ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2022 - Κυριακή 30 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Πολιτική όλων των κυβερνήσεων η υποβάθμιση, «χαράς ευαγγέλια» για τους κλινικάρχες

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με γιατρούς των παιδιατρικών νοσοκομείων

Από τη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης
Από τη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης
Το τελευταίο διάστημα προκλητικά επιχειρείται από την κυβέρνηση ένα νέο ντόμινο υποβάθμισης των παιδιατρικών νοσοκομείων που έτσι κι αλλιώς έχουν συσσωρευμένα προβλήματα. Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση της αναστολής των εφημεριών στο Παίδων Πεντέλης με πρόσχημα τη λειτουργία του αποκλειστικά ως εμβολιαστικού κέντρου, ενώ ακολούθησε η απόφαση για μετακίνηση 16 ειδικευόμενων ιατρών ειδικότητας Παιδιατρικής από τα Νοσοκομεία «Αλεξάνδρα», «Α. & Π. Κυριακού» και «Η Αγ. Σοφία», για χρονικό διάστημα ενός μήνα, στο mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας».

Εντέλει, κάτω από την αγωνιστική στάση των εργαζομένων και το κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε, την Πέμπτη στάλθηκε επείγον έγγραφο από τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ με το οποίο ανακαλείται η απόφαση για μείωση των εφημεριών του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Οσον αφορά την απόφαση για μετακίνηση των ειδικευόμενων γιατρών συνεχίζεται ο εμπαιγμός τους, αφού ενώ αρχικά εντέχνως διέρρευσε ότι δεν θα ισχύσει η απόφαση, τώρα η κοινή διοίκηση των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων τούς καλεί να την εφαρμόσουν έως ότου υπογραφούν συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς, αναφέροντας ότι το μέτρο θα εξεταστεί ανάλογα με την πορεία του εμβολιασμού στο συγκεκριμένο κέντρο, ενώ απειλεί με κυρώσεις όσους δεν πειθαρχήσουν.

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην πύλη του Νοσοκομείου την Παρασκευή 28 Γενάρη και προγραμματίζουν στάση εργασίας για τη Δευτέρα 31 Γενάρη απαιτώντας να ανακληθεί η απόφαση μετακίνησης του προσωπικού και αντί για υποβάθμιση να ενισχυθούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις έρχονται ξανά στην επιφάνεια η κατάσταση που επικρατεί στα μόλις 3 Νοσοκομεία Παίδων της Αττικής, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από κοινού το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε αυτά με τις λαϊκές οικογένειες που τα επισκέπτονται, μια κατάσταση που τελικά στέλνει πελατεία στους ιδιώτες κλινικάρχες.

Επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά οι τραγικές συνέπειες από την υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας, την υποβάθμιση των υποδομών της και την υποστελέχωση, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης που διαχρονικά εφαρμόζουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με γιατρούς από αυτά τα νοσοκομεία για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

Μεθοδικά υποβαθμίζεται το Παίδων Πεντέλης

Η Δέσποινα Δήμου είναι ειδικευόμενη γιατρός στην Παιδιατρική κλινική του Παίδων Πεντέλης και μας μεταφέρει την εικόνα της διαρκούς υποβάθμισης του Νοσοκομείου, με τελευταίο «κρούσμα» την προσπάθεια αναστολής της εφημερίας προκειμένου να λειτουργήσει ως mega εμβολιαστικό κέντρο.

Αρχικά σημειώνει πως το συγκεκριμένο Νοσοκομείο καλύπτει σημαντικές ανάγκες στην εξέταση και τη νοσηλεία παιδιών, αφού «είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1/9/2021 έχει υποδεχτεί 11.055 περιστατικά non Covid, 733 με Covid ενώ 1.042 έχουν χρειαστεί νοσηλεία, στοιχεία που αφορούν μόνο την Παιδιατρική κλινική, χωρίς να υπολογίζονται τα αντίστοιχα από τις υπόλοιπες».

Οπως αναφέρει, «οι εργαζόμενοι, οι γονείς και οι ασθενείς του Νοσοκομείου και πριν από την αναστολή των εφημεριών που τελικά ακυρώθηκε αντιμετώπιζαν μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, με ενδεικτικά παραδείγματα ακόμα και την έλλειψη του ζεστού νερού μετά το μεσημέρι, το να πέφτουν ακόμη και σοβάδες από το κτίριο, μέχρι και την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού».

Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό συζητιούνται διάφορα σενάρια για το Παίδων Πεντέλης, που δικαιολογούν την καχυποψία κατοίκων και υγειονομικών για τις σκοπιμότητες της επιλογής της κυβέρνησης με την «προσωρινή» αναστολή των εφημεριών. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» και τα λουκέτα σε νοσοκομεία με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους, όπως και το γεγονός ότι το Παίδων Πεντέλης απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, οι ανησυχίες είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένες.

Οπως επισημαίνει η Δέσποινα Δήμου, «υπάρχουν μια σειρά από αποφάσεις που καταδεικνύουν την πολιτική υποβάθμισης του Νοσοκομείου, όπως αυτή για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας παιδιών με εισαγγελική εντολή, παιδιά δηλαδή που δεν χρειάζονται νοσηλεία ή χρειάζεται να βρίσκονται στον νοσοκομειακό χώρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους».

«Συνεχίζουμε μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, έχουμε φτιάξει ένα κείμενο υπογραφών που απευθύνεται και σε γονείς. Είναι θετικό ότι απασχολεί το ζήτημα καθώς δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου. Υπάρχει κύμα αλληλεγγύης και στήριξης που εκδηλώνεται, όπως στην τελευταία κινητοποίηση όπου συμμετείχαν μια σειρά από φορείς και υπήρχε η παρουσία γονέων και εργαζομένων», αναφέρει, θυμίζοντας τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στην αναστολή των εφημεριών.

Εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους - παραπομπή στους ιδιώτες για τους γονείς

Με τις δυσκολίες των γονιών από την ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ξεκινάει η συζήτησή μας με την Σοφία Ζώρη, ειδικευόμενη ιατρό στην Α' Πανεπιστημιακή Παιδιατρική κλινική στο «Η Αγία Σοφία».

Οπως αναφέρει, «σήμερα ένας γονιός από τη γέννηση του παιδιού του αναγκάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη καθότι είναι γεγονός ότι η τακτική εξέταση ενός παιδιού γίνεται κυρίως από ιδιώτες παιδίατρους. Η παρακολούθηση του παιδιού από την αρχή της ζωής του, η στήριξη στη νέα μητέρα να θηλάσει, ο εμβολιασμός, ο τακτικός έλεγχος, η εξέταση στα πλαίσια του επείγοντος, όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι ενταγμένα σε ένα πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Υγείας, κάτι που απαιτεί φυσικά να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Στη συνέχεια μας μιλάει για το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», που αποτελεί το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ελλάδας, εξυπηρετεί παιδιά από όλη τη χώρα, με τον κύριο όγκο από Αττική, Εύβοια και γειτονικούς νομούς.

«Διαθέτει 750 κλίνες, είναι στελεχωμένο με την πλειοψηφία των παιδιατρικών εξειδικεύσεων καθώς και με τις αντίστοιχες ΜΕΘ για νεογνά και παιδιά. Ταυτόχρονα, έχουν δημιουργηθεί κλίνες νοσηλείας Covid για νεογνά και παιδιά, ενώ είναι και εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά».

Μας παραθέτει δε τον μεγάλο όγκο δουλειάς και της πίεσης για τους εργαζόμενους: «Στην εφημερία του Νοσοκομείου μας εξετάζονται κατά μέσο όρο 300 παιδιά, τα 2/3 στην Παιδιατρική, με τη ροή των περιστατικών Covid να αυξάνεται συνεχώς, ειδικά μετά το άνοιγμα των σχολείων (κατά μέσο όρο 70 παιδιά). Οι εισαγωγές κυμαίνονται στα 80 παιδιά ανά εφημερία, η πλειοψηφία των οποίων είναι σε Παιδιατρικές κλινικές. Το Νοσοκομείο διαθέτει έμπειρο προσωπικό, εξειδικευμένο στο αντικείμενό του, που λόγω της υποστελέχωσης δουλεύει συνεχώς με ρυθμούς εντατικοποίησης, με υπέρβαση ωραρίου (π.χ. το νοσηλευτικό προσωπικό δουλεύει διπλοβάρδιες, το ιατρικό προσωπικό δουλεύει 4 - 5 ώρες μετά τη λήξη του ωραρίου του), με χρωστούμενα ρεπό και άδειες, για να μπορέσουν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των παιδιατρικών ασθενών». Μεγάλη, όπως εξηγεί, είναι και η αναμονή των ασθενών, «που πολλές φορές ξεπερνά τις 5 - 6 ώρες και ειδικά για τους Covid ασθενείς υπάρχει επιπρόσθετη ταλαιπωρία καθότι περιμένουν σε εξωτερικούς χώρους, πολλές φορές μέσα στο κρύο! Το ίδιο ισχύει και με την αναμονή για τακτικό ραντεβού για μαγνητική τομογραφία με νάρκωση, που είναι πάνω από 3 μήνες!».

«Ολη αυτή η κατάσταση οδηγεί εντέλει τους γονείς να στραφούν αρκετές φορές στον ιδιωτικό τομέα, είτε αυτό αφορά τακτικά ραντεβού ή τα Επείγοντα των μεγάλων ιδιωτικών παιδιατρικών νοσοκομείων που θησαυρίζουν», τονίζει.

Ουρές στα χειρουργεία - πελατεία στους ιδιώτες

Η Ηρώ Αποστολοπούλου, ειδικευόμενη ιατρός της Παιδοχειρουργικής κλινικής στο «Αγία Σοφία», σημειώνει από τη μεριά της:

«Τα παίδων "Αγία Σοφία" και "Αγλαΐα Κυριακού", έχοντας μονάδες νεογνών και ΜΕΘ παίδων καθώς και εξειδικευμένους παιδοαναισθησιολόγους, είναι ουσιαστικά τα νοσοκομεία όχι μόνο της Αττικής αλλά και συνολικά της Ελλάδας που μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά της νεογνικής χειρουργικής και της παιδοχειρουργικής και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν κέντρο αναφοράς πανελλαδικά».

Το κλείσιμο των χειρουργικών αιθουσών, η διακοπή των χειρουργείων καθώς και των τακτικών ιατρείων, που συνέβη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τον Μάρτη του 2020, έπληξαν και τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Οπως υπογραμμίζει, «για αρκετό καιρό χειρουργούνταν μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ενώ ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά, η μείωση των τακτικών χειρουργείων παραμένει. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν παιδιά στις λίστες που περιμένουν να χειρουργηθούν από το 2019 (!), ενώ ακόμη και παιδιά που πρόκειται να υποβληθούν σε επεμβάσεις μέσης βαρύτητας περιμένουν τουλάχιστον 1,5 - 2 χρόνια. Είναι προφανές ότι οι καθυστερήσεις αυτές ενέχουν κινδύνους, επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των παιδιατρικών ασθενών και ενδέχεται να έχουν συνέπειες προς το τελικό αποτέλεσμα των επεμβάσεων. Πέρα από την περιστολή των χειρουργείων στο όνομα της πανδημίας, δραματικές είναι και οι ελλείψεις προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Χειρουργικό τμήμα του "Αγία Σοφία" εργάζονται μόνο τρεις μόνιμοι παιδοχειρουργοί, ενώ το τελευταίο διάστημα ελλείψεις υπάρχουν και σε αναισθησιολόγους».

Η Ηρώ Αποστολοπούλου, τέλος, τονίζει ότι οι κερδισμένοι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία είναι οι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας. «Πολλοί γονείς εύλογα ανησυχούν για το πότε θα χειρουργηθούν τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να απευθύνονται στις ιδιωτικές κλινικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία έτη διευρύνονται τα παιδοχειρουργικά τμήματα ιδιωτικών κλινικών με προσωπικό και υποδομές, δείχνοντας ότι εν μέσω πανδημίας επωφελούνται άμεσα από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εις βάρος των παιδιατρικών ασθενών».

Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτήν την κατάσταση!

Η Σ. Ζώρη μάς μιλάει ακόμη για το πώς εξελίσσεται ο αγώνας των εργαζομένων:

«Την ίδια μέρα που ενημερωθήκαμε για τη μετακίνηση ειδικευόμενων στο mega εμβολιαστικό πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στην κοινή διοίκηση των Νοσοκομείων Παίδων. Φτιάξαμε κείμενο υπογραφών το οποίο έχει υπογράψει το σύνολο σχεδόν των ειδικευόμενων Παιδιατρικής. Αντίστοιχα κινήθηκαν και οι συνάδελφοί μας από το "Π. & Α. Κυριακού". Την Πέμπτη 27 Γενάρη προχωρήσαμε σε μαζική συνέλευση στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, στην οποία παρευρέθησαν συνάδελφοι από τα υπόλοιπα Νοσοκομεία Παίδων και όπου ομόφωνα αποφασίσαμε ότι δεν θα πειθαρχήσουμε και να μη μετακινηθεί κανένας συνάδελφος στο mega εμβολιαστικό κέντρο. Δεν περισσεύει άλλωστε κανένας μας! Πραγματοποιήσαμε επίσης την Παρασκευή 28 Γενάρη συνέντευξη Τύπου και κινητοποίηση στην πύλη του Νοσοκομείου από κοινού ειδικευόμενοι Παιδιατρικής από τα Νοσοκομεία Παίδων, ενώ προχωράμε και σε στάση εργασίας τη Δευτέρα 31 Γενάρη.

Τα παραπάνω είναι μέρος του συνολικότερου αγώνα μας ενάντια στην υποβάθμιση των Νοσοκομείων Παίδων γύρω από βασικές αιχμές, όπως την επαρκή στελέχωση όλων των παιδιατρικών νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, παιδιατρικά τμήματα στα υπόλοιπα νοσοκομεία, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με απεμπλοκή των νοσοκομείων από τους εμβολιασμούς και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Αλλά και για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν μαζί με τους γονείς.

Είναι ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης, εκεί βρίσκεται η πραγματική μας δύναμη! Σήμερα υπάρχει το επιστημονικό δυναμικό να στελεχώσει επαρκώς την παιδιατρική περίθαλψη από την Πρωτοβάθμια μέχρι τη Τριτοβάθμια Βαθμίδα Υγείας, να παρέχει στους μικρούς ασθενείς αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας.

Αυτό απαιτεί ο κοινός αγώνας να στοχεύει την αιτία των προβλημάτων μας, που είναι η πολιτική επιλογή της υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας, της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, που αποτελεί στρατηγική όλων των κυβερνήσεων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ