί Μπερίσα ζήτησε τη διεξαγωγή προανάκρισης σε βάρος του πρώην υπουργού Αμυνας, Σαφέτ Ζουλάλι, μετά από την προχτεσινή σύνοδό του με τη συμμετοχή του Μπερίσα. Ο Ζουλάλι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα στις 14 Μάρτη, κατηγορείται ότι ως επικεφαλής του υπουργείου Αμυνας ολιγώρησε προ των λεηλασιών των στρατοπέδων.

Μια "διαφορετική" εικόνα

"Δε βρήκαμε ούτε ένα νοσοκομείο που να έχει αρνηθεί να περιθάλψει ανθρώπους, ούτε ένα νοσοκομείο που να έχει πάψει να λειτουργεί, ούτε ένα νοσοκομείο όπου να έχουν σωθεί τα φάρμακα". Λόγια του Αυστραλού Ουέιν Ούλριχ, ενός μέλους της οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", στο πρακτορείο Ρόιτερ. Ο Ούλριχ ξόδεψε τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, επισκεπτόμενος 40 από τα 52 νοσοκομεία της Αλβανίας.

Ο Ούλριχ έχει λάβει μέρος σε αποστολές των "Γιατρών" στο Ζαϊρ, στη Βοσνία, στη Λιβερία, στη Ρουάντα, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία. Κι αυτά που έχει να πει, είναι "ελαφρώς" διαφορετικά από την εικόνα των διεθνών μέσων ενημέρωσης (των ελληνικών μη εξαιρουμένων): Η κατάσταση, λέει, έχει υπερτιμηθεί. "Δεν υπάρχει καμιά αιματοχυσία". Η Αλβανία, προσθέτει, ασφαλώς χρειάζεται ιατρικό εξοπλισμό για να ανορθώσει το καταρρακωμένο σύστημα υγείας. Ομως - καταλήγει - οι μαζικές αποστολές ενέχουν τον κίνδυνο να αποσταθεροποιήσουν το υγειονομικό σύστημα της χώρας, καθιστώντας τα νοσοκομεία εξαρτημένα από την ξένη βοήθεια.

  • "Την αλληλεγγύη της στο δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό", εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας (ΕΔΥΕΚ). Με την ανακοίνωση, καλείται η ελληνική κυβέρνηση "να μη στηρίξει το καθεστώς Μπερίσα" και να μη μεταβεί "κανένας Ελληνας φαντάρος στην Αλβανία". Η Επιτροπή Ειρήνης θα προβεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πικετοφορία στην κεντρική πλατεία της Καβάλας την Τρίτη, 1η Απρίλη.
ΚΟΣΣΟΒΟ
Τη μεσολάβηση ΕΕ και ΗΠΑ ζήτησε ο Ρουγκόβα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Πιέσεις για τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου άσκησε χτες για μία ακόμη φορά με δηλώσεις του ο Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, ηγέτης των Αλβανόφωνων αυτής της σερβικής επαρχίας.

"Η καλύτερη λύση για το Κόσσοβο είναι η ανεξαρτησία" είπε μιλώντας στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Πρίστινα, προσθέτοντας ότι στη διάρκεια των άτυπων συνομιλιών μεταξύ Αλβανόφωνων και Σέρβων, που έχουν προγραμματιστεί στις αρχές Απρίλη στη Νέα Υόρκη και στα τέλη του ερχόμενου μήνα στη Βιέννη, η πλευρά του θα υποστηρίξει την ανεξαρτησία της περιοχής. Μάλιστα, ο Ρουγκόβα θεώρησε "εγγύηση" για την επιτυχία των παραπάνω συναντήσεων μία ενδεχόμενη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της ΕΕ, επιμένοντας ότι: "οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ασχοληθούν με το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου". Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως στο παρελθόν τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Βρυξέλλες επιμένουν πως το Κόσσοβο πρέπει να παραμείνει στα γεωγραφικά όρια της Σερβίας, αλλά υπό καθεστώς μεγαλύτερης αυτονομίας. Εχουν, δε, καταστήσει σαφές μέχρι σήμερα ότι δεν επιθυμούν ούτε θα υποστηρίξουν το ενδεχόμενο της βίαιης αποσκίρτησης του Κοσσυφοπεδίου από τους κόλπους της Ομοσπονδίας της Νέας Γιουγκοσλαβίας.

Ο Ρουγκόβα δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τις σερβικές αρχές ότι "εντείνουν την καταπίεση" του αλβανικού πληθυσμού, χαρακτηρίζοντας "πολιτικές" και όχι ποινικές τις πρόσφατες δίκες Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, με την κατηγορία της "τρομοκρατικής δραστηριότητας". Σχολιάζοντας, μάλιστα, την κατάσταση στην Αλβανία, ο Ρουγκόβα υπογράμμισε ότι "αν η αλβανική κρίση επιδεινωθεί, δεν αποκλείεται να έχει αντίκτυπο στη Μακεδονία, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Μαυροβούνιο και στην Ελλάδα".

Οι δηλώσεις αυτές, που έγιναν με αφορμή τα αιματηρά επεισόδια της 28ης Μάρτη 1989, δεν έμειναν, εμμέσως πλην σαφώς, χωρίς ανταπάντηση από τον Σέρβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

"Τα γεγονότα του '89 αποδεικνύουν τη νίκη του λαού για την ενότητα της Σερβίας, υπόθεση κρίσιμη για την επιβίωση της χώρας", σημείωσε στο μήνυμά του ο Μιλόσεβιτς αναφερόμενος στην καταστολή των κινητοποιήσεων της άνοιξης του 1989 από το σερβικό στρατό που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 22 Αλβανόφωνων της περιοχής.

Δεν παραδίνονται οι εξεγερμένοι...
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Πολύ κακό για το τίποτα... "

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Αντιπαραθέσεις για οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα, "γαργαλιστικές" λεπτομέρειες από την ιδιωτική ζωή υποψηφίων του Συντηρητικού κόμματος με "όμορφες ανήλικες", κατηγορίες για το ποιος από τους δύο θα είναι πιο θαρραλέος στην τηλεοπτική αναμέτρηση, ταλανίζουν την προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία. Καμία όμως αντιπαράθεση δε γίνεται επί πολιτικού επιπέδου, κανείς από τους δύο ηγέτες των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία στις εκλογές της 1ης Μάη, δε φαίνεται διατεθειμένος να διεξάγει προεκλογική καμπάνια βασισμένη στα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η βρετανική κοινωνία. Το τελευταίο "μεγάλο πρόβλημα" που προέκυψε είναι οι διαφωνίες του εκπροσώπου του Εργατικού Κόμματος για τη διεξαγωγή της δημόσιας συζήτησης και το προσωρινό πάγωμα των διεργασιών με τους εκπροσώπους του Τύπου. Ο πρωθυπουργός Τζ. Μέιτζορ που διεκδικεί εκ νέου την εξουσία με το κόμμα των Συντηρητικών, το αναγάγει σε μείζον θέμα και κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών, Τόνι Μπλερ, ότι δειλιάζει να τον αντιμετωπίσει. Από ό,τι φαίνεται ο Τζ. Μέιτζορ, προσπαθεί απεγνωσμένα να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα εις βάρος του, κάτι που όπως αποδεικνύεται πολύ δύσκολο. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία "Χάρις", οι Εργατικοί προηγούνται των Συντηρητικών 24 ποσοστιαίων μονάδων. Ενα μόλις μήνα πριν τις εκλογές, οι Εργατικοί λαμβάνουν 54%έναντι 30% των Συντηρητικών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ