ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η συνέλευση

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή πανεργατική 4ωρη στάση εργασίας (11 πμ - 3 μμ) και στη γενική συνέλευση του κλάδου που θα πραγματοποιηθεί στις 4.30 μμ στο Θέατρο «Ακάδημος», απευθύνει σε όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Καλεί τους εργαζόμενους να μην φύγει κανείς από τη συνέλευση, καθώς μετά το τέλος της θα ακολουθήσει μαζική παράσταση στους ξενοδόχους για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα ο σύνδεσμος τονίζει ότι η συνέλευση γίνεται λίγες μέρες μετά την «περήφανη απάντηση των ναυτεργατών και όλου του ταξικού κινήματος, ενάντια στην εφοπλιστική και κρατική τρομοκρατία. Κουρελιάστηκε η πολιτική επιστράτευση που αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση της πλειοψηφίας των εργαζομένων και των ταξικών συνδικάτων με το συντονισμό του ΠΑΜΕ, ήταν η αναγκαία προϋπόθεση για τη μαχητική απάντηση, για τη νίκη των ναυτεργατών».

ΙΚΑΡΙΑ
Αγωνιστικός αναβρασμός για την Υγεία

Πολύμορφες κινητοποιήσεις διοργανώνει το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Αγώνα

Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού για την Υγεία
Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού για την Υγεία
Πολύμορφες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, για τις απαράδεκτα ανεπαρκείς παροχές υγείας των κατοίκων της Ικαρίας και των Φούρνων και τη συνεχή υποβάθμιση των μονάδων υγείας των νησιών, προετοιμάζει για το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους.

Σε υπόμνημά της προς τα Κόμματα της Βουλής, η Επιτροπή Αγώνα ενημερώνει για την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας των νησιών, αλλά και για τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων. Οπως επισημαίνει, στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου έχει απομείνει η ταμπέλα, ένας γενικός γιατρός, ένας παιδίατρος, δυο νοσηλευτές, ένα ασθενοφόρο κουρέλι. Στο Αγροτικό Ιατρείο Ραχών έχει απομείνει μόνο η αγροτική γιατρός, ενώ το Αγροτικό Ιατρείο στο Καρκινάγρι είναι χωρίς γιατρό. Δηλαδή ένας ολόκληρος δήμος, με πολλά διάσπαρτα χωριά, με άθλιο οδικό δίκτυο και ηλικιωμένους κυρίως κατοίκους, κινδυνεύει να μείνει χωρίς κανενός είδους ιατρική φροντίδα. Στους Φούρνους δεν έχει υπηρετήσει ποτέ ειδικευμένος γιατρός.

Δραματική είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο. Οι λίγες ιατρικές ειδικότητες που καλύπτονται είναι μονήρεις και οι εφημερίες βγαίνουν με τους αγροτικούς γιατρούς και τηλεφωνικές ετοιμότητες. Η χειρουργική κλινική κινδυνεύει με κλείσιμο, αφού φεύγει ο μοναδικός αναισθησιολόγος. Τα ασθενοφόρα είναι σαράβαλα. Σ' αυτά τα προβλήματα προστίθεται η περικοπή παντός είδους δαπανών και η αυταρχική και επιθετική συμπεριφορά του διοικητή.

«Θα συνεχίσουμε ακούραστα να παλεύουμε, διεκδικώντας όχι μόνο βελτίωση των σημερινών παροχών υγείας, αλλά συνολικά μια άλλη πολιτική, που θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο, που θα διασφαλίζει ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους», επισημαίνει η Επιτροπή.

Και διοργανώνει συγκεντρώσεις: 2 Μάρτη στις Ράχες, 10 Μάρτη στο Καρκινάγρι και το Αμάλου, 13 Μάρτη στον Αρμενιστή, 17 Μάρτη στον Αγιο Πολύκαρπο, 20 Μάρτη στο Φραντάτο, 22 Μάρτη στη Μεσσαριά, 27 Μάρτη στο Καραβόσταμο, 29 Μάρτη στο Χρυσόστομο, 3 Απρίλη στον Ξυλοσύρτη, 5 Απρίλη στον Εύδηλο, 8 Απρίλη στα Χωρούδια, 10 Απρίλη στο Περδίκι.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΤ ΟΤΕ
Σημαντική άνοδος για τις ταξικές δυνάμεις

Σημαντική ενίσχυση σημείωσε το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων στις πρόσφατες εκλογές του μεγαλύτερου σωματείου στον ΟΤΕ, την ΠΕΤ ΟΤΕ (Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών). Συγκεκριμένα, η ΕΣΚ ΟΤΕ πήρε 545 ψήφους (από 527 στις αρχαιρεσίες του 2003) αυξάνοντας τα ποσοστά της σε 9,97% (από 7,69%), τις έδρες της στο ΔΣ του Σωματείου (4 από 3) και τους αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία (8 από 7).

Μεγάλη πτώση παρουσίασε η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, που έχασε και την πλειοψηφία. Ελαβε 1.701 ψήφους (από 3.130 το 2003) και το ποσοστό της μειώθηκε στο 31,12% (από 45,68%). Εχασε πέντε έδρες στο ΔΣ (11 από 16) και είκοσι αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία (23 από 43). Η ΔΑΚΕ πήρε 2.075 ψήφους (από 1.915 το 2003) και ποσοστό 37,96% (από 27,95%), κατέλαβε 13 έδρες στο ΔΣ (από 10) και εξέλεξε 29 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία (από 26). Μεγάλη μείωση σημείωσε και η «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΝ) που πήρε 283 ψήφους (από 463 το 2003) και ποσοστό 5,18% (από 6,76%), διατήρησε τις δύο έδρες που είχε στο ΔΣ, ενώ εξέλεξε δύο αντιπροσώπους λιγότερους για την Ομοσπονδία (4 από 6). Οι λεγόμενοι «Ακομμάτιστοι» πήραν 9,71% (από 5,3% το 2003), κατέλαβαν τρεις έδρες στο ΔΣ (από 2), και εξέλεξαν επτά αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία (από 5). Τέλος, η ΑΣΕ πήρε 6,07% (από 6,61% το 2003), διατήρησε τις δύο έδρες στο ΔΣ της ΠΕΤ ΟΤΕ και εξέλεξε δύο αντιπροσώπους λιγότερους για την Ομοσπονδία (4 από 6).

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σακατεύτηκε 25χρονος οικοδόμος

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο το πρωί στο Ηράκλειο της Κρήτης, με θύμα τον 25χρονο οικοδόμο Γιώργο Γιακουμάκη, που τραυματίστηκε σοβαρά όταν υποχώρησε το καλουπωμένο μπαλκόνι στο οποίο στεκόταν, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος από το δεύτερο όροφο όπου βρισκόταν. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου με το ΕΚΑΒ, όπου και συνεχίζει να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το «ατύχημα» δεν έχει καταγραφεί ως εργατικό, αφού, όπως ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης της νεοαναγειρόμενης οικοδομής στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στο Ηράκλειο, ο 25χρονος δεν εργάζονταν στο συνεργείο, αλλά βρέθηκε εκεί για να επισκεφτεί ένα φίλο του που δούλευε! Κι αυτό, ενώ το Σωματείο των Οικοδόμων που βρέθηκε στο χώρο για να διαπιστώσει τα αίτια, τον βρήκε να φορά ρούχα της δουλιάς...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ
Δώστε δύναμη στη ΔΑΣ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα και αύριο οι οδηγοί της Εταιρίας Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο συνδικάτο τους και την εκλογή αντιπροσώπων στα δευτεροβάθμια όργανα.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ καλούν τους συναδέλφους τους να δώσουν και με την ψήφο τους απάντηση σε αυτούς που τους κοροϊδεύουν χρόνια τώρα. Να ενισχύσουν με την ψήφο τους τον ταξικό πόλο στις αστικές συγκοινωνίες, την παράταξη που εγγυάται συνέχεια στον αγώνα για εργατικές κατακτήσεις, κόντρα στις λογικές υποταγής και συνδιαλλαγής με την εξουσία.

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση - υπογραμμίζουν τα στελέχη της ΔΑΣ - «κανείς δεν είναι "ανεξάρτητος", εμείς δηλώνουμε εξαρτημένοι από τα δίκαια της εργατικής τάξης και με βάση αυτά ζητάμε καθαρά και παστρικά την ψήφο των συναδέλφων μας, γιατί θέλουμε Συνδικάτο που θα συμβάλλει στο συντονισμό της δράσης με τις άλλες αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις των εργαζομένων στο συνδικαλιστικό κίνημα, με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ»
Κατέλαβαν τη Νομαρχία

Σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Εβρου προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην «ΟΤΤΟ Εβρος», το εργοστάσιο του Λαναρά στον Εβρο, διεκδικώντας διασφάλιση της εργασίας τους, να μην κλείσει το εργοστάσιο και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων κλωστοϋφαντουργών, που εδώ και μήνες κάθονται λόγω έλλειψης πρώτων υλών, βρέθηκαν χτες συνάδελφοί τους από άλλους κλάδους δουλιάς, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και σωματείων που συσπειρώνονται στο ταξικό κίνημα και διαδήλωσαν μαζί την αντίθεσή τους στην πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας.

Στο πλευρό τους βρέθηκε και κλιμάκιο στελεχών της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ που από την πρώτη ώρα προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου τσακίζει το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στη ζωή. Για άλλη μια φορά τα στελέχη του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργάτες σε γενική εργατική - λαϊκή αντεπίθεση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Και ξεκαθάρισαν στους εργαζόμενους πως υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει δουλιά με πλήρη δικαιώματα για όλους. Αυτός βρίσκεται στον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο, που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας, τις παραγωγικές της δυνατότητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ