ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Εργοδοτική τρομοκρατία στον «Αστέρα Βουλιαγμένης»

Τη σύλληψη από αστυνομικούς συνδικαλίστριας την ώρα που συμμετείχε σε έλεγχο του ΚΕΠΕΚ στο χώρο του ξενοδοχείου, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, Πειραιά και Περιχώρων

Τη σύλληψη από αστυνομικούς της εργαζόμενης και συνδικαλίστριας Αλικιώτη Μερόπης, την ώρα που συμμετείχε σε έλεγχο του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) στο ξενοδοχείο «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης», καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, Πειραιά και Περιχώρων. Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος σημειώνει:

«Τα κρούσματα αυταρχισμού και προσπάθειας τρομοκράτησης των εργαζομένων και των πρωτοπόρων ταξικών συνδικαλιστών γίνονται καθημερινά όλο και περισσότερα. Την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007, στο ξενοδοχείο "Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης", που ανήκει στην πολυεθνική Στάργουντ (Starwood), η συναδέλφισσα Αλικιώτη Μερόπη γνώρισε την εργοδοτική τρομοκρατία σε όλο της το μεγαλείο: Κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΚΕΠΕΚ, που συμμετείχε ως μέλος της διοίκησης του Σωματείου μας δίνοντας τη μάχη για τα ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων στην επιχείρηση, αστυνομικοί την συνέλαβαν μπροστά στους συναδέλφους της».

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει «τη μεθοδευμένη προσπάθεια να τρομοκρατηθεί το κλαδικό Σωματείο και οι εργαζόμενοι στον "Αστέρα", να πληγεί η συνδικαλιστική δράση της συναδέλφισσας, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο της πολυεθνικής για αφαίρεση κατακτήσεων στα πλαίσια των αντεργατικών τους επιλογών». Γνωρίζουμε, συνεχίζει ο Σύνδεσμος, ότι «η δράση και η επιρροή του Σωματείου, των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους, έχει ενοχλήσει τη Στάργουντ. Οπως τους έχει ενοχλήσει και η αποκάλυψη των εργατικών ατυχημάτων με δύο μάλιστα νεκρούς στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο το προηγούμενο διάστημα».

Ο Σύνδεσμος καλεί όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και «να παλέψουμε ενάντια στην εργοδοσία, συσπειρωμένοι στα Σωματεία μας, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας, αλλάζοντας τους συσχετισμούς δύναμης. Να αντισταθούμε στις τρομοκρατικές μεθόδους των εργοδοτών που μας θέλουν μακριά από τη συλλογική δράση, τον αγώνα για την ικανοποίηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Να διεκδικήσουμε μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο και τα Σωματεία μας:

  • Ουσιαστικά μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους τόπους δουλιάς.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης της δουλιάς.
  • Εργατικός έλεγχος - Αναβάθμιση της παρέμβασης των συνδικάτων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας.
  • Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.
  • Ελεύθερη πολιτική - συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλιάς.
  • Υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος από τις κρατικές - εργοδοτικές επιθέσεις - χτύπημα των απεργοσπαστικών μηχανισμών.
  • Μαζικό κίνημα αλληλεγγύης ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία.
  • Απαγόρευση των απολύσεων για συνδικαλιστικούς και πολιτικούς λόγους.
  • Κατάργηση των τρομονόμων, κάθε αυταρχικού, αντιδημοκρατικού μέτρου που χτυπάει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους.
  • Ξήλωμα των καμερών, του συνόλου του χαφιέδικου μηχανισμού παρακολούθησης των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς και τρομοκράτησης του λαού.

Η προσπάθεια να περιοριστούν οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων δε θα περάσει».

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ «ΠΙΝΔΟΣ»
Τον απέλυσαν γιατί διεκδίκησε τη σύμβαση

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Σε ωμή προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού προχώρησε η διοίκηση του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ», απολύοντας εργαζόμενο - οδηγό στα ψυγεία της επιχείρησης και προχωρώντας σε μετατάξεις συναδέλφων του, όταν οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν να εφαρμοστεί η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση εργασίας που αφορά μεταξύ άλλων παροχές για αποζημιώσεις εκτός έδρας και διανυκτερεύσεις.

Πρόκειται για ενέργειες που καταδεικνύουν την εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία που επικρατεί συνολικά στους χώρους δουλιάς, την οποία τροφοδοτούν συνδικαλιστές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, η διοίκηση του σωματείου (ΠΑΣΚΕ) αρνήθηκε να υποστηρίξει τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα των εργαζομένων, προβάλλοντας ως άλλοθι ότι πρόκειται για συνεταιριστική επιχείρηση και τέτοιου είδους απαιτήσεις δε συμβάλλουν στην ανάπτυξή της!

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο της γρίπης των πουλερικών, η συγκεκριμένη διοίκηση και πάλι συντάχθηκε με την απόφαση της διοίκησης να περικοπούν οι μισθοί των εργαζομένων, προκειμένου να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες της επιχείρησης για τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν είχαν καμία ευθύνη. Και όλα αυτά όταν ο υποτιθέμενος συνεταιριστικός χαρακτήρας, για τον οποίο κόπτονται, είναι μακριά από τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες και των μικρομεσαίων παραγωγών. (Για παράδειγμα: Συμμετοχή και εισόδημα των συνεταίρων ανάλογα με το μέγεθος της μονάδας, θυγατρικές επιχειρήσεις με «φασονίστες» που δουλεύουν με τους ίδιους όρους που δουλεύουν οι «φασονίστες» σε ιδιώτες κ.ά.).

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το οικονομικό περιβάλλον και το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οδηγεί τους εναπομείναντες συνεταιρισμούς να απεμπολούν όλο και περισσότερο τα όποια συνεταιριστικά τους χαρακτηριστικά: Να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με απαρέγκλιτο στόχο την ανταγωνιστικότητα - κερδοφορία σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των μικρομεσαίων παραγωγών. «Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας προϋποθέτει τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων», τονίζεται.

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί τη διοίκηση της «ΠΙΝΔΟΥ» να σταματήσει τον αντεργατικό της κατήφορο, να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Υπογραμμίζει, ακόμα, την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, να καταδικάσουν στις επερχόμενες εκλογές τα κόμματα του δικομματισμού και να στηρίξουν το ΚΚΕ.


ΠΣΟ ΚΑΙ ΠΑΝΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Πρωτοβουλίες για τις ανάγκες των εργαζομένων και το Εϊτζ

Τα Κεντρικά Γραφεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στην Αθήνα επισκέφθηκε ο Χασάν Σουνμονού, Γενικός Γραμματέας της Παναφρικανικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (OATU) και συναντήθηκε με τον Γιώργο Μαυρίκο ΓΓ της Οργάνωσης. Σημειώνεται ότι η OATU έχει μέλη όλες τις μεγάλες Συνομοσπονδίες και από τις 54 χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες της ΠΣΟ και της OATU μέσα στο 2008 στην Αφρικανική Ηπειρο που θα επικεντρωθούν σε δύο κεντρικά θέματα. Στις συνθήκες δουλιάς και στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στις χώρες της Αφρικής καθώς και στο πρόβλημα του Εϊτζ που ταλανίζει την Αφρική.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΖΗ»
Απέσπασαν δέσμευση για δεδουλευμένα

Τη δέσμευση για καταβολή του επιδόματος αδείας και ενός μηνιάτικου απέσπασαν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο εργοστάσιο «ΚΑΖΗΣ», στη χτεσινή τριμερή συνάντηση που είχε το Σωματείο τους με το υπουργείο Απασχόλησης και την εργοδοσία, η οποία τους οφείλει σχεδόν οκτώ μηνιάτικα. Επιπλέον, θα καταβληθούν 1.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο από το ΛΑΕΚ, ενώ ορίστηκε νέα τριμερή στα τέλη Αυγούστου για το ζήτημα της καταβολής του συνόλου των δεδουλευμένων. Το αποτέλεσμα της χτεσινής τριμερούς συνάντησης ήρθε ύστερα από την πίεση που άσκησε το Σωματείο, καθώς από τις αρχές Ιούλη είχε πραγματοποιήσει τρεις 24ωρες απεργίες.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org