ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Δυναμικό αντικατοχικό χτύπημα

Σε «τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις Αμερικανών κατοχικών και σιιτικών ηγεσιών μετά από πολύνεκρη επιδρομή σε σιιτικό τέμενος

Μία από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη
Μία από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ.-

Μια αμερικανο-ιρακινή βάση που χρησιμοποιούνταν και ως κέντρο στρατολόγησης έγινε, χτες, στόχος αντικατοχικής επίθεσης, έξω από τη Μοσούλη. Σκοτώθηκαν 40 Ιρακινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 30. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν είχε θύματα.

Επιθέσεις σημειώθηκαν, με συνολικά 10 νεκρούς πολίτες και περισσότερους από 35 τραυματίες, και στη Βαγδάτη, όπου ανατινάχτηκε λεωφορείο με κατεύθυνση τη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, ενώ ρουκέτες «Κατιούσα» έπληξαν γραφεία του σιιτικού κόμματος «Φαντχίλα». Τέλος, η μακάβρια διαδικασία του εντοπισμού σορών συνεχίστηκε, καθώς βρέθηκαν τα πτώματα 18 νεαρών σιιτών βορείως της Βαγδάτης και άλλα 9 εντός της πρωτεύουσας. Ρεκόρ ανακάλυψης πτωμάτων καταγράφηκε την Κυριακή όπου από το σύνολο των 69 νεκρών της ημέρας, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν σοροί.

Χτες το απόγευμα, το «αλ Τζαζίρα» μετέδωσε ηχητικό μήνυμα που αποδίδεται στον πρώην αντιπρόεδρο του Ιράκ, Αλ Ντούρι (φέρεται να συμμετέχει στην αντίσταση), όπου καλούνται οι αραβικές ηγεσίες να μποϊκοτάρουν την «ιρακινή κυβέρνηση και να στηρίξουν την αντίσταση που εκφράζει την πλειοψηφία του λαού».

Ερχεται ρήξη;

Ενταση έχει προκληθεί μεταξύ σιιτικής πλειοψηφίας και κατοχικών δυνάμεων, που μέχρι πρότινος συνεργάζονταν σε επίπεδο ηγεσιών αρκετά αρμονικά. Το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα, την Κυριακή το βράδυ, όταν έγινε επιδρομή σε κτιριακό σύμπλεγμα όπου φιλοξενείται τέμενος, αλλά και γραφεία της οργάνωσης του σιίτη ακραίου ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, στην ανατολική Βαγδάτη. Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν 22 νεκρούς, αλλά σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους ο αληθινός αριθμός είναι 37.

Σιίτες αξιωματούχοι της κυβέρνησης, αλλά και τα ηγετικά στελέχη της, πλειοψηφούσας στη βουλή, σιιτικής θρησκευτικής «Ιρακινής Ενωτικής Συμμαχίας» κατηγορούν τον αμερικανικό στρατό ότι εισέβαλε στο τέμενος, την ώρα της βραδινής προσευχής, αλυσόδεσε τους άοπλους πιστούς και τους εκτέλεσε εν ψυχρώ. Ορισμένοι σιίτες ηγέτες αναφέρουν ότι ένοπλοι πολιτοφύλακες του Σαντρ προσπάθησαν να αποτρέψουν την εισβολή αλλά δεν τα κατάφεραν.

Ο αμερικανικός στρατός αντιτείνει ότι η επιχείρηση έγινε «σε μη θρησκευτικό τόπο» και εκτελέστηκε από τον ιρακινό στρατό, ενώ Αμερικανοί καταδρομείς «είχαν απλώς συμβουλευτικό ρόλο». Υποστηρίζει, επίσης, ότι σκοτώθηκαν 16 ένοπλοι και συνελήφθησαν άλλοι 15 «ύποπτοι συμμετοχής σε τρομοκρατικές επιθέσεις». Οι διαβεβαιώσεις αυτές φαίνεται να διαψεύδονται από τις τηλεοπτικές κάμερες που έσπευσαν στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Ταλαμπανί ανακοίνωσε τη σύσταση, υπό την προεδρία του, αμερικανο-ιρακινής επιτροπής διερεύνησης των συνθηκών της επιδρομής, ενώ ο σιίτης πρωθυπουργός δήλωσε «έντονα προβληματισμένος». Η σιιτική πλειοψηφία αποχώρησε από τις συνομιλίες σχηματισμού κυβέρνησης μέχρι νεωτέρας, ζητώντας μεταφορά των αρμοδιοτήτων ασφάλειας πλήρως στις ιρακινές δυνάμεις και ο κυβερνήτης της επαρχίας της Βαγδάτης διέκοψε τη συνεργασία του με τις κατοχικές δυνάμεις.

Αναμενόμενες αποκαλύψεις και εντάσεις

Η αμερικανική ηγεσία είχε αποφασίσει, δύο μήνες πριν την εισβολή και ενώ δεν υπήρχε καμία απόδειξη ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ούτε είχαν ολοκληρωθεί οι διπλωματικές προσπάθειες, την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης. Αυτό υποστηρίζουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενοι ενημερωτική έκθεση συμβούλου του Βρετανού πρωθυπουργού, που, με τη σειρά του, είχε ενημερωθεί για τις αμερικανικές προθέσεις σε συνάντηση με τον Μπους στα τέλη Γενάρη του 2003.

Κάποια άλλα έγγραφα, από την άλλη, επικαλείται έκθεση του Πενταγώνου, όπου αναφέρει ότι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες παρείχαν πληροφορίες για τις αμερικανικές στρατιωτικές κινήσεις στον Σαντάμ Χουσεΐν, λίγο πριν την εισβολή. Εντονα αντέδρασε η Μόσχα μιλώντας για «υποκινούμενη πολιτικά έκθεση», ενώ η Κοντολίζα Ράις χαρακτήρισε «πολύ σοβαρά τα στοιχεία», συμπληρώνοντας ότι θα συζητηθούν με τη ρωσική ηγεσία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στην κάλπη οι Ισραηλινοί, στο κοινοβούλιο η «Χαμάς»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Στις κάλπες καλούνται, σήμερα, περίπου πέντε εκατομμύρια Ισραηλινοί ψηφοφόροι, αν και, όπως όλα δείχνουν, η συμμετοχή εκτιμάται ότι θα φτάσει μόλις το 66%. Αν αυτό συμβεί πιστεύεται ότι θα ευνοήσει τα μικρότερα ακροδεξιά κόμματα που εμφανίζουν εντονότερη συσπείρωση.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγούνταν το «Καντίμα» του Αριέλ Σαρόν, υπό τον Εχούντ Ολμέρτ. Ακολουθούν, κατά σειρά προτίμησης, το Εργατικό Κόμμα, το δεξιό «Λικούντ», ενώ εντυπωσιακή, μάλλον, θα είναι η εκλογική παρουσία του ακροδεξιού κόμματος του «Ισραέλ Μπεϊτένου», των ρωσικής καταγωγής Εβραίων. Κανένα κόμμα δε φαίνεται να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία.

Διπλωματική γλώσσα

Την παρθενική του ομιλία ως πρωθυπουργός πραγματοποίησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Παλαιστινιακό Κοινοβούλιο ο Ισμαήλ Χανίγια, ενώ η συζήτηση που θα ολοκληρωθεί με διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται εντός των επόμενων 24ώρων. Το στέλεχος της «Χαμάς» παρουσίασε την κυβέρνηση και το πρόγραμμά του, οριοθετώντας βασικούς άξονες δράσης: Το δικαίωμα άμυνας στην κατοχή, την εξάλειψη εποικισμών και διαχωριστικού τείχους, το δικαίωμα συνέχισης του αγώνα ανεξαρτησίας για κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Ο Χανίγια, κατά κοινή ομολογία, εμφανίστηκε εξαιρετικά διπλωματικός. Δήλωσε «έτοιμος για διάλογο με το Κουαρτέτο για δίκαιη ειρήνη», με «όλες τις χώρες για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας», αλλά και με τις ΗΠΑ, καλώντας τες να «εγκαταλείψουν την υποστήριξη της κατοχής και τη μεροληψία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Επίσης, κατέστησε σαφές ότι «θα τηρηθεί υπεύθυνη στάση απέναντι στις υπάρχουσες συμφωνίες Ισραήλ - Παλαιστινιακής Αρχής», μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο αποδοχής ορισμένων και εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προοπτική «μονομερούς χάραξης συνόρων» όπως προανήγγειλε ο Εχούντ Ολμέρτ.

ΗΠΑ - ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Οι κρατούμενοι δεν έχουν δικαιώματα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι κρατούμενοι στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο δεν έχουν δικαιώματα, σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα ή τις διεθνείς συνθήκες... Οι άκρως δημοκρατικές απόψεις ανήκουν σε δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκαλυπτικό άρθρο του περιοδικού «Νιούζγουικ».

Συγκεκριμένα, κατά τον δικαστή Αντόνιν Σκάλια, οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο δεν έχουν δικαίωμα να δικαστούν σε πολιτικά δικαστήρια... όπερ σε στρατιωτικά. Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, που υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του κασέτα από πρόσφατη ομιλία του Αντόνιν Σκάλια, ενώπιον φοιτητών Νομικής στο Πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ της Γερμανίας στις 8 Μάρτη, ο δικαστής απέρριψε την ιδέα ότι οι κρατούμενοι έχουν οποιαδήποτε δικαιώματα σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα ή τις διεθνείς συνθήκες. Επιπλέον, εξέφρασε την έκπληξή του για την «υποκριτική» αντίδραση των Ευρωπαίων στο Γκουαντάναμο.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.derechos-humanos.org

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες μάχες και κατοχικές απώλειες

ΚΑΜΠΟΥΛ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ενας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε υπό «αδιευκρίνιστες» συνθήκες στο Αφγανιστάν στις 22 του Μάρτη, ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Το Λονδίνο υποστήριξε ότι ο θάνατός του «δε συνδέεται με εχθρική δράση».

Χτες, στις βρετανικές απώλειες προστέθηκε άλλος ένας θάνατος και άλλοι τρεις τραυματισμοί από τροχαίο δυστύχημα στη Χελμάντ.

Χτες, Δευτέρα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στρατός του Αφγανιστάν «σκότωσε επτά μαχητές Ταλιμπάν» σε μάχη που διήρκεσε έξι ώρες στην επαρχία Χελμάντ. Αλλοι έξι φερόμενοι ως Ταλιμπάν και δύο πολίτες τραυματίστηκαν. Στη μάχη έλαβαν, κατά επίσημες πηγές, μέρος και αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις. Επίσης, στη Χελμάντ, μια βόμβα σκότωσε τρεις χωρικούς, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας.

Το Σάββατο έγινε γνωστό ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60, περιλαμβανομένων 18 στρατιωτών, τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη σε χώρο αποθήκευσης όπλων και εκρηκτικών που έχουν κατασχεθεί, στο βόρειο Αφγανιστάν.

  • Νέα τροπή έλαβε τις τελευταίες μέρες η δίωξη ενός Αφγανού 41 ετών που κατηγορείται ότι «απέρριψε» το Ισλάμ προ 16 ετών και προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό. Το δικαστήριο εγκατέλειψε τη δίωξη σε βάρος του, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση Καρζάι από την Ουάσιγκτον και συμμάχους της κυβερνήσεις. Χτες γίνονταν εξετάσεις για να διαπιστωθεί η «ψυχική υγεία» του, με την πιθανότερη κατάληξη να είναι ο χαρακτηρισμός του ως «ανισόρροπου».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ