ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενωμένοι αγωνιστικά οι καλλιτέχνες

Στο δρόμο του αγώνα και οι καλλιτέχνες, στις 13 του Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια

«Τα πολιτιστικά πράγματα χειροτερεύουν». Αυτό διαπίστωσαν όλοι οι εκπρόσωποι των Σωματείων-μελών της ΠΟΘΑ και συνεργαζόμενων φορέων σε συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν τα πολλά και χρόνια προβλήματα που απασχολούν όλους τους κλάδους των καλλιτεχνών. Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι: Η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, τα ελάχιστα χρήματα που δίνονται για τον πολιτισμό, η καλλιτεχνική παιδεία και τα προβλήματα των νέων καλλιτεχνών και σπουδαστών, το Ασφαλιστικό, η κρίση στον κινηματογράφο και οι συμβάσεις στην ΕΡΤ.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε κοινή αγωνιστική κινητοποίηση, αφού μέχρι σήμερα η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς ούτε στα υπομνήματα έδωσαν απάντηση, ούτε συναντήσεις για διάλογο υπήρξαν. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κοινή εκδήλωση-συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13 του Ιούνη στην Ομόνοια, στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια πορεία στη Βουλή προκειμένου να επιδοθεί το ψήφισμα με τις θέσεις για τον πολιτισμό σε όλα τα κόμματα.

Επίσης, καλούν όλα τα ΔΣ να προχωρήσουν σε έκτακτες συνεδριάσεις με το θέμα αυτό και αν είναι δυνατόν να συγκληθούν και Γενικές Συνελεύσεις ώστε να επεξεργαστούν τις θέσεις τους για τα γενικά και κλαδικά αιτήματα.

Τέλος, ζητούν τη συμπαράσταση από όλους τους εργαζόμενους γιατί ο Πολιτισμός αφορά όλους.

Εκτός από τη συγκεκριμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας, όμως, θα υπάρξει κλιμάκωση των αγώνων όλων των καλλιτεχνών καθώς «οι αυταπάτες τελείωσαν», όπως καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ. «Ο μοναχικός κλαδικός δρόμος δεν οδηγεί πουθενά, ούτε σε μπαλώματα. Μόνο ενωμένοι και αποφασισμένοι θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και θα υπερασπίσουμε τον Πολιτισμό, γιατί ο Πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα».

Εικαστικές περιπλανήσεις

Εργο της Μ. Παπαφίλη
Εργο της Μ. Παπαφίλη
Εκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Παπαφίλη θα παρουσιάσει (31/5-18/6) η αίθουσα τέχνης «έκφραση γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9Α). Τίτλος της «Παιδιά, παιχνίδια, όνειρα». Στα παρουσιαζόμενα έργα, πρόσωπα με έντονα χρώματα, απεικονίζονται, συχνά ανεξάρτητα από τους περιβάλλοντες χώρους, τοπία ονειρικά, που διατηρούν την πλαστικότητά τους. Οπως σημειώνει ο Αντώνης Μπουλούτζας, «η ζωγράφος χτίζει παραμυθουπόλεις, μαγικούς παιχνιδότοπους, υπό την εποπτεία των παιδιών, πλημμυρισμένους από πολύχρωμα σχήματα και φωτεινά μηνύματα».

Μια εικαστική διαδρομή γεμάτη χρώμα θα φιλοξενήσει (7-30/6) η αίθουσα τέχνης «Σκουφά». Με γενικό τίτλο «Πλεύσεις 2005», περιλαμβάνει έκθεση γλυπτικής του Νίκου Καλαφάτη και ζωγραφικής των: Λιλής Ελευθερίου, Μαρίας Κτιστοπούλου, Σπύρου Κουρσάρη, Γιάννη Λογοθέτη, Δημήτρη Μηλιώνη. Τα έργα είναι μια αναφορά στο ταξίδι, σε άγνωστες θάλασσες, σε καράβια και σε όνειρα που μας ταξιδεύουν σε πραγματικούς και φανταστικούς κόσμους.

«Μεταλλάσσω...» τιτλοφορείται η έκθεση έργων του Χρήστου Πάσχου στο χώρο τέχνης «Στάβλος» (Ηρακλειδών 10, Θησείο). Εξαρτήματα από παλιά εργαλεία, κομμάτια από ατσάλι, μετατρέπονται σε πρωτότυπα έργα και χρηστικά αντικείμενα. Διάρκεια έως 19/6.

Ευχές για περαστικά

Δύσκολες στιγμές περνά ο δημοφιλής ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης, ο οποίος νοσηλεύεται στον «Αγιο Σάββα», με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Υποβάλλεται σε συνεχείς εξετάσεις, ενώ παράλληλα ακολουθεί και πρόγραμμα θεραπείας. Ο Αλέκος Αλεξανδράκης, όμως, παρά την κούραση και την αδυναμία που νιώθει αντιμετωπίζει με γενναιότητα και κουράγιο το πρόβλημα της υγείας του. Του ευχόμαστε ολόψυχα γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στους οικείους του.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Πατάκης: Ευριπίδου «Ελένη» (μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης, εισαγωγή-σχόλια: Αθ. Φραγκούλης. Στην έκδοση περιλαμβάνεται το αρχαίο πρωτότυπο της τραγωδίας). Στη σειρά «Λατίνοι Συγγραφείς» κυκλοφόρησε το έργο του Βοήθιου «Παραμυθία της φιλοσοφίας» (μετάφραση-εισαγωγή-σχόλια: Αντώνης Σακελλαρίου. Αυτό το σατιρικό, σύνθεση ποίησης και πεζού, ο Βοήθιος το έγραψε στη φυλακή τους τελευταίους μήνες της ζωής του σαν παρηγοριά για όσα άδικα υπέφερε). Παντελής Καλιότσος «Το εργαστήρι του μυθιστοριογράφου» (λογοτεχνικές σημειώσεις του εξαιρετικού συγγραφέα για τη γραφή του, από την εποχή του θανάτου του Κ. Παλαμά, το 1943). Νόαμ Τσόμσκι «Ηγεμονία ή επιβίωση (η εκστρατεία των ΗΠΑ για παγκόσμια κυριαρχία)» (μετάφραση Γιώργος Καλαμαντής. Το βιβλίο αναφέρεται στις ενέργειες των ΗΠΑ σε βάρος διεθνών θεσμών, στην κρατική τρομοκρατία, στη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος και στην προπαγάνδα τους ώστε να επιβληθούν ως «μονοκρατορία»). Φλοράνς Νουαβίλ «Οι Ελληνες ήρωες» (μετάφραση Μελίνα Καρακώστα. Βιβλίο για παιδιά, με αρχαιοελληνικούς μύθους).

-- «Αγρα»: Νίκος Δασκαλοθανάσης «Ο καλλιτέχνης ως ιστορικό υποκείμενο από τον 19ο στον 21ο αιώνα» (μελέτη για την εικόνα και ψυχολογία των καλλιτεχνών, που με την τέχνη τους εκφράζουν όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά όλη την ανθρωπότητα, με παραδείγματα καλλιτεχνών από το ρομαντισμό του 19ου αιώνα, μέχρι την εποχή μας, όπου η τέχνη συμβάλλει στη διαμόρφωση και μιας νέας αγοράς). Ζορζ Σιμενόν «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν» (μετάφραση Αργυρώ Μακάρωφ, κλασικό μυθιστόρημα του κορυφαίου συγγραφέα της κοινωνικού περιεχομένου αστυνομικής λογοτεχνίας). Κόμπο Αμπέ «Η γυναίκα της άμμου» (μετάφραση από τα γιαπωνέζικα Στέλιος Παπαλεξόπουλος. Βραβευμένο και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα, το οποίο μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο από τον Τεσιγκαχάρα Χιρόσι). Ελενα Φεράντε «Μέρες εγκατάλειψης» (μετάφραση Σταύρος Παπασταύρος, μυθιστόρημα).

-- «Μαΐστρος» (Αρχιπελάγους 13, 15236, Νέα Πεντέλη, 210.8104.262). Αισχύλου «Προμηθέας δεσμώτης» (μετάφραση - επίμετρο Γιώργος Κεντρωτής - Νίκος Παπαδόπουλος). Γιάννης Γιαγούρτας «Η οικονομική ζωή της Ικαρίας από τα μέσα του 19ου ως τα μέσα του 20ού αιώνα (Η παραγωγή και η εμπορία της σταφίδας)» (οικονομικοκοινωνική μελέτη για την ακμή του νησιού). Νίκος Νησιώτης «Από την ύπαρξη στη συνύπαρξη (Κοινωνία, τεχνολογία, θρησκεία)» (μελέτη). Ελίζαμπεθ Γκάσκελ «Ρουθ» (μετάφραση Δώρα Καραφύλη, επιμέλεια - επίμετρο Μυρτώ Σταμιλιώτη, εικονογράφηση Ναταλία Αφεντουλίδου. Δίτομο κοινωνικό μυθιστόρημα της μεγάλης Αγγλίδας πεζογράφου του 19ου αιώνα, της οποίας τα έργα κατάγγελλαν την καταπίεση και εκμετάλλευση των φτωχών εργατικών μαζών από τους βιομηχάνους και την πολλαπλή εκμετάλλευση των φτωχών γυναικών). Ε.Τ.Α. Χόφμαν «Κρέσπελ και Αντωνία» (μετάφραση - επίμετρο Γιώργος Κεντρωτής, εικονογράφηση Αγγελική Σβορώνου, νουβέλα). Γκέιν Οστιν «Κάθριν» (μετάφραση - εικονογράφηση Αγγελική Σβορώνου. Επίμετρο Αγγελική Παπαδημητρίου, νουβέλα). Ηλίας Βουλγαράκης «Σχεδίασμα για την αγάπη» (μικρά κείμενα περί αγάπης). Νίκος Α. Παπαναστασίου «Θαλασσινές λοξοδρομήσεις» (νουβέλα του μαρκόνη συγγραφέα για τη ζωή των ναυτικών).

-- «University Studio Rress»: Τάσος Α. Βαρθολομαίος «Συμπληρωματική Ιατρική (θεωρία και κλινική πρακτική)» (μελέτη για μορφές της συμπληρωματικής ιατρικής, όπως ομοιοπαθητική, φυτοθεραπεία, ομοτοξικολογία, διατροφική θεραπευτική).

-- Καστανιώτης: Στέλιος Παπαθανασόπουλος «Πολιτική και ΜΜΕ (Η περίπτωση της Νότιας Ευρώπης)» (μελέτη για την ανάπτυξη και τον πολιτικό ρόλο των ΜΜΕ σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα).

-- Α. Α. Λιβάνης: Κώστα Καρακάση «Πορτρέτα σε θρυμματισμένο καθρέφτη (Αθώος ή ένοχος; Η νταλίκα» (μυθιστορήματα). Μάικλ Κέρτις Φορντ «Ο τελευταίος βασιλιάς (Η Νέμεση της Ρώμης)» (μετάφραση Χρήστος Καψάλης, ιστορικό μυθιστόρημα).

-- Γκοβόστης: Αγγελική Κουτλή «Μεγάλα όνειρα, μικρές αξιώσεις» (μυθιστόρημα).

-- Σάκκουλας: Σπύρου Ρεπούση «Τραπεζικές πιστοδοτήσεις» (μελέτη για τις επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις). Μιχ. Π. Σταθόπουλου «Γενικό Ενοχικό Δίκαιο» (νομολογική μελέτη με εξειδικευμένες πληροφορίες και βιβλιογραφία). Αλεξάνδρα Κοκκίδου «Οι αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά το αναθεωρημένο άρθρο 98 του Συντάγματος» (μελέτη - ανάλυση της νομικής φύσης και των αρμοδιοτήτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της βασικής νομοθεσίας του και υποδείγματα δικογράφων, εφέσεων, αιτήσεων ανάκλησης και αναίρεσης).

-- «Παρουσία» (τριμηνιαία έκδοση της Ενωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, τεύχη 29, 30).

Τα «Μακρινά Ξαδέρφια» εμφανίζονται σήμερα για τελευταία βραδιά, στη «Σκιά του Φεγγαριού». Παρουσιάζουν το δίσκο τους «Περιμένοντας το θείο» και άλλα κομμάτια.

Ο Χρόνης Αηδονίδης δίνει συναυλία σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, στο πλαίσιο των «Παλαιολογείων». Μαζί του τραγουδούν οι Παντελής Θαλασσινός, Χρίστος Τσιαμούλης και Νεκταρία Καραντζή.

Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, εγκαινίασε χτες το βράδυ την Εκθεση Βιβλίου, που οργάνωσε ο Δήμος Νίκαιας για 8η χρονιά, σε συνεργασία με τους βιβλιοπώλες της πόλης. Η έκθεση, που έχει στηθεί στην πλατεία Δημοκρατίας (πρώην Κρήνης), θα λειτουργεί μέχρι τις 8 Ιούνη, 6-10μ.μ.

Τη Δευτέρα, (7.30μ.μ.) στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, πλ. Κλαυθμώνος), ο καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργος Στ. Κορρές, θα μιλήσει με θέμα: «Το αθηναϊκό περιβάλλον του Ερρίκου Σλήμαν». Η διάλεξη αναφέρεται στον κοινωνικό περίγυρο του ανασκαφέα των Μυκηνών και της Τροίας, κατά την παραμονή του στην Αθήνα, όταν κατοικούσε στο «Ιλίου Μέλαθρον».

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17), στο πλαίσιο της προσπάθειας διατήρησης και προβολής του Θεάτρου Σκιών, παρουσιάζει αύριο (11.30 π.μ.) τον «Καραγκιόζη στη Σελήνη», με τον καραγκιοζοπαίχτη Μιχάλη Παυλάτο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ