ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Οι λαοί θα διώξουν τις βάσεις των ιμπεριαλιστών

Από τη Διεθνή Συνάντηση στα Χανιά
Από τη Διεθνή Συνάντηση στα Χανιά
Το μήνυμα ότι τα κινήματα ειρήνης και οι μαζικοί φορείς μπορούν από κοινού, σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο, να συντονίσουν τη δράση τους, να δώσουν αποτελεσματικά τη μάχη για την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, να αντιταχθούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να ενισχύσουν την αλληλεγγύη των λαών, έστειλε από τα Χανιά, η Διεθνής Συνάντηση φορέων και κινημάτων ειρήνης κατά των βάσεων, που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης και της ΕΕΔΥΕ, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ημερίδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 10 οργανώσεις και κινήματα ειρήνης, καθώς και δεκάδων εκπροσώπων τοπικών μαζικών φορέων, ενώ την Κυριακή έγινε συγκέντρωση στα Χανιά και διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη βάση της Σούδας.

Η ημερίδα έγινε στο συνεδριακό κέντρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων και κοινός παρονομαστής των ομιλητών ήταν η διαπίστωση ότι οι ξένες βάσεις αποτελούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Ν. Γαλλής, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, κάνοντας το άνοιγμα των εργασιών της ημερίδας τόνισε ότι οι βάσεις αποτελούν πυλώνες των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ταυτόχρονα μοχλό παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Ειδικά για τη βάση της Σούδας, επισήμανε ότι πέρα από όλα τα άλλα και μαζί με τη γενικότερη υποβάθμιση της ζωής των πολιτών που προκαλεί, παρεμποδίζει την παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της απαγόρευσης ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Σούδας.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ Ε. Μαχαίρας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφέρθηκε στο όλο πλέγμα της εξάρτησης και στις ιστορικές του καταβολές, στο ρόλο της βάσης της Σούδας, αλλά και των άλλων ΝΑΤΟικών βάσεων και εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, όπως του Ακτίου και στο ρόλο τους στους σύγχρονους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ο Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, παρουσιάζοντας την εισήγηση της ΕΕΔΥΕ, τόνισε ότι «αποτελεί επείγουσα ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας του λαού μας για την απομάκρυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων». Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται καθαρή μαζική καταδίκη της πολιτικής της νέας τάξης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, της στρατιωτικοποίησης της πολιτικής ζωής, των αστυνομικών και αντιδημοκρατικών μέτρων που προωθούν, των εξοπλιστικών ΝΑΤΟικών προγραμμάτων, της δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων έξω από τα σύνορα της χώρας τους. Ταυτόχρονα πολιτική καταδίκη των κομμάτων που στηρίζουν και υπηρετούν τις πολιτικές των ιμπεριαλιστών, ενίσχυση αυτών που στηρίζουν το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα».

Εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, μίλησε ο απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Ν. Τζοβλάς παρουσίασε στοιχεία για το δίκτυο των αμερικανικών βάσεων ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του 2004, εκτός από τις 5.543 θέσεις βάσεων στο έδαφος των ΗΠΑ, υπήρχαν 860 σε διάφορες χώρες, εκ των οποίων 306 στη Γερμανία, 158 στη Ν.Κορέα και 198 στην Ιταλία.

Εκ μέρους της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης ο Η. Τσαβδαρίδης τόνισε ότι το ΠΣΕ θα πάρει πρωτοβουλίες για ανάλογες συναντήσεις και για το διεθνή συντονισμό της δράσης κατά των βάσεων.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες και συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ιναχωρίου Κ. Κουκουράκης και Βουκολίων Ν. Μπομπολάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Μ. Λιονάκης, ο πρόεδρος του ΔΣ Κολυμβαρίου Δ. Καλογεράκης, το μέλος του ΔΣ της ΤΕΔΚ Χανίων Σ. Δαράκης. Επίσης, εκπρόσωποι από τους φορείς: ΕΛΜΕ Χανίων, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων, Νεανική Δράση για την Ειρήνη Χανίων, Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Χανίων, παράρτημα ΠΕΑΕΑ Χανίων, Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Χανίων, παράτημα Χανίων του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, Σωματείο Οικοδόμων Ν. Χανίων, ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, ο Συνεταιρισμός Επιπλοξυλουργών Χανίων, Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ψυχολογίας, Ιατρικής, ΠΤΠΕ, ΠΤΔΕ, Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τις εμπειρίες των κινημάτων που εκπροσωπούν μετέφεραν οι εκπρόσωποι των κινημάτων από το εξωτερικό και κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις. (Ρεπορτάζ από τις ομιλίες των εκπροσώπων των κινημάτων από το εξωτερικό και η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε θα παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες).

Παγκρήτια κινητοποίηση στη Σούδα

Eurokinissi

Ενάντια στην παρουσία και λειτουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων που χρησιμοποιούνται για τις πολεμικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών και των κινημάτων τους, διαδήλωσαν την Κυριακή το μεσημέρι στην αμερικανοΝΑΤΟική αεροπορική βάση της Σούδας στο Μουζουρά, μέλη φιλειρηνικών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων της χώρας μας, καθώς και χωρών των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, έγινε η συγκέντρωση που οργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης και η ΕΕΔΥΕ, στα πλαίσια των διήμερων αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή και ξένων αντιπροσωπειών που έχουν στις χώρες τους στρατιωτικές βάσεις.

Στη συγκέντρωση εκ μέρους των Επιτροπών Ειρήνης Κρήτης χαιρέτισε ο Νάσος Γαλής, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων. Αμέσως μετά, αφού συγκεντρώθηκαν και από τους τέσσερις νομούς του νησιού οι διαδηλωτές, με πούλμαν και ιδιωτικά αυτοκίνητα ξεκίνησε μηχανοκίνητη πορεία με τελικό προορισμό την αεροπορική αμερικανοΝΑΤΟική βάση στο Μουζουρά.

Η μηχανοκίνητη πορεία σταμάτησε λίγο πριν τη βάση και συγκροτημένα, με πανό και φωνάζοντας συνεχώς αντιιμπεριαλιστικά - αντιαμερικανικά συνθήματα κατευθύνθηκαν προς την πύλη της βάσης που φρουρούνταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι διαδηλωτές φτάνοντας κοντά στην πύλη και με κεντρικό σύνθημα «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου», που αναγράφονταν και στα περισσότερα πανό, πραγματοποίησαν συγκέντρωση καταγγέλλοντας την ύπαρξη και λειτουργία της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας. Κατάγγειλαν το γεγονός πως αναβαθμίζεται η βάση ακόμα περισσότερο για τη δήθεν αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δηλαδή την ισχυροποίηση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων σε βάρος των λαών που αντιστέκονται.

Στην ομιλία του ο Νάσος Γαλής επισήμανε πως τα Χανιά, η Κρήτη γενικότερα, ζει από πρώτο χέρι τις συνέπειες αυτών των «ευκολιών», όπως ονομάζουν οι Αμερικάνοι τις δραστηριότητες της βάσης. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός με τους αγώνες του και την αντιιμπεριαλιστική πάλη που αναπτύσσει και συνεχώς δυναμώνει, δε θα αργήσει να κλείσει τις βάσεις του θανάτου. Απευθύνοντας μήνυμα αλληλεγγύης, ξεκαθάρισε επίσης ότι, ως λαός, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους λαούς που δέχονται επίθεση μέσω των βάσεων από τους Αμερικανούς.

Η ύπαρξη της βάσης στα Χανιά, σημείωσε παρακάτω, αποδεικνύει την πλήρη συνεργασία της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της στη χώρα μας, προσφέροντας κάθε είδους διευκόλυνση στους δολοφόνους των λαών. Εκτιμώντας και την παρουσία των ξένων αντιπροσωπειών, ο ομιλητής τόνισε ότι με τη σειρά τους οι λαοί και τα κινήματά τους δε θα αργήσουν να διώξουν τις βάσεις από τον τόπο τους.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα οι εκπρόσωποι και των υπολοίπων Επιτροπών Ειρήνης των νομών, καθώς και μαζικοί φορείς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ λίγο πριν αποχωρήσουν οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά ένα πάνινο ομοίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

«Οχι» του βουλγάρικου λαού στις βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή διάσκεψη διοργάνωσε το Βουλγάρικο Συμβούλιο Ειρήνης

Από τη διάσκεψη που έγινε στη Σόφια
Από τη διάσκεψη που έγινε στη Σόφια
Την ανάγκη ανάπτυξης και μαζικοποίησης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε κάθε χώρα, αλλά και του συντονισμού της πάλης σε βαλκανικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσαν οι εκπρόσωποι φιλειρηνικών οργανώσεων, φορέων, κινημάτων και κομμάτων από Βαλκάνια, Ευρώπη και Αμερική που συμμετείχαν στη διεθνή διάσκεψη που διοργάνωσε το Βουλγάρικο Συμβούλιο Ειρήνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αντίστασης στην εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία.

Η διάσκεψη έγινε το περασμένο Σάββατο στη Σόφια και κορυφώθηκε με διαδήλωση που έγινε στο κέντρο της πόλης. Ομόφωνα εκφράστηκε το «ΟΧΙ» στην εγκατάσταση ξένων βάσεων στη Βουλγαρία, αλλά και το «ΝΑΙ» σε ένα μέλλον ειρηνικό για τη Βαλκανική, χωρίς ιμπεριαλιστικά στρατεύματα και επεμβάσεις. Χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης Ορλάντο Φουντόρα και ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ Γκ. Ζουγκάνοφ.

Μέσα στο Μάρτη, στη διάρκεια επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Ράις στη Σόφια, αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για την εγκατάσταση αμερικανικών ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στη Νοτιοανατολική Βουλγαρία.

«Εδώ μέσα σήμερα εκπροσωπείται ο βουλγάρικος λαός και λέει όχι στις αμερικάνικες βάσεις», είπε ο Μ. Μίντσεφ, Πολιτικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκ. Δημητρώφ και ηγετικό στέλεχος του Συμβουλίου Ειρήνης, τονίζοντας την πλήρη διάσταση των διαθέσεων του λαού από τις επιλογές της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που τις στηρίζουν.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε η πεποίθηση πως η Βουλγαρία και ο λαός της δε θα έχουν κανένα όφελος από την εγκατάσταση των βάσεων. Αντίθετα η Βουλγαρία εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, δένεται περισσότερο στο άρμα του ιμπεριαλισμού και των σχεδιασμών του για την ευρύτερη περιοχή. Με δεδομένη μάλιστα την πείρα που υπάρχει από τη λειτουργία αντίστοιχων βάσεων σε μια σειρά άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα, η Γερμανία κλπ., και η οποία κατατέθηκε στη συζήτηση, θεωρείται βέβαιο πως από την εγκατάσταση των βάσεων θα προκύψουν και αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Στις τοποθετήσεις τους τόσο ο Β. Βαλκάνοφ, πρόεδρος του Βουλγάρικου Συμβουλίου Ειρήνης όσο και ο ακαδημαϊκός Ε. Γκίντεφ σημείωσαν πως τα δεινά που αντιμετωπίζει σήμερα ο βουλγάρικος λαός σε όλα τα επίπεδα, από τη διαβίωση μέχρι και τη στρατιωτική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, είναι αποτέλεσμα της παλινόρθωσης του καπιταλισμού. Και πρόσθεσαν πως η επιθετικότητα των ΗΠΑ εντάθηκε ιδιαίτερα με την ανατροπή του σοσιαλισμού.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ράμσεϊ Κλαρκ σημείωσε πως θεωρείται βέβαιο ότι στις βάσεις θα εγκατασταθούν πυρηνικά όπλα. Ανέφερε πως οι ΗΠΑ προετοιμάζουν νέο επιθετικό πόλεμο στο Ιράν και κατέληξε αισιόδοξα, λέγοντας ότι υπάρχει ελπίδα, «το δείχνει η Λατινική Αμερική που σηκώνει κεφάλι στις ΗΠΑ».

Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, ο Νίκος Ζώκας, αναφερόμενος στο φιλειρηνικό κίνημα στην Ελλάδας, τόνισε πως στο επίκεντρο της δράσης του δεκαετίες τώρα παραμένουν τα αμερικανικά και ΝΑΤΟικά στρατηγεία, η πάλη για την απομάκρυνσή τους και η απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφυλάχτηκε στον Μιχάλη Σπυριδάκη που χαιρέτισε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ. «Οι κομμουνιστές μαζί με όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις καθημερινά αγωνιζόμαστε κόντρα στις πολιτικές του ιμπεριαλισμού και τους μηχανισμούς που δρουν στα πλαίσια της χώρας μας. Δεν υποστείλαμε τη σημαία, δεν αλλάξαμε τις αρχές μας, δε συμβιβαστήκαμε με τις απειλές, δε μας εμπόδισαν οι θυσίες και οι διώξεις όλα αυτά τα χρόνια», είπε. Και διαβεβαίωσε πως «οι κομμουνιστές της Ελλάδας θα είμαστε μαζί με το βουλγάρικο λαό στο δρόμο του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας».

ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ ΚΡΗΤΗΣ
Πλωτή βάση θανάτου το πλοίο «Τζον Μπόμπο»!

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες για το ρόλο και τους σκοπούς του πολεμικού πλοίου

Επιβεβαιώνονται πλήρως, οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής του Δήμου Μοιρών, για την παρουσία, το περιεχόμενο και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την περιοχή και συνολικά το νησί της Κρήτης, το αμερικανικό πλοίο με την ονομασία «Τζον Μπόμπο», που βρίσκεται αραγμένο στο λιμάνι των Καλών Λιμένων, από τις 17 Φλεβάρη. Η επιβεβαίωση ήρθε όταν, στριμωγμένοι από τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες, Αμερικανοί αξιωματικοί της βάσης της Σούδας κάλεσαν για να τον «ενημερώσουν» το δήμαρχο Μοιρών, Παναγιώτη Σφακιανάκη, που επισκέφθηκε χτες μεσημέρι το πλοίο.

Οι Αμερικανοί αξιωματικοί ενημέρωσαν πως το πλοίο έχει νοικιαστεί από τον αμερικανικό στόλο και αποτελεί μονάδα υποστήριξης απόβασης, με δυνατότητα επάνδρωσης 1.300 πεζοναυτών. Μάλιστα, όπως σημείωσαν, συνολικά υπάρχουν έξι τέτοιου τύπου πλοία που έχουν τη δυνατότητα και τον εξοπλισμό να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές επεμβάσεις όπου η αμερικάνικη κυβέρνηση κρίνει και διατάξει. Μάλιστα, ο εξοπλισμός και το περιεχόμενο του πλοίου παρουσιάστηκαν με προβολή διαφανειών, ενώ, στη συνέχεια, έγινε επίσκεψη και στα αμπάρια όπου φυλάσσονται τα σύνεργα του πολέμου. Κατά πληροφορίες στο πλοίο υπάρχουν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, μπουλντόζες, συστήματα πυραύλων, αμφίβια σκάφη και πολλά κοντέινερ γεμάτα, προφανώς, με πολεμικά εφόδια.

Το πλοίο σύμφωνα με Αμερικανούς, θα παραμείνει για λίγες μέρες ακόμη στους Καλούς Λιμένες, για συντήρηση και για αναψυχή του πληρώματος. Αφησαν ανοιχτό να επισκεφτούν το λιμάνι και άλλα τέτοια πλοία. Αυτό, ακριβώς, αυξάνει την ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αξιοποίηση της Νότιας Κρήτης και ιδιαίτερα της περιοχής του Δήμου Μοιρών, από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς για την επιβολή των πολεμοκάπηλων σχεδίων τους, τόσο στον πόλεμο του Ιράκ όσο και στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής για νέες επεμβάσεις. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως τέτοια πλοία υπάρχουν συνολικά έξι στις τάξεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Κατά τα άλλα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν συγνώμη από τον δήμαρχο Μοιρών για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα, καθώς και για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που πήραν προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και ψαράδων της περιοχής.

Ερώτηση ΚΚΕ

Το θέμα έφεραν χτες στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Εμπορικής ναυτιλίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Βέρα Νικολαΐδου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι το εν λόγω πλοίο «Τζον Μπόμπο», εκτός των άλλων, μπορεί να μεταφέρει και συστήματα πυραύλων που κατευθύνονται προς τον Περσικό Κόλπο, όπως και πυρηνικά απόβλητα ή ότι μπορεί το πλοίο αυτό να αποτελεί κινούμενη πλωτή φυλακή.

Αφού αναφέρονται στις έντονες αντιδράσεις των ψαράδων και, γενικότερα, των κατοίκων της περιοχής για τους σκοπούς που υπηρετεί η παρουσία του πολεμικού των Αμερικανών, οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει: Γιατί έχει απαγορευτεί στους ψαράδες να «βγάζουν» τα καΐκια τους για ψάρεμα και αν ισχύουν οι πληροφορίες και όσα καταγγέλλονται από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής των Μοιρών, τους κατοίκους και τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το περιεχόμενο του φορτίου στο συγκεκριμένο πλοίο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ