ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Προετοιμάζουν το έδαφος για απολύσεις

Πυρετωδώς προετοιμάζεται η κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος της λεγόμενης κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους και το οποίο προβλέπει ότι μέσα από την περιβόητη αξιολόγηση φορέων και προσωπικού του Δημοσίου - που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος 2013 - δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι, όλων των ειδικοτήτων, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και όλων των σχέσεων εργασίας, θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας - απόλυσης.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης και Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέδωσαν κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία του - προβλεπόμενου από το άρθρο 5 παρ. 3 του ν. 4024/2011 - τριμελούς Συμβουλίου, το οποίο θα κρίνει τους υπαλλήλους που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας - διαθεσιμότητας και θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις γι' αυτούς: Για το αν και πού θα μετακινηθούν. Σημειώνεται δε, πως όσοι από τους εν λόγω υπαλλήλους δε μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας του Δημοσίου, με την πάροδο ενός έτους που λήγει ο χρόνος διαθεσιμότητάς τους θα απολύονται.

Τα βασικά σημεία της υπουργικής απόφασης είναι τα εξής:

 • Το τριμελές Συμβούλιο συγκροτείται από έναν Αντιπρόεδρο ή Πρόεδρο Τμήματος του ΑΣΕΠ, ως πρόεδρο, έναν υπάλληλο, ο οποίος ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και έναν υπάλληλο, ο οποίος ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, ως μέλη.
 • Η θητεία του τριμελούς Συμβουλίου είναι τετραετής, ενώ μπορεί να παρατείνεται για δύο ακόμη χρόνια με απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών.
 • Η πρώτη απόφαση συγκρότησης του τριμελούς Συμβουλίου εκδίδεται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και η πρώτη θητεία του τριμελούς Συμβουλίου αρχίζει από την έκδοση της απόφασης συγκρότησής του και λήγει την 30ή Ιουνίου του τελευταίου έτους της.
 • Το τριμελές Συμβούλιο θα συνεδριάζει στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμμαχία τώρα εμποροϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με αφορμή τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχετική του ανακοίνωση, τονίζει:

«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα είναι καταστροφική για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ αρνητικές θα είναι οι συνέπειες για τους εμποροϋπάλληλους.

Οι πραγματικοί ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα εμπορικά κέντρα, τα σούπερ μάρκετ, τα πολυκαταστήματα, τα μονοπώλια που κυριαρχούν και ελέγχουν το εμπόριο και τις εισαγωγές. Δική τους επιδίωξη είναι, γιατί η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, η γενική απελευθέρωση του ωραρίου αποτελούν τα μέσα για να επιταχύνουν την εξόντωση και να περιορίσουν τους μικρούς εμπόρους, για να συγκεντρώσουν το εμπόριο και τη διανομή στα χέρια τους, για να επιβάλουν χειρότερες εργασιακές σχέσεις και μισθούς πείνας στους εμποροϋπαλλήλους. Αυτοί έχουν επωφεληθεί από τη διαρκή υπονόμευση της κυριακάτικης αργίας και την επέκταση των ωραρίων τα προηγούμενα χρόνια, από την κατάργηση του 8ωρου και τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Για τους μισθωτούς η μερική ελαστική δουλειά θα επεκταθεί με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης, ενώ για την οικογενειακή επιχείρηση και τον ιδιοκτήτη εργαζόμενο θα σημαίνει εργασία χωρίς τέλος. Ολη τη μέρα, όλες τις μέρες της βδομάδας. Κυριολεκτική εξόντωση!

Οι συνέπειες θα είναι δραματικές για τις οικογενειακές και κοινωνικές τους σχέσεις, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Ακόμη κι αν μεταφέρεται η αργία μια άλλη μέρα, π.χ. Δευτέρα, Τρίτη, τα οφέλη που υπάρχουν για τους εργαζόμενους από την αργία του Σαββατοκύριακου δεν μπορούν να μεταφερθούν. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η εργαζόμενη ή ο εργαζόμενος να έχουν αργία σε μέρα και χρόνο που να ταυτίζεται με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του και τον κοινωνικό περίγυρο και εντελώς διαφορετικό να έχει ρεπό και περιορισμένο ελεύθερο χρόνο όταν τα άλλα μέλη της οικογένειας, σύζυγος, παιδιά, φίλοι και συγγενείς θα εργάζονται.

Αυτές οι αντιδραστικές εργασιακές ανατροπές θα είναι καταστροφικές για τα νεαρά ζευγάρια, τόσο για το χρόνο που θα είναι μαζί, όσο και για το χρόνο που θα έχουν για να είναι με τα παιδιά τους.

Καθαρή εξαπάτηση αποτελεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δε θα επιτρέψει να λειτουργήσουν τα μεγάλα καταστήματα τις Κυριακές. Ηδη η προτεινόμενη ρύθμιση επιτρέπει τη λειτουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων και μπορεί εύκολα να γενικευθεί, αφού οι όμιλοι θα επικαλεσθούν τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού που κατοχυρώνει η ΕΕ.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας στα εμπορικά καταστήματα είναι ο προπομπός της πλήρους απελευθέρωσης και της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας παντού. Είναι βέβαιο ότι αν εφαρμοστεί θα ακολουθήσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στις υπηρεσίες, στις τράπεζες, στο δημόσιο τομέα.

Αυτοαπασχολούμενε στο εμπόριο,

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας καθώς και η νέα φοροεπιδρομή αποδεικνύουν ότι και τα δικά σου συμφέροντα αντικειμενικά βρίσκονται πολύ πιο κοντά στα συμφέροντα των μισθωτών εργαζομένων, ενώ είναι απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις, τα μονοπώλια που κυριαρχούν στο εμπόριο και γενικότερα.

Κοινός εχθρός για τους μισθωτούς εργαζόμενους και τους μικρούς εμπόρους είναι σήμερα η πολιτική και τα κόμματα που φορτώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό υπηρετώντας την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα επειγόντως για να αποκρουστούν η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τα νέα φοροεξοντωτικά μέτρα, τα συνεχή βάρβαρα μέτρα και μνημόνια που φέρνουν μαζί κυβερνήσεις - ΕΕ και ΔΝΤ, είναι η κοινή αγωνιστική δράση με κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και η διαμόρφωση της λαϊκής συμμαχίας που θα ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία που υπηρετεί τα μονοπώλια.

Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε πόλη και δήμο, συσπείρωση όλων των εμποροϋπαλλήλων στα σωματεία μαζί με το ΠΑΜΕ, των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων με την ΠΑΣΕΒΕ. Κοινή δράση στις λαϊκές επιτροπές, που εκφράζουν την αγωνιστική συμμαχία των εργαζομένων με τους φτωχούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους διεκδικώντας:

 • Οχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, στη μείωση των μισθών, στην κατάργηση του 8ωρου και των κλαδικών συμβάσεων.
 • Κάτω οι φόροι και όλα τα χαράτσια που πνίγουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια, κανένας φόρος στο εισόδημα των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν δραστικά το μεγάλο κεφάλαιο και οι μεγάλες επιχειρήσεις με 45% και στα μερίσματα και στα αποθεματικά. Οι μικροί έμποροι και επαγγελματίες να φορολογούνται με βάση τα λογιστικά τους βιβλία.
 • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στη ΔΕΗ.
 • Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους, τις οικογένειές τους, είτε είναι μισθωτοί απολυμένοι είτε μικρομεσαίοι που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους, πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Να παγώσουν και να ρυθμιστούν τα χρέη προς τις τράπεζες.
 • Να σταματήσει η ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων, να καλυφθούν οι μεγάλες ζημιές από το "κούρεμα" των αποθεματικών. Να ρυθμιστούν τα χρέη των μικρών εμπόρων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εμποροϋπάλληλε, αυτοαπασχολούμενε στο εμπόριο,

Αρκετά πλήρωσες τις συνέπειες της κρίσης και του χρέους, που δεν δημιούργησες εσύ, αλλά η κερδοφορία και οι φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρηματιών, η συμμετοχή της χώρας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Μην ανέχεσαι άλλο τα ψέματα και τους εκβιασμούς της συγκυβέρνησης. Τα μέτρα και τα μνημόνια που σε εξοντώνουν θα συνεχιστούν, γιατί η παραμονή της χώρας στην ΕΕ και η διασφάλιση της υψηλής κερδοφορίας των μονοπωλίων που σου εμφανίζουν ως σωτηρία, για σένα σημαίνει καταδίκη στην ανεργία και τη φτώχεια.

Μην επιτρέψεις να σε εξαπατήσουν και να σε κοροϊδέψουν πάλι. Αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν σου υπόσχεται ότι θα βρει λύση για σένα εντός της ΕΕ και χωρίς ρήξη με τα μονοπώλια.

Απομόνωσε και καταδίκασε την υποκρισία, τους τραμπουκισμούς και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Εκφράζει ό,τι πιο σάπιο και αντιδραστικό υπάρχει σε αυτό το σύστημα.

Εμπιστεύσου τη δύναμη της εργατικής - λαϊκής συμμαχίας που προτείνει το ΚΚΕ και μάχεται για την οικοδόμησή της. Λύση για το λαό υπάρχει με αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων και υποδομών, του φυσικού και ορυκτού πλούτου και λειτουργία τους με κεντρικό σχεδιασμό, μονομερή διαγραφή του χρέους. Με το λαό στην εξουσία.

Αυτός είναι ο δρόμος για να αναπτύξει η χώρα όλες τις παραγωγικές δυνατότητές της προς όφελος του λαού, να διασφαλιστούν τα σύγχρονα εργασιακά, κοινωνικά δικαιώματα των μισθωτών, των μικρών εμπόρων, των νέων, των γυναικών, των λαϊκών στρωμάτων».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε τραγική κατάσταση οι απολυμένοι στα «Λιπάσματα»

Τους «κόβουν» το επίδομα και τη δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου συνταξιοδότησης

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι απολυμένοι του εργοστασίου «Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης» (πρώην «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων») καθώς με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από τη Bουλή, καταργείται βίαια, από 31 του Δεκέμβρη, η ειδική εξαετής επιδότηση ανεργίας που λάμβαναν. Ταυτόχρονα μπαίνουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων για τη συνταξιοδότησή τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν ταυτόχρονα και χωρίς εισόδημα και χωρίς τη δυνατότητα σύνταξης, αφού δεν θα μπορούν να εξαγοράσουν τον πλασματικό χρόνο, που χρειάζεται να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις. Κι αυτό, επειδή η νέα ρύθμιση το απαγορεύει, θεωρώντας την ειδική επιδότηση ως πλασματικό χρόνο και τον συνυπολογίζει στα πλασματικά χρόνια που πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξαγοράσουν. Επιπλέον όσοι έχουν κάνει χρήση της εξαγοράς πλασματικών ενσήμων για να συνταξιοδοτηθούν κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν τις συντάξεις που έχουν εισπράξει.

Στην πλειοψηφία τους οι απολυμένοι της ΦΒΛ, που έχασαν τη δουλειά τους επειδή οι τράπεζες-μέτοχοι έκλεισαν το εργοστάσιο το 2006, σε συμφωνία με την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, είναι πάνω από 50 ετών και εκτός παραγωγής για περισσότερα από 5 χρόνια. Οι εργαζόμενοι, το 2006, έδωσαν έναν πολύμηνο και πολύμορφο αγώνα για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες μαζί με τους τραπεζίτες-μετόχους και τους διευθύνοντες της ΒΦΛ, προτίμησαν να κλείσουν το εργοστάσιο και να τους βγάλουν στην ειδική επιδότηση των 72 μηνών.

Οι ίδιοι παράγοντες, πλέον στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, έρχονται σήμερα, μετά από πέντε χρόνια, και:

-- Απαγορεύουν σε όσους από αυτούς θέλουν να εξαγοράσουν ένσημα (στρατού, παιδιών, σπουδών κλπ.) για να βγουν στη σύνταξη, γιατί είναι στην ειδική επιδότηση.

-- Οσοι από αυτούς έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί το προηγούμενο διάστημα, εξαγοράζοντας πλασματικό χρόνο (στρατού, σπουδών, παιδιών κλπ) τώρα με την νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ (Σ40/303/26-11-2012) και με βάση το Ν. 3996/2011 απορρίπτεται αναδρομικά η συνταξιοδότησή τους και πρέπει να επιστρέψουν τις συντάξεις που έως τώρα έχουν λάβει.

-- Καταργούν τον Ν. 3526/2007 στις 31/12/2012 και έτσι κόβουν την επιδότηση σε όλους όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τους 72 μήνες επιδότησης και ούτε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και ούτε να βγουν ξανά στην παραγωγή σε αυτές τις ηλικίες.

Οι ρυθμίσεις αυτές, αφορούν και εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους, όπως τους απολυμένους της «Πειραϊκής Πατραϊκής», των εργαζομένων της πρώην «Ολυμπιακής Αεροπορίας», των απολυμένων από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, όσων δηλαδή υπάγονται στα Ειδικά Προγράμματα Επιδότησης Ανεργίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Υπερασπίζονται την κυριακάτικη αργία με απεργία
 • Στην Αθήνα, συγκέντρωση στη 1 μ.μ. έξω από το πολυκατάστημα «ΑΤΤΙΚΑ»
 • Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., έξω από το κατάστημα «ΦΩΚΑΣ»

Απεργιακό «μπλόκο» στην προσπάθεια των μονοπωλίων και της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία, στήνουν αύριο, Κυριακή, 30 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και οι σύμμαχοί τους αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ.

Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της αυριανής απεργίας από το πρωί σωματεία και εργαζόμενοι θα πραγματοποιούν εξορμήσεις σε μεγάλα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, ενώ η κοινή απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στη 1 το μεσημέρι έξω από το πολυκατάστημα «Αττικα».

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί έξω από το κατάστημα «ΦΩΚΑΣ» στην οδό Τσιμισκή. Στην απεργία και τη συγκέντρωση καλεί και το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης.

Η αυριανή απεργία αποτελεί κλιμάκωση των κοινών παρεμβάσεων των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων των εργαζομένων και ενώσεων και συλλόγων των ΕΒΕ, για να να μην ικανοποιηθεί η πάγια απαίτηση του κεφαλαίου για κατάργηση της αργίας της Κυριακής και που δρομολογεί η τρικομματική συγκυβέρνηση. Το πρώτο βήμα, άλλωστε, έγινε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για άνοιγμα των καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή (αύριο) μέσα στο Δεκέμβρη.

Απέναντι σε αυτήν τη σαρωτική επίθεση, τα σωματεία και οι ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων δίνουν τη μάχη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συσπείρωσης σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης με στόχο: Να μην καταργηθεί η κυριακάτικη αργία και να κατοχυρωθεί νομοθετικά. Ωράριο, εθνικό, υποχρεωτικό για όλους. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Να καταργηθεί η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας και η μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα οδηγήσει τους εργαζόμενους αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους στην απόλυτη εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση.

 • Κάλεσμα στους εργαζόμενους της πόλης να μην πραγματοποιήσουν αγορές αύριο 30 Δεκέμβρη απευθύνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, που καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει άνοιγμα των καταστημάτων.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Απαίτησε οικονομική ενίσχυση για τους άνεργους

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ στο Ρίο προχώρησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα ανεργίας που μαστίζουν τον κλάδο. Η αντιπροσωπεία του Σωματείου αφού ενημέρωσε τη διοίκηση του Οργανισμού απαίτησε την άμεση καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους άνεργους του κλάδου που ζουν σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Τις επόμενες μέρες το Συνδικάτο προγραμματίζει νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα ζητήματα της υγείας ενόψει και της 24ωρης απεργίας του κλάδου στις 16 Γενάρη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «THYSSEN KRUPP»
Απεργούν ενάντια στις απολύσεις

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίας από τη Δευτέρα 31/12, απαιτώντας την ανάκληση των πέντε απολύσεων συναδέλφων τους, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ανελκυστήρων «Thyssen Krupp». Χτες οι εργαζόμενοι με απόφαση της Σωματειακής Επιτροπής και με στήριξη της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής πραγματοποίησαν στάση εργασίας με καθολική συμμετοχή από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης η σωματειακή επιτροπή συναντήθηκε με τη διεύθυνση της επιχείρησης η οποία όμως δηλώνει ότι δεν κάνει πίσω από τις απολύσεις. Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, εκτός από το αίτημα για ανάκληση των απολύσεων αγωνίζονται για να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της εργοδοσίας για μείωση μισθών σε ποσοστό 30%, για να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας τους.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής καλεί τους εργαζόμενους ενωμένοι να δώσουν τη μάχη να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να παλέψουν για τα συμφέροντά τους. «Να μη φοβηθούμε να συγκρουστούμε, μιας και εμείς είμαστε αυτοί που φέρνουν τα κέρδη στην εργοδοσία. Εμείς έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ»
Το παραδίνουν στο μεγάλο κεφάλαιο

Νέα δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο ετοιμάζει η διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με τη διενέργεια ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς», στη Θεσσαλονίκη. Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός που θα διεξαχθεί στις 25 του Γενάρη αφορά τη μίσθωση του ξενοδοχείου για δώδεκα (12) μήνες και προβλέπει ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα εκκίνησης του διαγωνισμού τις πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000 ευρώ). Εκτός από το εξευτελιστικά χαμηλό τίμημα, η διοίκηση του ΙΚΑ δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να προχωρήσουν και σε μαζικές απολύσεις προσωπικού, αφού στους όρους της προκήρυξης, προβλέπεται ότι «ο νέος μισθωτής δύναται να εξαιρέσει από την επαναπρόσληψη ποσοστό έως 20% από το σύνολο των απασχολουμένων τον τελευταίο μήνα της προϊσχύουσας μίσθωσης».

Θυμίζουμε ότι πέρσι, η διοίκηση του ΙΚΑ είχε κάνει πρωτοχρονιάτικο δώρο το ξενοδοχείο, στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, με την απόφασή της (καταψηφίστηκε μόνο από τον Δ. Κουμπούρη, προέδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ) να το παραχωρήσει με μηνιαίο μίσθωμα μόλις 5.000 ευρώ. Τότε η διοίκηση του ΙΚΑ πήρε αυτή την απόφαση με πρόσχημα «τη διατήρηση της εμπορικής και μισθωτικής αξίας του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλλάς" και της λειτουργικότητας του κτιρίου μέχρι την ανάληψη της εκμετάλλευσής του από τον ανάδοχο του διεθνούς διαγωνισμού».

Ανοιχτή υπονόμευση

Σε ωμή απόπειρα υπονόμευσης του αγώνα των εμποροϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων επιδόθηκε χτες η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Με ανακοίνωσή της, επιρρίπτει, τάχα, ευθύνες, στην κυβέρνηση που προχώρησε στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας χωρίς... διάλογο, στο διά ταύτα όμως επιχειρεί να αποπροσανατολίσει εμποροϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους και να τους πείσει ότι τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με αυτά της μεγαλοεργοδοσίας στο εμπόριο, που είναι οι μόνοι που εξυπηρετούνται από το άνοιγμα των μαγαζιών και τις Κυριακές. Με αυτήν τη λογική μιλά για «οικονομικό αγώνα που αφορά όλους μας», αναφέρεται σε αποφάσεις ενάντια στην απεργία και ο κατήφορος ολοκληρώνεται με την επίδειξη... θράσους, προχωρώντας σε συστάσεις προς όσους απεργήσουν αύριο να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, για να μη... χαλάσουν «το κλίμα» στους εμπορικούς δρόμους!
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org