Τρίτη 28 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΣ ΝΑΤ
Αναγκαία όσο ποτέ η κλιμάκωση της πάλης

Ανακοίνωση - κάλεσμα των ταξικών σωματείων, με αφορμή τις πρόσφατες φιλοεφοπλιστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και τη στάση της πλειοψηφίας στην ΠΝΟ

«Η ανάγκη κλιμάκωσης συντονισμού των αγώνων των ναυτεργατών μαζί με όλους τους εργαζόμενους με το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους, είναι περισσότερο από πριν αναγκαίο». Το κάλεσμα αυτό απευθύνουν τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ-ΝΑΤ) με χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού, καταγγέλλοντας τα νέα φιλοεφοπλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος των ναυτεργατών, των νησιωτών, συνολικά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων με την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών και από το λιμάνι του Πειραιά.

Τα ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν ότι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την οδηγία - κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαιτεί νέες υποχωρήσεις από τους ναυτεργάτες, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Ενώ μέσω του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας φτάνει στο σημείο να απαιτεί από τους ναυτεργάτες να αποδεχτούν και την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας. Αξίωση που αποτυπώνεται στην προϋπόθεση που θέτει ο υπουργός Κεφαλογιάννης ότι για να αρθεί το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, η ΠΝΟ πρέπει να δεσμευτεί να γίνεται ένα δρομολόγιο ανά προορισμό σε περίπτωση απεργίας.

Τα σωματεία ξεκαθαρίζουν προς τους ναυτεργάτες ότι το θράσος του ο υπουργός, η κυβέρνησή του και οι εφοπλιστές, το αντλούν κι από την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ (ΣΥΝ) της Διοίκησης της ΠΝΟ. Η πλειοψηφία αυτή, όπως αναφέρεται, αφού αποδέχτηκε την πρόσκληση - πρόκληση του υπουργού για «διάλογο», ενώ είναι σε πλήρη ισχύ η πολιτική επιστράτευση, επιχειρεί να εμποδίσει τη συνέχεια του αγώνα των ναυτεργατών κι αρνείται ακόμα και να συνεδριάσει η διοίκηση, όπως απαιτούν τα τρία σωματεία.

Κινητοποιήσεις στα νησιά

Σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη, 30 Μάρτη και στην προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία ΚΤΕΛ, καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Λήμνου, η Παναιγαιακή Επιτροπή Λήμνου για τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες, ενάντια στην απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών, προβάλλοντας το ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο της Επιτροπής για συγκοινωνίες προς όφελος του λαού. Θα ακολουθήσει πορεία στο λιμάνι της Μύρινας.

Η Επιτροπή με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι δε συμμετείχε στην πρόσφατη σύσκεψη που διοργάνωσαν ο έπαρχος και οι δήμαρχοι του νησιού, «γιατί δεν ήθελε να νομιμοποιήσει μια ακόμη κοροϊδία σε βάρος του λημνιακού λαού». Τονίζει ότι όλοι αυτοί το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έκαναν τίποτα ενώ το πρόβλημα των συγκοινωνιών χειροτέρευε, δε συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των ναυτεργατών και ευαισθητοποιήθηκαν τώρα παραμονή της θερινής τουριστικής περιόδου και λίγους μήνες πριν τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

Η Παναιγαιακή Επιτροπή καλεί όλους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, προβάλλοντας το δικό τους πλαίσιο αιτημάτων και ενωμένοι με τους άλλους κατοίκους των νησιών και τους ναυτεργάτες να διεκδικήσουν, ανάμεσα σε άλλα:

Δημιουργία δημόσιου ενιαίου εθνικού φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και παραμονή της «Ολυμπιακής» στο Δημόσιο. Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με φτηνά εισιτήρια. Απρόσκοπτη τακτική σύνδεση (καθημερινή για τη Λήμνο), χειμώνα καλοκαίρι, των νησιών με την ηπειρωτική (κεντρική και βόρεια) Ελλάδα και μεταξύ τους. Μείωση του υψηλού ναύλου μεταφοράς επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων, χωρίς αυτό το κόστος να μετακυλιστεί μέσω επιδοτήσεων ή άλλων τρόπων στον κρατικό προϋπολογισμό. Εξασφάλιση της δουλιάς των ναυτεργατών και βελτίωση των δικαιωμάτων τους.

Σε άμεση αντίδραση των κατοίκων των νησιών στην «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών γραμμών καλεί και η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Σάμου για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονισμένη δράση για την ακτοπλοΐα(2006-05-11 00:00:00.0)
Αγωνιστικός αναβρασμός σε νησιά και καταπέλτες(2006-05-09 00:00:00.0)
Παναιγαιακή κινητοποίηση την Παρασκευή(2005-05-24 00:00:00.0)
Μεγάλη επιτυχία της χτεσινής παννησιώτικης κινητοποίησης(2004-11-25 00:00:00.0)
Την Τετάρτη η μεγάλη κινητοποίηση(2004-11-21 00:00:00.0)
Ξεκινούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα νησιά(2004-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ