ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Θα ζει για πάντα στον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση

Associated Press

Η είδηση του θανάτου του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο Ρους, σε ηλικία 90 χρόνων, που σκόρπισε τη θλίψη και τη λύπη στον κουβανικό λαό και σε χιλιάδες εργαζομένων σε όλο τον κόσμο ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της χώρας και αδελφό του, Ραούλ Κάστρο. Ο Φιντέλ πέθανε την Παρασκευή 25 Νοέμβρη στις 22.29 τοπική ώρα (ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια αποτεφρώθηκε, όπως ήταν η επιθυμία του. Ηδη από το Σάββατο, χιλιάδες εργαζομένων, νέων στην Κούβα αποτίουν φόρο τιμής στον Comandante τους, τον ανώτερο ηγέτη που σημάδεψε την Ιστορία της χώρας, της Λατινικής Αμερικής, με διεθνή ακτινοβολία. Ο κομμουνιστής αυτός ηγέτης και ο αγώνας του κουβανικού λαού έγιναν παράδειγμα για κάθε λαό, για κάθε αγωνιστή που παλεύει ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Γι' αυτό ο Φιντέλ «έφυγε» από τη ζωή μόνο με τη φυσική του παρουσία, αφού θα μείνει αθάνατος για το έργο του, που εντάσσεται στη συλλογική προσπάθεια των κομμουνιστών επαναστατών σε όλο τον κόσμο για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας. Ο κουβανικός λαός, υπό την καθοδήγηση των επαναστατικών δυνάμεων με ηγέτη τον Φιντέλ Κάστρο, κατάφερε να ανατρέψει τη δικτατορία του Μπατίστα, να επιφέρει την πρώτη ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε αυτήν την ήπειρο, το 1961, στην απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, να μπει στο δρόμο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης με τη στήριξη της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών.

Στο πλαίσιο της διεθνούς ταξικής πάλης, κυρίως οι ΗΠΑ όσο και άλλα καπιταλιστικά κράτη αμέσως μετά τη διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Κουβανέζικης Επανάστασης έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για να τσακίσουν τον ηρωικό κουβανικό λαό επιβάλλοντας από το 1962 ένα πολύμορφο εμπάργκο, που ακόμα δεν έχει αρθεί πλήρως, παρά την αλλαγή τακτικής των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα. Αλλαγή βεβαίως που δεν χάνει από τον προσανατολισμό της τον κύριο στόχο, που δεν είναι άλλος από την καπιταλιστική παλινόρθωση στην Κούβα, κάτι που θα οδηγήσει στο να χάσει ο κουβανικός λαός τις κατακτήσεις όλων αυτών των 57 χρόνων: Το ξεπέρασμα του αναλφαβητισμού, δωρεάν Παιδεία, Υγεία, πρόσβαση σε Αθλητισμό, Πολιτισμό κ.ά.

Την Κυριακή η κηδεία στο Σαντιάγκο ντε Κούβα

Οι εκδηλώσεις του 9ήμερου πένθους, που διοργανώνονται από το Κρατικό Συμβούλιο της χώρας και την ΚΕ του ΚΚ Κούβας, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, συνεχίζονται σήμερα με μεγάλη συγκέντρωση την Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα. Την ίδια ώρα, σε όλη την Κούβα, σε δημόσιους χώρους, σε γραφεία των Επιτροπών Υπεράσπισης της Επανάστασης, σε πανεπιστήμια αποδίδονται τιμές με υπογραφές - όρκο, στη διακήρυξη του ηγέτη τους Φιντέλ, το 2001, ότι θα συνεχιστεί η πάλη για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Κούβα.

Αύριο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η μηχανοκίνητη πορεία με την τέφρα του Φιντέλ απ' την Αβάνα προς το Σαντιάγκο ντε Κούβα (σε ανάμνηση του «Καραβανιού της Ελευθερίας» του Γενάρη του 1959, που είχε γίνει από τον Φιντέλ, αντίστροφα, από το Σαντιάγκο στην πρωτεύουσα Αβάνα). Στις 3 Δεκέμβρη θα γίνει συγκέντρωση στην Πλατεία της Επανάστασης «Αντόνιο Μασέο» του Σαντιάγκο ντε Κούβα και στις 4 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί η επίσημη κηδεία με εναπόθεση της τέφρας του στο Νεκροταφείο της Σάντα Ιφιγένια, όπου βρίσκονται οι τάφοι των ηρώων, όπως των μαρτύρων της Κούβας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στην Ισπανία, Χοσέ Μαρτί, Αντόνιο Μασέο, αλλά και τα οστά 32 αγωνιστών επαναστατών που έπεσαν στην επίθεση στις 26 Ιούλη του 1953 ενάντια στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο, σε στρατιωτικές δυνάμεις της δικτατορίας του Φλουχένσιο Μπατίστα, επίθεση που οργάνωσε ο ίδιος ο Φιντέλ.

Εκδηλώσεις γίνονται σε όλη τη Λατινική Αμερική, πιο μεγάλες αυτές στη Βενεζουέλα, με την οποία ο Φιντέλ συνδέθηκε όταν ήταν ηγέτη της ο Ούγκο Τσάβες Φρίας, από το 1998. Επίσης, στη Βολιβία και το Εκουαδόρ έγιναν εκδηλώσεις απόδοσης τιμών από τις κυβερνήσεις του Εβο Μοράλες και του Ραφαέλ Κορέα, ενώ και στις άλλες χώρες λαϊκές οργανώσεις και Κομμουνιστικά Κόμματα τιμούν τον κομμουνιστή ηγέτη. Δηλώσεις έγιναν και από ηγέτες σε όλο τον κόσμο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο Φιντέλ αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα

Ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος για τον θάνατο του Κουβανού ηγέτη

Ανακοίνωση για το θάνατο του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ το πρωί του Σαββάτου (δημοσιεύτηκε ολόκληρη στην β' έκδοση του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη»). Σε αυτήν, ανάμεσα σε άλλα, σημειωνόταν:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ, με βαθιά θλίψη, αποχαιρετά μια θρυλική μορφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στον Πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, στην ΚΕ του ΚΚ Κούβας και σε όλο τον κουβανικό λαό».

Αφού γίνεται εκτενής αναφορά στην πλούσια συνεισφορά του στον αγώνα του κουβανικού λαού, καταλήγει η Ανακοίνωση:

«Η Κουβανική Επανάσταση απέδειξε ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και βρήκε αμέσως την αμέριστη στήριξη της Σοβιετικής Ενωσης και των τότε σοσιαλιστικών χωρών.

Δύο χρόνια και 4 μήνες μετά την Επανάσταση, ο κουβανικός λαός, με την καθοδήγηση της ηγεσίας του και του ίδιου του Κάστρο, αναχαιτίζει στον Κόλπο των Χοίρων, στην παραλία Χιρόν, την εισβολή και απόβαση 1.400 μισθοφόρων που έστειλε η αμερικανική κυβέρνηση.

Στη μεγάλη διαδήλωση της 16ης του Απρίλη του 1961, στις κηδείες των σκοτωμένων από τις αεροπορικές επιδρομές (λίγο πριν την απόβαση των μισθοφόρων της CIA), ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσει, για πρώτη φορά, τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης. Για δεκαετίες, ο Φιντέλ Κάστρο, από τη θέση του Προέδρου της Κούβας και ως επικεφαλής του ΚΚ Κούβας, καθοδήγησε την πάλη του λαού της χώρας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, στις δύσκολες συνθήκες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και περικύκλωσης και ιδιαίτερα μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες το 1989 - 1991.

Ο Φιντέλ Κάστρο αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στον κουβανικό λαό, στον αγώνα που δίνει και σήμερα ενάντια στο αμερικανικό εμπάργκο, που συνεχίζεται, και όλες τις προσπάθειες υπονόμευσης του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Ο Φιντέλ Κάστρο θα ζει για πάντα στην ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση των λαών όλου του κόσμου, των καταπιεσμένων, στον αγώνα για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την τελική νίκη, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Hasta la victoria siempre».

Στην πρεσβεία της Κούβας ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο comandante των καταπιεσμένων ζει στον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφθηκε χτες την πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα, για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του Κόμματος για την απώλεια του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έγραψε το ακόλουθο μήνυμα στο βιβλίο συλλυπητηρίων:

«Ο σύντροφος Φιδέλ Κάστρο θα ζει για πάντα στις καρδιές μας, στην ιστορική μνήμη, στη συλλογική συνείδηση του ελληνικού λαού, όλων των λαών του κόσμου, ως ο comandante των καταπιεσμένων, στον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, τον ιμπεριαλισμό, στον αγώνα για μια δίκαιη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Hasta la victoria siempre».

Είχε επίσης σύντομη συνομιλία με τον πρέσβη της Κούβας, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ.

Μήνυμα της ΚΝΕ προς την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας

Μήνυμα προς την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας για το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο απέστειλε η ΚΝΕ, το οποίο έχει ως εξής:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας,

Σας μεταφέρουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια των μελών και των φίλων της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ) για το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον μεγάλο κομμουνιστή ηγέτη, Κουβανό επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο, που αποτέλεσε για δεκαετίες πηγή έμπνευσης για τους αγώνες της νεολαίας σε όλο τον κόσμο, και φυσικά και στην Ελλάδα. Ολόκληρες γενιές αγωνιστών διαπαιδαγωγήθηκαν με το παράδειγμά του. Ιδιαίτερα στις πολύ δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν για το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές 1989 - 1991, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ συνέχισαν να παίρνουν κουράγιο από τις κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης, από την αποφασιστική στάση του κουβανικού λαού και του Φιντέλ απέναντι στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα που ο σύντροφος Φιντέλ έδωσε για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Οι μεγάλες στιγμές, όπως η Πρωτοχρονιά του 1959 με τον λαϊκό επαναστατικό στρατό να μπαίνει θριαμβευτής στην Αβάνα, ή όπως ο Απρίλης του 1961 με τον κουβανικό λαό να αποκρούει την επέμβαση των μισθοφόρων της CIA στον Κόλπο των Χοίρων, μας συντροφεύουν σε αυτόν τον αγώνα, αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμάς. Δείχνουν ότι το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης δεν είναι ούτε ανίκητο, ούτε αιώνιο.

Ο Φιντέλ ζει στους σύγχρονους αγώνες των λαών και της νεολαίας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την οριστική νίκη του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org