ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Εκλογές - παρωδία ποτισμένες με αίμα

Το λαϊκό κίνημα συνεχίζει να αντιστέκεται

Ο στρατός στηρίζει τις εκλογές - παρωδία των πραξικοπηματιών
Ο στρατός στηρίζει τις εκλογές - παρωδία των πραξικοπηματιών
«Εάν δεν ψηφίσετε, ψηφίζετε τον Τσάβες», είναι το τελευταίο «μήνυμα» του πραξικοπηματικού καθεστώτος που έχει γεμίσει τους δρόμους της Τεγκουσιγκάλπα, της πρωτεύουσας της Ονδούρας ενόψει των σημερινών εκλογών - παρωδία. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που έχει πραγματοποιήσει ορισμένες αλλαγές υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, γίνεται ο «μπαμπούλας» που χρησιμοποιούν οι πραξικοπηματίες όχι μόνο για εγχώρια κατανάλωση και προπαγάνδα, αλλά για να δημιουργήσουν συσπείρωση και σε άλλες αντιδραστικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η σημερινή υποτιθέμενη εκλογική αναμέτρηση δεν πρόκειται να κρίνει τον επόμενο πρόεδρο ή τη σύνθεση της Βουλής ή τους νέους δημάρχους, αλλά τη νομιμοποίηση του πραξικοπηματικού καθεστώτος που εκδηλώθηκε μόνο και μόνο γιατί ο προερχόμενος από το Φιλελεύθερο Κόμμα Πρόεδρος, Μανουέλ Σελάγια, προχώρησε σε ορισμένες κινήσεις, όπως την αύξηση του κατώτερου ημερομίσθιου, τη μη παραχώρηση αδειών σε πολυεθνικές μεταλλευτικές εταιρείες και, κυρίως, γιατί είχε εκδηλώσει τη σαφή πρόθεση η χώρα να αποκτήσει νέο Σύνταγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι το πραξικόπημα εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της ίδιας μέρας που είχε προγραμματιστεί το δημοψήφισμα, με το ερώτημα εάν ο λαός θα ενέκρινε ή όχι τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης. Μια ακόμα αφορμή για την αντίδραση είναι και η ένταξη της Ονδούρας στην Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA), όπου συμμετέχουν, επίσης, η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας και η σοσιαλιστική Κούβα, ανάμεσα σε άλλους.

Πέραν της νομιμοποίησης όμως, η σημερινή εκλογική αναμέτρηση επιχειρεί να επικυρώσει και τους λόγους εκδήλωσης του πραξικοπήματος: Ενα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για τη Λατινική Αμερική, μία πρόβα τζενεράλε ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, ανατροπών και ίσως πολεμικών συρράξεων.

Καθώς φαίνεται, οι αντιδραστικές δυνάμεις αποδίδουν πολύ καλύτερα υπό την ηγεσία του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει υιοθετήσει την «πολιτική της καλής γειτονίας», το δόγμα του πρώην Προέδρου Φράνκλιν Ντελενόρ Ρούζβελτ. Πολιτική που σήμανε όχι άμεσες στρατιωτικές επεμβάσεις στη Λατινική Αμερική, αλλά τη διατήρηση του δικαιώματος να δημιουργεί και να υποστηρίζει δικτάτορες, τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και την υποδούλωση των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών της περιοχής, την προώθηση της οικονομικής κυριαρχίας διά μέσου του ελεύθερου εμπορίου και των δανείων με όρους δουλείας, τη δημιουργία ή τη σύμπλευση με τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες κ.ά.

Βρώμικα κόλπα

«Oι εκλογές αποτελούν τον καλύτερο τρόπο εξόδου της χώρας από την κρίση»... ανέφερε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην επιστολή που απέστειλε στα μέσα της βδομάδας στον Βραζιλιάνο Πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Pagina12. Η απάντηση του Βραζιλιάνου Προέδρου ήταν δημόσια: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απομονωθούν. Θα είναι άσχημο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη σχέση τους με τη Λατινική Αμερική», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Προέδρου της Βραζιλίας, μετά από τηλεφωνική του συνομιλία με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκους ,Τζέιμς Τζόουνς. «Οι εκλογές φέρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα του πραξικοπήματος», υπογράμμισε ο Γκαρσία, προσθέτοντας ότι «πολύ σημαντικές χώρες - η πλειονότητα από πλευράς πληθυσμού και πολιτικού βάρους στη Λατινική Αμερική - δε θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα».

Πράγματι, με δηλώσεις των ηγετών τους, η συντριπτική πλειονότητα των κρατών έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών. Ούτε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS). Εξαίρεση μέχρι στιγμής αποτελεί καταρχήν το Περού, που ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει τα αποτέλεσμα προκαλώντας θύελλα λαϊκών αντιδράσεων, καθώς και οι συνήθεις ύποπτοι, όπως η Κολομβία, ο Παναμάς και η Κόστα Ρίκα... Ο Πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, έσπευσε να ταυτιστεί με τη θέση του Λευκού Οίκου όπως την εξέφρασε ο εκπρόσωπός του, Ιαν Κέλι: «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές. Δεν είναι μόνο η ημέρα των εκλογών, αλλά εάν οι εκλογές είναι ελεύθερες και δίκαιες».

Ισως θα προκαλούσε μειδιάματα η ελαφρότητα και η φαιδρότητα της δήλωσης του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, εάν το διακύβευμα των εκλογών δεν ήταν τεράστιο τόσο για το λαό της Ονδούρας όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής κατόρθωσαν να στοιχίσουν πίσω τους κάποιες χώρες, προκαλώντας ένα δημόσιο ρήγμα μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Παράλληλα, με τη χαρακτηριστική διγλωσσία τους, ή, καλύτερα, πολυγλωσσία τους, έχουν αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά: Εκλογές και νομιμοποίηση του πραξικοπήματος με ταυτόχρονη αποκατάσταση του Σελάγια - το Κογκρέσο θα αποφασίσει στις 2 Δεκέμβρη και ήδη η «γνωμοδότηση» του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν απορριπτική - ο οποίος, όμως, απορρίπτει πλέον οποιαδήποτε συμφωνία που περιλαμβάνει και την αποκατάστασή του. Σε περίπτωση, πάντως, που οι εκλογές αποδειχθούν ένα φιάσκο ή είναι τόσο αιματηρές - δύο εκδοχές με πολύ ισχυρές πιθανότητες - πάντα μπορούν να ελιχθούν...

Το αίμα κυλάει

Ο Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια έχει καταγγείλει τις εκλογές ως παράνομες και καλεί το λαό σε μποϊκοτάρισμα. Το κυριότερο, όμως, το Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα που αναδύθηκε μέσα από τους αγώνες του λαού ενάντια στη χούντα της 28ης Ιούνη, πριν από πέντε μήνες, υπερήφανα δηλώνει ότι κανείς δεν πρόκειται να ψηφίσει, απλά «γιατί ψήφος στις εκλογές σημαίνει ναι (δηλαδή ψήφο εμπιστοσύνης) στο πραξικόπημα», ενώ τονίζει ότι ο αγώνας δεν πρόκειται να τελειώσει με την ακύρωση των εκλογών, ούτε με την αποκατάσταση του Μανουέλ Σελάγια παρά μόνον όταν θα επιτευχθεί ο στόχος της σύστασης Συντακτικής Συνέλευσης.

Συνολικά, περισσότεροι από 100 υποψήφιοι (βουλευτές, δήμαρχοι κ.ά.) μεταξύ αυτών και η υποψήφια αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος (PLΗ) Μαρία Μαργκαρίτα Σελάγια Ρίβας και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κάρλος Ουμπέρτο Ρέγιες, ο υποψήφιος του Μετώπου, έχουν αποσύρει τις υποψηφιότητές τους. Με εξαίρεση τους υποψήφιους του Εθνικού Κόμματος της Ονδούρας (PNH), του οποίου ο υποψήφιος Πρόεδρος Πορφίριο «Πέπε» Λόμπο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, υποψήφιοι από το PLΗ, από το Κόμμα UD και το PINU που εκπροσωπούνται μέχρι σήμερα στο Κοινοβούλιο και φυσικά ανεξάρτητοι υποψήφιοι έχουν αποσυρθεί.

Μέγα ερωτηματικό αποτελεί ο πραγματικός αριθμός των ψηφοφόρων και το εύρος της βέβαιης νοθείας. Στις εκλογές της 27ης Νοέμβρη 2005, όταν και εκλέχτηκε Πρόεδρος ο Μανουέλ Σελάγια, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 3.988.605, ενώ οι έγκυρες ψήφοι ήταν 1.833.710 ή 46.0% με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 56%. Επισήμως, η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εγγεγραμμένοι είναι περίπου 4,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε σύνολο πληθυσμού 7,6 εκατομμύρια όπου το 49,3% (3.737.976) είναι κάτω των 18 ετών, που σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής Σαούλ Εσκομπάρ δηλώνει ότι πρόκειται για επιπλέον ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων «μόνιμων κατοίκων του εξωτερικού». Τότε, όμως, ο πληθυσμός θα έφτανε τα 8,6 εκατομμύρια.

Ενδεχομένως θα πρόκειται για καραβάνια πληρωμένων ψηφοφόρων που έχουν ψηφίσει σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις σε γειτονικές χώρες και χρηματοδοτούνται από το CEAL*, το Επιχειρηματικό Επιμελητήριο της Λατινικής Αμερικής. Ισως, τελικά, ψηφίσουν και τα δέντρα. Προφανώς, αυτοί είναι και οι λόγοι που ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, Ρομπέρτο Μιτσελέτι, εμφανίζεται βέβαιος ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 80%!

Ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι έχει πράξει πάντως τα δέοντα, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εχοντας «εξασφαλίσει» εν μέρει την προσέλευση ενός αναγκαίου αριθμού «ψηφοφόρων», έχει εξαπολύσει ένα δολοφονικό μηχανισμό καταστολής. Βάσει πλέον και των Προεδρικών Διαταγμάτων που έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης, εξαιτίας των «εσωτερικών απειλών» όχι μόνον επιβάλλεται η ανάπτυξη όλων των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, των εφέδρων και της Αστυνομίας (υπολογίζεται ότι θα αναπτυχθούν περίπου 30.000 στρατιώτες και αστυνομικοί και περίπου 10.000 έφεδροι αλλά και μισθοφόροι), αλλά η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οποιαδήποτε ενέργεια που θα προκαλέσει τη διατάραξη της εκλογικής διαδικασίας θα διώκεται, ενώ δίνεται η δυνατότητα στην CONATEL να προχωρήσει στο κλείσιμο οποιουδήποτε μέσου ενημέρωσης κατά τη βούλησή της.

Ηδη, νεκρός βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη ο Λουίς Γκράντις Εσπινάλ, 56 χρόνων, συνταξιούχος δάσκαλος και ηγετικό στέλεχος του Μετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα, στην περιοχή Λας Κασίτας, στα δυτικά της πρωτεύουσας της Ονδούρας, Τεγκουσιγκάλπα. Ο Εσπινάλ ήταν «αγνοούμενος» επί σχεδόν 72 ώρες από τη στιγμή που η Αστυνομία σταμάτησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε την Κυριακή, σύμφωνα με καταγγελία της συνεπιβάτισσάς του, και τον έσυρε έξω χτυπώντας τον μάλιστα με την κάννη του όπλου στο κεφάλι. Παράλληλα, έχουν πολλαπλασιαστεί οι καταγγελίες για δολοφονίες - περίπου 12 τη μέρα! - χωρίς κανείς να μπορεί να επιβεβαιώσει εάν πρόκειται για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, των εξαφανίσεων κλπ.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις πρόσφατες καταγγελίες του δρ Αντρές Παβόν, του επικεφαλής της Επιτροπής Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CODEH), περί ύπαρξης «μακάβριου» σχεδίου που έχει εκπονηθεί από το στρατό: Επίλεκτα μέλη του στρατού θα παρουσιαστούν ψευδώς ως μέλη «ενός ένοπλου τμήματος» δήθεν της αντίστασης και θα προχωρήσουν σε μαζικές εκτελέσεις εκλογικών αντιπροσώπων κυρίως του ακροδεξιού κόμματος UCD. Στόχοι του σχεδίου, όπως είχε καταγγείλει ο δρ Παβόν, είναι να υπάρξει το πρόσχημα για βίαιη καταστολή σε εθνικό επίπεδο, να προκληθεί αποτροπιασμός για το «ειδεχθές του εγκλήματος», ώστε να υπάρξει αντιστροφή της κοινής γνώμης, κυρίως διεθνώς. Εάν όχι, κάλλιστα οι εκλογές «λόγω της βίας» μπορούν πάντα να κηρυχθούν «άκυρες» και το πραξικοπηματικό καθεστώς να παραμείνει στην εξουσία.

*Η CEAL, λίγο μετά το πραξικόπημα της 28ης Ιούνη, προσέλαβε και τον δικηγόρο Λάνι Ντέιβις, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, για την προώθηση των πραξικοπηματιών στους κρίσιμους κύκλους άσκησης πολιτικής και εξουσίας στην Ουάσιγκτον.


Χρ. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ