ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανταγωνισμός ΝΑΤΟφροσύνης με φόντο την Ουκρανία

Με φόντο τη σύγκρουση που κλιμακώνεται στην Ουκρανία, σε ανταγωνισμό ΝΑΤΟφροσύνης επιδίδονται οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς κονταροχτυπιούνται να δείξουν ποιος παλεύει με περισσότερη «πίστη» και προσήλωση για τη διασφάλιση της «ευρωατλαντικής συνοχής» στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να στρατεύσει τον λαό και στη βαθύτερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, με το αμίμητο επιχείρημα ότι αυτή αποτελεί ασπίδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα που «εκκολάπτεται» μέσα σε αυτούς τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία θα οδηγήσουν την Τουρκία να αναλογιστεί τη σημασία που έχει η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και η εδραίωση πραγματικών συμμαχικών σχέσεων στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι «μόνο επιζήμιο θα είναι για την Τουρκία να επιχειρήσει να αξιοποιήσει καιροσκοπικά αυτή τη συγκυρία και ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων».

Καλλιεργώντας ξανά αυταπάτες για τον ρόλο των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου, ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έχουν απορριφθεί «από εταίρους και Συμμάχους, όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο». Χαρακτήρισε, δε, «ως ιδιαίτερα θλιβερό και ως ίδιον μίας πάγιας πολιτικής άσκησης πίεσης εκ μέρους της Τουρκίας το γεγονός ότι η εν λόγω κλιμάκωση συμβαίνει σε μία κρίσιμη περίοδο για την αλληλεγγύη και τη συνοχή του ΝΑΤΟ και σε μία περίοδο που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να επιδεικνύεται με κάθε μορφή».

Ταυτόχρονα έστελνε σήμα στην Αγκυρα ότι «δεν προσβλέπουμε στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής μας. Αλλά είμαστε κατηγορηματικοί ως προς μία προϋπόθεση: Η ένταξή της σ' αυτήν να επιτευχθεί αποκλειστικά υπό όρους Διεθνούς Δικαίου», που γίνεται βέβαια «λάστιχο» για την επίτευξη συμβιβασμών του κεφαλαίου, οι οποίοι με τη σειρά τους οδηγούν στους επόμενους γύρους αντιπαράθεσης.

Τα παραπάνω προκάλεσαν την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, που κατηγόρησε τον Ελληνα ομόλογό του ότι «ενώ ο κόσμος είναι επικεντρωμένος στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, ο φίλος μου Νίκος επικεντρώνεται στο μοναδικό του χόμπι: Δυσφήμηση της Τουρκίας σε οποιαδήποτε συνθήκη. Τέτοια αφοσίωση και τόση προσπάθεια ξοδεύονται σε τέτοιες ανοησίες. Τόσο λυπηρό!», κατέληξε.

Ανέλαβε να του απαντήσει ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας ότι «στην παρούσα ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τον δυτικό κόσμο, είναι πασιφανές ποιες χώρες σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες, και ποιες απέχουν, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Συνεχίζει τους «γρίφους» για τα Στενά η Τουρκία

Την ίδια ώρα, τις σκόπιμες ασάφειες και τους «γρίφους» γύρω από το αν τελικά θα κλείσει τα Στενά (που συνδέουν Μαύρη Θάλασσα με Αιγαίο, άρα και Μεσόγειο) συνεχίζει η Τουρκία, που αξιοποιεί τις εξελίξεις για να οξύνει το παζάρι με όλες τις πλευρές και ενώ «τρέχουν» διεργασίες σε Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και όχι μόνο.

Σε χτεσινή συνέντευξη, ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως η κατάσταση «στην αρχή ήταν η επίθεση της Ρωσίας, την αξιολογήσαμε με ειδικούς, στρατιώτες, δικηγόρους. Τώρα έχει μετατραπεί σε πόλεμο (...) είναι επίσημα εμπόλεμη κατάσταση» και αναφερόμενος στη Σύμβαση του Μοντρέ (που ρυθμίζει τους όρους διέλευσης και των πολεμικών πλοίων στα δύο περάσματα), είπε ότι η χώρα του «θεσπίζει τον κανονισμό σχετικά με τη διέλευση πολεμικών πλοίων παράκτιων και μη παράκτιων χωρών. Η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής εφαρμόσει τη σύμβαση κατά γράμμα. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία του Μοντρέ».

Σε επικοινωνία του με τον Τσαβούσογλου χτες ο Λαβρόφ «εξήγησε την κατάσταση στην Ουκρανία υπό το φως της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και των βασικών προσεγγίσεων όσον αφορά την πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τις ουκρανικές αρχές», σύμφωνα με τη Μόσχα.

Το Σάββατο είχε προηγηθεί νέα επικοινωνία Ερντογάν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, μετά την οποία ο δεύτερος ευχαρίστησε την Τουρκία «για την ισχυρή υποστήριξη» και πρόσθεσε ότι «η απαγόρευση διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και η σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη για την Ουκρανία είναι εξαιρετικά σημαντικές σήμερα». Μετά από αυτή, Τούρκος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν«δεν έχει λάβει απόφαση να κλείσει τα Στενά για ρωσικά πλοία» και ότι οι δηλώσεις Ζελένσκι «αντανακλούν μόνο τις προσδοκίες του», καθώς η Αγκυρα - μετέδιδε και η «Σαμπάχ» - ακόμα αξιολογεί την κατάσταση.

Τέλος, ο διευθυντής Επικοινωνιών Φαχρετίν Αλτούν μίλησε για «σύγκρουση ατυχή και αχρείαστη» και επανέλαβε το ενδιαφέρον της τουρκικής αστικής τάξης να διαμεσολαβήσει σε ρωσο-ουκρανικές διαβουλεύσεις.

Σημειωτέον ότι η Αγκυρα απείχε και από ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας σε αυτό. Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε (ανώνυμα) ότι η επιλογή αυτή έγινε με το σκεπτικό ότι «δεν θέλουμε να σταματήσει ο διάλογος».

Αναφορές Λαβρόφ σε «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δεν πέρασαν απαρατήρητες αναφορές που τις τελευταίες μέρες έκανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σε «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Επιχειρηματολογώντας υπέρ των ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία, σημείωσε ότι ήταν μέρος της «μόνης σύγκρουσης όπου το ένα από τα μέρη αρνείται να μιλήσει με το άλλο, και αυτό υποστηρίζεται πλήρως από τη Δύση (...) Πάρτε την Κύπρο: Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία, μεσολαβούν τα Ηνωμένα Εθνη...». Αλλά και σε άλλη του αναφορά είπε: «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει ανακηρυχθεί μονομερώς στον βορρά. Αρνείται να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά κανείς δεν αρνείται στους εκπροσώπους της Βόρειας Κύπρου το δικαίωμα να συμμετάσχουν στον διάλογο». Τις δηλώσεις του έσπευσε να αξιοποιήσει ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, μιλώντας για «αναπόσπαστο δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων, που ίδρυσαν το δικό τους κυρίαρχο κράτος, να συμμετέχουν σε κάθε είδους διαδικασίες διαλόγου και διαπραγματεύσεων».


Την Τετάρτη 2 Μάρτη η εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας: Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή της πάλης για την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων και της ζωής του λαού», την Τετάρτη 2 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο «Σπόρτιγκ». Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ