Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Εθνική συνεννόηση» θέλει ο ΣΕΒ

Μέρες που είναι, είπε και ο ΣΕΒ να κάνει μια δημόσια παρέμβαση, προειδοποιώντας ότι το 2015, αν δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση, «θα κυλήσουμε σε ένα νέο κύκλο ύφεσης», αντί να περάσει η οικονομία σε ανάπτυξη. Το μήνυμά τους αφορά εξίσου τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, συνολικά τα κόμματα της διαχείρισης. Οπως σημειώνουν οι βιομήχανοι, «τέσσερις είναι οι σημαντικοί άξονες που απαιτούν εθνική συνεννόηση: Εθνική επιτροπή υψηλών προδιαγραφών για τη διαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους. Συμφωνία των κομμάτων για Συνταγματική Αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή. Δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών (ρευστότητα ΕΚΤ, επενδυτικό πρόγραμμα ΕΕ) για την ανάπτυξη της οικονομίας με βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία». Καθεμιά από αυτές τις προϋποθέσεις συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους. Θέλουν διευθέτηση του χρέους για να «χαλαρώσει» η περιοριστική πολιτική και να δοθούν περισσότεροι πόροι από το κράτος προς τις επιχειρήσεις. Ζητούν Συνταγματική Αναθεώρηση για να προσαρμοστεί το Σύνταγμα - που προστατεύει την ατομική ιδιοκτησία σαν κόρη οφθαλμού - στις σύγχρονες συνθήκες του μονοπωλιακού ανταγωνισμού. Για κερασάκι στην τούρτα, ξεκαθαρίζουν ότι εθνική συνεννόηση χωρίς συμφωνία στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν υπάρχει. Λένε μάλιστα ότι «η ευημερία μας εξαρτάται από την ουσιαστική μεταρρύθμιση του κράτους και της οικονομίας, που μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική μπορεί να εξασφαλίσει». Οι βιομήχανοι βλέπουν ευημερία στην ΕΕ, αλλά ο λαός έχει τα δικά του κριτήρια για να να κρίνει πόσο πολύ... ευημέρησε στα 33 χρόνια της «ευρωπαϊκής πορείας» της χώρας.

Ο καβγάς είναι για τα κέρδη

«Η ανάπτυξη έχει επανέλθει στη χώρα μας. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει και έχουν αποτέλεσμα. Απαιτείται, όμως, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Αυτές θα εξασφαλίσουν τη δυναμική που χρειάζεται η ανάπτυξη (...). Η συνέχιση της προσπάθειας που ξεκινήσαμε προϋποθέτει ευρεία συναίνεση τόσο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων όσο και μεταξύ των κοινωνικών ομάδων». Αυτά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, όταν ψηφιζόταν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δίμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Ο υπουργός έκανε σαφές ότι, όχι μόνο θα συνεχιστεί η άγρια αντιλαϊκή πολιτική, αλλά από πάνω ο λαός θα πρέπει να δέχεται αδιαμαρτύρητα να του τσακίζουν τη ζωή.

Ομως έχει ενδιαφέρον η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτήν την πρόκληση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Π. Κουρουμπλής σηκώθηκε έξαλλος και είπε: «Η κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει την πίεση που ασκούσε η αξιωματική αντιπολίτευση (...) να κουρέψουμε το χρέος, να ζητήσουμε ρήτρες ανάπτυξης (...), αντί να έχετε προχωρήσει στο να εκτιμήσετε τις επιπτώσεις των λαθεμένων επιλογών - που έχουν τονιστεί και αλλαχού ότι εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα - έρχεστε εδώ υποταγμένοι στη λογική των δανειστών και μας φέρνετε άλλη μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου». Είναι προφανές ότι η κόντρα τους δε γίνεται από τη σκοπιά της ανάκτησης των απωλειών των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, αλλά από τη σκοπιά του ποιος στηρίζει καλύτερα την ανάκαμψη των κερδών.

Για τους ιδιώτες στα δημόσια σχολεία

Ανακαλεί το υπουργείο Παιδείας την απόφασή του να επιτρέψει στα κολέγια, αρχής γενομένης από το Αμερικανικό Κολέγιο (Deree), να περιδιαβαίνουν στα Λύκεια της χώρας και να διαφημίζουν το μεταλυκειακό εκπαιδευτικό προϊόν τους.

Το πάγωμα της σχετικής αδειοδότησης (μέχρι να κάνει νεότερη εισήγηση το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το θέμα) δεν αναιρεί το γεγονός ότι δόθηκε ένα ξεκάθαρο δείγμα του ότι σήμερα η ιδιωτική εκπαίδευση, η επιχειρηματική δράση στο χώρο της, αντιμετωπίζεται σαν ισότιμος πυλώνας με τη δημόσια εκπαίδευση. Οτι τα σχολεία, στα οποία κατά τ' άλλα είναι ανεπιθύμητα τα κόμματα, σε πολλές περιπτώσεις και οι μαζικοί φορείς, είναι απόλυτα ανοιχτά σε επιχειρηματίες, στην προκειμένη περίπτωση «εκπαιδευτικού προϊόντος».

Πάντως, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο συνιστά εφαρμογή της πολιτικής των κυβερνήσεων που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «ανταγωνιστικότητα» και την «επιχειρηματικότητα», δεν αποκλείεται το ζήτημα να επανέλθει, γι' αυτό και όσοι αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή σε αυτό το άνοιγμα της πόρτας των σχολείων σε επιχειρηματίες καλούνται να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Επαγρύπνηση για την «εναέρια επιτήρηση»

Εντονη ανησυχία προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης να προμηθευτεί «μη επανδρωμένα αεροσκάφη», όχι μόνο για συντονισμό πυρόσβεσης ή το έτσι κι αλλιώς απαράδεκτο ανθρωποκυνηγητό προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα, αλλά και για την εναέρια επιτήρηση αστικών περιοχών στο εσωτερικό της χώρας, με πρόσχημα την «τρομοκρατία», με το περιεχόμενο βέβαια που της αποδίδει κάθε φορά η αστική τάξη. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν, για παράδειγμα, επιχειρήσεις καταδίωξης όπου θα μπορούν να «σηκωθούν» τέτοια αεροσκάφη, αλλά και την ανάπτυξή τους «προληπτικά», για έλεγχο και επιτήρηση αστικής περιοχής, όποτε υπάρχουν στις Αρχές «πληροφορίες» για επικείμενη «ενέργεια» που διασαλεύει την τάξη και ασφάλεια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τέτοια επιτήρηση και διαδηλώσεων, συλλαλητηρίων, μαζικών λαϊκών εκδηλώσεων, με την επίκληση κάθε είδους «πληροφοριών» και «κινδύνων».

Θυμίζουμε ότι τέτοια αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Στρασβούργο τον Απρίλη του 2009, για τη σύλληψη «ταραξιών» στα γαλλικά σύνορα. Στη Βρετανία χρησιμοποιούνται από την αστυνομία από τα μέσα του 2007 για την επιτήρηση παραβρισκόμενων σε ροκ συναυλίες, αλλά και για την επιβολή των λεγόμενων εντολών αντικοινωνικής συμπεριφοράς κλπ.

Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα να είναι σε επαγρύπνηση για να μην περάσουν αντίστοιχα σχέδια εδώ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1895 Οι αδελφοί Λιμιέρ προβάλλουν στο Παρίσι την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί μόλις 1 λεπτό.

1909 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος καταφθάνει στην Αθήνα από την Κρήτη, ύστερα από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης.

1917 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδει διάταγμα για την εξομοίωση όλων των στρατιωτικών ως προς τα δικαιώματα και για την εφαρμογή της αρχής της αιρετότητας και την οργάνωση της σοβιετικής εξουσίας στο στρατό.

1920 Θεσπίζεται το παράσημο της Κόκκινης Σημαίας της Εργασίας.

1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου αποφασίζει τη διάλυση της «Ενωσης Νομικών» επειδή αποκάλυψε τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι κομμουνιστές κρατούμενοι των φυλακών Αβέρωφ.

1937 Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης Ζοζέφ Μορίς Ραβέλ.

1944 Επειτα από σκληρή μάχη οι Βρετανοί καταφέρνουν να καταλάβουν ολόκληρο το Ψυρρή και προωθούνται προς το Μεταξουργείο. Οι ΕΛΑΣίτες υπερασπιστές του πολέμησαν μέχρι την τελευταία σφαίρα. Το βράδυ, μεικτό απόσπασμα του ΕΛΑΣ ενήργησε καταδρομική επιχείρηση, φτάνοντας έως την οδό Πειραιώς και καταφέροντας σημαντικές απώλειες στον αντίπαλο. Ανάλογες καταδρομικές επιθέσεις έγιναν και σε άλλα σημεία της Αθήνας. Την ίδια μέρα εξαπολύθηκε γενική επίθεση κατά του Βύρωνα και της Καισαριανής. Ο ΕΛΑΣ αναγκάστηκε να αφήσει τη γραμμή Ηλιουπόλεως προκειμένου να αποφύγει την αναπόφευκτη πια κύκλωσή του από άρματα μάχης. Το βράδυ δόθηκε από την Ι Ταξιαρχία το γενικό σύνθημα της υποχώρησης προς τον Υμηττό και σύμπτυξης στο Κορωπί - Λιόπεσι (Παιανία). Οι Βρετανοί ενήργησαν άγριο κανονιοβολισμό του Περιστερίου. Η πρόταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ προς τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό για αμοιβαία απελευθέρωση των αιχμαλώτων και των δύο πλευρών έπεσε στο κενό. Ο ΕΛΑΣ προχώρησε σε μονομερή απελευθέρωση όσων δεν βαρύνονταν με εγκληματικές πράξεις κατά του λαού (δοσίλογοι, κ.λπ.).

1948 Πυροβολικό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας βάλλει κατά θέσεων του κυβερνητικού στρατού στη Θεσσαλονίκη. Τμήματα πεζικού και ιππικού του ΔΣΕ ενεργούν επιχειρήσεις στους συνοικισμούς της Καλαμαριάς, της Τούμπας, της Καρπουτζίδας, στις αποθήκες Ντουντουλάρη, στο σιδηροδρομικό σταθμό ΣΕΔΕΣ και μια σειρά από στρατιωτικούς στόχους.

1949 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει να εκδοθούν στα ελληνικά, μέσα σε δύο χρόνια, τα «Διαλεχτά Εργα» των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν καθώς και τα «Ζητήματα Λενινισμού» του Στάλιν.

1962 Γεννιέται ο Γάλλος πιανίστας της τζαζ Μισέλ Πετρουτσιανί.

1971 Πεθαίνει ο αυστριακής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης Μαξ Στάινερ.

1984 Πεθαίνει ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Σαμ Πέκινπα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ