ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΣ ΝΑΤ
Αναγκαία όσο ποτέ η κλιμάκωση της πάλης

Ανακοίνωση - κάλεσμα των ταξικών σωματείων, με αφορμή τις πρόσφατες φιλοεφοπλιστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και τη στάση της πλειοψηφίας στην ΠΝΟ

«Η ανάγκη κλιμάκωσης συντονισμού των αγώνων των ναυτεργατών μαζί με όλους τους εργαζόμενους με το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους, είναι περισσότερο από πριν αναγκαίο». Το κάλεσμα αυτό απευθύνουν τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ-ΝΑΤ) με χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού, καταγγέλλοντας τα νέα φιλοεφοπλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος των ναυτεργατών, των νησιωτών, συνολικά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων με την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών και από το λιμάνι του Πειραιά.

Τα ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν ότι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την οδηγία - κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαιτεί νέες υποχωρήσεις από τους ναυτεργάτες, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Ενώ μέσω του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας φτάνει στο σημείο να απαιτεί από τους ναυτεργάτες να αποδεχτούν και την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας. Αξίωση που αποτυπώνεται στην προϋπόθεση που θέτει ο υπουργός Κεφαλογιάννης ότι για να αρθεί το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, η ΠΝΟ πρέπει να δεσμευτεί να γίνεται ένα δρομολόγιο ανά προορισμό σε περίπτωση απεργίας.

Τα σωματεία ξεκαθαρίζουν προς τους ναυτεργάτες ότι το θράσος του ο υπουργός, η κυβέρνησή του και οι εφοπλιστές, το αντλούν κι από την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ (ΣΥΝ) της Διοίκησης της ΠΝΟ. Η πλειοψηφία αυτή, όπως αναφέρεται, αφού αποδέχτηκε την πρόσκληση - πρόκληση του υπουργού για «διάλογο», ενώ είναι σε πλήρη ισχύ η πολιτική επιστράτευση, επιχειρεί να εμποδίσει τη συνέχεια του αγώνα των ναυτεργατών κι αρνείται ακόμα και να συνεδριάσει η διοίκηση, όπως απαιτούν τα τρία σωματεία.

Κινητοποιήσεις στα νησιά

Σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη, 30 Μάρτη και στην προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία ΚΤΕΛ, καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Λήμνου, η Παναιγαιακή Επιτροπή Λήμνου για τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες, ενάντια στην απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών, προβάλλοντας το ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο της Επιτροπής για συγκοινωνίες προς όφελος του λαού. Θα ακολουθήσει πορεία στο λιμάνι της Μύρινας.

Η Επιτροπή με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι δε συμμετείχε στην πρόσφατη σύσκεψη που διοργάνωσαν ο έπαρχος και οι δήμαρχοι του νησιού, «γιατί δεν ήθελε να νομιμοποιήσει μια ακόμη κοροϊδία σε βάρος του λημνιακού λαού». Τονίζει ότι όλοι αυτοί το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έκαναν τίποτα ενώ το πρόβλημα των συγκοινωνιών χειροτέρευε, δε συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των ναυτεργατών και ευαισθητοποιήθηκαν τώρα παραμονή της θερινής τουριστικής περιόδου και λίγους μήνες πριν τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

Η Παναιγαιακή Επιτροπή καλεί όλους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, προβάλλοντας το δικό τους πλαίσιο αιτημάτων και ενωμένοι με τους άλλους κατοίκους των νησιών και τους ναυτεργάτες να διεκδικήσουν, ανάμεσα σε άλλα:

Δημιουργία δημόσιου ενιαίου εθνικού φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και παραμονή της «Ολυμπιακής» στο Δημόσιο. Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με φτηνά εισιτήρια. Απρόσκοπτη τακτική σύνδεση (καθημερινή για τη Λήμνο), χειμώνα καλοκαίρι, των νησιών με την ηπειρωτική (κεντρική και βόρεια) Ελλάδα και μεταξύ τους. Μείωση του υψηλού ναύλου μεταφοράς επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων, χωρίς αυτό το κόστος να μετακυλιστεί μέσω επιδοτήσεων ή άλλων τρόπων στον κρατικό προϋπολογισμό. Εξασφάλιση της δουλιάς των ναυτεργατών και βελτίωση των δικαιωμάτων τους.

Σε άμεση αντίδραση των κατοίκων των νησιών στην «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών γραμμών καλεί και η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Σάμου για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στη δουλιά

Με νέες κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Από τη συμμετοχή των εργαζομένων στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Από τη συμμετοχή των εργαζομένων στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης
Με νέα κάθοδο στην Αθήνα και ενδεχόμενο αποκλεισμό της Εθνικής οδού στο ύψος των Τεμπών κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα, απαιτώντας την πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου και τη διασφάλιση των 600 θέσεων εργασίας. Απέναντι στον εμπαιγμό κυβέρνησης και τραπεζών, που προσπαθούν να κάμψουν τον αγώνα τους μιλώντας μια για «μερική λειτουργία» και μια για «ορθολογική λειτουργία» του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, ξεκαθαρίζουν πως δε διαπραγματεύονται το δικαίωμά τους στη δουλιά.

Αυτό το μήνυμα έστειλαν και ανήμερα της 25ης Μάρτη, παρελαύνοντας μετά τη μαθητική νεολαία, παρά την προσπάθεια της Αστυνομίας να εμποδίσει την είσοδό τους στο χώρο της παρέλασης. Αλλά και με τη σημερινή τους κινητοποίηση, που θα ξεκινήσει με αποκλεισμό των Τεμπών από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 11 μ.μ. στην περίπτωση που η εταιρία δε δεχτεί να παρίσταται εκπρόσωπός των εργαζομένων στη Γενική Συνέλευση των μετόχων την Τετάρτη στην Αθήνα. Για την ίδια μέρα, οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρίας.

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Το θέμα έφερε και στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης ο βουλευτής του Κόμματος Αγγελος Τζέκης. «Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το ΔΣ των τραπεζών, που αυτή διορίζει, να σταματήσει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου γιατί αυτή χαράζει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων (Εμπορική Τράπεζα κ.α.)» σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ. Και ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς «αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να αναλάβει με κρατική ενίσχυση την επαναλειτουργία του εργοστασίου, χωρίς να χαθεί καμιά θέση εργασίας και διασφαλίζοντας τα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Στήνουν συνέδριο νοθείας

Παρατυπίες στην «εκλογή» αντιπροσώπων από πρωτοβάθμια σωματεία - σφραγίδες καταγγέλλουν στελέχη του ΠΑΜΕ

Για «εκλογομαγειρέματα» με σωματεία «σφραγίδες» και «φαντάσματα», καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, η παράταξη της ΕΣΑΚ. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ - οι Β. Κρανιάς, Λ. Κουκουζέλης, Σπ. Σαριδάκης, κατήγγειλαν ότι τα «μαγειρέματα» της πλειοψηφίας, όπως και οι εν κρυπτώ διαδικασίες για την υποβολή υποψηφιοτήτων - η προθεσμία έληξε χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική ανακοίνωση μέσω του Τύπου - γίνονται για την ανάδειξη αντιπροσώπων προς όφελός της, ενόψει του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του ΕΚΚ, που διεξάγεται στις 2 Απρίλη.

«Το τελευταίο διάστημα - τόνισε ο Β. Κρανιάς - σωματεία σφραγίδες ή και νεκραναστημένα στα χαρτιά σωματεία - φαντάσματα "βγάζουν" αντιπροσώπους. Γίνονται παρωδίες εκλογών, στις οποίες "ψηφίζουν" χωρίς Εφορευτικές Επιτροπές, κάποιοι ψηφίζουν στο όνομα άλλων, ακόμα και γνωστοί συνδικαλιστές, ή πρόεδροι σωματείων και κάποιοι έχουν ψηφίσει και έχουν βγάλει αντιπροσώπους δύο φορές».

Ο Β. Κρανιάς, ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αφορά στις «εκλογές» στο Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδομικών και Τεχνικών Εργασιών Νομού Καρδίτσας, που η θητεία του έληξε το 1990 και επανασυστήθηκε στις 17 Γενάρη 2006, ενώ υπάρχει ήδη άλλο σωματείο του κλάδου. Οπως είπε, «η Δικαστική Αντιπρόσωπος, το Σάββατο, 11 - 3 - 2006, σε ερώτησή μας για τη διάρκεια της διαδικασίας την επόμενη μέρα, απάντησε ότι θα ψηφίζουν από 12 το μεσημέρι μέχρι 2 μ.μ. Εμείς βρήκαμε ουρά στις 11.45 μ.μ. και μάλιστα ψήφιζαν χωρίς έλεγχο ταυτοπροσωπίας, άτομα άσχετα με το οικοδομικό σωματείο που υποτίθεται πως είχε εκλογές».

Στη συνέχεια κατήγγειλε ότι την περασμένη Τετάρτη, στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚ «η πλειοψηφία αρνήθηκε να προγραμματιστεί έλεγχος των πρακτικών εκλογής των αντιπροσώπων πριν την πραγματοποίηση του συνεδρίου». Και υπογράμμισε: «Καταγγέλλουμε αυτές τις ενέργειες που θυμίζουν μαύρες εποχές στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το ΠΑΜΕ δε θα συναινέσει στην πλαστογράφηση της θέλησης των εργαζομένων. Καλούμε τους εργαζόμενους της Καρδίτσας, ν' ανακόψουν αυτή την πορεία. Να ενταχθούν μαζικά στα ταξικά σωματεία που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ για την αποτροπή της επίθεσης από το κεφάλαιο και τους υπηρέτες του».

ΠΕΜΕΝ
Αύριο η Γενική Συνέλευση

Κάλεσμα σε όλους τους μηχανικούς να πάρουν μαζικά μέρος στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ (την πρώτη μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες) απευθύνει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ταξικού σωματείου. Η Συνέλευση θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 10 το πρωί στα γραφεία της Ενωσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ