ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Τι θα γίνει με τη μονάδα μεταφόρτωσης Καβάλας;

Στη Βουλή το θέμα με Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Ακόμη διατηρείται η μονάδα μεταφόρτωσης της ΑΓΕΤ στην Κηπούπολη Καβάλας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους περιοίκους. Το θέμα έρχεται στη Βουλή από το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών Αγγελου Τζέκη και Γιώργου Χουρμουζιάδη, που ερωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης ποια πρόβλεψη υπάρχει για τη μετεγκατάστασή της σε άλλη κατάλληλη θέση

Η Ερώτηση αναφέρει: «Η ΑΓΕΤ διατηρεί μέσα στην Καβάλα, στη συνοικία της Κηπούπολης και πιο συγκεκριμένα στο ένα άκρο της παλιάς βιομηχανικής ζώνης της πόλης, που είχε δημιουργηθεί εκεί από το '40 έως το '60, τη μονάδα μεταφόρτωσης που είχε κατασκευάσει. Τότε που τη δημιούργησε η ευρύτερη περιοχή ήταν ακόμη αραιοκατοικημένη. Σήμερα όμως, παρά τα όποια μέτρα εξωραϊσμού, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους περιοίκους, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύει ένα μεγάλο τμήμα της ζώνης που προορίζεται, στο σύνολό της, για ανάπλαση (με το νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης να κτίζεται ήδη στο άλλο άκρο της...).

Ερωτάται ο κ. υπουργός ποια πρόβλεψη υπάρχει για τη μονάδα μεταφόρτωσης της ΑΓΕΤ και ποια μέτρα παίρνονται για τη μετεγκατάστασή της σε άλλη, κατάλληλη θέση

Περί «ευημερίας» των... ανθρώπων

Τελικά, ο Γ. Παπαντωνίου, με τη σημερινή του ιδιότητα, δεν απέφυγε τη μοίρα όλων των πρώην, να ομολογούν αλήθειες, τις οποίες στο παρελθόν διέψευδαν σαν... ανυπόστατες. Παραθέτουμε στη συνέχεια ένα εκτενές απόσπασμα των δηλώσεων του Γ. Παπαντωνίου στο «Βήμα της Κυριακής», το οποίο θεωρούμε πολύ κατατοπιστικό, με αφορμή τη διαπάλη που γίνεται γύρω από το ερώτημα ποιος ωφελήθηκε και ποιος ζημιώθηκε από την πορεία ένταξης του ελληνικού καπιταλισμού στην ΟΝΕ. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο επί 8 χρόνια υπουργός Εθνικής Οικονομίας: «...Το ΠΑΣΟΚ πήγε πολύ καλά τα προηγούμενα οκτώ χρόνια κερδίζοντας τα μεγάλα θέματα, την ένταξη στην ΟΝΕ - το μεγαλύτερο θέμα - μια υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, που πιστεύω ότι βελτίωσε τη διεθνή θέση της χώρας. Υστερήσαμε όμως στα λεγόμενα μικρότερα θέματα, που συνδέονται με την καθημερινότητα, που συνδέονται με τις κοινωνικές υπηρεσίες, το κοινωνικό κράτος, τη λειτουργία του κράτους, την εξυπηρέτηση του πολίτη. Και τι διαπιστώνουμε; Διαπιστώνουμε ότι ο λαός μας, μας επέστρεψε αυτό που είπε ο Γεώργιος Παπανδρέου: "Ευημερούν οι αριθμοί αλλά δεν ευημερούν οι άνθρωποι". Τι έκρυβε αυτή η επισήμανση; Εκρυβε κάτι πολύ απλό, ότι ανάμεσα στην οικονομία που πήγε πολύ καλά και στην κοινωνία που δεν αισθάνεται και τόσο καλά παρεμβάλλεται το κράτος, το κοινωνικό κράτος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η δημόσια εκπαίδευση, η δημόσια διοίκηση κλπ...».

Οπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης από το μακροσκελές αυτό απόσπασμα, ο πρώην οικονομικός υπουργός ομολογεί σήμερα πράγματα τα οποία αρνούνταν όταν είχε την ιδιότητα του νυν. Ετσι ομολογεί σήμερα ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ έγινε με κοινωνικό κόστος για τα εκατομμύρια των εργαζομένων, τους συνταξιούχους, τους μικροεπαγγελματοβιοτέχνες, τους άνεργους κλπ. Ομολογεί, επίσης, ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι της ένταξης είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες κλπ., αυτοί που εμείς αποκαλούμε μεγάλο κεφάλαιο. Πώς προκύπτουν οι ομολογίες αυτές; Μα από τη διάσταση που κάνει ο ίδιος σχετικά με την επιτυχία στην οικονομία και το κοινωνικό έλλειμμα. Αυτό που ο ίδιος ομολογεί σήμερα είναι ότι στην Ελλάδα «ευημερούν οι αριθμοί, αλλά δεν ευημερούν οι άνθρωποι». Είναι κατανοητό ότι όταν λέει ο Γ. Παπαντωνίου για «οικονομία που πηγαίνει πολύ καλά», φυσικά εννοεί τους επιχειρηματίες και τα κέρδη τους, που όντως πήγαν πολύ καλά. Και όταν κάνει την «αυτοκριτική» για την υστέρηση στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, είναι και αυτό μια ομολογία ότι οι τελευταίες θυσιάστηκαν στο βωμό του Μάαστριχτ.

Θα μπορούσε, βέβαια, να αναρωτηθεί κάποιος ότι αυτά όλα τα υποστήριζαν πολλοί άλλοι - όπως καλή ώρα ο «Ρ» και το ΚΚΕ - πολλά χρόνια πριν από τον «νεοφώτιστο» Γ. Παπαντωνίου, άρα τι αξία έχουν οι σημερινές του ομολογίες; Η απάντηση είναι ότι τέτοιες δηλώσεις έχουν τη δική τους αξία. Ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας ο Παπαντωνίου διαφήμιζε στατιστικούς πίνακες, σύμφωνα με τους οποίους το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων αυξήθηκε από το 1994 και μετά. Σήμερα ομολογεί ότι αυτοί που πλήρωσαν το «μάρμαρο» της ένταξης στην ΟΝΕ ήταν οι εργαζόμενοι, άρα όσα υποστήριζε χτες, για λόγους προπαγάνδας, ήταν ολίγον τι φούμαρα. Είναι και αυτό κάτι. Γιατί σίγουρα θα βγει ο αντι-Παπαντωνίου και θα υποστηρίξει αύριο πολύ σοβαρά, ότι η ένταξη στην ΟΝΕ υπήρξε πολύ επωφελής για τα λαϊκά στρώματα...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αποφασιστική αντίσταση στη φιλομονοπωλιακή λαίλαπα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε αφανισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πραγματοποίησαν χτες οι επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι της Αθήνας

Την απόφασή τους να αγωνιστούν αταλάντευτα, ανυποχώρητα για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που ισοπεδώνει τις μικρές επιχειρήσεις στο όνομα της «παγκοσμιοποίησης», της παραπέρα συγκέντρωσης του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, διαδήλωσαν χτες οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος.

Στη χτεσινή διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Παναττικής Επιτροπής Αγώνα, οι επαγγελματοβιοτέχνες απαίτησαν:

  • φορολογική μεταρρύθμιση που θα αναγνωρίζει τα φορολογικά βιβλία σαν μοναδική πηγή για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ
  • αφορολόγητο όριο στα 4,5 εκατομμύρια
  • κατάργηση του 25% για τις προσωπικές εταιρίες και του 35% για τους συνεταιρισμούς
  • φρένο στην παραπέρα επέκταση των πολυεθνικών, των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ
  • ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας με κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας
  • χρηματοδότηση με επιδοτούμενο επιτόκιο και εγγύηση του δημοσίου
  • κίνητρα για τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων
  • προστασία της ντόπιας παραγωγής
  • ασφαλιστικό σύστημα που να αυξάνει τη συμμετοχή του κράτους στα ταμεία
  • ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν σύστημα υγείας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) Χ. Χαλβατζόγλου, τόνισε ότι για την καθημερινή επιδείνωση της ζωής των ΕΒΕ δεν ευθύνεται η «κακή τους επιχειρηματική δράση» αλλά η ασκούμενη πολιτική που υπαγορεύεται από το μεγάλο κεφάλαιο. Κατήγγειλε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που επιχειρεί να καλλιεργήσει αυταπάτες για δήθεν ίσες ευκαιρίες στα πλαίσια της «ελεύθερης αγοράς» και την ώρα που, όπως είπε, διατηρείται το αντικίνητρο του 35% για τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων, ενώ εξαγγέλλει νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο και τις συνενώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων και παροχές από το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων.

«Οι ίσες ευκαιρίες είναι παραμύθια της Χαλιμάς», κατήγγειλε ο Χ. Χαλβατζόγλου και τόνισε: «η αλήθεια είναι ότι αυτή η πολιτική φροντίζει ώστε οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι» για να ξεκαθαρίσει ότι είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι είναι δυνατόν στα πλαίσια αυτής της πολιτικής να αναπτυχθεί η μικρή επιχείρηση. Γι' αυτό υπογράμμισε ο ίδιος δεν αρκεί να παλεύουμε μόνο για την αλλαγή κάποιων δεικτών, αλλά για την ανατροπή της πολιτικής σε θετική κατεύθυνση. Να διεκδικήσουμε κλαδικές πολιτικές, πολιτικές υπεράσπισης παραδοσιακών βιοτεχνικών κλάδων, ευνοϊκή χρηματοδότηση και επιδοτούμενο επιτόκιο στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των παραγωγικών συνεταιρισμών και ενίσχυση του ΕΟΜΜΕΧ.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς των συνδικαλιστικών στελεχών ότι «ο κόσμος δε συμμετέχει στις κινητοποιήσεις», ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ έφερε σαν παράδειγμα τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό και τόνισε ότι όταν στον κόσμο αποκαλύπτονται οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, όταν δεν παρουσιάζεται σαν μονόδρομος αυτή η πολιτική, συμμετέχει στους αγώνες.

Τη λογική των μονόδρομων, κατήγγειλε, καλλιεργεί σήμερα και η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ η οποία χτες έλαμψε διά της απουσίας της από τη συγκέντρωση των ΕΒΕ. Ανέστειλε τις κινητοποιήσεις με προφάσεις, και επιλέγει στα διοικητικά συμβούλια να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά που αφορούν το συνδικαλιστή που ενδιαφέρεται για το συμφέρον όλων και όχι των λίγων. Αναφερόμενος στις εκλογές των επιμελητηρίων ο Χ. Χαλβατζόγλου κάλεσε τους ΕΒΕ να δώσουν την ψήφο τους στους συνδικαλιστές που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκαν με συνέπεια χωρίς αμφιταλαντεύσεις για επιμελητήρια, στο πλευρό των μικρών ΕΒΕ και όχι επιμελητήρια - ιμάντα για το πέρασμα της ασκούμενης πολιτικής.

Τόνισε ότι τον άδικο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ΕΒΕ τον καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή. Η τρομοκρατία, κατήγγειλε, είναι το πρόσχημα για έναν πόλεμο που στόχο έχει το ξαναμοίρασμα των αγορών, που βάζει στο στόχαστρο τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες των λαών. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε, να μην εμπλακεί με κανένα τρόπο η Ελλάδα σ' αυτόν τον πόλεμο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ΕΒΕ δε θα δεχτούν καμία περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τέλος, κάλεσε τους ΕΒΕ να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και για το ασφαλιστικό γιατί «ό,τι δεν πέρασαν από την πόρτα, πάνε να το περάσουν από το παράθυρο» και τη ΓΣΕΕ να μην προσέλθει στο διάλογο - απάτη με προαποφασισμένο αποτέλεσμα. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας, είπε κλείνοντας ο Χ. Χαλβατζόγλου. Οι συμβιβασμοί, οι ενσωματώσεις το μόνο που λύνουν είναι τα προβλήματα κάποιων παραγόντων.

Χαιρετίζοντας τη χτεσινή συγκέντρωση ο γραμματέας της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, Ευ. Τουμάσης, κάλεσε τους ΕΒΕ να κάνουν τη συγκέντρωση αυτή απαρχή νέων αγώνων. Παρών στη συγκέντρωση ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης. Μετά τη συγκέντρωση οι ΕΒΕ έκαναν πορεία στη Βουλή όπου αντιπροσωπεία παρέδωσε ψήφισμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ