ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Στα 23 δισ. ευρώ «ανεβάζουν» τα σφαγιαστικά μέτρα

Βαρέλι δίχως πάτο οι «θυσίες» που ζητάνε από το λαό για να σώσουν την ντόπια και ξένη πλουτοκρατία

Η πρωτοφανής επίθεση σε κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στόχο έχει να βγάλει τα μονοπώλια ενισχυμένα από την κρίση
Η πρωτοφανής επίθεση σε κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στόχο έχει να βγάλει τα μονοπώλια ενισχυμένα από την κρίση
Βαρέλι χωρίς πάτο είναι η λίστα με τα μέτρα που ετοιμάζονται να σερβίρουν στο λαό συγκυβέρνηση και τρόικα, γενικεύοντας τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε ακόμα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Οπως τώρα διαρρέεται από το οικονομικό επιτελείο, το συνολικό πακέτο των μέτρων, τόσο από την πλευρά των δαπανών, όσο και από την πλευρά των εσόδων, που θα πρέπει να εφαρμοστεί τη διετία 2013 - 2014, αγγίζει πλέον τα 20 δισ. και κατ' άλλους τα 22 - 23 δισ. ευρώ, έναντι των 11,5 δισ. που υποστήριζαν αρχικά.

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί της κυβέρνησης για τους 5 τελευταίους μήνες του 2012, στο όνομα της περιβόητης «δημοσιονομικής προσαρμογής» που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα, αγγίζουν τα 25,6 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, στον κρατικό (τακτικό) προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν έσοδα ύψους 51,4 δισ. ευρώ.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το 7μηνο Γενάρη - Ιούλη οι εισπράξεις ανήλθαν στα 25,8 δισ., γεγονός που σημαίνει ότι στους υπόλοιπους 5 μήνες (Αύγουστος - Δεκέμβρης) θα πρέπει να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία άλλα 25,6 δισ. ευρώ, ή 5,1 δισ. ανά μήνα.

Βασικές πηγές εσόδων είναι για τη συγκυβέρνηση ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (η πρώτη δόση του οποίου αρχίζει να «τρέχει» από τα τέλη Αυγούστου), το χαράτσι στα ακίνητα, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2010 - 2011, η εισφορά «αλληλεγγύης», η οποία παρακρατείται από τους μισθούς, ο φόρος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.

Πρόκειται, δηλαδή, για την καταιγίδα των φόρων που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον προηγούμενο Οκτώβρη και υλοποιεί η συγκυβέρνηση σήμερα στο ακέραιο, σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, που έχει «στεγνώσει» στην κυριολεξία.

Κυριολεκτική διάλυση του λαού

Σε ό,τι αφορά, τώρα, στο νέο λογαριασμό των 22 δισ. ευρώ, που θα πλήξει τις λαϊκές οικογένειες τη διετία 2013 - 2014, αυτός αναλύεται:

  • Σε 13,5 δισ. από τις άγριες περικοπές δαπανών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά, προνοιακά επιδόματα, τα οποία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραδώσει στους πολιτικούς αρχηγούς τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, πρόκειται να κατατεθεί και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, πριν από τις 14 Σεπτέμβρη, οπότε και έχει προγραμματιστεί το άτυπο ΕΚΟΦΙΝ στην Κύπρο, στο οποίο θα έχουν ενσωματωθεί και οι περικοπές των 13,5 δισ.
  • Σε 2 - 3 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν οι περικοπές των φορολογικών απαλλαγών (αφορούν σε δαπάνες των νοικοκυριών από ιατρικά έξοδα, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κατοικιών, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφαλιστικές εισφορές, ασφάλιστρα ζωής, τα οποία εκτιμάται ότι «κοστίζουν» στον κρατικό προϋπολογισμό 6,2 δισ. ευρώ). Στους σχεδιασμούς βρίσκεται και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, οι οποίοι ενισχύουν σήμερα τα έσοδα πολλών ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.
  • Οι εκτιμώμενες αποκλίσεις εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα 3 δισ. ευρώ και με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις θα πρέπει η συγκυβέρνηση να προβεί στη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» των εσόδων.
  • Το νέο «φασούλι» που ανεβάζει το πακέτο των μέτρων στα 22 - 23 δισ. ακούει στο όνομα «έσοδα από φοροδιαφυγή», ύψους 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπονται στο 2ο μνημόνιο. Η καμπάνα χτυπάει πάλι για τους μισθωτούς και μικρούς επαγγελματίες, με δεδομένο ότι η συγκυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να στραφεί κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής, αλλά την προστατεύει κιόλας (Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 78 φορολογικών απαλλαγών που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές, με αποτέλεσμα, αν και κατέχουν το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου, η φορολογική τους επιβάρυνση να είναι πενιχρή και εντελώς τυπική). Αν η συγκυβέρνηση δεν μπορέσει να εισπράξει από τη φοροδιαφυγή τα 3,5 δισ. ευρώ την ερχόμενη διετία, η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την αναπλήρωσή τους από άλλες πηγές.
Στο στόχαστρο χαμηλοσυνταξιούχοι και επικουρικές

Ισωμα το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΚΕΠΕ

Ακόμα και τις συντάξεις των 600 ευρώ στοχοποιεί η συγκυβέρνηση προκειμένου να απομυζήσει τα 5 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ που αναλογούν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται τα δώρα των επικουρικών συντάξεων και τα κατώτερα όρια των κύριων συντάξεων μαζί με το ΕΚΑΣ, αφού αυτό -σύμφωνα με την μελέτη του ΚΕΠΕ, που διέρρευσε στον κυριακάτικο Τύπο- θα πρέπει να αποδίδεται με την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος θα συνταξιοδοτείται μετά το 65ο έτος.

Η μελέτη του ΚΕΠΕ περιλαμβάνει τα σενάρια των περικοπών που ήδη επεξεργάζεται η κυβέρνηση και που η εφαρμογή τους θα επιφέρει νέα αφαίμαξη στους συνταξιούχους ανάλογη αυτής που επιβλήθηκε την τριετία 2010-2013, αφαιρώντας τους σε ετήσια βάση -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του- το ποσό των 3,735 δισ. ευρώ!

Οι νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις και μάλιστα στα ποσά των 600 ευρώ κατά 4% μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και κατά 8% για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, σε συνδυασμό με το πλαφόν στις ανώτερες, στο ύψος των 2.300 ευρώ, εκτιμάται θα αφαιρούν από τους συνταξιούχους ετησίως το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό της κυνικότητας και προκλητικότητας του μέτρου είναι η εκτίμηση ότι οι μειώσεις στις συντάξεις των 600 ευρώ γίνονται γιατί «οι δυνατότητες εξοικονόμησης από περικοπές σε κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ μετά από όλες τις μειώσεις των δύο τελευταίων ετών εξαντλούνται»!

Η περικοπή και των δώρων των επικουρικών συντάξεων θα «αποδώσει» ετησίως πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ και το πλαφόν στις επικουρικές στο ύψος των 300 ευρώ θα κλέβει από τους συνταξιούχους άλλα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύνολο δηλαδή 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, η αφαίμαξη αυτή επιβάλλεται τη στιγμή που το 58% των συνταξιούχων λαμβάνει επικουρική μικρότερη των 300 ευρώ.

Η μείωση της δεύτερης σύνταξης (και χηρείας) μπορεί να ανέλθει και στο 50% του ποσού, μέτρο που θα εξασφαλίσει για την κυβέρνηση το ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επανεξέταση των κατώτερων ορίων των συντάξεων με το πρόσχημα ότι αυτά είναι πολύ υψηλά, αφού «ξεπερνούν» όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εργασίας σε πρόσφατη δήλωσή του, τον κατώτερο μισθό (!) που οι ίδιοι οι κυβερνώντες φρόντισαν να μειώσουν. Στα πλαίσια αυτά, εξετάζεται η αύξηση των απαραίτητων ενσήμων από τις 4.500 ημέρες εργασίας στις 6.000, προκειμένου να κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη σύνταξη, η περικοπή του μη ανταποδοτικού κομματιού της σύνταξης σε περίπτωση δεύτερης, αλλά και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 65ο έτος για να δικαιούται κάποιος χαμηλοσυνταξιούχος το ΕΚΑΣ.

Σύσκεψη για τα ειδικά μισθολόγια

Με στόχο εξάλλου να μετριάσει το πολιτικό κόστος από τις αποφασισμένες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, η συγκυβέρνηση προσποιείται ότι αναζητά «ισοδύναμα». Σ' αυτό το πλαίσιο, έγινε χτες σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λαϊκή αφύπνιση, συμμαχία και αντεπίθεση!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τα νέα μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση - ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει φοβισμένα και αμήχανα τη νέα σφαγή μισθών, συντάξεων και ό,τι έχει μείνει από κοινωνικές δαπάνες που φέρνουν κυβέρνηση - ΕΕ, ούτε την έλευση κάποιου άλλου αντιμνημονιακού σωτήρα, που θα τον σώσει από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης μέσα στον καπιταλισμό και από τη στρατηγική της ΕΕ μέσα στην ΕΕ!

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι εργατική λαϊκή αφύπνιση, συμμαχία και αντεπίθεση για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ