ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πιο κοντά στη ΝΑΤΟϊκή λυκοσυμμαχία

Συνεχίζεται το παζάρι για εξεύρεση συμβιβασμού

Από τη συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου, Π. Ποροσένκο, με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία φέτος το Σεπτέμβρη
Από τη συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου, Π. Ποροσένκο, με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία φέτος το Σεπτέμβρη
Ενα νέο στοιχείο που είναι βέβαιο ότι θα περιπλέξει την κατάσταση στην ενδοϊμπεριαλιστική και ενδοαστική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι η απόφαση την Τρίτη του ουκρανικού κοινοβουλίου να εγκαταλείψει το «καθεστώς ουδετερότητας». Η Βούλη αυτή θυμίζουμε ότι προέκυψε από τις εκλογές βίας και νοθείας στις 26 Οκτώβρη, μετά από την πραξικοπηματική ανατροπή το Φλεβάρη της αστικής κυβέρνησης Γιανουκόβιτς με την ανοιχτή επέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ, που στήριξαν τις εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις. Ετσι συνολικά 303 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 8 κατά, να αλλάξει το καθεστώς της Ουκρανίας ως «αδέσμευτης» χώρας που δε συμμετέχει σε κανένα στρατιωτικό οργανισμό, όπως τουλάχιστον είχε καθιερωθεί μετά από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και είχε συμφωνηθεί με τη Ρωσία και το 2010. Η κίνηση αυτή πλέον ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, κάτι που επιβεβαίωσε και επιβράβευσε και ο Ουκρανός Πρόεδρος (μεγαλοεπιχειρηματίας, βιομήχανος σοκολάτας και με επιχειρήσεις και σε άλλους κλάδους και ΜΜΕ) Πέτρο Ποροσένκο, που έγραψε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από την απόφαση: «Επιτέλους διορθώσαμε ένα λάθος, 303 βουλευτές ψήφισαν την απόρριψη "του αδέσμευτου" της Ουκρανίας. Η Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική (δηλαδή ΝΑΤΟϊκή) ολοκλήρωση είναι η μόνη εναλλακτική για την Ουκρανία».

Η δρομολόγηση της ένταξης στη λυκοσυμμαχία, στο πλαίσιο της επέκτασης προς Ανατολάς και πιο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, πιθανά για λόγους τακτικής να πάρει κάποιο διάστημα. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του σε νορβηγική εφημερίδα ότι η «Ουκρανία μπορεί να γίνει μέλος της συμμαχίας αφού εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που και η ίδια δηλώνει ότι πρέπει να κάνει, όπως να βελτιώσει την άμυνά της, να καταπολεμήσει τη διαφθορά ώστε ο κρατικός μηχανισμός να δουλέψει καλύτερα, κάτι που και οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα πάρει μερικά χρόνια». Βεβαίως, όταν οι ηγέτες του στρατιωτικού βραχίονα του ευρωατλαντικού κεφαλαίου μιλούν για μεταρρυθμίσεις, αυτό σημαίνει νέα δεσμά για τα λαϊκά στρώματα και ενδυνάμωση της εξουσίας των μονοπωλίων. Ετσι η ουσία, παρά τη σχετική χρονική παράταση, δεν αλλάζει.

Αμεση αντίδραση της Ρωσίας

Οπως ήταν φυσικό, η κίνηση αυτή της ουκρανικής ηγεσίας προκάλεσε την αντίδραση της καπιταλιστική Ρωσίας, που σε καμία περίπτωση δε θέλει να έχει τόσο κοντά της τους ανταγωνιστές της του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε την απόφαση «αντιπαραγωγική, που θα αυξήσει τις εντάσεις και θα εντείνει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».

Σε δήλωσή του και ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ σημείωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σημάνει τον πλήρη τερματισμό των σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ. Επίσης ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξέι Μεσκόφ, μιλώντας στα ρώσικα ΜΜΕ, ήταν ακόμα πιο καυστικός: «Είμαι πεπεισμένος ότι ακόμα και η αναφορά στην επιλογή της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ επιδεινώνει ακόμα περαιτέρω την πανευρωπαϊκή ασφάλεια και υποσκάπτει τις βασικές αρχές της. Οχι μόνο δεν πρέπει να μιλάμε για επέκταση των μπλοκ που προέρχονται από την κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα στην Ευρώπη όπου κάθε χώρα θα αισθάνεται άνετα, ασφαλής και θα συμβάλλει σε μια θετική ατζέντα».

Βεβαίως τα ευχολόγια του υφυπουργού, που συχνά προβάλλονται με τη γνωστή αταξική θεωρία του πολυπολικού κόσμου, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου του ιμπεριαλισμού, όπου οι ανταγωνιζόμενες δυνάμεις συγκροτούν τις συμμαχίες τους. Αυτό και μόνο συμβαίνει στο κοινωνικό σύστημα που τα μονοπώλια έχουν την εξουσία, σύστημα που υπηρετούν όλοι οι ιμπεριαλιστές. Αλλωστε και η Ρωσία στήνει τις δικές της συμμαχίες και στρατιωτικές συμφωνίες, όπως αυτή με χώρες που προέκυψαν μετά από την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, όπως η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση και ο Οργανισμός Συμφωνίας Συλλογικής Ασφάλειας, που αυτές τις μέρες συνεδρίασαν στη Μόσχα. Αυτές οι συμμαχίες δεν είναι αντίπαλο δέος στο ΝΑΤΟ, αλλά είναι εξίσου σε βάρος των εργαζομένων και των λαών.

Στα αξιοσημείωτα επίσης είναι τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εκτακτων Αναγκών της Ρωσίας στη δημοσιότητα μέσα στη βδομάδα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Πάνω από 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι μπήκαν σε ρωσικό έδαφος από την 1η Γενάρη του 2014 και 878.000 παραμένουν ακόμα εκεί, και 35.000 ανάμεσά τους και 11.000 παιδιά διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έχουν αποδείξεις για την εμπλοκή ενός ουκρανικού μαχητικού αεροσκάφους στη συντριβή του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που κατέπεσε τον περασμένο Ιούλη στην Ανατολική Ουκρανία με 298 επιβάτες, επιχείρηση που κυβέρνηση του Κιέβου και σύμμαχοι αποδίδουν στους πολιτοφύλακες. Αναφέρουν ότι έχουν μαρτυρία Ουκρανού στρατιωτικού, ο οποίος πέρασε στη Ρωσία και βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας. Ο συγκεκριμένος, που πέρασε από ανιχνευτή ψεύδους, δηλώνει ότι εργαζόταν στην αεροπορική βάση στο Ντιπροπετρόφσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, απ' όπου πέταξε ουκρανικό μαχητικό Σουχόι - 25, με πιλότο με το όνομα Βολόσιν, στην περιοχή που ήταν το επιβατηγό, και παρατήρησε ότι, όταν επέστρεψε, δεν είχε τους πυραύλους που είχε όταν απογειώθηκε. Ακουσε επίσης τον εν λόγω πιλότο να λέει χαρακτηριστικά σε στρατιώτη ότι το αεροσκάφος «βρισκόταν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή». Η ρωσική Επιτροπή δηλώνει έτοιμη «να παρουσιάσει τις αποδείξεις της στους διεθνείς ερευνητές».

Νέες επαφές για επίτευξη νέου συμβιβασμού

Την ίδια ώρα που ενισχύεται η εξουσία του κεφαλαίου στην Ουκρανία, συνεχίζονται και οι προσπάθειες για εξεύρεση ενός νέου συμβιβασμού ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τις λεγόμενες ψευδεπίγραφα Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Εχει προηγηθεί η συμφωνία εκεχειρίας της 5ης Σεπτέμβρη, που ομολογουμένως έμεινε στα χαρτιά, και στο διάστημα αυτό στις εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί (άμαχοι, στρατιώτες και πολιτοφύλακες) πάνω 1.000 νεκροί, ενώ από τις 9 Δεκέμβρη έχουν μειωθεί αισθητά οι μάχες.

Μετά και από την τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και τους ομολόγους του, Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, συμφωνήθηκε συνάντηση της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας για την Τετάρτη 24 και πιθανή συνέχεια στις 26 Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ουκρανικής κυβέρνησης, των πολιτοφυλάκων, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, και της Ρωσίας. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες, στην ατζέντα περιλαμβάνονται θέματα όπως η απελευθέρωση αιχμαλώτων (οι πολιτοφύλακες ανακοινώνουν ότι έχουν απελευθερώσει ήδη 1.300 στρατιώτες, ενώ 500 πολιτοφύλακες έχουν απελευθερωθεί επίσης), η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός και η απόσυρση από τη γραμμή επαφής βαρέων όπλων, όπως προβλεπόταν χωρίς να έχει τηρηθεί και στην αρχική συμφωνία του Σεπτέμβρη.


Δ.Κ.

Διαρροή πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα

Οπως ανακοίνωσε ο υποδιοικητής του λιμανιού του Τουάπσε, στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας και αναμετάδωσαν διεθνή ΜΜΕ, διαρροή πετρελαίου σημειώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα μετά από βλάβη (που δε διευκρινίζεται η αιτία της) σε έναν από τους μεγάλους ρωσικούς πετρελαιαγωγούς κοντά στο λιμάνι του Τουάπσε, στα σύνορα της Ρωσίας με τη Γεωργία. Ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε πως το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προσπαθούν να εγκαταστήσουν προσωρινά φράγματα για τον περιορισμό της επέκτασης του προβλήματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ