ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γυρίσει τώρα πίσω η φρεγάτα, κανένας Ελληνας στρατιωτικός σε ξένα νερά και εδάφη!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την αποστολή φρεγάτας στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο απόπλους χτες βράδυ (σ.σ. τη Δευτέρα) της φρεγάτας "Υδρα" για να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στο "στόμα του λύκου", στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη εμπλοκής της χώρας σε μια σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων. Η κυβέρνηση της ΝΔ που - και στο ζήτημα αυτό - έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη, συμπληρώνοντας την πρόσφατη διάθεση του στρατηγείου της Λάρισας για τη διοίκηση της επιχείρησης "Ασπίδες" της ΕΕ και υπηρετεί την απαράδεκτη πολιτική στήριξης του κατοχικού κράτους του Ισραήλ στη γενοκτονία που πραγματοποιεί κατά του Παλαιστινιακού λαού. Προστίθεται στη συνεχιζόμενη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο πλήθος "διευκολύνσεων" με την παραχώρηση βάσεων, λιμανιών, άλλων υποδομών, την αποστολή πολεμικού υλικού εκτός συνόρων κ.ά. για τους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Αυτή η εμπλοκή δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του λαού, την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ούτε με την ασφάλεια των ναυτεργατών, όπως υποκριτικά υποστηρίζει η κυβέρνηση, οι οποίοι άλλωστε έχουν εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση σε ταξίδια σε εμπόλεμες ζώνες. Αντίθετα, μετατρέπει τη χώρα σε θύτη άλλων λαών και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων. Οι μεγάλοι κίνδυνοι για τον λαό και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καταδεικνύονται ακόμα από τις δεκάδες δημόσιες διαμαρτυρίες στρατευμένων που υπηρετούν τη θητεία τους, αλλά και από την αύξηση των παραιτήσεων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές επιχειρήσεις "Φρουρός της Ευημερίας" και "Ασπίδες", που εξελίσσονται στην Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή με ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας, δεν αποσκοπούν, ούτε και θα μπορούσαν, στην υπεράσπιση της "ευημερίας" των λαών, της ασφάλειας και των δικαιωμάτων τους. Στόχος τους είναι ο έλεγχος της στρατηγικής σημασίας περιοχής στο πλαίσιο των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η "ευημερία" της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που πληρώνουν οι λαοί με το αίμα τους στα ανοικτά πολεμικά μέτωπα και με ορατό τον κίνδυνο γενίκευσης των συγκρούσεων. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι η απόφαση αποστολής της φρεγάτας έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά από τις συζητήσεις στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ", όπου οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας προς το Ισραήλ και επαίνεσαν για τον ηγετικό της ρόλο στις νέες ναυτικές επιχειρήσεις!

Η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο είναι σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και την αλληλεγγύη που εκφράζεται αγωνιστικά, στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου, προς τον Παλαιστινιακό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Οπως, άλλωστε, είχε εκφραστεί και στο παρελθόν, με τις μεγάλες διαδηλώσεις το 1999 ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και τις διαμαρτυρίες για την αποστολή του Α/Τ "Θεμιστοκλής" στην Αδριατική.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό και τη νεολαία σε επαγρύπνηση και δράση, απαιτώντας:

-- Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ!

-- Να γυρίσει τώρα πίσω η φρεγάτα, κανένας Ελληνας αξιωματικός, υπαξιωματικός, ναύτης, στρατιώτης σε ξένα νερά και εδάφη!

-- Να τερματιστεί τώρα το μακελειό στη Γάζα και η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη!

-- Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές!

-- Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!».


ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Καμία εμπλοκή στους πολέμους των ιμπεριαλιστών!

Συνεχίζεται το «κύμα» επιστολών από στρατευμένους με τις οποίες απαιτούν να σταματήσει η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, να επιστρέψει η φρεγάτα «Υδρα» από την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ εκφράζουν και την αλληλεγγύη τους στη σημερινή πανελλαδική απεργία. Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει τη δημοσίευση ορισμένων από αυτές.

***

Η απεργία στις 28 Φλεβάρη με βρίσκει μέσα στο στρατόπεδο, αλλά όχι έξω από τους προβληματισμούς, τις δυσκολίες, τα άγχη της επιβίωσης και του αύριο.

Οι νέοι στρατευμένοι ερχόμαστε αντιμέτωποι πρώτα απ' όλα με την πολιτική της κυβέρνησης που εμπλέκει τη χώρα μας όλο και πιο βαθιά στους πολέμους, στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα. Απαιτούμε η φρεγάτα να γυρίσει πίσω! Δεν έχει καμιά δουλειά σε ξένα νερά, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα μας για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Το σύνθημα αυτό δυναμώνει ξανά έναν χρόνο μετά το μακελειό στα Τέμπη, με τους εργαζόμενους τώρα, σε όλη τη χώρα, να οργανώνουν μέσα από τα σωματεία τους την απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Με όλες τις αιτίες που έφεραν τον άδικο χαμό δεκάδων νέων ανθρώπων πέρυσι, να είναι ακόμα εδώ και να βασανίζουν όλο τον λαό, με το «πάμε κι όπου βγει», την εγκληματική πολιτική του «κόστους - οφέλους» να διαλύει τις ζωές των εργαζομένων, η αγωνιστική απάντηση είναι μονόδρομος.

Αυτή άλλωστε είναι η πολιτική που για τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων μετατρέπει τον μισθό του εργαζόμενου σε φιλοδώρημα και τους χώρους δουλειάς σε «παγίδες θανάτου». Που ξεσπιτώνει λαϊκό κόσμο, που διαλύει και εμπορευματοποιεί τη δημόσια Υγεία, κάνει τους φοιτητές πελάτες. Που φορτώνει στον λαό τη βαθιά εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό μακελειό, μέσα στον πόλεμο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εμείς οι στρατευμένοι ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τα εκατοντάδες σωματεία και τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα είναι στον δρόμο και διεκδικούμε και εμείς αύξηση του μισθού του στρατιώτη, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες μας και να μην βλέπουμε σαν μόνη επιλογή τη δύναμη της ΕΛΔΥΚ και το μικρό βοήθημα που μας δίνεται σαν μικρή όαση.

Αλλωστε μόνο οι συλλογικοί αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα. Αυτό έχουν δείξει πολλά πρόσφατα παραδείγματα από την Ελλάδα αλλά και από χώρες της Ευρώπης. Αυτό έχουμε ζήσει ως φοιτητές και εργαζόμενοι αρκετοί από εμάς που τώρα υπηρετούμε τη θητεία μας. Γι' αυτό η καρδιά μας και το μυαλό μας είναι με τους απεργούς.

Ενώνουμε και τη φωνή μας μαζί τους και απαιτούμε να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Υδρα» από την Ερυθρά Θάλασσα. Καμία εμπλοκή στους πολέμους των ιμπεριαλιστών. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

Στρατιώτης ΕΛΔΥΚ, Χαράλαμπος Γκερλές

***

Σαν στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ θέλω να δηλώσω τη στήριξή μου στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Από τις απεργιακές συγκεντρώσεις ο λαός μας να βροντοφωνάξει: Κανένας ναύτης, κανένας αξιωματικός εκτός συνόρων. Καμία φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα. Να γυρίσει πίσω το «ΥΔΡΑ» από το στόμα του λύκου! Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή στο νέο μακελειό των λαών.

Η πλειοψηφία των νέων που υπηρετούμε τη θητεία μας έχουμε ήδη δική μας πείρα από το τι σημαίνει μεροκάματο και εκμετάλλευση. Κάποιοι έχουμε δει να λιώνει το κορμί μας στη σεζόν για να πανηγυρίζουν τα κέρδη τους οι ξενοδόχοι. Αλλοι μόλις που τέλειωσαν τη μαθητεία του ΕΠΑΛ ή του ΟΑΕΔ με τον λειψό μισθό για τον νέο εργάτη και την τσάμπα εργασία για τον εργοδότη. Οσοι είχαμε κάνει το βήμα να νοικιάσουμε δικό μας σπίτι ξέρουμε πολύ καλά πώς είναι να δουλεύεις όλη μέρα και ο μισθός να τελειώνει στα μισά του μήνα. Η πάλη για υπογραφή ΣΣΕ και για μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια είναι μια υπόθεση που μας αφορά άμεσα, γιατί την ίδια ώρα που η ακρίβεια πνίγει τις οικογένειές μας, οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ θα κληθούμε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουμε τα εισιτήρια της άδειάς μας. Γιατί ολοκληρώνοντας τη θητεία μας θέλουμε να βρούμε δουλειά με δικαιώματα. Η απεργία στις 28 Φλεβάρη μας γεμίζει ελπίδα και κουράγιο να συνεχίσουμε τη θητεία μας με ψηλά το κεφάλι.

Στρατιώτης EΛΔYK, Γιώργος Τσουγγάρης

***

Ως νέος στρατιώτης που υπηρετώ τη θητεία μου, θέλω να δηλώσω την εναντίωσή μου στην απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και με τη συναίνεση των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, στην αποστολή της ελληνικής φρεγάτας «Υδρα» στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας!

Σαν στρατιώτες παίρνουμε τον όρκο να προστατεύουμε τα σύνορά μας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Η επιλογή της αποστολής αυτής ουδεμία σχέση έχει με αυτό. Αντιθέτως, είναι μια απόφαση η οποία προστατεύει ξεκάθαρα τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου της χώρας μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των φαντάρων μας αλλά και του ίδιου του λαού μας. Ειδικά στη φάση που βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή, με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να είναι απρόβλεπτος!

Η εναντίωση αυτή φαίνεται και από τις συγκλονιστικές διαδηλώσεις των σωματείων και των μαζικών φορέων ανά τη χώρα, που ζητάνε το αυτονόητο. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας, με τα ευχολόγια των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τα κέρδη των λίγων.

Στρατιώτης (ΤΘ), Βαγγέλης Ντουφεξιάδης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ