ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρέχει εντός και εκτός για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Π. Μοσκοβισί
Από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Π. Μοσκοβισί
Με ανοιχτή ολόκληρη την ατζέντα του κεφαλαίου, από τα ζητήματα της οικονομίας έως τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», συνεδρίασε χτες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την πορεία του Κυπριακού, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, για την πορεία της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Αργότερα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

Οι κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για το ότι «βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», τόνιζαν πως «και οι δύο πλευρές είναι σύμφωνες ότι έκλεισαν το δημοσιονομικό, τα ενεργειακά και τα Εργασιακά» και πως «από κει και πέρα προχωρά η νομοθέτηση των συμφωνηθέντων, σε μια διαδικασία παρόμοια με αυτή που ακολουθήθηκε τον περασμένο Μάη», ενώ σημείωναν ότι είναι εφικτός ο στόχος για επίτευξη «πολιτικής συμφωνίας» έως το Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκέμβρη. Ακόμη, μιλούσαν για έναρξη της συζήτησης για την «απομείωση» του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκέμβρη.

Παράλληλα, επιχειρώντας να «διασκεδάσουν τις εντυπώσεις» των αντιλαϊκών μέτρων που αποτελούν «προαπαιτούμενο» των τωρινών αλλά και των επόμενων συμφωνιών που έχουν ήδη δρομολογηθεί, με στόχο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, έκαναν λόγο για το ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Για το Κυπριακό επαναλάμβαναν την επιθυμία της κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι παρά τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα των εγγυήσεων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη λύση του Κυπριακού, στη βάση του γνωστού βεβαίως διχοτομικού σχεδίου και με στόχο να ανοίξουν οι μπίζνες για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Βαρύ» πρόγραμμα για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Στο μεταξύ, με στόχο την προώθηση των επιδιώξεων της εγχώριας αστικής τάξης για αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, στόχος με άμεση αντανάκλαση στην ανάκαμψη της κερδοφορίας της, ο πρωθυπουργός «ετοιμάζει βαλίτσες». Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

-- Από τις 2 έως τις 4 Δεκέμβρη θα βρίσκεται στο Αμπου Ντάμπι, με αφορμή τη Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία. Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης, θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν.

-- Στις 8 Δεκέμβρη θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ για να συμμετάσχει στην τριμερή διάσκεψη Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

-- Στις 14 και 15 Δεκέμβρη μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε Λιβύη και Βαρσοβία ο Ν. Κοτζιάς

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μεταβαίνει σήμερα στη Βαρσοβία προκειμένου να συμμετάσχει στην κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, από κοινού με τους ομολόγους του των Βουλγαρίας, Κροατίας, Ρουμανίας, Ιταλίας και Σλοβενίας. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται θέματα ασφάλειας, το Προσφυγικό, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν επίσης «πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής».

Χτες, ο Ν. Κοτζιάς ήταν στη Λιβύη, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φαγέζ αλ Σαράτζ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, στις συνομιλίες εξετάστηκαν τρόποι βελτίωσης της συνεργασίας της Λιβύης με την ΕΕ και μορφές συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, ανάμεσα στα οποία το Μεταναστευτικό, όπου ο ΥΠΕΞ μίλησε για ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της Λιβύης από την ΕΕ για την εφαρμογή προγράμματος ελέγχου της μετανάστευσης, η συνεργασία για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», όπου ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε τη διάθεση της κυβέρνησής του να παίξει το ρόλο «διαμεσολαβητή», η εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής και της προεδρικής φρουράς της Λιβύης από την Ελλάδα.

Σχετικά με το αν υπάρχει προοπτική για τριμερή και με τη Λιβύη, ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει» αλλά πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά από «προβλήματα» που αφορούν στη Λιβύη, ενώ για τον καθορισμό ΑΟΖ δήλωσε ότι «δεν είναι της στιγμής». Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη στις αρχές του επόμενου χρόνου.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στη Βουλγαρία, με ανησυχίες για την «αστάθεια»

Τη βούληση του κόμματός του να συνεχίσει την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους, εντός και εκτός συνόρων, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Βουλγαρία, όπου χτες συναντήθηκε, στη Σόφια, με τον Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Πλεβνελίεφ, και τον πρωθυπουργό, Μπ. Μπορίσοφ.

Ο Κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις του υπεραμύνθηκε της σημασίας της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη σταθερότητα της Βαλκανικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Οι δύο πλευρές, απ' τη σκοπιά πάντα των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων των δύο κρατών, συμφώνησαν στη διατήρηση αυτής της συνεργασίας και στην περαιτέρω ενδυνάμωση, εμβάθυνση και διεύρυνσή της.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην τοποθέτηση της όποιας λύσης στο πλαίσιο της ΕΕ, απ' όπου μέχρι στιγμής έχει προκύψει η γνωστή συμφωνία με την Τουρκία, που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Ο Κ. Μητσοτάκης και οι συνομιλητές του φέρονται να συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στο ζήτημα της ασφάλειας.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι είχε την ευκαιρία για μια ουσιαστική συζήτηση, ότι συνέπεσαν οι διαγνώσεις τους ως προς τη «γενικότερη αστάθεια, η οποία υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή» και πως μετέφερε την αγωνία του για τις δηλώσεις Ερντογάν «οι οποίες αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λοζάνης, τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ακολούθως, ο Κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε ομιλία σε Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, τάζοντάς τους νέες φοροαπαλλαγές και κίνητρα, λέγοντας πως η ΝΔ «είναι το κόμμα το οποίο πιστεύει ότι μόνο μέσα από μία γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορεί να έρθει ανάπτυξη στη χώρα. Και μόνο με μία τέτοια μείωση φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, μπορεί να αποτελέσει ικανό κίνητρο για να αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο των επενδύσεων στην Ελλάδα».


ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ψάχνουν τις «σταθερές κυβερνήσεις», αλλά σε θολό τοπίο...

Πάνω στο έδαφος της γενικότερης αβεβαιότητας, συνεχίζεται η κινητικότητα στο αστικό πολιτικό σύστημα, με άξονα των διεργασιών, ιδιαίτερα στο χώρο του «κέντρου», το ποιο κυβερνητικό σχήμα είναι καταλληλότερο για τη διαχείριση των σημερινών και επόμενων στόχων της αστικής τάξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» προσάπτει στην κυβέρνηση ότι «δεν διαθέτει σχέδιο και στρατηγική, ούτε για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ούτε για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, ούτε συνολικά για την ανάπτυξη» και κάνει λόγο για «αλλαγή κυβέρνησης και αλλαγή πολιτικής και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την καθοριστική εκλογική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης», ώστε «να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι ξανά. Με πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο ώστε να εφαρμοστεί η εθνική γραμμή, που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και να ανακάμψει». «Μια ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μπορέσει να επιβάλει την αναγκαία εθνική συνεννόηση και τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης ευρείας στήριξης» προσθέτει, σκιαγραφώντας το ρόλο που διεκδικεί το σχήμα στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει «θέμα Βενιζέλου», δηλώνει με νόημα: «Αγωνίζομαι σταθερά για την ενότητα της παράταξης. Δεν μας ταιριάζει η εσωστρέφεια... Δεν θα εκχωρήσουμε τη δημοκρατική παράταξη στον κ. Τσίπρα».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, κατηγορούσε σε συνέντευξή του την κυβέρνηση ότι «χωρίς εθνική γραμμή, τσαλαβουτάει και ό,τι βγει», ενώ απαντώντας στα όσα γράφονται από μερίδα του Τύπου για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου με Κ. Μητσοτάκη και Ευ. Βενιζέλο, δήλωνε ότι «μπορεί να μας ενώνει η Ευρώπη και η αντίθεση στις καταστροφικές πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά έχουμε και πολλές διαφορές», επιλέγοντας βέβαια να σταθεί σε επιμέρους ζητήματα για να αντιπαρατεθεί, προκειμένου να συγκαλύψει τη σύμπλευση στα βασικά και κρίσιμα.

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, δήλωσε ότι «το Ποτάμι δεν θα ενταχθεί σε ένα παλιό σχήμα... Ποτέ δεν το συζητήσαμε. Αυτό που προσπαθήσαμε ήταν να φτιάξουμε ένα νέο Κίνημα από το μηδέν».

Επικριτικός, πάντως, απέναντι στην ηγεσία του κόμματος εμφανίστηκε εκ νέου ο βουλευτής Σπ. Λυκούδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, λέγοντας ότι «το Ποτάμι διέρχεται μια φάση σοβαρής κρίσης, της σοβαρότερης από την ίδρυσή του» και τασσόμενος υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών για τη συγκρότηση ενιαίου σχήματος, απ' τη σκοπιά της ανάγκης του αστικού πολιτικού συστήματος για σταθερότητα: «Η νέα Κεντροαριστερά αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την ίδια τη χώρα. Αναντικατάστατο παράγοντα πολιτικής σταθερότητας, ισορροπίας του πολιτικού συστήματος...», είπε.

Στο μεταξύ, κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση και λειτουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που θα συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων, αναλαμβάνει το Ποτάμι, όπως είπε ο Στ. Θεοδωράκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε χτες βράδυ για τα εθνικά θέματα. Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, η Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ