ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΡΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
«Οικοδέσποινα» με δύσκολο έργο

Η παρουσία Κροατίας και Σλοβενίας στους αγώνες του ΣΕΦ ανεβάζει τις απαιτήσεις για την Εθνική ομάδα

Ελλάδα και Κροατία θα βρεθούν αντιμέτωπες στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ

Eurokinissi Sports

Ελλάδα και Κροατία θα βρεθούν αντιμέτωπες στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ
Στα δύσκολα έριξε η κλήρωση της FIBA την Εθνική ομάδα μπάσκετ όσον αφορά την προσπάθεια πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Στο ένα από τα τέσσερα προ-Ολυμπιακά τουρνουά, που θα διεξαχθούν τον Ιούλη του 2024, η ελληνική ομάδα θα έχει τον ρόλο της «οικοδέσποινας», καθώς αυτό θα διεξαχθεί στο ΣΕΦ. Βάσει της κλήρωσης της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας η Εθνική θα πάρει μέρος στον έναν από τους δύο ομίλους του τουρνουά, με αντιπάλους την Αίγυπτο και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ στον άλλο όμιλο θα βρεθούν η Κροατία, η Σλοβενία και η Δομινικανή Δημοκρατία. Σύμφωνα με το σύστημα διεξαγωγής, οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου προκρίνονται στα ημιτελικά, όπου θα διασταυρωθούν χιαστί με τις δύο πρώτες του άλλου ομίλου (1Α - 2Β, 1Β - 2Α), με στόχο την πρόκριση στον τελικό του προ-Ολυμπιακού τουρνουά, από τον οποίο θα προκύψει η ομάδα που θα πάρει το εισιτήριο για Παρίσι. Τα τέσσερα προ-Ολυμπιακά τουρνουά που θα αναδείξουν ισάριθμους νικητές θα διεξαχθούν την περίοδο 2 - 7 Ιούλη.

Σε ό,τι αφορά το τουρνουά στο ΣΕΦ, η παρουσία των δύο ιδιαίτερα ισχυρών εκπροσώπων της πρώην γιουγκοσλαβικής σχολής μπάσκετ, Κροατίας και Σλοβενίας, ανεβάζει αισθητά τον πήχη της δυσκολίας για την Ελλάδα. Αλλωστε για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να σπάσει και τη δυσμενή παράδοση, καθώς μετράει μόλις μία πρόκριση σε 11 συμμετοχές σε προ-Ολυμπιακό τουρνουά. Επιπλέον, δεν είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα ούτε η αντίστοιχη παράδοση για τις χώρες που φιλοξενούν τα τουρνουά, καθώς μόλις 2 διοργανώτριες χώρες έχουν πανηγυρίσει την πρόκριση μέσα από 9 τουρνουά που έχουν διεξαχθεί από το 2008.

Τα άλλα 3 τουρνουά

Τουρνουά Ισπανίας (Βαλένθια)

1ος όμιλος: Λίβανος, Αγκόλα, Ισπανία

2ος όμιλος: Φινλανδία, Πολωνία, Μπαχάμες

Τουρνουά Λετονίας (Ρίγα)

1ος όμιλος: Γεωργία, Φιλιππίνες, Λετονία

2ος όμιλος: Βραζιλία, Καμερούν, Μαυροβούνιο

Τουρνουά Πουέρτο Ρίκο (Σαν Χουάν)

1ος όμιλος: Μεξικό, Ακτή Ελεφαντοστού, Λιθουανία

2ος όμιλος: Ιταλία, Πουέρτο Ρίκο, Μπαχρέιν

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Βράβευσε τους κορυφαίους ο ΠΣΑΠΠ

Τους κορυφαίους της περασμένης σεζόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο βράβευσε σε ειδική τελετή ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ποδοσφαιριστών - Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ), όπως αυτοί αναδείχθηκαν μέσω σχετικής ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του Συνδέσμου.

Καλύτερος Ελληνας παίκτης της σεζόν 2022 - 2023 ψηφίστηκε ο Φώτης Ιωαννίδης του Παναθηναϊκού, ενώ καλύτερος ξένος παίκτης ο Ορμπελίν Πινέδα της ΑΕΚ. Καλύτερος προπονητής ψηφίστηκε ο Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος οδήγησε την ΑΕΚ στο τρίτο νταμπλ της Ιστορίας της. Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι του Παναθηναϊκού πήρε το βραβείο του κορυφαίου τερματοφύλακα της σεζόν και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας αυτό του καλύτερου νέου παίκτη του πρωταθλήματος. Ο Τάσος Δουβίκας, που πέρυσι βγήκε πρώτος σκόρερ με την Ουτρέχτη, κατέκτησε το βραβείο του κορυφαίου Ελληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό, ενώ ο Βαγγέλης Μανούχος ψηφίστηκε ο καλύτερος διαιτητής της σεζόν.

Στο γυναικείο ποδόσφαιρο, το βραβείο της καλύτερης παίκτριας της σεζόν απέσπασε η Βάσια Γιαννακά του ΠΑΟΚ, ενώ αυτό της καλύτερης ξένης η Νικολά Ριμπάνσκα του ΟΦΗ.

Στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία, Super League 2, το βραβείο του καλύτερου παίκτη πήραν ο Παναγιώτης Κυνηγόπουλος (Καλλιθέα) για τον 1ο όμιλο και ο Μάριος Ογκμπόε (ΑΕΛ) για τον 2ο. Καλύτεροι προπονητές ψηφίστηκαν ο Παύλος Δερμιτζάκης (ΑΕΛ) στον 1ο όμιλο και ο Γιώργος Πετράκης (Κηφισιά) στον 2ο.

Να σημειωθεί ότι ειδικά κατά την απονομή των βραβείων που αφορούσαν τους κορυφαίους της Super League 2 δεν έλειψαν οι αναφορές, από παίκτες και προπονητές αλλά και από τα μέλη του ΔΣ του ΠΣΑΠΠ, στη δύσκολη πραγματικότητα και στα πολλά προβλήματα που μαστίζουν την κατηγορία.

SUPER LEAGUE 2
Σύγκληση ΔΣ με φλέγον θέμα τα τηλεοπτικά

Με το θέμα της έλλειψης τηλεοπτικού συμβολαίου για το φετινό πρωτάθλημα να «καίει» τις ομάδες, η Super League 2 καλεί τα μέλη της σε συνεδρίαση ΔΣ την Παρασκευή 1η Δεκέμβρη. Στο επίκεντρο των θεμάτων αναμένεται να βρεθεί το γεγονός ότι το πρωτάθλημα παραμένει χωρίς τηλεοπτική «στέγη» μέχρι σήμερα, μεγιστοποιώντας τα προβλήματα στις ομάδες, τα οποία αντανακλώνται και στην πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των παικτών της κατηγορίας.

Στη συζήτηση αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση από τα μέλη του ΔΣ για τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα με την ΕΡΤ, στις οποίες δεν βρέθηκε λύση. Αναμένεται επίσης να υπάρξει ενημέρωση για τις πρόσφατες επαφές των μελών του ΔΣ με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, καθώς και με τα μέλη της Επιτροπής «Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας», που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την εφαρμογή των διατάξεων της σύμβασης Macollin, η οποία αφορά την καταπολέμηση και τον εντοπισμό χειραγωγημένων αγώνων.

Εξ αναβολής αγώνες

Οι εκκρεμότητες στους δύο ομίλους της Super League 2 κλείνουν σήμερα και αύριο, με τη διεξαγωγή των αγώνων που είχαν αναβληθεί. Για την 9η αγωνιστική του 1ου ομίλου σήμερα αναμετρούνται Κοζάνη και ΠΑΟΚ (15.00 - YouTube). Στον 2ο όμιλο, επίσης σήμερα, κοντράρονται Παναθηναϊκός Β' και Ηλιούπολη στο γήπεδο της Λιβαδειάς (15.00) για την 8η αγωνιστική, ενώ αύριο Πέμπτη η ΑΕΚ Β' φιλοξενεί τον Καμπανιακό (13.30) για την 9η αγωνιστική.

SUPER LEAGUE
Κλείνει η εκκρεμότητα στο Πανθεσσαλικό

Βόλος και Πανσερραϊκός κοντράρονται σήμερα στο εξ αναβολής παιχνίδι

Τη μεταξύ τους εκκρεμότητα που έχουν στη Super League κλείνουν σήμερα στο Πανθεσσαλικό Βόλος και Πανσερραϊκός που κοντράρονται στον αγώνα για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος (17.00, Cosmote Sport 2). Σημειώνεται ότι ο αγώνας δεν είχε διεξαχθεί στην προγραμματισμένη ημερομηνία στις αρχές του Οκτώβρη λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στον Βόλο από την κακοκαιρία με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η πόλη. Στο αγωνιστικό μέρος η συνάντηση βρίσκει τις δύο ομάδες σε μια στιγμή που η καθεμία έχει τους λόγους της να καίγεται για τους βαθμούς. Οι προτελευταίοι (7 β.) γηπεδούχοι, προερχόμενοι από τη σημαντική εκτός έδρας ισοπαλία κόντρα στον ΟΦΗ, θέλουν τη νίκη προκειμένου να ανέβουν περισσότερο βαθμολογικά και ψυχολογικά. Από την άλλη, στην ομάδα των Σερρών (13 β.) ψάχνουν να αντιδράσουν μετά τη βαριά ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα φθάνοντας σε μια σημαντική επιτυχία που θα τους απομακρύνει περισσότερο από την επικίνδυνη ζώνη της ουράς.

CHAMPIONS LEAGUE
Λεπτές ισορροπίες σε δύο ομίλους

Σε 1ο και 2ο Ομιλο, όπου πέραν των πρωτοπόρων Μπάγερν Μονάχου και Αρσεναλ, αντίστοιχα, τα πράγματα για την έτερη θέση πρόκρισης παραμένουν ρευστά για τις τρεις υπόλοιπες ομάδες του κάθε ομίλου, μοιράζεται το ενδιαφέρον στο σημερινό δεύτερο μέρος της 5ης αγωνιστικής στο Champions League. Στον 1ο Ομιλο δεσπόζει η κομβική αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της Γαλατασαράι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (19.45, Cosmote Sport 3) που θα παίξουν από τα τελευταία τους χαρτιά για τις ελπίδες πρόκρισης. Η έτερη ...μνηστήρας, Κοπεγχάγη, έχει δύσκολο έργο αντιμετωπίζοντας την Μπάγερν στο Μόναχο (22.00, Cosmote Sport 5). Στον 2ο Ομιλο καθοριστική είναι η κόντρα στην Ισπανία, όπου η ουραγός και με την πλάτη στον τοίχο Σεβίλλη, θέλοντας να αναπτερώσει τις ελπίδες της, θα υποδεχθεί τη δεύτερη Αϊντχόφεν (19.45, Cosmote Sport 5) που επιδιώκει να κλειδώσει την πρόκριση. Στο άλλο ματς η πρωτοπόρος Αρσεναλ, με στόχο να σφραγίσει την πρωτιά, θα υποδεχθεί τη Λανς (22.00, Cosmote Sport 7) που διατηρεί σοβαρές ελπίδες πρόκρισης.

Τα άλλα ματς: 3ος Ομιλος: Ρεάλ Μαδρίτης - Νάπολι (22.00, CS2/MEGA), Μπράγκα - Ουνιόν (22.00, CS8). 4ος Ομιλος: Μπενφίκα - Ιντερ (22.00, CS 3), Ρεάλ Σοσιεδάδ - Σάλτσμπουργκ (22.00, CS9).

ΒΟΛΕΪ - ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Για την πρώτη νίκη ο Ολυμπιακός

Με στόχο την πρώτη του νίκη στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών στο βόλεϊ ο Ολυμπιακός φιλοξενεί σήμερα στο κλειστό του Ρέντη τη βελγική Ροζελάρε για τη 2η αγωνιστική (19.00, Cosmote Sport 9). Στον πρώτο αγώνα στην έδρα τους στη διοργάνωση οι «ερυθρόλευκοι» φιλοδοξούν να φθάσουν και στην πρώτη επιτυχία που θα τους διατηρήσει ακέραιες τις ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση. Υπενθυμίζεται ότι στην πρεμιέρα ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στην Πολωνία από την πρωταθλήτρια Ευρώπης και φαβορί και της φετινής διοργάνωσης Ζιράτ. Με τους Πειραιώτες πάντως να δείχνουν πολύ καλή εικόνα απέναντι στους αντιπάλους τους παρά την ήττα. Σήμερα κόντρα στην επίσης ισχυρή βελγική ομάδα, που κατέχει τον τίτλο της Κυπελλούχου Ευρώπης της περασμένης σεζόν, οι παίκτες του Ντανιέλ Καστελάνι θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω. Η ομάδα του Πειραιά βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση από τις συνεχιζόμενες επιτυχίες στο πρωτάθλημα που την διατηρούν αήττητη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ