ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2005
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
«Ξαναπνίγουν» τους νεκρούς!

Διαδικασία - πρόκληση για τους 81 νεκρούς, τους διασωθέντες και τους εκατοντάδες χαροκαμένους που έμειναν πίσω

Προσκλητήριο μαρτύρων με ...ντουντούκα

Eurokinissi

Προσκλητήριο μαρτύρων με ...ντουντούκα
Το πάνδημο αίτημα για την παραδειγματική τιμωρία αυτών που εν μία νυκτί έστειλαν στον τάφο 81 ανθρώπους, ταΐζοντας τις εκατόμβες που έχει ανοίξει το εφοπλιστικό κεφάλαιο στο όνομα του κέρδους, «κουρελιάστηκε» χτες, πρώτη μέρα της δίκης, από διαδικασίες που προκαλούν το κοινό αίσθημα! Με ανάγλυφη τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ και των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών, ο τρόπος που αποφασίστηκε να διεξαχθεί η δίκη στο Ναυτοδικείο Πειραιά, για το τραγικό ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» προκαλεί οργή και αγανάχτηση για τη διαδικασία, αλλά και εύλογα ερωτήματα για ενδεχόμενες σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις. Τα όσα διαδραματίστηκαν από τις 8.30 το πρωί μέχρι λίγο πριν από τις 12, σε μιαν αίθουσα ακατάλληλη ενός ακατάλληλου κτιρίου, δημιουργούν, επιπρόσθετα, την αίσθηση ότι κάποιοι επιδιώκουν να «κουκουλωθεί» το έγκλημα, να βγουν «λάδι» οι εφοπλιστές και η φιλοεφοπλιστική αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ τότε και σήμερα της κυβέρνησης της ΝΔ, που έστειλαν στον πάτο της θάλασσας της Πάρου το «ΣΑΜΙΝΑ».

Η διαδικασία της ντροπής ξεκίνησε από νωρίς το πρωί. Χωρίς κανένα ίχνος ευαισθησίας απέναντι στους εκατοντάδες χαροκαμένους ανθρώπους και όσους επέζησαν από την κόλαση, τους είχαν επί ώρες στημένους στο πεζοδρόμιο απέναντι από το κτίριο του Ναυτοδικείου. Στο κτίριο εισέρχονταν λίγοι - λίγοι και αφού πρώτα άκουγαν τα ονόματά τους από ...«ντουντούκα» που κρατούσε μία δικαστική υπάλληλος!

Τα όργανα απέκλεισαν το Ναυτοδικείο
Τα όργανα απέκλεισαν το Ναυτοδικείο
Ταυτόχρονα, απέναντί τους, οι δυνάμεις καταστολής - άνδρες της υπηρεσίας μέτρων τάξης (ΥΜΕΤ) της αστυνομίας και λίγο παραπέρα κλούβες των ΜΑΤ - είχαν παραταχθεί μπροστά στην είσοδο του κτιρίου, με εντολή, όπως ειπώθηκε από τον επικεφαλής τους, να εμποδίσουν την είσοδο στο κτίριο σε όσους δεν ήταν μάρτυρες! Αυτό, όταν υποτίθεται ότι η δίκη είναι δημόσια διαδικασία! Αποκορύφωμα όλου του άθλιου σκηνικού ήταν λίγο πριν από τις 11 το πρωί οι ειδικές δυνάμεις να επιτεθούν και να απομακρύνουν, γρονθοκοπώντας, συγγενείς των νεκρών, αλλά και ναυτεργάτες που διαμαρτυρόμενοι θέλησαν να μπουν στο κτίριο! Η επίθεση, αντί για το ...κατάλληλο κλίμα τρομοκρατίας, προκάλεσε την οργή τόσο των ναυτεργατών, όσων και των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι απάντησαν βροντοφωνάζοντας: «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους εφοπλιστές κάνετε τις πλάτες» και «Αίσχος»!

Την ίδια στιγμή που συνέβαιναν αυτά, οι άνθρωποι της πλοιοκτήτριας ναυτιλιακής εταιρίας του ΣΑΜΙΝΑ, τότε MFD και σήμερα Hellenic Seaway, μπαινόβγαιναν με άνεση στο κτίριο, ενώ οι κατηγορούμενοι εφοπλιστές, μέλη της διοίκησης της εταιρίας, Κώστας Κληρονόμος και Νίκος Βικάτος, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου συνοδεύονταν από τους «μπράβους» τους!

Τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την πρώτη μέρα της δίκης έρχονται να προστεθούν στα εξής στοιχεία, που βοούν για το αποτέλεσμά της: Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά που θα διεξάγει τη δίκη είναι ο Νίκος Λεοντής, ο οποίος ήταν πρόεδρος και στο δικαστήριο του ναυαγίου του σάπιου τσιμεντάδικου «ΔΥΣΤΟΣ» της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ με 20 πνιγμένους. Τότε ο Ν. Λεοντής μειοψηφώντας είχε ψηφίσει την αθώωση των κατηγορουμένων...

Αποκλεισμένοι και απωθημένοι στο ...απέναντι πεζοδρόμιο
Αποκλεισμένοι και απωθημένοι στο ...απέναντι πεζοδρόμιο
Οι εφοπλιστές Κώστας Κληρονόμος και Νίκος Βικάτος μετά από 5 χρόνια πορισμάτων, βουλευμάτων και πάει λέγοντας, τελικά παραπέμφθηκαν για ...πλημμελήματα, δηλαδή σαν να ήταν «τροχαίο»! Συνολικά, από τους 9 κατηγορούμενους, οι μόνοι που βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες είναι ο πλοίαρχος Βασίλης Γιαννακής και ο υποπλοίαρχος Τάσος Ψυχογιός, κοινώς οι «φτωχοδιάβολοι».

Παραπέμπουν τους εφοπλιστές για πλημμέλημα, όταν, με τη συνενοχή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, είχαν εν πλω αυτό το σαπιοκάραβο, ενώ του έπρεπε, αποδεδειγμένα και με βάση τα στοιχεία που ήρθαν στο φως, το διαλυτήριο. Ηταν σάπιο, με υποσυντήρητες μηχανές και σοβαρές βλάβες, δε διέθετε τα στοιχειώδη σωστικά μέσα, όμως η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων και η ιδιωτική εταιρία Ελληνικός Νηογνώμονας του έδιναν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας! Στις 26 Σεπτέμβρη 2000 ξεκίνησε το ταξίδι για το χαμό. Στις 22.00 προσκρούει στις βραχονησίδες Πόρτες ενάμισι μίλι ανοιχτά από το λιμάνι της Πάρου. Οι σάπιες λαμαρίνες δεν αντέχουν και μέσα σε μισή ώρα το πλοίο βουλιάζει γεμίζοντας τη θάλασσα πτώματα. Απολογισμός 80 νεκροί. Ο 81ος είναι ο λιμενάρχης της Πάρου που βλέποντας τη στιγμή της πρόσκρουσης έπαθε ανακοπή.

Κατηγορούμενοι εκτός από τους προαναφερθέντες είναι ακόμα: Γιώργος Τριαντάφυλλος ύπαρχος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης Α` μηχανικός, Δημήτρης Τσούμας ασυρματιστής, Παναγιώτης Κάσδαγλης ναύτης και ο επιθεωρητής της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων του ΥΕΝ Παναγιώτης Τσόρβας.


ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
ΟΧΙ στη συγκάλυψη των ενόχων

Εγκληματικές ευθύνες της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Ανάμεσα στους συγγενείς των θυμάτων και τους ναυτεργάτες που δέχτηκαν την επίθεση των δυνάμεων καταστολής έξω από το Ναυτοδικείο Πειραιά, όπου άρχισε η δίκη για το πολύνεκρο έγκλημα του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», ήταν και οι πρόεδροι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Σάββας Τσιμπόγλου και Γιάννης Μανουσογιαννάκης, αντίστοιχα. Μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο Σ. Τσιμπόγλου, στον οποίο απαγόρευσαν βίαια την είσοδο, είναι και μάρτυρας της δίκης!

Τα δύο Σωματεία, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, επισημαίνουν: «Η έναρξη της δίκης για το έγκλημα του "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας, που από την πρώτη στιγμή τονίσαμε για την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των εφοπλιστών και τις εγκληματικές ευθύνες της πολιτικής στήριξης των εφοπλιστικών συμφερόντων από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη σημερινή της ΝΔ».

«Η πραγματοποίηση της δίκης - τονίζεται - κεκλεισμένων των θυρών στο Ναυτοδικείο Πειραιά, ο αποκλεισμός από την παρακολούθηση της δικαστικής διαδικασίας με τη χρήση αστυνομικής βίας των συγγενών των θυμάτων, των ναυτεργατών εξυπηρετεί αυτόν το σκοπό και αποτελεί το επιστέγασμα των καταγγελιών μας. Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της ναυτιλιακής εταιρίας μπαινόβγαιναν ανενόχλητα και οι υπεύθυνοι της εταιρίας, Κληρονόμος και Βικάτος, που τους μετέτρεψαν τις κατηγορίες σε πλημμέλημα, συνοδεύονταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου από άνδρες της προσωπικής τους ασφάλειας!».

Οι Ενώσεις των Μηχανικών και Θερμαστολαδάδων χαρακτηρίζουν πρόκληση την αύξηση των ακτοπλοϊκών ναύλων, που επέβαλε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ, ικανοποιώντας μία ακόμα αξίωση των εφοπλιστών και υπογραμμίζουν: «Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανάγκη της έντασης της πάλης, για σύγχρονες, ασφαλείς, φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με το αναγκαίο ναυτεργατικό δυναμικό με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι ενταγμένες και οι σημερινές κινητοποιήσεις των νησιών, που οργανώνουν η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή, οι τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές των νησιών και των σωματείων μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ