ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΧΤΕΣ 22 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Συνεχίζεται ο εφιάλτης της φωτιάς

Τεράστιες οι καταστροφές σε Γράμμο - Μεσσηνία. Πολλά μέτωπα στη Μακεδονία

Motion Team

Ο εφιάλτης της φωτιάς παρέμενε και χτες αφού 22 μεγάλες πυρκαγιές μαίνονταν σε όλη τη χώρα. Μέχρι χτες το απόγευμα σε εξέλιξη ήταν η πυρκαγιά στην Αιγιάλεια Αχαΐας, που καταστρέφει την περιοχή από την περασμένη Τρίτη. Η φωτιά επεκτάθηκε σε Καλάβρυτα, Διακοφτό, Ακράτα. Νέα φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Φλάμπουρα του Δήμου Καλαβρύτων, κατακαίγοντας δασική έκταση.

Σε εξέλιξη ήταν η πυρκαγιά στη Μεσσηνία, στο Δήμο Νέστορος, όπου οι αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν προχτές τα χωριά Μανιάκι, Παπαφλέσσας, Αγιος Απόστολος και Βλάσση. Στο Μανιάκι εντοπίστηκε εμπρηστικός μηχανισμός. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε αργά χτες το μεσημέρι στον οικισμό Σκάλα του Δήμου Μελιγαλά στη Μεσσηνία. Η φωτιά πήρε διαστάσεις, καίγοντας καλλιέργειες, αλλά και δασική έκταση.

Στο μεταξύ, τεράστιες είναι οι καταστροφές στο Γράμμο. Συγκεκριμένα, στο Νομό Καστοριάς, παρέμεναν σε εξέλιξη οι φωτιές στην Κοτύλη, το Πεύκο και την Κυψέλη στο Δήμο Νεστορίου. Χτες, υπήρχαν πάνω από 25 μεγάλες εστίες και πολλές μικρότερες, ενώ για μια ακόμη μέρα δεν παρουσιάστηκαν εναέρια μέσα που θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικό έργο στην πυρόσβεση, καθώς οι επίγειες δυνάμεις δυσκολεύονται να πλησιάσουν τα μέτωπα της φωτιάς λόγω του δύσβατου της περιοχής. Υπολογίζεται ότι το μέτωπο της φωτιάς ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα και ότι έχει καεί το 80% της μαύρης πεύκης. Υπολογίζεται ότι στο Γράμμο έχουν καεί μέχρι τώρα 30.000 στρέμματα δάσους. Τις πληγείσες περιοχές στο Γράμμο θα επισκεφθεί σήμερα κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Πολλά μέτωπα στη Μακεδονία

Στο Νομό Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Ασσηρο το μεσημέρι υπήρξε μια αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Πολυδένδρι. Χρειάστηκε να επέμβουν αεροπλάνα που επιχειρούσαν και στην Πιερία. Μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι κάηκαν 10.000 στρέμματα.

Στο Νομό Πιερίας, μαινόταν η πυρκαγιά στην αγροτική περιοχή Φτέρι, που έχει επεκταθεί από τη φωτιά στη δασική έκταση στο Βελβεντό της Κοζάνης. Οι εστίες ήταν πολλές και δεν ήταν εύκολη η πυρόσβεση με επίγεια μέσα. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η έλλειψη εναέριων μέσων τις δύο προηγούμενες μέρες συνέβαλε στην εξάπλωση της φωτιάς από το Νομό Κοζάνης στην Πιερία.

Σε ύφεση ήταν η φωτιά στο Νομό Φλώρινας, στην Κρυσταλλοπηγή, όπως και στην περιοχή των Πρεσπών. Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετείχε όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Φλώρινας. Ομως από το απόγευμα πυρκαγιά, που είχε ξεσπάσει στην Αλβανία, πλησίαζε απειλητικά τα σύνορα με τη χώρα μας. Στο Νομό Σερρών, η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Λαγκάδι Νιγρίτας κατασβέστηκε, ενώ στην περιοχή παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Μετρούν τις πληγές τους

Περιοδεία, χτες, στα καμένα από αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου

Κάτοικοι που μετρούν τις πληγές τους. Πυροσβέστες εξουθενωμένοι από τη μάχη με τις φλόγες. Καμένα σπίτια και κατεστραμμένες καλλιέργειες. Αυτά είναι ορισμένα μόνο απ' όσα αντίκρισε η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στο νησί της Κεφαλονιάς, όπου τις τελευταίες μέρες οι πυρκαγιές έκαψαν δεκάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφτηκε το Δήμο Αιλείου Πρόννων και τα χωριά Αγ. Γεώργιος, Πάστρα, Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι και Κατελιό, όπου υπήρξαν οι περισσότερες ζημιές. Εκεί συναντήθηκε με κατοίκους, που είδαν τα σπίτια, τα ζώα και τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται, σε πολλές περιπτώσεις ολοσχερώς.

Οι κάτοικοι δηλώνουν εγκαταλειμμένοι. Μεγάλο πλήγμα, διαπίστωσε η βουλευτής, υπέστη η αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία του νησιού. Ιδιαίτερα για τα ζώα, οι κάτοικοι έλεγαν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο με αυτά που κάηκαν, αλλά και με αυτά που επέζησαν, αφού δεν υπάρχει μέρος να τα τοποθετήσουν.

Η Β. Νικολαΐδου συναντήθηκε και με τους εξουθενωμένους απ' τη διαρκή μάχη με τις φλόγες πυροσβέστες του νησιού, όπου διαπίστωσε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σε όλο το νησί υπάρχουν μόνο 80 μόνιμοι πυροσβέστες, 100 εποχικοί και μόλις 8 πυροσβεστικά οχήματα. Επί 72 ώρες - τρεις μέρες - έδιναν συνεχείς μάχες με τις φλόγες. Κατήγγειλαν στη βουλευτή πως δεν πληρώνονται τις υπερωρίες τους, ενώ τα ρεπό θα τα πάρουν το ...χειμώνα!

«Η φωτιά μπορεί να σταμάτησε, αλλά οι επιπτώσεις της και τ' αποκαΐδια θα καίνε για πολύ καιρό ακόμη τους κατοίκους», τόνισε η Β. Νικολαΐδου. Και κάλεσε τους κατοίκους να βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα, «μαυρίζοντας» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ενισχύοντας το ΚΚΕ, ενώ ευθύνες για το διαρκές έγκλημα επέρριψε στις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Τέλος, η βουλευτής του ΚΚΕ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα, ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

ΔΗΚΚΙ
Ανακοίνωση για τις πυρκαγιές

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΔΗΚΚΙ, αναφορικά με τις πυρκαγιές, με την οποία σημειώνει, ανάμεσα στα άλλα: «Για να μη μετατραπεί το φετινό καλοκαίρι σε μαύρο καλοκαίρι για τον τόπο, τα κινήματα και οι μαζικοί φορείς καλούνται να συντονιστούν και να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης του δασικού και φυσικού πλούτου στα χέρια τους». Και σημειώνει πως «το ΔΗΚΚΙ θα συμβάλλει με κάθε μέσον σε κάθε πρόταση που θα κινείται σε μια τέτοια προοπτική».

Φταίει το ... «πρωτοφανές φαινόμενο»

Στο «πρωτοφανές φαινόμενο», το οποίο «σαρώνει και τις γειτονικές μας χώρες», έριξε τις ευθύνες για το φετινό πύρινο όλεθρο των δασών, της κυβέρνησης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις καμένες περιοχές της Πάρνηθας, προσπαθώντας να αποσείσει τις κυβερνητικές ευθύνες.

Κατά τα άλλα, ανακοίνωσε πως θα επεκταθεί και σε άλλες καμένες περιοχές η νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δε θα υπάρχει δυνατότητα αναστολής της διαδικασίας κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αναδασωτέες περιοχές της Πάρνηθας.

Τέλος, ανακοίνωσε πως την άλλη βδομάδα θα μπουν μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της 7ης και 6ης Τάξης για τα αντιπλημμυρικά έργα, γεγονός που προξενεί κάποιες απορίες καθώς αυτές δε θεωρούνται εξειδικευμένες για εργασίες μέσα σε δάση...

Επιχειρηματικός κλοιός στην Πίνδο

Η Πίνδος αξιοποιείται... Την ώρα που όλη η Ελλάδα φλέγεται, όταν πανέμορφα δάση της χώρας καταστρέφονται και οι κάτοικοι μετρούν ανυπολόγιστες καταστροφές, την ώρα που χάνονται ανθρώπινες ζωές, σαν συνέπεια και αποτέλεσμα της εφαρμογής των δασοκτόνων πολιτικών, την ώρα ακριβώς αυτή, κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι «ο άνεμος της δημιουργίας και της αισιοδοξίας που φυσάει σε ολόκληρη την Ελλάδα, διώχνοντας κάθε στείρο και παλιό, φτάνει και στην Πίνδο...».

Ο μακάβριος αυτός λόγος ανήκει στον υφυπουργό Οικονομίας Χ. Φώλια, και αφορά βέβαια την επιχειρηματική ...αξιοποίηση του ορεινού όγκου της Πίνδου (αλλά και άλλων όμορων περιοχών), στα πλαίσια των εργασιών της 5ης συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης του ολοκληρωμένου προγράμματος «Βιώσιμη Ανάπτυξη της Πίνδου», που πραγματοποιήθηκε στις 26-27/7/07 στο Βουλγαρέλι Αρτας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Χ. Φώλιας, το έργο των επιχειρηματιών έχει προχωρήσει... Οπως είπε, στο πρόγραμμα «Πίνδος» έχουν ήδη ενταχθεί 143 έργα, προϋπολογισμού 98 εκατ. ευρώ, και έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έργα προϋπολογισμού 88 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα επεκτείνεται και προς τις όμορες περιοχές. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση και μετά από εισήγηση του υφυπουργού, αποφασίστηκε ομόφωνα η ένταξη στο Πρόγραμμα των Νομών Ευρυτανίας και Θεσπρωτίας, καθώς και οι περιοχές του Βοΐου του Νομού Κοζάνης και της Λάκας Σούλι και Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων. Και όλα αυτά, κατά τον υφυπουργό Οικονομίας, δημιουργούν συνθήκες βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Προκειμένου να ευοδωθούν οι επιχειρηματικές επιδιώξεις της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Προαναγγελθέντα εγκλήματα»

«Οι φωτιές στο Γράμμο και στα Πιέρια, όπως και σ' ολόκληρη την Ελλάδα, είναι προαναγγελθέντα εγκλήματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Δυτική Μακεδονία η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Παράλληλα, υπογραμμίζει: «Οι πυρκαγιές έχουν συγκεκριμένες αιτίες και υπεύθυνους. Πρώτα απ' όλα τη δασοκτόνα πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποχαρακτηρίζοντας 70 εκατομμύρια στρέμματα δάσους!».

«Οι καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής τους φάνηκαν καθαρά στις πυρκαγιές της Δυτ. Μακεδονίας», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Η κερδοσκοπία και η αποθέωση της ανταγωνιστικότητας, η υπαγωγή της φύσης και των ανθρώπινων αναγκών στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου έχουν εμπορευματοποιήσει τη γη και τα δάση. Οσο η γη και τα δάση θα είναι εμπορεύματα, οι πυρκαγιές και οι καταπατήσεις θα είναι αναπόφευκτες. Ο Γράμμος και τα Πιέρια είναι δύο ορεινοί όγκοι για τους οποίους ενδιαφέρεται το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και πολυεθνικό. Γι' αυτό το "ενδιαφέρον" συνδράμουν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, θέλοντας να "αξιοποιηθούν" και να ενταχθούν οι ορεινοί όγκοι στη βαριά τουριστική βιομηχανία».

«Πέντε μέρες καιγόταν ο Γράμμος χωρίς ούτε μια παρέμβαση. Κι όταν τελικά έστειλαν ένα ελικόπτερο φάνηκε η απουσία σχεδίου προστασίας. Ο ανεφοδιασμός του σε καύσιμα γίνεται από Θεσσαλονίκη, ενώ θα μπορούσε να γίνεται από την Καστοριά. Την ίδια αδράνεια έδειξαν και για τα Πιέρια. Είναι άραγε τυχαίες οι πυρκαγιές; Η Κοτύλη αποτελεί πύλη εισόδου στο Γράμμο, ενώ για το Καταφύγι Βελβεντού έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση προγράμματος ιδιωτικής τουριστικής "αξιοποίησης"», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ