ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
Σελ. /32
Κρίσιμες επιλογές

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές στον αστικό Τύπο από το υπουργείο Εργασίας προωθείται διάταξη σύμφωνα με την οποία αν δεν καταβάλει στο ασφαλιστικό ταμείο ο εργοδότης τις εισφορές, δεν θα δικαιούται παροχών ο εργαζόμενος. Αν είναι έτσι πρόκειται για εφιάλτη. Εξαφανίζει όποιο ίχνος κοινωνικής ασφάλισης είχε απομείνει, οδηγεί σε έναν σύγχρονο Καιάδα.

***

Σε όποια παραλλαγή τους τέτοιου είδους εξελίξεις δεν έχουν σχέση με κάποια διαστροφή των κυβερνώντων. Είναι άμεσο αποτέλεσμα ενός γεγονότος: Οτι ο καπιταλισμός στην κρίση του γίνεται ξεδιάντροπα βάρβαρος. Και τώρα πια όλα τα προσχήματα έχουν πέσει, καθώς η πραγματικότητα έχει πετάξει στα σκουπίδια καθένα από τους χαρακτηρισμούς που δίνονταν στην κρίση για να μη φανεί ότι αυτή έχει ένα μόνο χαρακτηριστικό: Οτι είναι μια βαθιά συγχρονισμένη καπιταλιστική οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης με εξαιρετικά δύσκολα τα σημάδια της ανάκαμψης.

Τώρα πια, μπροστά στην επιτακτική ανάγκη του συστήματος να ξεπεράσει την κρίση τσακίζοντας την εργατική τάξη, όλοι σχεδόν είναι υποχρεωμένοι να μιλούν για την κρίση με το όνομά της, να την χαρακτηρίζουν κρίση του συστήματος, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρ' όλα αυτά επιμένει να ισχυρίζεται πως υπάρχει δυνατότητα διαχείρισής της από μια κυβέρνηση καλών προθέσεων με την δική του ασφαλώς συμμετοχή. Ισχυρισμός που παροπλίζει όσους ακόμα από καλή πρόθεση παρακολουθούν αυτού του τύπου τις τυχοδιωκτικές μεταλλάξεις, την ώρα που πια γίνεται όλο και πιο καθαρό πως καταλύτης για την αναγκαία ανατροπή, μπορεί να είναι μόνο ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα βρίσκεται σε πορεία ρήξης με την αιτία: Τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.

***

Οι ίδιοι οι καπιταλιστές, το κράτος τους και η πολιτική εκπροσώπησή τους δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας: «Δεν πρέπει να μείνει τίποτα όρθιο κι απ' τα ελάχιστα που μπορούν ακόμα να θυμίζουν παλιότερες κατακτήσεις εργαζομένων». Η επιθετικότητα με την οποία το ΠΑΣΟΚ προωθεί τα αντεργατικά μέτρα, συναντά την εξίσου έντονη επιθετικότητα της ΝΔ, όχι μόνο γιατί μαζί έχουν συνυπογράψει τα περισσότερα από τα μέτρα της σύγχρονης βαρβαρότητας, αλλά και γιατί είναι ενιαίο το συμβόλαιο που εκτελούν για λογαριασμό της τάξης που εκφράζουν. Κατάσταση που επιβάλλεται πλέον να προβληματίσει σοβαρότατα όσους ακόμα από τους εργαζόμενους ακουμπάνε κάποιες από τις ελπίδες τους σ' αυτά τα κόμματα.

Αποδεικνύεται πλέον αυτό που εξ αρχής μόνο το ΚΚΕ εκτιμούσε: Οτι βρισκόμασταν - και τώρα πια είναι πράξη - μπροστά σε μια τεράστια επιχείρηση αφαίρεσης όλων όσα οι ταξικοί αγώνες είχαν επιβάλει σαν επιμέρους δικαιώματα. Δικαιώματα πολύ πίσω από το πραγματικό - το κύριο δικαίωμα των εργατών να είναι κάτοχοι του πλούτου που παράγουν, δικαιώματα όμως που βελτίωναν τη ζωή τους.

***

Σ' αυτή την πορεία ο αστικός Τύπος, συντονισμένος απόλυτα με τις επιδιώξεις της τάξης που εκφράζει, έχει απογειωθεί ως προς την διαστροφή της πραγματικότητας:

Η σφαγή παρουσιάζεται σαν παροχή.

- Στο Ασφαλιστικό παρουσιάζουν τα μέτρα που νομοθετούν σαν κυνήγι κακοπληρωτών, ενώ βήμα - βήμα ολοκληρώνουν την εφαρμογή των ατομικών λογαριασμών ασφάλισης ως το σημείο που να εξαφανίσουν κάθε τι που παραπέμπει σε κοινωνική ασφάλιση.

- Στη φορολογία μιλάνε για παροχή επιδομάτων στους φτωχούς, ενώ με το φορολογικό που έχουν έτοιμο για μετά τις εκλογές, αυξάνουν κι άλλο τη φορολογία, έτσι που τελικά να μοιάζει παράδεισος το ισχύον φορολογικό όπου στο όνομα της ισότητας όσο πιο φτωχός είσαι τόσα περισσότερα πληρώνεις.

***

Στην πράξη οι καπιταλιστές έχουν ήδη σχεδόν όλα όσα ζητούσαν. Οι εργασιακές σχέσεις όπως αποτυπώνονται στην έρευνα των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών το μαρτυρούν. Παρ' όλα αυτά η επίθεση είναι ακόμα μπροστά. Το βεβαιώνουν τα άρθρα που επιχειρούν να ενοχοποιήσουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων, άρθρα που επιχειρούν να φρεσκάρουν τη θεωρία των «ρετιρέ» σε μια προσπάθεια αυτή τη φορά να κάνουν συμμάχους τους στην αντεργατική επέλαση ακόμα κι αυτούς τους απόμαχους της δουλειάς. Εκείνους, δηλαδή, τους οποίους λίγους μήνες πριν οι ίδιοι κονδυλοφόροι τους χαρακτήριζαν «βαμπίρ» που έκλεβαν το μέλλον των παιδιών τους.

***

Ο συναγερμός που έχει σημάνει από καιρό το ΚΚΕ γίνεται εντονότερος από την ανάλυση των μέτρων που πλέον παίρνουν και χαρακτήρα νομοσχεδίων, άσχετα αν θα ψηφιστούν από αυτήν ή την επόμενη Βουλή.

Γεγονός που αναδεικνύει την τεράστια σημασία που αποκτούν οι συσχετισμοί και στο κίνημα και στη Βουλή. Η ανάγκη δηλαδή και να παρεμποδίζεται σήμερα από τους αγώνες η εφαρμογή αυτής της πολιτικής, αλλά και η επόμενη αστική κυβέρνηση να μην μπορεί να προωθήσει αυτήν την πολιτική. Εκλογικά αυτό σημαίνει μαζική εγκατάλειψη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου - όποια απόχρωση κι αν έχουν. Και παράλληλα όσο το δυνατόν πιο ισχυρό ΚΚΕ, για όσο το δυνατόν πιο ισχυρό λαϊκό κίνημα, όλο και ικανότερο να ανοίγει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία.


Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ: «Προωθούν (...) την υποβολή από την 1η Ιουλίου, ανά μήνα των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων με υποχρεωτική τη δήλωση και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών (...) την καταβολή των εισφορών και των μισθών υποχρεωτικά μέσω τραπεζών (...) Αν προκύπτει διαφορά ανάμεσα σε όσα δηλώθηκαν και σε εκείνα τα οποία καταβλήθηκαν θα εκδίδεται και θα επιδίδεται Πράξη Οφειλής και οι παροχές των ασφαλισμένων θα δίνονται μόνο μετά την παραλαβή της σχετικής πράξης από τον υπόχρεο εργοδότη» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΩ ΓΙΑΝΝΗ...: «Θα υπάρχει αναφορά και στην προοπτική κατάργησης των φοροαπαλλαγών με την πρόβλεψη αντικατάστασής τους από κοινωνικά επιδόματα για τους οικονομικά ασθενέστερους» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ: «Φορολογούμενοι χωρίς παιδιά και εισοδήματα μεγαλύτερα από 5.000 και μέχρι 12.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά ετήσιο φόρο εισοδήματος από 50 έως και 700 ευρώ. Εάν έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ θα χρεωθούν με επιπλέον φόρους από 700 έως 900 ευρώ. Οσοι βαρύνονται με ένα ή δύο παιδιά και έχουν εισοδήματα πάνω από 7.000 και μέχρι 32.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν φόρους αυξημένους από 100 έως και 1.040 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 15.000 έως 32.000 ευρώ θα πληρώσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος έξτρα φόρο κατά 540 έως και 2.750 ευρώ» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

Ο,ΤΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ: «Ο χαρακτηρισμός "ζούγκλα" είναι πλέον ανεπαρκής για να αποδώσει την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας (...) Καταγράφονται: εργαζόμενοι χωρίς να πληρώνονται. Πλήρης απασχόληση που μετατρέπεται σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία, με ανάλογη μείωση αποδοχών. Προσλήψεις με το σταγονόμετρο και μόνο σε ευέλικτες μορφές εργασίας. Και ανασφάλιστη απασχόληση. Η μονομερής μετατροπή της πλήρους σε εκ περιτροπής εργασία (τετραήμερο ή τριήμερο) έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας καθώς το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.940% σε σχέση με το 2010» (το θέμα στο ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ).

Μ' ΕΝΑ ΣΜΠΑΡΟ ΠΟΛΛΑ ΤΡΥΓΟΝΙΑ: «Παρ' όλη τη σκληρότητα των μέτρων λιτότητας (...) χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Η μεγάλη απειλή (...) ήταν και τώρα πλέον έχει γιγαντωθεί, οι ανάγκες υποστήριξης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας (...) Ολόκληρη η Αριστερά, το σύνολο των συνδικαλιστών, οι διευθυντές των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, κάποιοι καθηγητές ή δήθεν "καθηγητές", η αγέλη των κίτρινων Μέσων Ενημέρωσης και βεβαίως, οι λαϊκιστές πολιτικοί έχουν ολόκληρη και αδιαίρετη την ευθύνη. Σε αυτούς πρέπει να τα ρίχνουν οι συνταξιούχοι και όσοι δικαίως περιμένουν ένα αξιοπρεπές κοινωνικό επίδομα και όχι σε όσους υποστηρίζουν την ανάγκη εξυγίανσης» (από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΜΠΟΔΙΣΤΕ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ συγκέντρωσης μεταναστών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σχέδιο για 30 κέντρα λαθρομεταναστών

Η ΑΥΓΗ: Προεκλογικά στρατόπεδα συγκέντρωσης

Ο ΛΟΓΟΣ: Πώς θα γίνει το νέο «ψαλίδισμα» στις επικουρικές

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σύγχυση με τα ακίνητα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τεκμήρια και φόροι σε αυθαίρετα - ημιυπαίθριους

ΤΑ ΝΕΑ: Προεκλογικό θεάτρο με τα αυθαίρετα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Χαράτσι και στα αγροτεμάχια

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οδηγός για το Ε1

ΕΘΝΟΣ: Στάση μισθών από 150.000 επιχειρήσεις

ΑΥΡΙΑΝΗ: Προεκλογικός καυγάς ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η ΝΙΚΗ: 3 βήματα για να μειώσετε το νοίκι στο μισό

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Καταρρέει το Δημόσιο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το πλαστό δίλημμα

«Η αστική προπαγάνδα, τα επιτελεία των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ο ΣΕΒ λένε ότι κριτήριο της ψήφου είναι να κυβερνηθεί η χώρα αποτελεσματικά. Οταν λένε να κυβερνηθεί η χώρα εννοούν: Να υλοποιηθούν το αντιλαϊκό μνημόνιο, οι αντεργατικοί εφαρμοστικοί του νόμοι, η δανειακή σύμβαση, αυτά όλα πάνε πακέτο, όπως και όλες οι αντιδραστικές συνθήκες που ψηφίστηκαν στη Βουλή. Εννοούν, επίσης, να έχουν λυμένα τα χέρια για τα νέα ακόμη πιο άγρια μέτρα που έρχονται στη συνέχεια, αρχής γενομένης τον Ιούνη, όπως ήδη έχουν εξαγγείλει. Διαφορετικά, λένε, έρχεται το χάος.

Το πραγματικό χάος

Αλλά για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, χάος είναι οι μισθοί 300 και 400 ευρώ, οι συντάξεις των 200 και 300 ευρώ, το 70% "κούρεμα" στα αποθεματικά των νοσοκομείων, των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, του ΟΕΚ, των ασφαλιστικών ταμείων, τα χαράτσια, η ανεργία, η εξαθλίωση, η ασιτία παιδιών, το κόψιμο των επιδομάτων Πρόνοιας, η αδυναμία να υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους κλπ.

Να χτυπηθούν εκεί που πονάνε

Είναι κάλπικο, εκβιαστικό και τρομοκρατικό για το λαό αυτό το δίλημμα. Θέλουν κυβέρνηση να συνεχίζει να σφάζει το λαό και μιλούν για ακυβερνησία, αν ο λαός με την ψήφο του την κάνει ανήμπορη να τον σφάζει. Γι' αυτό τώρα συντρίψτε τα αστικά κόμματα, ενισχύστε αποφασιστικά το ΚΚΕ, για ανίσχυρη κυβέρνηση και ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα» (το πρωτοσέλιδο σχόλιο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).




Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org