ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Με έντονες αντιδράσεις η έναρξη της συζήτησης στη Βουλή

Ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η συζήτηση του απαράδεκτου νομοσχεδίου που «θεσμοθετεί την αδικία» και εμπορευματοποιεί περαιτέρω την Ανώτατη Εκπαίδευση

Με εντονότατες αντιδράσεις και επί της διαδικασίας για την ξεκάθαρη αντισυνταγματικότητά του ξεκίνησε χτες στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην Επιτροπή την Πέμπτη, την Παρασκευή και τη Δευτέρα, ενώ θα μπει στην Ολομέλεια την Τετάρτη 6 Μάρτη και είναι ανοιχτό αν η συζήτηση εκεί θα διαρκέσει δυο ή τρεις μέρες.

Το θέμα της αντισυνταγματικότητας μπήκε από την αρχή από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, κάλεσε τον υπουργό να το αποσύρει και για λόγους αντισυνταγματικότητας και γιατί είναι βαθιά αντιδραστικό, αλλά από το προεδρείο έκλεισε αυτή η συζήτηση, με την επίκληση ότι τα θέματα της αντισυνταγματικότητας κρίνονται στην Ολομέλεια και κατόπιν της ψήφισης κρίνεται από το ΣτΕ.

Εντονες αντιδράσεις και συζήτηση έγινε επίσης για τους φορείς που θα κληθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Πέμπτης στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων, με την κυβέρνηση να επιλέγει όλους τους φορείς των εργοδοτών και να αρνείται τους συλλόγους φοιτητών, την ΟΛΜΕ, τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ κ.λπ. Τελικά, ύστερα από διαμαρτυρίες αποδέχτηκε τις Ομοσπονδίες των διοικητικών υπαλλήλων και του ΕΕΔΙΠ, ενώ κάτω από πολύ μεγάλη πίεση αναγκάστηκε να αποδεχτεί τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας.

Μια ενιαία φιλοσοφία για αύξηση εκπαιδευτικών ελευθεριών προσπάθησε να εμφανίσει για το νομοσχέδιο ο υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι από τα 205 άρθρα του τα 176 αφορούν το δημόσιο σύστημα Εκπαίδευσης και ενσωματώνουν προτάσεις φορέων της Εκπαίδευσης, όπως της Συνόδου των Πρυτάνεων. Αναφορικά με τα δημόσια πανεπιστήμια μίλησε για τη χρηματοδότησή τους παραδεχόμενος ότι «αυτή πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω για πάρα πολλούς λόγους». Επιδιώκοντας διακαώς να αποσπάσει συναινέσεις από άλλα κόμματα, ισχυρίστηκε ότι σε αυτά τα άρθρα που αφορούν τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει όλοι να συμφωνήσουν, γιατί δήθεν προέκυψαν από προτάσεις φορέων.

Αναφορικά τώρα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και σε μια προσπάθεια να πιέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μίλησε για φεστιβάλ υποκρισίας όσων δεν βλέπουν ότι υπάρχει ήδη ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τα κολέγια στα οποία η χώρα αναγκάστηκε από το ευρωπαϊκό δίκαιο να αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα. Επανέλαβε ότι τα κριτήρια που φέρνει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη και είπε ότι «το κράτος πρέπει να ασκήσει κυριαρχία» σε αυτόν τον τομέα, που δεν την έχει ασκήσει και πρέπει να το κάνει με τρόπο συμβατό με το Σύνταγμα. Αναφορικά δε με αυτό κατέθεσε τέσσερις γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων, λέγοντας ότι θα καταθέσει κι άλλες και προσθέτοντας ότι τελικά θα κρίνουν τα δικαστήρια.

Με κοινό τόπο την υπεράσπιση του πανεπιστημίου που έχει οικοδομηθεί με νόμους και πολιτικές που οι ίδιοι υλοποίησαν, αφήνοντας στο απυρόβλητο ή και υπερασπιζόμενοι τη στρατηγική και την πρακτική της ΕΕ η οποία έχει σφραγίσει τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και οδήγησε στο νομοσχέδιο, τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή οι εισηγητές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Με έμφαση στην αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, ο Δ. Καλαματιανός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, μη θίγοντας την ουσία του επιχειρηματικού πανεπιστημίου και με επικλήσεις στα όσα ισχύουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην ΕΕ. Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Στ. Παραστατίδης επικαλέστηκε ότι δεν έχει προηγηθεί διάλογος και επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση του άρθρου 16. Ζητήματα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου τέθηκαν και από τα άλλα κόμματα.

Αναφορικά με το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει η συζήτηση στην Επιτροπή του επίμαχου νομοσχεδίου, πρέπει να σημειωθεί ότι παρακολούθησαν αυτή την πρώτη συζήτηση και πήραν τον λόγο πολλοί βουλευτές μη μέλη της Επιτροπής.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΤΕΝΑ
Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο που θα διαλύσει τα πανεπιστήμιά μας!

«Το ότι σήμερα συζητάμε στην Επιτροπή αυτό το νομοσχέδιο δείχνει πόσο μακριά είστε από την πραγματικότητα», είπε στην αρχή της ομιλίας της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, και συνέχισε:

«Δεν ακούτε τους φοιτητές που επί 2 μήνες φωνάζουν με κάθε τρόπο ότι αυτό που κάνετε είναι άδικο. Δεν θέλετε να ακούσετε τους μαθητές, τους γονείς, τους επιστήμονες, την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σας λένε ότι αυτό που κάνετε είναι αντισυνταγματικό. Καταργείτε την ισότιμη πρόσβαση σε δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση, διαλύετε τα πανεπιστήμια, στρέφετε την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ενάντια στην κοινωνία.

Είστε ιδεοληπτικοί και βαθιά στοχοπροσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας μειοψηφίας.

Είναι ιδεοληψία να επιμένετε ότι η συνύπαρξη με τα ιδιωτικά θα ευνοήσει τα δημόσια πανεπιστήμια, όταν ο λαός μας ζει κάθε μέρα τα αποτελέσματα της συνύπαρξης δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα στα δημόσια σχολεία και στα νοσοκομεία.

Εχετε δογματική εμμονή με τον επί 30 χρόνια στόχο της αναθεώρησης του άρθρου 16 κι επειδή δεν το έχετε καταφέρει ακόμα, σκαρφίζεστε κουτοπονηριές που τις βαφτίζετε τελολογικές ερμηνείες.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι βαθιά αντιδραστικό και ως τέτοιο θα πάει να συναντήσει το νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Ηδη έχετε υποχρεωθεί σε αναδιπλώσεις κι αναδιατυπώσεις. Για να αμβλύνετε τις αντιδράσεις. Ούτε δυνάμεις που είναι ξεκάθαρα υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν να έχουν σχέση με αυτό που φέρνετε. Εχετε μείνει μόνοι. Μόνοι εσείς απέναντι στην κοινωνία.

Το ΚΚΕ έχει δώσει και δίνει όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης. Αρα και σ' αυτό το νομοσχέδιο.

Εκφράζουμε αυτό το 50% που στις δημοσκοπήσεις είναι ενάντια στο νομοσχέδιο, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις. Οταν όλοι οι υπόλοιποι μαζί εκφράζετε το υπόλοιπο. Γιατί κι όσοι σήμερα λέτε θα καταψηφίσετε, δεν είστε επί της αρχής ενάντια στα ιδιωτικά, δεν αρνείστε τα δίδακτρα στα δημόσια ούτε την αναθεώρηση του άρθρου 16 που τα απαγορεύει. Λέτε, πρώτα η αναθεώρηση, ή δεν μας αρέσουν τα κριτήρια κ.λπ.

Μόνο το ΚΚΕ λέει καθαρά ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16, ΟΧΙ στα ιδιωτικά, όποια νομική μορφή κι αν ενδυθούν, ΟΧΙ στα δίδακτρα σε οποιοδήποτε Πρόγραμμα Σπουδών, οποιονδήποτε κύκλο, ΟΧΙ στις πολλές και διάφορες μορφές επιχειρηματικής δράσης μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια - χρόνια τώρα».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις συνέπειες που θα έχει αυτό το νομοσχέδιο που καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ισοπεδώνει την αξία των πτυχίων πλημμυρίζοντας την αγορά με κάθε λογής πτυχία στο ίδιο αντικείμενο, φέρνει δίδακτρα στα προπτυχιακά των δημόσιων πανεπιστημίων. «Το πνεύμα του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι η ΔΩΡΕΑΝ παροχή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ισότιμη πρόσβαση - ανεξάρτητα από κύκλους που προέκυψαν από την εφαρμογή της Μπολόνια», είπε, προσθέτοντας ότι «η τελολογική ερμηνεία του Συντάγματος δεν είναι ουδέτερη ταξικά. Με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνίας, η τελολογική ερμηνεία οδηγεί σε ΕΠΕΚΤΑΣΗ του δικαιώματος στη δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», ενώ με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρήσεων οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση.

Αίσθηση έκανε το παράδειγμα που έφερε για την ακαδημαϊκή ελευθερία, με τα πρόσφατα γεγονότα σε Harvard, UPenn, MIT, όπου όταν φοιτητικές οργανώσεις τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τη σφαγή στην Παλαιστίνη από το κράτος του Ισραήλ, κατηγορήθηκαν για αντισημιτισμό από τους χορηγούς και τα funds που χρηματοδοτούν τα πανεπιστήμια και οι πρυτάνεις τους εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή σε δήλωση μετανοίας: «Αυτή είναι η ελευθερία σας! Ως εκεί που επιτρέπουν τα συμφέροντα του επενδυτή!».

«Πετάτε ένα "μη κερδοσκοπικά" και νομίζετε ότι ξεγελάτε τον λαό. Λες και μπορεί να υφίσταται επιχείρηση χωρίς κέρδη (...) Το αν τα κέρδη της επιχείρησης μπαίνουν απευθείας στις τσέπες του επιχειρηματία και των μετόχων ή αν "επενδύονται" σε άλλες επιχειρήσεις των ιδίων, λίγο ενδιαφέρει τα υποζύγια - προσωπικό που εργάζονται σε αυτή ή τους πελάτες που πληρώνουν για τις υπηρεσίες της», είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας την κοροϊδία περί «μη κερδοσκοπικών», στην οποία επιμένει και το ΠΑΣΟΚ.

Επισήμανε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δίνουν πτυχία με εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ δεν λέει κουβέντα η κυβέρνηση για τα εκκρεμή επαγγελματικά δικαιώματα των Σχολών Μηχανικών, πρώην ΤΕΙ κ.λπ.

Και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε το σημερινό πανεπιστήμιο. Ναι, έχει παθογένειες. Τη διάσπαση πτυχίου - επαγγέλματος, την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα με όρους και απαιτήσεις 21ου αιώνα, τις προβληματικές, απαρχαιωμένες υποδομές, τα πτυχία πολλών ταχυτήτων, τους ταξικούς φραγμούς. Καμιά από αυτές δεν διορθώνει το νομοσχέδιό σας. Αντίθετα».

Και κάλεσε: «Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο που θα διαλύσει τα πανεπιστήμιά μας. Γιατί τα πανεπιστήμια είναι δικά μας. Εχουν φτιαχτεί από τον πλούτο που εμείς παράγουμε και τα θέλουμε για τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας και τις ανάγκες της κοινωνίας», είπε, τονίζοντας ότι «τις επόμενες μέρες, θα φανεί πού είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή μεταξύ συντήρησης και προόδου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ