ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
"Επικύψεις" του Στεπάσιν στους Αμερικάνους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Στεπάσιν, που βρίσκεται για επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, μιλώντας χτες σε επιχειρηματίες, υποσχέθηκε μια "δίκαιη, ανοιχτή και φιλική προς τις επενδύσεις" Ρωσία, επισημαίνοντας ότι δε θα υπάρξει επιστροφή στον κομμουνισμό ή στις πολιτικές του ψυχρού πολέμου. Στην ομιλία που, σύμφωνα και με δημοσιογραφικά σχόλια, ήταν φτιαγμένη για να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς επιχειρηματίες, ο Στεπάσιν είπε στο Αμερικανορωσικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο ότι "τίποτε δε θα μας ρίξει πίσω στον ψυχρό πόλεμο", και ότι "οι κομμουνιστές δε θα νικήσουν ποτέ στη Ρωσία... Δε θα επανέλθουν ποτέ. Κανείς δε θα αφήσει (κάτι τέτοιο) να συμβεί". Ο Στεπάσιν, που θα έχει συνομιλίες με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, δήλωσε, επίσης, ότι η Ρωσία είναι δεσμευμένη στις νέες πολιτικές που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνησή του και το ΔΝΤ, ενώ υποσχέθηκε νέους νόμους για την καλύτερη απόδοση των επενδύσεων. Επισήμανε ακόμα ότι οι διαφωνίες για το ΝΑΤΟ σε σχέση με τη Ρωσία δε θα διαταράξουν τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Ο Στεπάσιν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η επίσκεψή του συμπίπτει με την πιθανολογούμενη έγκριση από το ΔΝΤ ενός δανείου 4,5 δισ. δολαρίων προς τη Ρωσία.

Απεργία πείνας στο Ταταρστάν

Στο μεταξύ στην πλατεία της πρωτεύουσας του Ταταρστάν, Καζάν, συνεχίζεται η προειδοποιητική απεργία πείνας εκπροσώπων 15 πολιτικών κομμάτων, κοινωνικοπολιτικών οργανώσεων και κινημάτων που έχει ξεκινήσει στις 19 Ιούλη σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του εκλογικού νόμου. Οι απεργοί απαιτούν να προσαρμοστεί η εκλογική νομοθεσία του Ταταρστάν στον ομοσπονδιακό νόμο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Διαμαρτύρονται, γιατί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ταταρστάν και ο πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου δε θέλουν να λάβουν υπόψη τις τροποποιήσεις, τις τροπολογίες και τις προσθήκες που προτείνουν οι αριστερές πατριωτικές δυνάμεις στο σχέδιο της εκλογικής νομοθεσίας του Ταταρστάν, καθώς και τα δίκαια, τεκμηριωμένα νόμιμα αιτήματα της αντιπολίτευσης. Πολίτες της πρωτεύουσας πραγματοποιούν πικετοφορίες συμπαράστασης στους απεργούς στο κτίριο του Κρατικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών κάλεσε την ηγεσία του Ταταρστάν να κάνει δεκτά τα αιτήματα των απεργών. "Θεωρούμε τη θέση της ηγεσίας της Δημοκρατίας όχι μόνο ως προσανατολισμό στη διεξαγωγή των εκλογών σε συνθήκες διοικητής αυθαιρεσίας και νόθευσης των αποτελεσμάτων των εκλογών, αλλά και ως επιδίωξη να καταστραφεί ο ενιαίος νομικός χώροςτης Ρωσίας και να υπονομευτεί η ακεραιότητά της", αναφέρεται στην έκκληση.

Πυρηνικός εξοπλιστικός ανταγωνισμός εν όψει...

Αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία, προειδοποίησε χτες, μιλώντας στο πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ ότι, αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν ένα εθνικό σύστημα άμυνας έναντι των βαλλιστικών πυραύλων(ΑΒΜ), η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε "αναβάθμιση" των πυρηνικών της δυνάμεων. Επισήμανε ότι η υπογραφή από τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον νόμου για την ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος άμυνας έναντι των βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί σημείο "διγλωσσίας" της αμερικανικής ηγεσίας. Ο Κλίντον, είπε ο αξιωματούχος, έχει πολλές φορές στο παρελθόν επιβεβαιώσει τη δέσμευση στη Συνθήκη ΑΜΒ μεταξύ των δύο χωρών, αλλά οι ΗΠΑ "εργάζονται και λαμβάνουν πρακτικά βήματα τα οποία όχι απλώς αντιτίθενται στο πνεύμα και τους σκοπούς της συνθήκης ΑΒΜ, αλλά ανοιχτά οδηγούν στην καταστροφή της". Η ανάπτυξη συστημάτων εθνικής εμβέλειας που προστατεύουν από τα πλήγματα βαλλιστικών πυραύλων "απαγορεύεται" από τη Συνθήκη ΑΒΜ και συγκεκριμένα από το Κεφάλαιο 2, άρθρο 1, σημείωσε ο αξιωματούχος και εξήγησε, ότι σύμφωνα με Συνθήκη, οι δύο χώρες δεσμεύονται να μην αναπτύξουν τέτοια συστήματα και να μη δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση τέτοιας άμυνας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το σχεδιαζόμενο σύστημα των ΗΠΑ θα παρέχει δυνατότητες επιτήρησης και λήψης πληροφοριών από το Διάστημα και θα επιτρέπει την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της Ρωσίας και στόχευση, πράγμα που παραβιάζει επίσης τη Συνθήκη ΑΒΜ. "Αν η συνθήκη, που μας υπηρέτησε για 25 χρόνια, καταστραφεί, θα είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για στρατηγική σταθερότητα στον κόσμο", είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αφοπλισμού θα "σταματήσει" και θα αρχίσει "ένας νέος γύρος εξοπλισμών που θα συμπεριλάβει ανάπτυξη συστημάτων και στο Διάστημα".

ΗΠΑ
Υποκριτική "απάλυνση" των εμπορικών κυρώσεων

Η μερική άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, της Λιβύης και του Σουδάν, χώρες που "υποστηρίζουν την τρομοκρατία", έχουν ως έρεισμα τον "ανθρωπιστικό λόγο" της στήριξης των αγροτικών εξαγωγών των ΗΠΑ!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενα πολύ "ανθρωπιστικό τρόπο" βρήκαν οι ΗΠΑ για να στηρίξουν την παραγωγή και το εισόδημα των Αμερικανών αγροτών που βρίσκονται στη χειρότερη θέση εδώ και μία δεκαετία, αφού οι εξαγωγικές τους δραστηριότητες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Πώς θα στηριχτεί η αμερικανική αγροτιά; Με τη μερική άρση των εμπορικών κυρώσεων κατά του Ιράν, της Λιβύης και του Σουδάν από μέρους των ΗΠΑ. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι κυρώσεις απαλύνονται, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται σε αμερικανικές επιχειρήσεις να πωλούν σε αυτές τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό!

Τα τρία αυτά κράτη περιλαμβάνονται στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις χώρες που "υποστηρίζουν την τρομοκρατία", και άρα υπόκεινται σε στρατιωτικές και εμπορικές κυρώσεις... αλλά ακόμα σκληρότερα εμπάργκο, που απαγορεύουν συμφωνίες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αίρονται. Αυτή η "νέα" πολιτική προσφέρει στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ειδικά στον αγροτικό τομέα, μια ευκαιρία ενίσχυσης των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων, τη στιγμή που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη χειρότερη οικονομική περίοδο των τελευταίων δέκα ετών. Οπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Νταν Γκλίκμαν,"με τις τιμές χαμηλά και την παγκόσμια ζήτηση αδύναμη, αυτή η κίνηση δε θα μπορούσε να έρθει σε μια καλύτερη χρονική στιγμή", ενώ όλο έγνοια πρόσθεσε "οι αγρότες μας πλήττονται και αξίζουν κάθε ευκαιρίας να φθάσουν σε όσους περισσότερους δυνητικούς καταναλωτές στον κόσμο γίνεται", αφού σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται η δυνατότητα στους Αμερικανούς αγρότες να πουλήσουν πάνω από 13 εκατομμύρια τόνους σταριού, αξίας έως και 2 δισ. δολαρίων, στο Ιράν, τη Λιβύη και το Σουδάν, όπως τουλάχιστον εκτίμησαν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφερόμενοι στη λίστα των αγροτικών ειδών που επιτρέπεται να εξαχθούν και περιλαμβάνουν ωμά, επεξεργασμένα και πακεταρισμένα τρόφιμα, ζωοτροφές, ζώα και σπόρους για φυτά από τα οποία παράγονται τρόφιμα. Οι κανονισμοί δεν επιτρέπουν την πώληση μη τροφίμων αγροτικών προϊόντων, όπως το βαμβάκι και ο καπνός.

Πάντως, οι "ανθρωπιστικές σκέψεις" των Αμερικανών σταματούν κάπου εδώ και τα εμπάργκο θα συνεχιστούν όπως πριν για το Ιράκ, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέα, την Κούβα και τη Σερβία. Ολες οι χώρες εκτός της Σερβίας είναι στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία (!) μαζί με τη Συρία, η οποία όμως δεν τελεί πλέον υπό καθεστώς εμπορικών κυρώσεων.

ΝΙΓΗΡΙΑ - SHELL
Ελεύθεροι οι υπό ομηρία εργαζόμενοι

Απελευθερώθηκαν οι εργαζόμενοι της "Shell" που κρατούνταν όμηροι στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρίας στη Νότια Νιγηρία. Οι όμηροι ήταν όλοι εργαζόμενοι στην πετρελαϊκή πολυεθνική - 57 Νιγηριανοί εργάτες και 7 στελέχη της εταιρίας - και κρατούνταν εδώ και δύο ημέρες από νεαρούς της φυλής Ιζόκο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ολλανδικής εταιρίας σήμερα.

Οι νεαροί, οι οποίοι κατέλαβαν την εξέδρα άντλησης, στην οποία βρίσκονταν οι εργαζόμενοι, απαιτούσαν από την κυβέρνηση της χώρας μεγαλύτερες απολαβές και προνόμια για τους ντόπιους κατοίκους και εργάτες. Η τελευταία απαγωγή ομήρων ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από παρόμοια περιστατικά, τα οποία έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό τους τελευταίους μήνες. Οι απαγωγείς απαιτούν λίτρα ή την ικανοποίηση πολιτικών αιτημάτων όπως σε αυτή την περίπτωση. Από τις δεκάδες πάντως των ομήρων που έχουν απαχθεί τους τελευταίους μήνες, όλοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Οι απαγωγές αυτές, που οι περισσότερες σχετίζονται με τις πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην άντληση του πετρελαίου. Οπως ανακοίνωσε η εταιρία "Shell", η οποία υπό κανονικές συνθήκες παράγει περίπου το ήμισυ των 1,9 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου της Νιγηρίας καθημερινώς, αναγκάστηκε - λόγω της επικρατούσας ανασφάλειας και της αδυναμίας ελέγχου των εγκαταστάσεων της - να μειώσει κατά σχεδόν 25% την παραγωγή της.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ.-

Με τον Πρόεδρο της Ν. Αφρικής Τχάμπο Μπεκί συναντήθηκε, χτες, ο Πρόεδρος της ΛΔ του Κονγκό, Λορέν Καμπίλα, ο οποίος βρίσκεται για ολιγοήμερη επίσκεψη στην Πρετόρια. Την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις των αντικαθεστωτικών ανταρτών με τα κυβερνητικά στρατεύματα συνεχίζονταν στη ΛΔ του Κονγκό, αποδεικνύοντας με τον σαφέστερο τρόπο τα τεράστια προβλήματα και τα ασαφή σημεία που εμπεριέχονται στην εύθραυστη εκεχειρία που υπογράφτηκε, μόλις πριν από λίγες μέρες, με στόχο να δώσει τέλος στις πολύμηνες εμφύλιες συγκρούσεις.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκρηξη βόμβας σε λεωφορείο, 7 θύματα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες σε λεωφορείο, στο ελεγχόμενο από το Πακιστάν τμήμα του Κασμίρ. Οι αρχές μίλησαν στο πρακτορείο "Ρόιτερς" για (τουλάχιστον) 7 νεκρούς και 40 τραυματίες, όμως άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το κινεζικό "Xinhua", ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών σε "πάνω" από 11.

Ως αργά χτες το βράδυ δεν είχε αναληφθεί η ευθύνη για την ενέργεια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το λεωφορείο κατευθυνόταν από την πόλη Ραβαλπίντι στην επαρχία Παντζάμπ στην πόλη Κότλι, που βρίσκεται κοντά στο ελεγχόμενο από την Ινδία τμήμα του Κασμίρ.

Η επίθεση έρχεται σε μια χρονική στιγμή που επικρατεί πολιτική αναταραχή στη χώρα, μετά από την "ήττα" των ισλαμιστών μουτζαχεντίν στη σύγκρουση των τελευταίων 10 εβδομάδων με τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις στο Κασμίρ. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ τον κατηγορούν για "προδοσία" και διοργανώνουν μαζικές διαδηλώσεις, απαιτώντας την παραίτησή του - κάτι που ο ίδιος αποκλείει.

Η Ινδία ελέγχει σχεδόν τα δύο τρίτα του Κασμίρ και το Πακιστάν το ένα τρίτο, ενώ από το 1963 ένα μικρό τμήμα της περιοχής ανήκει στην Κίνα. Οι δύο από τους τρεις πολέμους μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έχουν γίνει για το Κασμίρ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ