ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Επέβαλαν την καταβολή δεδουλευμένων στους ναυτεργάτες

Κινητοποιήσεις χτες σε πλοία εταιριών που δεν έχουν πληρώσει μισθούς για μήνες

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Θετικά αποτελέσματα καταγράφει η μάχη που άρχισαν από χτες οι ναυτεργάτες, ενάντια στο όργιο της απλήρωτης εργασίας στα ακτοπλοϊκά πλοία. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, που αποφασίστηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, τα πληρώματα επέβαλαν την καταβολή των δεδουλευμένων μηνών στους 60 περίπου ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία της γραμμής του Αργοσαρωνικού «ΑΧΑΙΟΣ», «ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ» και «ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΛΛΑΣ» της HSW.

Στο πλευρό τους, βρέθηκαν οι ναυτεργάτες των πλοίων της ΝΕΛ, «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», «ΑΚΟΥΑ ΤΖΟΥΕΛ», «ΑΚΟΥΑ ΜΑΡΙΑ» και «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», οι οποίοι είναι και αυτοί απλήρωτοι για μήνες. Επίσης, οι ναυτεργάτες των πλοίων της εταιρείας ΑΝΕΚ, «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» και «ΟΛΥΜΠΙΚ ΤΣΑΜΠΙΟΝ», οι οποίοι έχουν μήνες να πληρωθούν, έκαναν κοινή συγκέντρωση στην τραπεζαρία του πρώτου πλοίου και απέσπασαν δέσμευση από τον αρχικαπετάνιο της εταιρείας ότι από αύριο θα αρχίσει η καταβολή των δεδουλευμένων και ότι πριν από το Πάσχα θα έχουν εξοφληθεί όλοι.

Κορύφωση της χτεσινής κινητοποίησης ήταν η συγκέντρωση που έγινε από τους ναυτεργάτες όλων των πλοίων έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΝΕΛ, με αίτημα να καταβληθούν οι μισθοί των συναδέλφων τους. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου κατήγγειλε την πολιτική που προωθεί τη μαύρη ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία στα καράβια για τα κέρδη των εφοπλιστών και αφήνει ταυτόχρονα χωρίς καράβια τα νησιά. Τόνισε ακόμα ότι αυτή η συμμετοχή των πληρωμάτων είναι και η κατάλληλη απάντηση σε αυτούς που προσπαθούν να υπονομεύσουν τους αγώνες των ναυτεργατών, με το πρόσχημα ότι τάχα φοβούνται να αγωνιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την άποψη εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΡΙΖΑ), Αν. Νταλακογιώργος, στη διάρκεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ. Σήμερα η κινητοποίηση θα συνεχιστεί στα πλοία «ΠΡΕΒΕΛΗ», «Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ» κ.ά.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στις αρχαιρεσίες, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Στις εκλογές συμμετείχαν 3.050 εργαζόμενοι, 209 περισσότεροι από το 2012. Η παράταξη της ΔΑΣ έλαβε 2.530 ψήφους (από 2.330 το 2012), ποσοστό 85,33% και 15 έδρες στην κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου.

«Οι εκατοντάδες εγγραφές το τελευταίο κυρίως δίμηνο και οι 3.050 συνάδελφοι που με την ψήφο τους κατέταξαν το Συνδικάτο σαν ένα από τα πιο ισχυρά και μαζικά, ταξικά Συνδικάτα της χώρας, δίνουν σε όλους εμάς που έχουμε την ευθύνη της διοίκησης για ακόμη δυο χρόνια, αισιοδοξία, ενθουσιασμό, δύναμη αλλά και την ευθύνη να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερα βήματα για την ανασύνταξη του κινήματος», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ξεχωριστή αναφορά κάνει το Συνδικάτο στη «συμμετοχή των νέων σε ηλικία συναδέλφων, ιδιαίτερα όσων εργάζονται με το καθεστώς της μαθητείας και των προγραμμάτων κατάρτισης, τόσο στην οργάνωση των εκλογών, όσο και στην ίδια την εκλογική διαδικασία». Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Η επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του κλάδου να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση της ταξικής γραμμής του Συνδικάτου το επόμενο δύσκολο χρονικό διάστημα, που η αντεργατική επίθεση θα ενταθεί, με στόχο όσα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει.

Η καταδίκη των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που εκφράστηκε στις εκλογές για όλα τα όργανα του μεγαλύτερου Συνδικάτου του κλάδου, δείχνει το δρόμο για την ουσιαστική αλλαγή των συσχετισμών που πρέπει να συντελεστεί σε όλα τα σωματεία, προκειμένου να προχωρήσει η ανασύνταξη του κινήματος και να απαλλαγούμε από τα δεκανίκια της εργοδοσίας».

48ωρη απεργία στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Απεργία στις 3 και 4 Απρίλη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Την πρώτη μέρα θα οργανώσουν πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει το «Βοήθεια στο Σπίτι» (φροντίδα ηλικιωμένων). Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη λειτουργία του προγράμματος, με αποτέλεσμα σε πολλούς δήμους να υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών 6 έως 7 μήνες.

Μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής είναι και τα μέτρα που ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, με την παράδοσή τους σε «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» (ΜΚΟ) και «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ), οι οποίες λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Ηδη, σε μια σειρά από δήμους, ΚΟΙΝΣΕΠ παρέχουν υπηρεσίες για παιδικούς σταθμούς, αθλητισμό, ωδεία κ.ά., τις οποίες πληρώνουν έμμεσα ή άμεσα οι δημότες.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απασχολούνται με ετήσιες συμβάσεις, που ανανεώνονται συνεχώς, περίπου 3.500 εργαζόμενοι, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους. Πρόκειται για πρόγραμμα που λήγει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και δίνονται παρατάσεις εδώ και πολλά χρόνια - αυτή τη φορά λήγει το Σεπτέμβρη του 2014 - δημιουργώντας συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας.

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στους ιδιωτικούς υπαλλήλους

Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή οι εκλογές στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων Αθήνας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή, στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ πήραν μέρος 917 εργαζόμενοι (από 1.014 το 2012). Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, που αποτελούσε και το μοναδικό συνδυασμό, έλαβε 915 ψήφους (από 996) και κατέλαβε το σύνολο των 11 εδρών. Για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η ΔΑΣ έλαβε 913 ψήφους, όσες και το σύνολο των ψηφισάντων, εξέλεξε 9 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία (από 10) και 12 αντιπροσώπους στο ΕΚΑ (από 13).

Το σωματείο χαιρετίζει τους εκατοντάδες εργαζόμενους που πήραν μέρος στις αρχαιρεσίες και σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Η μικρή μείωση τη συμμετοχής οφείλεται κύρια στη μεγάλη ανεργία στο χώρο των ιδιωτικών υπαλλήλων, στο κλείσιμο πολλών μικρών και μεγάλων εταιρειών του χώρου, αλλά και στη συμμετοχή σε αυτές τις αρχαιρεσίες μόνο του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ, της παράταξης που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Οι άλλες παρατάξεις όχι μόνο δε συμμετείχαν αυτή τη φορά με ψηφοδέλτιο αλλά, επιπλέον, τα μέλη τους ούτε και ψήφισαν».

Σήμερα η καταβολή των συντάξεων

Σήμερα, Παρασκευή, θα γίνει η πληρωμή όλων των συντάξεων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για το μήνα Απρίλη, ενώ οι συντάξεις του ΤΑΠ - ΟΤΕ θα καταβληθούν την επομένη εργάσιμη, 31/03/2014.

Αναβλήθηκε η δίκη των 23 αγροτών

Αναβολή για τις 10 Οκτώβρη 2014 πήρε η δίκη 23 αγροτών από την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, ανάμεσά τους και οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των τριών νομών, Βαγγέλης Μπούτας, Ρίζος Μαρούδας και Απόστολος Θωμόπουλος. Κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στην αγροτική κινητοποίηση του 2010. Ως μάρτυρες κατηγορίας, εκτός από έναν αστυνομικό, έχουν κληθεί να καταθέσουν ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας - Κεντρικής Ελλάδας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της κινητοποίησης του 2010, τα τρακτέρ των αγροτών ήταν παραταγμένα από τις 18 έως τις 28 Γενάρη κατά μήκος της Εθνικής Οδού, στο ύψος του Κόμβου της Νίκαιας, χωρίς να αποκλείουν το οδόστρωμα. Ωστόσο, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και μεγαλοξενοδόχοι της περιοχής, εξαπέλυαν συνεχείς συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον των αγωνιζομένων αγροτών και ζητούσαν την επέμβαση των κατασταλτικών μηχανισμών για να σταματήσει ο αγώνας, επειδή -όπως ισχυρίζονταν- έπληττε τα συμφέροντα της βιομηχανίας και του τουρισμού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ