ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Κλείνουν πέντε μήνες στο πόστο του αγώνα

Νέα μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης οργανώνει την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι το σωματείο

Στιγμιότυπο από τη συμμετοχή των χαλυβουργών στην πρόσφατη παναττική απεργία στο Μέταλλο
Στιγμιότυπο από τη συμμετοχή των χαλυβουργών στην πρόσφατη παναττική απεργία στο Μέταλλο
Τις 150 ολόκληρες μέρες απεργίας και σκληρού παλικαρίσιου αγώνα κλείνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, συνεχίζοντας την πάλη τους για την επαναπρόσληψη των 93 απολυμένων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς. Και αυτούς τους πέντε μήνες σκληρού αγώνα - φάρο για όλη την εργατική τάξη θα τους γιορτάσουν στην πύλη της Χαλυβουργίας με νέα μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης, που διοργανώνει το σωματείο την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι με τον Μπάμπη Γκολέ, με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, και στην οποία καλούν όλη την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να συμμετάσχουν και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Χτες, πάντως, το σωματείο και στο πλαίσιο της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης απέστειλε και νέα επιστολή στην επιχείρηση, την οποία καλεί σε συνάντηση προτείνοντας και συγκεκριμένο χρόνο, την ερχόμενη Παρασκευή στις 2.30 το μεσημέρι στα γραφεία του εργοστασίου.

Ηδη από προχτές το σωματείο απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, ζητώντας να συναντηθεί μαζί του την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας που διοργανώνουν για το θέμα του λιμανιού. Θα καταγγείλει στον υπουργό ότι τη στιγμή που υπέγραφε την άδεια του λιμανιού στις 3 Φλεβάρη, η εργοδοσία συνέχιζε τις απολύσεις παρά το γεγονός ότι όπως αναφέρει το εργοστάσιο λειτουργεί με 420 εργαζόμενους προσωπικό, 365 μέρες το χρόνο.

Στο πλαίσιο κλιμάκωσης του αγώνα των χαλυβουργών υπενθυμίζουμε ότι το σωματείο επανήλθε με νέα επιστολή προς την Ομοσπονδία Μετάλλου, στην οποία επαναλαμβάνει το κάλεσμα της πανελλαδικής σύσκεψης σωματείων στον κλάδο του μετάλλου για πανελλαδική απεργία στις αρχές Απρίλη. Την καλεί να αναλάβει τις ευθύνες και να συγκαλέσει άμεσα την ολομέλεια της Ομοσπονδίας για να συζητήσει το αίτημα.

  • Γλέντι αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Ευόσμου Θεσσαλονίκης, σήμερα, Τετάρτη 28 Μάρτη, στις 9 το βράδυ.
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στη Δανία

Σειρά εκδηλώσεων αλληλεγγύης στους απεργούς εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» πραγματοποιούνται από αγωνιστικούς φορείς στη Δανία το διήμερο 28 και 29 Μάρτη. Συγκεκριμένα:

  • Στην πόλη Ααρχους, σήμερα, 28 Μάρτη, στις 7 μ.μ. ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, θα μιλήσει στο καφέ ΟΣΚΑΡ για τους αγώνες των απεργών και τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης.
  • Στην πόλη Ααλμποργκ, σήμερα, 28 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ. ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, θα μιλήσει στο «Σοσιαλιστικό Σπίτι» και θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τη σημασία των αγώνων του ταξικού κινήματος.
  • Στο κέντρο της Κοπεγχάγης στην πλατεία NYTORV, αύριο, 29 Μάρτη στις 3 μ.μ., ο Γιώργος Σιφωνιός θα χαιρετίσει τη μεγάλη συγκέντρωση που οργανώνουν τα ταξικά σωματεία ενάντια στην πολιτική του ευρωμονόδρομου, την ίδια ώρα που θα συναντιούνται οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ. Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι τη βουλή.
  • Αύριο, 29 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών Υπαλλήλων στην οδό Peter Ipsens Alle 27, οι Χρήστος Κατσώτης και Γιώργος Σιφωνιός θα μιλήσουν για τους αγώνες των χαλυβουργών και του ΠΑΜΕ σε συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργανώνει το ΚΚ Δανίας.
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Εβγαλε παράνομη την απεργία στα εργοστάσια του Ομίλου «Λεμονιά»

Συνεχίζουν την απεργία οι εργάτες, με όπλο την έμπρακτη αλληλεγγύη και των Λαϊκών Επιτροπών της περιοχής

Ανταποκρινόμενο στο αίτημα της εργοδοσίας, που είχε καταθέσει σχετική αγωγή, το Πρωτοδικείο Βόλου έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία στις επιχειρήσεις του Ομίλου «Λεμονιά» (ΜΕΚ, ΒΕΚ, ΜΕΚ-ΜΑΡΜ, SYMBRO), στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου.

Ομως, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα, που διαρκεί, ήδη, 22 μέρες, με χαρακτηριστικά την καθολική συμμετοχή και την αγωνιστική αποφασιστικότητα, κάνοντας πράξη την απόφαση για συνέχιση της απεργίας που πήραν, την περασμένη βδομάδα, στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους - είναι απλήρωτοι πάνω από πέντε μήνες - και του επιδόματος αδείας 2011 που κάποιοι δεν έχουν πληρωθεί, καθώς και την κατάργηση της εκ περιτροπής εργασίας που επέβαλε η εργοδοσία, και επαναφορά στο πρότερο εργασιακό καθεστώς του 5ημερου, 8ωρου, 40ωρου.

Συγκέντρωσαν τρόφιμα και χρήματα για τους απεργούς

Κουράγιο και θάρρος να συνεχίσουν και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της μάχης τους, εκτός από την πίστη στο δίκιο τους και την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, τους δίνει και η εργατική - λαϊκή στήριξη κι αλληλεγγύη στον αγώνα τους που εκδηλώνεται και όσο περνάει ο καιρός απλώνεται και δυναμώνει.

Στο πλαίσιο αυτό οι Λαϊκές Επιτροπές Χιλιαδούς - Αγίου Βασιλείου και Αναλήψεως - Καραγάτς, συγκέντρωσαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, αλλά και χρηματικό ποσό για την ενίσχυση των οικογενειών των απεργών και το παρέδωσαν, στη διάρκεια επίσκεψης εκπροσώπων τους στην πύλη των εργοστασίων της ΜΕΚ και της ΒΕΚ.

Αγωνιστές των δυο Λαϊκών Επιτροπών έστησαν «τραπεζάκια» έξω από σούπερ μάρκετ του Βόλου ζητώντας από πελάτες που έφταναν εκεί για να ψωνίζουν να προσφέρουν τρόφιμα για τις οικογένειες των απεργών. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Το ίδιο μεγάλη και συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των γεωργών και των μικροπωλητών της λαϊκής αγοράς επί της οδού Γιάννη Δήμου, στους οποίους απευθύνθηκαν άνθρωποι των δυο Λαϊκών Επιτροπών, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν εκατοντάδες κιλά λαχανικών.

Την προσπάθεια ενίσχυσης των απεργών θα συνεχίσουν οι Λαϊκές Επιτροπές, καλώντας τους φορείς, εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής να στηρίζουν, με κάθε μέσο, το δίκαιο αγώνα των εργατών του ομίλου «Λεμονιά».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Οι ξενοδόχοι «αναδιοργανώνουν» τις μονάδες τους με απολύσεις

Στη μη επαναπρόσληψη έξι εργαζομένων, μέχρι στιγμής, με πολυετή προϋπηρεσία (άρα και δικαιώματα) προχωρά η ξενοδοχειακή επιχείρηση Γ. Κυπριώτης και Υιοί με το επιχείρημα της «αναδιοργάνωσης» των ξενοδοχείων της. Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Οπως καταγγέλλει, «αφού η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. με τα υπόλοιπα δεκανίκια, νομοθέτησαν τα πιο βάρβαρα αντεργατικά μέτρα κατ' εντολή του κεφαλαίου Ευρωπαϊκής Ενωσης και τρόικας, ήρθε η ώρα της πρακτικής εφαρμογής. Στο νησί φαίνεται ότι το χορό θα σύρουν πρώτοι τα ξενοδοχεία ιδιοκτησίας Κυπριώτη (απασχολούν περίπου 700 εργαζόμενους)».

Ο επιχειρηματίας μάλιστα, σε επιστολή που κατέθεσε κατά την τριμερή συνάντηση στο ΣΕΠΕ μετά την καταγγελία για τη μη επαναπρόσληψη των εργαζομένων αναφέρει ότι «τα κενά των θέσεων θα καλυφθούν εγκαίρως με προσλήψεις άλλων μισθωτών». Δηλαδή, ο μεγαλοξενοδόχος επιβεβαιώνει ότι απολύει εργαζόμενους με δικαιώματα, τους οποίους θα αναπληρώσει με νέους και με μισθούς ψίχουλα. Θα διατηρήσει δε τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για να μη χάσει και τις σχετικές επιδοτήσεις από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ!

Το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σημειώνεται στην ανακοίνωση θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την οργάνωση των εργαζομένων, την μαζικοποίηση του σωματείου ώστε να μην περάσουν τα μέτρα κυβέρνησης και εργοδοσίας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι εργαζόμενοι εμπιστεύτηκαν τις ταξικές δυνάμεις

Πρώτη δύναμη και ενισχυμένη βγήκε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Στον αντίποδα, σημαντικά αποδυναμωμένη από τις εκλογές βγήκε η παράταξη της ΠΑΣΚΕ - Συνεργαζόμενοι.

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, η «ΔΑΣ» εξέλεξε 20 αντιπροσώπους (από 17) για το συνέδριο της Ομοσπονδίας του κλάδου, ενώ η «ΠΑΣΚΕ - Συνεργαζόμενοι» εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (από 4 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες αρχαιρεσίες). Για αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας η «ΔΑΣ» εξέλεξε 24 αντιπροσώπους (από 23) και η «ΠΑΣΚΕ - Συνεργαζόμενοι» εξέλεξε 3 αντιπροσώπους (από 5). Επίσης, η ΔΑΣ εξέλεξε 2 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρου του Πειραιά. Τέλος, η «ΔΑΣ» κατέλαβε τις 15 από τις 17 έδρες στο ΔΣ (και όχι 14 όπως γράφτηκε στο φύλλο του Σαββάτου), ενώ η ΠΑΣΚΕ πήρε τις 2 έδρες στο ΔΣ (από 4 που είχε).

Σύσκεψη για τη δημιουργία Επιτροπής ΠΑΜΕ Οδηγών

Σύσκεψη για τη δημιουργία Επιτροπής ΠΑΜΕ Οδηγών οργανώνει η συνδικαλιστική παράταξη ΕΣΑΚ Οδηγών φορτηγών καλώντας σε συμμετοχή όλους τους οδηγούς (μικρών και μεγάλων φορτηγών). Η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 1 Απρίλη, 10.30 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, 1ος όροφος, Πειραιάς).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org