ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2005
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κρίσιμες συνεδριάσεις του ΠΑΜΕ

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στη συνεδρίαση θα γίνει εκτίμηση για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς του 2005 και κυρίως θα συζητηθούν οι εξελίξεις και οι προτεραιότητες της εργατικής τάξης μπροστά στην επιθετικότητα της κυβέρνησης και των βιομηχάνων. Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αντίσταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης συγκαλείται έκτακτα και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ την Τρίτη 7 Ιουνίου. Η συνεδρίαση θα γίνει στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» και θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι. Στη συνεδρίαση αυτή όλο το στελεχικό δυναμικό του ΠΑΜΕ σε πανελλαδικό επίπεδο θα αναλύσει την κατάσταση και θα χαράξει τη δράση του ΠΑΜΕ για τα επίκαιρα προβλήματα του κινήματος.

30ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ - ΟΤΕ
Επικύρωσαν την κατάπτυστη σύμβαση

Με τις ψήφους των αντιπροσώπων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Αποχώρησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Οι ταξικοί αγώνες των εργαζομένων είναι οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν την κατάπτυστη συμφωνία της εργοδοσίας και των εργατοπατέρων
Οι ταξικοί αγώνες των εργαζομένων είναι οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν την κατάπτυστη συμφωνία της εργοδοσίας και των εργατοπατέρων
Την κατάπτυστη συμφωνία υποταγής, που καταργεί τη μονιμότητα στον ΟΤΕ και ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις πρώην ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επικύρωσε χτες το 30ό Τακτικό Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με τις ψήφους της συμβιβασμένης πλειοψηφίας στην ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ). Από τις εργασίες του συνεδρίου αποχώρησαν οι αντιπρόσωποι της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης - ΟΤΕ που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, αρνούμενοι να επικυρώσουν την προδοσία σε βάρος των εργαζομένων, καθώς και οι αντιπρόσωποι της ΑΣΕ.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες και της Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΣΥΝ), η οποία με τη συμμετοχή της στο διάλογο νομιμοποίησε και συνέβαλε στη διαμόρφωση αυτής της σύμβασης. Για να έρθει χτες όψιμα στο συνέδριο, να την καταψηφίσει!

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ζήτησαν να συζητηθεί ως πρώτο και κύριο το θέμα της σύμβασης και πρότειναν να αποφασίσει το συνέδριο για την έγκριση ή την απόρριψή της. Το προεδρείο του 30ού Συνεδρίου και η πλειοψηφία απέρριψαν την πρόταση, αρνούμενοι την ουσιαστική συζήτηση και κρίση των αντεργατικών πεπραγμένων τους. Οι αντιπρόσωποι της ΕΣΚ-ΟΤΕ και οι υπόλοιποι σύνεδροι που αποχώρησαν, συνέταξαν και κατέθεσαν στο προεδρείο δήλωση, με την οποία καλούν την εργατική τάξη στο σύνολό της να καταδικάσει την επαίσχυντη σύμβαση, να την απορρίψει και με αγώνες να εμποδίσει την εφαρμογή της.

Βραβείο υποταγής...

Η πλειοψηφία των συνέδρων επικύρωσε τελικά τη σύμβαση μέσω της έγκρισης του απολογισμού δράσης της διοίκησης. Ενδεικτικό του πώς συζητήθηκε το μείζον αυτό θέμα είναι το γεγονός ότι η σύμβαση ούτε καν διανεμήθηκε στους συνέδρους. Ακουσαν απλά τον πρόεδρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Γιώργο Παναγόπουλο, να καλεί τους εργαζόμενους στις άλλες ΔΕΚΟ να ακολουθήσουν το δρόμο της ΟΜΕ-ΟΤΕ!

Λίγο νωρίτερα οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΟΜΕ-ΟΤΕ είχαν πάρει τα εύσημα από τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της εργοδοσίας. Ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Σαλμάς τόνισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος «διαφοροποιήθηκε» μόνο σε ό,τι αφορά στο κόστος της εθελούσιας εξόδου, λέγοντας πως δε θα πρέπει να μεταφερθεί στην κοινωνία μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

...και υποκρισίας

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Ν. Παυλίδης, εμφανίστηκε να μην αποδέχεται τη σύμβαση, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά την επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική τακτική του κόμματός του. Αφού οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ στην ΟΜΕ- ΟΤΕ συμμετείχαν σε όλες τις διαδικασίες διαλόγου και έβαλαν πλάτη να προχωρήσει η διαδικασία για την υπογραφή της σύμβασης και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τώρα προσπαθούν να πετάξουν τις ευθύνες από πάνω τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ΠΑΣΚίτες συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ. Ενδεικτική ήταν η προσπάθεια του γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Πουπάκη, να κρύψει τις συλλογικές ευθύνες της ΠΑΣΚΕ, δηλώνοντας πως «η ΓΣΕΕ σέβεται απολύτως την αυτονομία των συνδικάτων».

Το ΚΚΕ

Την ξεκάθαρη αντίθεση του ΚΚΕ στη σύμβαση που υπογράφτηκε εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Αγγελος Τζέκης, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Ξεκαθάρισε πως η σύγκρουση με αυτή την αντεργατική πολιτική θα γίνει είτε το θέλουν ορισμένοι είτε όχι. «Αυτό το ξέσπασμα το λαϊκό θα γίνει γιατί οι πολιτικές που έχουν επιλεγεί και από τις κυβερνήσεις και από την ΕΕ συνεχώς φέρνουν νέα δεινά στις πλάτες των εργαζομένων. Εκεί ο καθένας θα μετρήσει και το μπόι του, εκεί θα δείτε ποιος είναι με ποιον και ποιον πρέπει να αφήσετε και με ποιους θα πορευτείτε. Το σύνολο των εργαζομένων αυτή την ώρα δεν έχει άλλη επιλογή. `Η θα ακολουθήσει τον αγώνα με αιτήματα που θα αμφισβητούν όλες αυτές τις αλλαγές ή την πλήρη υποταγή».


Εύσημα αποδίδει το ΠΑΣΟΚ

Την υπογραφή των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ στην Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας με τη διοίκηση του ΟΤΕ επικρότησε με χτεσινές του δηλώσεις και ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «η χώρα χρειάζεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές», κάλυψε πλήρως τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, αλλά παράλληλα επιχείρησε να μην επιβαρυνθεί το κόμμα του το πολιτικό κόστος. Ετσι γενικά και αόριστα υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «αρχές», συμπληρώνοντας ότι από τη Σύμβαση θα υπάρξει «μεγάλο κόστος» για τις εσωτερικές ρυθμίσεις που θα γίνουν στον Οργανισμό σε βάρος των «χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και των μελλοντικών εργαζομένων».

Σε κανένα σημείο βέβαια ο Γ. Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε στο τεράστιο ζήτημα που βάζει η νέα Σύμβαση, με την οποία ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την άρση της μονιμότητας στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του από τα στελέχη του να ταχτούν υπέρ ή κατά της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, ενώ πρόσφατα σε συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ ο Θ. Πάγκαλος είχε προτείνει την άρση της...

Υπεκφυγές

«Οχι, η ΓΣΕΕ δεν μπορεί να αντιδράσει στο συγκεκριμένο χώρο διότι σέβεται τη συμφωνία την οποία υπέγραψε το συνδικάτο εκεί... Εάν ένα συνδικάτο κάνει μια συμφωνία δε θα την αμφισβητήσω εγώ, θα τη σεβαστώ. Ομως μπορώ να εκφράσω τη γνώμη μου για πιθανές παρενέργειες αυτής της συμφωνίας...».

Με αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, νομίζει ότι ξεμπερδεύει με τις τεράστιες ευθύνες που φέρνει η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας, γι' αυτή την επαίσχυντη συμφωνία που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ (δηλαδή τα στελέχη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στο συνδικάτο του ΟΤΕ.

Υπόθεση λοιπόν της ΟΜΕ-ΟΤΕ η κατάργηση της μονιμότητας. Υπόθεση μόνο των στελεχών των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στον ΟΤΕ, το γεγονός ότι ενώ οι μέτοχοι του ΟΤΕ, γλιτώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια, αυτά φορτώνονται στις πλάτες των εργαζομένων και του ΙΚΑ. Υπόθεση των άλλων και όχι της ΓΣΕΕ, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ.

Κανέναν δεν πείθει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με τις υπεκφυγές του. Οσο και να το θέλει δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την «κουρτίνα» της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Την κατάπτυστη αυτή συμφωνία τη χρεώνονται ολοκληρωτικά η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ. Το ξεπούλημα των εργαζομένων συνολικά στις ΔΕΚΟ, αλλά και ευρύτερα, το χρεώνεται ολάκερο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Οπως βέβαια το χρεώνονται και τα συγκεκριμένα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στον ΟΤΕ.

Πολύ περισσότερο που η στρατηγική της ΓΣΕΕ έστρωσε το χαλί, για να έρθουν αυτές ακριβώς οι ανατροπές. Οταν σήκωνε τη σημαία της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και των ΔΕΚΟ, γνώριζε ότι έριχνε νερό στον ίδιο μύλο, μαζί με την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΕΒ.

Δυστυχώς για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, οι εργάτες δεν τρώνε κουτόχορτο. Το παιχνίδι, των μοιρασμένων ρόλων, μπορεί να του χρειάζεται, αλλά πλέον δεν έχει πέραση..!


Γ. ΖΑΧ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ