ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αντάμωμα νιότης, ελπίδας, αγώνα

Στις 7 και 8 Σεπτέμβρη, στην κοίτη του Πηνειού, θα γίνουν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Λάρισα και τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Χώρος δημιουργικής συνάντησης χιλιάδων νέων ανθρώπων, ανέργων, εργατών και εργατριών, μαθητών και σπουδαστών, νέων ζευγαριών θα είναι οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Λάρισα, που θα πραγματοποιηθούν, στις 7 και 8 Σεπτέμβρη, στην κοίτη του Πηνειού. Το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα συμμετέχουν ο Θάνος Μικρούτσικος, τα Υπόγεια Ρεύματα, ο Γιώργος Σαρρής κ.ά.

Ενα αντάμωμα της νιότης, της ελπίδας, του αγώνα για μια καλύτερη ζωή, το χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασαν το πλούσιο και πολύπλευρο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

Απευθυνόμενοι, δε, στο κάθε νέο και νέα της λαϊκής οικογένειας που ζει στην περιοχή σημείωσαν: «Οι εκμεταλλευτές σου, τα κόμματά τους, η λυκοσυμμαχία της ΕΕ σε θέλουν ανοργάνωτο, σκλάβο, απομονωμένο. Να αναζητάς λύσεις στους λαβύρινθους των αυταπατών. Σε θέλουν να εναλλάσσεις απλά τις κυβερνήσεις, γαλάζιες, ροζ, πράσινες από εκλογές σε εκλογές και όχι να ανατρέψεις την τάξη που βρίσκεται στην εξουσία.

Υπάρχει λύση! Συλλογική, οργανωμένη πάλη, εργατική αλληλεγγύη, ταξικός αγώνας».

Και συνέχισαν: «Γνώρισε τις θέσεις του ΚΚΕ από πρώτο χέρι. Οχι από αυτά που λένε όσοι τις πολεμάνε. Οι εκμεταλλευτές και όσοι θέλουν να υποτάξουν το λαό και τη νεολαία στο σύστημά τους, διαστρεβλώνουν και πολεμάνε με λύσσα το ΚΚΕ, γιατί μένει αταλάντευτο στον αγώνα για τη λευτεριά από τα καπιταλιστικά δεσμά. Η εργατική - λαϊκή εξουσία μπορεί να καταργήσει τα μνημόνια, να διαγράψει το χρέος, με αποδέσμευση από την ΕΕ. Γι' αυτό χρειάζεται ανατροπή των μονοπωλίων και του πολιτικού τους συστήματος. Μόνο έτσι θα είναι κυρίαρχος, ανεξάρτητος ο λαός, έτσι θα ζήσει πραγματικά ευτυχισμένα».

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα λάβουν χώρα σε δυο σκηνές και σε άλλους ιδιαίτερα διαμορφωμένους χώρους (μαθητών, εργαζομένων, παιδότοπο κ.τ.λ). Στο στέκι των Μαθητών/Σπουδαστών και τις δύο μέρες του Φεστιβάλ θα λειτουργεί χώρος για graffiti, καθώς και χώροι για το Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και για τον Αθλητισμό. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσουν, ακόμα, Βιβλιοπωλείο «Σύγχρονης Εποχής», θεματικές Εκθέσεις: «Δοκίμιο Ιστορίας ΚΚΕ Β' τόμος», «Επαναστατικός Κομματικός Τύπος» και άλλοι θεματικοί χώροι.

Μαθητική δημιουργία και προβληματισμός

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ έδωσε χτες στη δημοσιότητα το πρόγραμμα για το μαθητικό στέκι του Φεστιβάλ της Αθήνας

Ειδικός χώρος για γκράφιτι είχε διαμορφωθεί και στο περσινό Φεστιβάλ
Ειδικός χώρος για γκράφιτι είχε διαμορφωθεί και στο περσινό Φεστιβάλ
Ιδιαίτερη θέση θα έχουν στο φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ οι μαθητές, πράγμα που θα εκφραστεί στις εκδηλώσεις της Αθήνας με πλούσιο ξεχωριστό πρόγραμμα στο «Μαθητικό στέκι», που θα στηθεί μέσα στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», με τη δική του εξέδρα.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με χτεσινή ανακοίνωσή του παρουσίασε ολόκληρο το πρόγραμμα του Μαθητικού Στεκιού. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στις 13 - 14 - 15 Σεπτέμβρη κορυφώνεται το 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", με τις κεντρικές του εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται στο Πάρκο "Τρίτσης", στο Ιλιον. Ξεχωριστή θέση στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα έχει το "Μαθητικό Στέκι", ένας χώρος συζήτησης και δημιουργίας φτιαγμένος από μαθητές για μαθητές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα για το "Μαθητικό Στέκι" του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" έχει ως εξής:

Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη

19.30 Συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα Blazeplane (Πειραιάς).

20.00"Μη "φυτέψεις" το μυαλό και τα όνειρά σου". Οι μαθητές συζητούν για το πρόβλημα των ναρκωτικών με τους: Κώστα Αρβανίτη (μέλος ΔΣ ΚΕΘΕΑ, δημοσιογράφος) Ηλία Μιχαλαρέα (δρ ψυχολογίας, πρόεδρος ΕΣΥΝ), Ηλιάνα Ναζεντιάδου (μέλος της Επιτροπής κατά των ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ), εκπροσώπους θεραπευτικών κοινοτήτων και κέντρων πρόληψης.

21.30 Μικρασιάτικα τραγούδια από το εργαστήρι μουσικής πολιτιστικού στεκιού ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.

22.15 Συναυλία από μαθητικό συγκρότημα: Brigada (Πετρούπολη, Μουσικό Λύκειο Ιλίου).

23.00 Συναυλία με τα Κίτρινα Ποδήλατα.

Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη

19.00 Συναυλία από μαθητικό συγκρότημα: ΑΝΥ.Ρ (Ζωγράφου).

19.30 Internet fun quiz.

20.30"Ανταλλάσσουμε πείρα για τους αγώνες μας". Συζήτηση με μαθητές εκπροσώπους Κομμουνιστικών Νεολαιών από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

21.45 Συναυλία από τα μαθητικά συγκροτήματα Φωτεινοί Σηματοδότες (Ηλιούπολη, Μουσικό ΕΛ Αλίμου), Μεθυσμένοι Βασιλιάδες (Ανω Λιόσια).

22.45 Συναυλία με τους Φώτη Ανδρικόπουλο, Δημήτρη Καρρά, Αντίπερα Οχθη.

23.30 Συναυλία με τους Βασίλη Βασιλάτο και "Ιστορίες για κρουστά".

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη

19.00 Μαθητικό σκετς (Καλλιθέα, Μπραχάμι, Αργυρούπολη)

19.30 Συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα Another day (Νίκαια).

21.30 Stand up comedy

22.15 Συναυλία από τα μαθητικά συγκροτήματα Shattered Memories (Ταύρος, Μεταξουργείο), Retzect (Κάτω Πατήσια).

23.30 Συναυλία με τους ΝΕΒΜΑ - Goin Through - Μέγας

Σε όλη τη διάρκεια του 3ημέρου θα λειτουργεί χώρος graffiti για τους μαθητές, θα πραγματοποιούνται σκετς, προβολές βίντεο και άλλες δραστηριότητες. Τις ίδιες μέρες θα διεξάγεται και το Αθλητικό Camp της ΚΝΕ, στο χώρο του Πάρκου, με πλούσιο πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων».

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Περιστατικό τρομοκρατίας από αστυνομικούς

Καταγγελία των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Καισαριανή καταγγέλλουν περιστατικό τρομοκρατίας σε δύο μέλη της ΚΝΕ, κατά τη διάρκεια εξόρμησης με υλικό του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, την ώρα που οι δύο ΚΝίτισσες έκαναν εξόρμηση έξω από μεγάλο σούπερ μάρκετ, αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν περάσει ξανά νωρίτερα από το σημείο, τις πλησίασαν και ζήτησαν να κάνουν έλεγχο στα προσωπικά τους αντικείμενα. Οταν τους ρώτησαν το λόγο της ενέργειας «ο ένας από τους αστυνομικούς απείλησε να ασκήσει βία και αποπειράθηκε να αρπάξει το κινητό τηλέφωνο της μιας συντρόφισσας όταν αυτή προσπάθησε να τηλεφωνήσει. Στην συνέχεια, περαστικοί αλλά και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έσπευσαν στο σημείο που διεξάχθηκε το γεγονός με αποτέλεσμα, κάτω από την κατακραυγή που υπήρξε, οι αστυνομικοί να αποχωρήσουν», καταγγέλλουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δηλώνουν ότι «τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να πτοήσουν τους κομμουνιστές, τα μέλη της ΚΝΕ, τους φίλους και τους οπαδούς του ΚΚΕ, τους εργαζόμενους και φτωχά λαϊκά στρώματα».

Αθλητικό Camp στην Αθήνα

Από τις 8 έως τις 15 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 38ου Φεστιβάλ στην Αθήνα, Αθλητικό Camp της ΚΝΕ για νέους και νέες, αλλά και για μεγαλύτερες ηλικίες. Οι αθλητικές δραστηριότητες και οι διαλέξεις - συζητήσεις θα γίνουν στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», όπου θα διεξαχθούν και οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Camp:

Δραστηριότητες

Σάββατο 8 Σεπτέμβρη: Ποδηλατικός γύρος του πάρκου για παιδιά, στις 6.30 μ.μ.

Σάββατο 8 Σεπτέμβρη - Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη: Τουρνουά μπάσκετ «3on3» (ηλικίες άνω των 13 ετών).

Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη - Σάββατο 15 Σεπτέμβρη: Τουρνουά σκάκι (Σιμουλτανέ - Μπλιτς).

Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη: Σεμινάριο γνωριμίας με πολεμικές τέχνες (τζούντο - τάε κβον ντο) από διακεκριμένους αθλητές και προπονητές, στις 6 μ.μ.

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη: Σεμινάριο γνωριμίας με τα αθλήματα του στίβου, στις 5 μ.μ.

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη: Αγώνας δρόμου 5 χλμ ενάντια στα ναρκωτικά (σημείο εκκίνησης πλατεία Ιλίου), στις 10.30 π.μ.

Διαλέξεις - συζητήσεις

Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη: «Ολυμπιακοί Αγώνες: Οταν τα κέρδη κάνουν ρεκόρ», στις 8 μ.μ.

Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη: «Ασκηση σε πληθυσμούς με προβλήματα υγείας», στις 8 μ.μ.

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη: «Οφέλη της άσκησης στη νεολαία», στις 7 μ.μ.

Για τα τουρνουά μπάσκετ και σκάκι, τον ποδηλατικό γύρο και τον αγώνα δρόμου 5 χλμ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχές στα mail: mail@odigitis.gr, kne@kne.gr, στο τηλ. 698.7706.814 και στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Διήμερα Φεστιβάλ σε Μυτιλήνη και Αρτα

Διήμερα Φεστιβάλ κάνει η ΚΝΕ την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο στη Μυτιλήνη και στην Αρτα.

Οι εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ στη Μυτιλήνη θα γίνουν στο πάρκο της Επάνω Σκάλας (έναντι του ΙΚΑ), με ώρα έναρξης στις 8 μ.μ. και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

Παρασκευή 31 Αυγούστου: Εργατικά τραγούδια από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ. Βιβλιοπαρουσίαση το «Γαλάζιο τετράδιο». Χαιρετισμός από μέλος του ΝΣ Λέσβου της ΚΝΕ. Συναυλία από τους «All Around». Συναυλία από τους ΜΑΓΜΑ. Σάββατο 1 Σεπτέμβρη: Εργατικά τραγούδια από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Αφιέρωμα στη σ/σα Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Θεατρική παράσταση «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος». Κεντρική ομιλία από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Λαϊκό γλέντι.

Αρτα

Αντίστοιχα στην Αρτα, το Φεστιβάλ γίνεται στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Σκουφά και θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Παρασκευή 31 Αυγούστου: Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη. Ομιλία από τον Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη. Συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση. Λαϊκό γλέντι με σπουδαστές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ. Σάββατο 1 Σεπτέμβρη: Αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ. Εντεχνο τραγούδι με τους Αποστόλη Μωραΐτη, Νίκο και Αλέκο Αλεξίου. Αφιέρωμα στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών. Λαϊκό γλέντι με τους Πάνο Τσίτσικα - Βασίλη Κορακάκη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ