ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές διαδηλώνουν μαζί

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές και εργάτες (φωτό από τις μεγάλες κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας)

Associated Press

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές και εργάτες (φωτό από τις μεγάλες κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας)
ΠΑΡΙΣΙ.-

Ως πρώτη μάχη μιας ολοένα πιο γενικευμένης κλιμακούμενης σύγκρουσης παρουσιάζει η πλειοψηφία του γαλλικού Τύπου τη σημερινή γενική απεργία που έχουν κηρύξει τα περισσότερα γαλλικά συνδικάτα σε όλους σχεδόν τους εργασιακούς κλάδους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα συνδικάτα, που εκτός της απεργίας οργανώνουν περισσότερες από 200 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, προειδοποιούν ότι η σημερινή κινητοποίηση «είναι η αρχή».

Ζητούν απόσυρση του «Συμβολαίου Πρώτης Πρόσληψης», που προβλέπει, εκτός των άλλων, την, άνευ αιτιολογίας και αποζημίωσης, απόλυση των νέων κάτω των 26 χρόνων την πρώτη διετία απασχόλησής τους. Ενα βήμα πιο μπροστά φαίνεται ότι βρίσκονται, πάλι, οι φοιτητικές οργανώσεις, που, κατά κοινή ομολογία, με την κλιμάκωση των δικών τους κινητοποιήσεων και καταλήψεων «παρέσυραν» σε δυναμικότερη στάση και τα συνδικάτα.

«Οι φοιτητές αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, γι' αυτό ζητούν, πάλι, από την κυβέρνηση να αποσύρει το "Συμβόλαιο" και να παραιτηθεί, καθώς προτίμησε την αστυνομική καταστολή και την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου» εκτιμά σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συντονιστικό, που συνεδρίασε για δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, στο Εξ εν Προβένς, αυτή τη φορά. Οι 300 εκπρόσωποι των 60 Πανεπιστημίων που κινητοποιούνται (σε σύνολο 84) και οι 1.000 των κατειλημμένων λυκείων από τα συνολικά 4.300 της χώρας χαρακτηρίζουν «αποφασιστικής σημασίας τη διεύρυνση του μετώπου της κινητοποίησης».

Το συντονιστικό των φοιτητών καλεί σε νέα απεργία με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των συνδικάτων σε όλους τους εργασιακούς τομείς στις 4 Απρίλη, υπογραμμίζοντας ότι «τα συνδικάτα δε θα πρέπει να πέσουν σε παγίδες βελτίωσης». Επίσης, καλεί τους φοιτητές, την Πέμπτη, να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων και σιδηροδρόμων.

Ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν απηύθυνε, χτες, νέα πρόσκληση διαλόγου προς εργατικά συνδικάτα και φοιτητικές ενώσεις για την Τετάρτη, μετά την αποτυχημένη ολιγόωρη συνάντησή του με τις ηγεσίες των συνδικάτων την Παρασκευή. Οι φοιτητικές οργανώσεις δε συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή, αρνούμενες να κάνουν τον οποιοδήποτε διάλογο εφόσον δεν αποσύρεται το επίμαχο νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σαρκοζί, που έχει διατάξει δρακόντεια αστυνομικά μέτρα για τη σημερινή διαδήλωση στο Παρίσι, διαχώρισε, πάλι, εντέχνως τη θέση του, μιλώντας για «ανάγκη συμβιβασμού». Αντίθετα, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ανάπτυξη, Λουί Μισέλ, δήλωνε κυνικά ότι «το Συμβόλαιο είναι πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και αν η Γαλλία δεν μπορεί να το εφαρμόσει, αναρωτιέμαι τι μεταρρύθμιση θα μπορέσει, τελικά, να κάνει;».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΚΡΑΤΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Ιδιος συσχετισμός

Σε δύο κρατίδια της Δυτικής Γερμανίας - τη Βάδη - Βιρτεμβέργη και τη Ρηνανία - Παλατινάτο - και στο κρατίδιο της Ανατολικής Γερμανίας (πρώην ΓΛΔ) της Σαξονίας - Ανχάλτης διεξήχθησαν την Κυριακή βουλευτικές εκλογές. Επιπλέον στο δυτικό κρατίδιο της Εσσης διεξήχθησαν εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από τα χτεσινά προσωρινά επίσημα αποτελέσματα διαπιστώνεται ότι δε σημειώθηκαν ουσιαστικές μεταβολές. Ετσι, τόσο στις τοπικές βουλές, όσο και στις κυβερνήσεις των κρατιδίων θα υπάρχει και μελλοντικά περίπου ο ίδιος κοινοβουλευτικός και κυβερνητικός συσχετισμός δυνάμεων. Πάντως προκύπτει ότι το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) στη Βάδη - Βιρτεμβέργη έχασε 8% των ψήφων (τώρα μόνο 25,1% από 33,3% προ τετραετίας), ενώ στη Σαξονία -Ανχάλτη συγκέντρωσε 21,4% (από 20% το 2000). Στο ανατολικό αυτό κρατίδιο αναδείχτηκε τρίτο κόμμα - κατακτώντας έτσι τη δεύτερη θέση, το Αριστερό Κόμμα - ΚΟΔΗΣΟ που συγκέντρωσε 24,1% των ψήφων (από 20,4% που είχε πάρει το 2000). Εκεί η ανεργία σήμερα υπερβαίνει το 20%, σε μερικές πόλεις μάλιστα, όπως το Ντεσάου, φθάνει στο 25% (συνολικά 232.000 άνεργοι).

Οι υποψήφιοι της νεοφασιστικής Γερμανικής Λαϊκής Ενωσης (DVU), με υποστήριξη του επίσης νεοφασιστικού NPD και με χρηματοδότηση του εκλογικού τους αγώνα από ομόφρονες της Βαυαρίας με ποσό άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν το 5% και μένουν έξω από τη Βουλή.

Χαρακτηριστική υπήρξε η μεγάλη αποχή. Συγκεκριμένα η συμμετοχή των ψηφοφόρων στη Ρηνανία - Παλατινάτο ήταν 58,3%, στη Βάδη - Βιρτεμβέργη 53,4% ενώ στη Σαξονία - Ανχάλτη μόλις 44,5%. Η ΒΑΣΓΚ και στα δύο δυτικά κρατίδια δε συγκέντρωσε το απαιτούμενο πλαφόν του 5%.

Τα αποτελέσματα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο κρατίδιο της Εσσης είχαν μεταδοθεί μόνο για μερικές περιοχές χτες το απόγευμα. Απ' αυτά προκύπτει ότι π.χ. στη Φρανκφούρτη η Χριστιανοδημοκρατία (CDU) προηγείται με ποσοστό 37,6% (- 3,5%), ενώ το SPD συγκέντρωσε 23,1% (-8,1%). Το Αριστερό Κόμμα έχει 7%, οι Πράσινοι 15,8% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) 6%.

Τι θα ακολουθήσει

Γερμανοί αναλυτές αναμένουν ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα των CDU και SPD, θα προωθήσουν ταχύτερα και πιο ασυγκάλυπτα την επίθεση στους τομείς της Υγείας, των εργασιακών σχέσεων και των κατώτατων αμοιβών. Οι τρέχουσες απεργίες προοιωνίζονται ότι τα θιγόμενα κοινωνικά στρώματα δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.


Θ. Β.

Αντικομμουνιστικές υστερίες

ΝΑΠΟΛΗ.--

Για άλλη μια φορά ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκστόμισε τις γνωστές του «αντικομμουνιστικές κορόνες», αυτή τη φορά αναφέροντας ότι «οι κομμουνιστές στην Κίνα του Μάο δεν έτρωγαν παιδιά αλλά τα έβραζαν για να τα χρησιμοποιήσουν σαν λίπασμα για τα χωράφια»!...

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση - οι εκλογές στην Ιταλία γίνονται στις 9 Απρίλη - σε οπαδούς του κόμματός του στη Νάπολη, πρόσθεσε μάλιστα ότι «λένε πως ασχολούμαστε υπερβολικά με το παρελθόν αλλά ξεχνάνε πως στην αντιπολίτευση βρίσκονται τρία κόμματα που αποκαλούν περήφανα τους εαυτούς τους κομμουνιστές». Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη, κατηγόρησε τους δικαστές ότι «εγγυήθηκαν την ατιμωρησία για όσους είναι αριστεροί. Κάλυψαν τις διαπλοκές των "κόκκινων συνεταιρισμών" με τα κομμουνιστικά κόμματα και οργανώσεις. Ονειρεύομαι ένα κράτος που δε θα συμβαίνουν όλα αυτά».

Υπενθυμίζεται ότι και παλιότερα, στις εκλογές του 2001 είχε δηλώσει ότι μπορεί «να διοργανώσει συνδιάσκεψη όπου μπορεί να αποδείξει ότι οι κομμουνιστές πραγματικά έτρωγαν παιδιά και έχουν κάνει ακόμα χειρότερα πράγματα»...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Προς στρατιωτικοποίηση του διαστήματος...

ΤΟΚΙΟ.--

Τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη στρατιωτική χρήση του ιαπωνικού διαστημικού προγράμματος ανακοίνωσαν χτες Ιάπωνες βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Πρόσθεσαν πως θα συγκαλέσουν μεθαύριο (Πέμπτη) τη συνεδρίαση υποεπιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη του διαστήματος, προκειμένου να συζητηθεί σχετικό νομοσχέδιο...

Το ίδιο 24ωρο, το ίδρυμα «Στρατηγική Επιθεώρηση Ανατολικής Ασίας» που χρηματοδοτείται και συνδέεται στενά με το Ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε σε έκθεσή του πως η «αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς της Κίνας και η πιθανότητα άσκησης βίας για την αποτροπή κινημάτων ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν είναι μεγάλος παράγοντας αποσταθεροποίησης». Στην ίδια έκθεση, υποστηρίζεται ότι το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας «συνιστά σοβαρή απειλή για την ευρύτερη περιοχή» της Ανατολικής Ασίας. Η έκθεση του ιαπωνικού ιδρύματος στρατηγικών μελετών αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στις ήδη οξυμένες σχέσεις Τόκιο -Πεκίνου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αγριες μάχες στην Ανατολία

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Δυνάμεις του τουρκικού στρατού «σκότωσαν 14 Κούρδους αντάρτες» σε μάχη στη Σενγιάιλα, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε το Σάββατο το γενικό επιτελείο, που διευκρίνισε ότι οι αντάρτες «ανήκαν στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ)», σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Εν τω μεταξύ, χτες στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Το Κουρδιστάν Σήμερα» δημοσιοποιήθηκε η πληροφορία ότι η κοινωνιολόγος και συγγραφέας Πινάρ Σελέκ και άλλοι τρεις άνθρωποι δικάζονται -από την 28η Δεκέμβρη του 2005 - με την κατηγορία ότι «ανήκουν στο ΡΚΚ» και ότι «βοήθησαν στην ενορχήστρωση» μιας πολύνεκρης «βομβιστικής επίθεσης» στην Αιγυπτιακή Αγορά της Ιστανμπούλ το 1998. Οι εισαγγελείς ζητούν ισόβια. Η Σελέκ είχε συλληφθεί το 1998 από τις αρχές, διότι «είχε πάρει συνεντεύξεις από μέλη του ΡΚΚ» (!), και της ζητήθηκε να τους καταδώσει, πράγμα που η συγγραφέας αρνήθηκε. Βασανίστηκε άγρια και μεταφέρθηκε στη φυλακή Μπαϊράμπασα, όπου έμαθε για τι κατηγορείται. Απελευθερώθηκε το 2000, όταν έγινε γνωστό ότι η «επίθεση» ήταν στην πραγματικότητα έκρηξη από φιάλη υγροποιημένου φυσικού αερίου (!). Παρά την αποκάλυψη, η Σελέκ εξακολουθεί να δικάζεται για την υπόθεση και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έξι ετών ως «μέλος του ΡΚΚ».

Υπέρ της συγγραφέως γίνεται συλλογή υπογραφών και επιχειρείται μια διεθνής κινητοποίηση για την απελευθέρωσή της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ