ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Απλήρωτοι από το Γενάρη

«Σκλάβοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ που παραμένουν εδώ και τρεις μήνες απλήρωτοι. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ μετά από σχετική ερώτηση που έκανε στέλεχος του ΠΑΜΕ που συμμετέχει στη διοίκηση ως εκπρόσωπος των εργαζομένων. Το Διοικητικό Συμβούλιο ουσιαστικά ένιψε τας χείρας του παραπέμποντας το θέμα στα αρμόδια υπουργεία.

Στην ουσία ο ΟΑΕΔ παραδέχεται πως εκατοντάδες σπουδαστές όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται ως μαθητευόμενοι σε διάφορους εργοδότες μένουν απλήρωτοι για τρεις μήνες, καθώς καθυστερεί η έγκριση της επιδότησης που τσεπώνουν οι εργοδότες προκειμένου να δέχονται μαθητευόμενους στις επιχειρήσεις τους. Την ίδια στιγμή που τα μεροκάματα των μαθητευόμενων συρρικνώνονται σε επίπεδα φιλοδωρήματος, οι σπουδαστές πρέπει να περιμένουν ακόμα και μήνες για να πληρωθούν τα ποσά αυτά.

Ανακοίνωση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ

Την ισοπέδωση των μισθών των σπουδαστών των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ καταγγέλλει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ και επισημαίνει πως η συγκεκριμένη εξέλιξη ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη των εργοδοτών να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους με επιδοτούμενους μαθητευόμενους.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η συνολική κατρακύλα στους μισθούς άγγιξε το ήδη φτηνό μεροκάματο των μαθητών των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Το ήδη χαμηλό μεροκάματο των 23 ευρώ που έπαιρναν οι μαθητές ως τώρα στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης πετσοκόβεται κατ' αναλογία με τους υπόλοιπους μισθούς και φτάνει στα 18 ευρώ. Την ίδια στιγμή η επιδότηση του ΟΑΕΔ στην εργοδοσία μένει ανέγγιχτη στο ποσό των 12 ευρώ, ποσό το οποίο είχε αυξηθεί από πέρσι. Δηλαδή στο μεροκάματο των 18 ευρώ οι εργοδότες βάζουν από την τσέπη τους 6 ευρώ, δηλαδή ούτε 1 ευρώ την ώρα. Αποτελεί τον ορισμό του φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, μισοάνεργου - μισοκαταρτιζόμενου, της τζάμπα εργασίας για τους εργοδότες, της αντικατάστασης των εργαζομένων που εργάζονται με σταθερή εργασία με φτηνούς μαθητευόμενους.

Παράλληλα, σε αρκετές σχολές και ειδικότητες σε όλη τη χώρα, οι μαθητές παραμένουν απλήρωτοι για 2 και 3 μήνες, με άγνωστη την ημερομηνία καταβολής των δεδουλευμένων. Επίσης, δεκάδες μαθητές σε κάθε ειδικότητα κάθονται περιμένοντας πρακτική άσκηση.

Οι καθηγητές των ΕΠΑΣ, μαζί με τον αγώνα για σταθερή και μόνιμη εργασία που δίνουν αυτήν την περίοδο, έχουν καθήκον να απαντήσουν μαζί με τους μαθητές στην επιδείνωση της ζωής των μαθητών και των οικογενειών τους.

Καλούμε τους μαθητές των ΕΠΑΣ στους μεγάλους χώρους δουλειάς που εργάζονται, να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, να πυκνώσουν τις γραμμές τους. Τα σωματεία να μπουν στις σχολές, να πάρουν πρωτοβουλίες οργάνωσης των μαθητών, απάντησης στα μέτρα που τσακίζουν το μεροκάματο, στην τζάμπα εργασία για τους εργοδότες. Με το ΠΑΜΕ μπροστά, με ρωμαλέο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπορούμε να τους σταματήσουμε. Σκλάβοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε».

Να καταργηθούν τα δίδακτρα στα δημόσια ΙΕΚ

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Motion Team

Την κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής του Γιάννης Ζιώγας, με αφορμή την κατάσταση στο ΙΕΚ της Σίνδου Θεσσαλονίκης.

Οπως εξηγεί ο βουλευτής: «Με αυτόματη διαγραφή από τους καταλόγους των σπουδαστών του δημόσιου ΙΕΚ Σίνδου Θεσσαλονίκης απειλούνται αρκετοί σπουδαστές του, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα, αφού δεν θα έχει εκδοθεί από το σύστημα απόδειξη πληρωμής γι' αυτά. Οι σπουδαστές πετιούνται έξω από το Δημόσιο ΙΕΚ, αφού χωρίς απόδειξη δεν θα τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν στις τελικές εξετάσεις. Πρόκειται για παιδιά οικογενειών που εξαιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Προβλήματα όμως στην καταβολή των διδάκτρων αντιμετωπίζουν και άλλοι σπουδαστές και όχι μόνο του ΙΕΚ Σίνδου. Πολλοί απ' αυτούς αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες. Παράλληλα στο ΙΕΚ Σίνδου υπάρχουν ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, πολλοί χώροι δεν έχουν θέρμανση, οι καθηγητές παραμένουν απλήρωτοι, ενώ από τις ελάχιστες υποτροφίες που υπόσχονται κάθε χρόνο, μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ.

Αυτή είναι η "δημόσια και δωρεάν" Παιδεία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που και με τη σημερινή συγκυβέρνηση γίνεται ακόμα πιο ταξική. Μπαίνουν όροι και φραγμοί στους σπουδαστές για να πάρουν μια ψευτοκατάρτιση, καθιστώντας την παράλληλα προνόμιο μόνο για αυτούς που μπορούν να πληρώνουν τα δίδακτρα, τη στιγμή που από τα κρατικά ταμεία δίνονται συνεχώς επιδοτήσεις στις τράπεζες, τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Ενώ η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από "αυτόματες" ρυθμίσεις απόρριψης για όσους σπουδαστές αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Οι σπουδαστές του ΙΕΚ Σίνδου μέσα από την Επιτροπή του Συλλόγου Σπουδαστών στέκονται αλληλέγγυοι στους συναδέλφους τους και έχουν συλλέξει υπογραφές με αίτημα να μη διωχθεί από το ΙΕΚ κανένας που αδυνατεί να πληρώσει τα δίδακτρα.

Είναι ανάγκη η εκπαίδευση να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν με ευθύνη του κράτους», καταλήγει ο βουλευτής στο κείμενο της Ερώτησης και ρωτά τον υπουργό Παιδείας:

  • Τι μέτρα θα λάβει για να συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα;
  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση των διδάκτρων στα Δημόσια ΙΕΚ;.
Πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει τα εξής:

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 12 μ. θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοίκησης του ΤΕΙ Πειραιά, για το κούρεμα των αποθεματικών των ΤΕΙ και τα προβλήματα στη λειτουργία τους. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

-- Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Λαμία, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Θα περιοδεύσει στη Μαγνησία. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει: Στη 1 μ.μ. επίσκεψη στους εργαζόμενους της ΜΕΚ και ΒΕΚ στο χώρο του εργοστασίου. Στις 5 μ.μ. συνάντηση στο Ξενοδοχείο ΠΑΡΚ με τη Διοίκηση του Σωματείου εργαζομένων της ΚΟΝΤΙ. Στις 6 μ.μ. συνέντευξη Τύπου. Στις 8 μ.μ. ομιλία σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Την Παρασκευή 30/3:

-- Στις 12:30 μ.μ., περιοδεία και ομιλία σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΣ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΛ
Κινητοποιούνται ενάντια στο πετσόκομμα των μισθών τους

Σε κινητοποίηση ενάντια στις μειώσεις των μισθών τους βρίσκονται από την περασμένη Πέμπτη οι σπουδαστές στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Οι σπουδαστές που παράλληλα εργάζονται, κάνοντας την πρακτική τους στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή μεροκάματων της τάξης των 18 ευρώ, που δρομολογούνται με βάση εγκύκλιο του ΟΑΕΔ. Εχουν προχωρήσει σε κατάληψη της σχολής τους, καθώς με τα κουτσουρεμένα τους μεροκάματα πρέπει όχι μόνο να επιβιώσουν οι ίδιοι, αλλά και πολλοί από αυτούς να συνεισφέρουν στο εισόδημα της οικογένειάς τους.

Στο πλευρό των σπουδαστών βρίσκονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθέας». Στηρίζουν τον αγώνα τους κόντρα στις πιέσεις που δέχονται από τη διοίκηση της εταιρείας, που με νομικές προφάσεις για την υποχρεωτικότητα των μειώσεων προσπαθεί να θέσει τέρμα στην κινητοποίηση των σπουδαστών.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org