Σε χιλιάδες νοικοκυριά φτάνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το λεγόμενο τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, οι εργαζόμενοι πρέπει να αρνηθούν να πληρώσουν και να μεριμνήσουν να μη γίνει ούτε μία διακοπή ρεύματος, να μη γίνει ούτε μία κατάσχεση
Η λίστα δεν έχει τελειωμό.
Και όμως, η κυβέρνηση προχωρά και στην επιβολή χαρατσιών. Το ένα χαράτσι το βάφτισε «εισφορά αλληλεγγύης», κοροϊδεύοντας πέρα για πέρα το λαό. Το άλλο χαράτσι τυπικά το αποκαλεί «τέλη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων» αλλά κατά δήλωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι ένα «ασφάλιστρο κινδύνου» το οποίο, τάχα, θα μας προστατεύσει από την χρεοκοπία!
Από την πρώτη στιγμή αναγγελίας των χαρατσιών το ΠΑΜΕ κάλεσε σε οργανωμένη λαϊκή άρνηση πληρωμής τους. Ηδη, χιλιάδες εργαζόμενοι με οργάνωση μέσα στα συνδικάτα, τα σωματεία, τις γειτονιές, έχουν επιστρέψει τα χαράτσια της έκτακτης εισφοράς. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσεις που σε πολλές περιπτώσεις ήταν κόντρα και στις διοικήσεις των σωματείων αλλά και σε συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ μ-λ) που προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν κλίμα ηττοπάθειας και συμβιβασμού.
Αλλος ένας λόγος για να δώσουμε νέα, πιο οργανωμένη, μαζική απάντηση. Σε αυτούς που νομίζουν ότι είμαστε αδύναμοι, σε αυτούς που δε διστάζουν να εμπαίζουν όσους ήδη ζουν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, σε αυτούς που κλέβουν τον κόπο μας και τον ιδρώτα μας και σε όσους παίρνουν μέτρα για να συμβεί αυτό, πρέπει να δώσουμε αγωνιστική απάντηση. Τώρα. Οχι στο απώτερο μέλλον. Σήμερα κιόλας να απειθαρχήσουμε, να δείξουμε ανυπακοή. Ξανά όλοι μαζί και ακόμα περισσότεροι να αρνηθούμε να πληρώσουμε το χαράτσι για τα ακίνητα. Οχι ατομικά, όχι ο καθένας μόνος του. Αλλά συλλογικά, οργανωμένα, μαζικά. Και αυτό πρέπει να συμβεί και στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές.
Κάθε προσπάθεια διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος να σταματήσει πριν ακόμα ξεκινήσει. Αυτό απαιτεί συνεννόηση, μαζική δράση και παρέμβαση μέσα στις γειτονιές. Σε κάθε μέρος των πόλεων, σε κάθε επαρχία, σε κάθε χωριό οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες να μην αφήσουν να κατέβει ούτε ένας διακόπτης. Ολοι για ένας και ένας για όλους.
Κάθε διακοπή ρεύματος να αντιμετωπιστεί άμεσα. Οι εργαζόμενοι να απευθυνθούν στα σωματεία τους, να δράσουν οι ίδιοι μέσα από αυτά, να τα μαζικοποιήσουν και να τα δυναμώσουν. Και εκεί όλοι μαζί να προχωρήσουν σε άμεσες δυναμικές παρεμβάσεις για την επανασύνδεση.
Ο αγώνας αυτός δίνει άμεση απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε και ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην πάλη για το ξερίζωμα, την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.
Η οργανωμένη μαζική άρνηση πληρωμής ων χαρατσιών αντικειμενικά βάζει εμπόδια στην προώθηση της βάρβαρης και εξοντωτικής πολιτικής. Παράλληλα, ξεμπροστιάζει τους διάφορους όψιμους προστάτες του λαού. Αποκαλύπτει την υποκρισία των κομμάτων που τάχα διαφωνούν με τα χαράτσια και αμέσως μετά προτείνουν τρόπους για να τα πληρώσουμε με «επιφυλάξεις», να απευθυνθούμε σε δικηγορικά γραφεία και άλλα παρόμοια. Ο αγώνας αυτός μπορεί να δείξει ποιος είναι με ποιον.
Ακόμα, μέσα από τον αγώνα αυτό μπορούν να κτιστούν δεσμοί αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Σπίτι με σπίτι, γειτονιά με γειτονιά. Μέσα στον τόπο δουλειάς και από κλάδο σε κλάδο, των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Να διαλυθούν οι ενοχές ότι φταίμε οι ίδιοι για ό,τι μας συμβαίνει. Να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Κανένας να μη νιώσει μόνος και αδύναμος.
Ενας τέτοιος αγώνας είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσει άλλη δυναμική. Μπορεί να υπερβεί τους στόχους που ο ίδιος θέτει, να τους ξεπεράσει και να προχωρήσει ακόμα πιο πέρα. Η επιτυχία του στέλνει μήνυμα αντίθεσης, αντίστασης και ρήξης. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, Ε. Βενιζέλος, αποκάλυψε πόσο μεγάλη πολιτική σημασία έχει για τις κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς του κεφαλαίου να εφαρμόζονται στο ακέραιο οι σχεδιασμοί τους, όταν στην τοποθέτησή του για το πολυνομοσχέδιο υπογράμμισε: «Εάν το νομοσχέδιο δεν υπερψηφιστεί στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένων όλων των διατάξεών του και ιδίως αυτών που έχουν αναγορευτεί σε συμβολικό και πολιτικό κριτήριο από την τρόικα και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, δε χρειάζεται να πάμε καν την Παρασκευή εγώ στο Eurogroup και την Κυριακή ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής».
Το φόβο τους μπορούμε να τον κάνουμε εφιάλτη. Να ακυρώσουμε στην πράξη τα χαράτσια. Να αποκαλύψουμε ότι δεν είναι παντοδύναμοι. Οτι μπορεί να νικηθούν. Ενας τέτοιος αγώνας μπορεί, τελικά, να γίνει η βάση για το κτίσιμο της λαϊκής συμμαχίας.
Ολα αυτά δεν αποτελούν μια ελπίδα, ένα όνειρο θερινής νυκτός. Η 48ωρη απεργία ανέδειξε τη δύναμη που μπορεί να έχει η εργατική τάξη και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα. Ανέδειξε ότι ο οργανωμένος και πειθαρχημένος αγώνας με ταξικό προσανατολισμό, μπορούν να απαντήσουν αποτελεσματικά σε κάθε επίθεση.
Συγκεκριμένα, τα χαράτσια διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή:
Σε αυτές τις τιμές γίνονται προσαυξήσεις ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου. Συγκεκριμένα: σε ακίνητο μέχρι 4 ετών επιβάλλεται προσαύξηση 25%, 5-9 ετών 20%, 10-14 ετών 15%, 15-19 χρόνια 10%, 20-25 χρόνια 5%.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών: